A mi hangzásvilágunk 2 rész

A mi hangzásvilágunk 2 rész

Az Audio Research High-Definition design filozófia bemutatása

Az Audio Research közel ötven éve végez folyamatos fejlesztést, hogy a legújabb technológiákat alkalmazhassa a készülékek tervezésekor. Minden műhelytitkot természetesen nem árulhatok el, ám néhány általános információt boldogan átadok, hogy miként lehet a hangzást a lehető leginkább élethűvé tenni.

Audio-Research_PH9_Csöves-Phono-előerősítő-inside

Kezdjük a tápegység hősies munkájával.

Az Audio Research mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy stabil, nagy energia tárolására képes tápegységet tervezzen a készülékeihez. Hogy aztán ennek szabályzása félvezetős, vagy elektroncsöves, az függ az alkalmazás módtól. Egy jó tervezésű tápegység nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a zenét megfelelő hangerősséggel, a komplex részletek feltárásával lehessen bemutatni. A tápegység a készülékeinkben mindig többre képes az aktuális igénynél, nevezhetjük túl méretezettnek.

Hálózati trafó, és kimenő trafó.

Kivételes sávszélességük és átvitelük annak köszönhető, hogy évtizedek óta saját házon belüli tervezés módot alkalmazunk. Alkalmazástól függően használunk E-vas, R-vas, vagy toroid vasmagot attól függően, hogy melyik biztosítja a lehető legjobb teljesítményt.

A stabil áramellátás kritikus a tisztaság, és a dinamika megőrzése szempontjából, a torzítás csökkentése érdekében pedig létszükséglet. A készülékeink belső kábelezése ezért a legnagyobb tisztaságú réz, különleges belső elrendezésű elemi szálakkal. Ez javítja az idő faktort, és az egyenletes jelátvitelt.

Az elektroncsövek és más alkatrészek teljesítménye fokozható megfelelő damping technológia alkalmazásával. Az előerősítő csövekre például csillapító gyűrűket helyezünk, amelyek a fókuszt javítják, és csökkentik a mikrofóniát.

Audio-research_Reference-Phono-3_Csöves-előerősítő-pcb

Az ellenállások, és a kondenzátorok nélkülözhetetlenek a fokozatok megfelelő működéséhez.

Kiváló fázis, sebesség, és sávszélesség jellemzőkkel rendelkeznek amellett, hogy az értékük rendkívül pontos. Minden alkatrész kézzel forrasztott az extra vastag áramköri lapokhoz, vagy a forrlécekhez.

Az elektroncsövek bejáratása hosszú időt vesz igénybe.

Minden csövet előjáratunk, mielőtt megmérjük a paramétereit, és ennek alapján történik a párba válogatás. Az előjáratás addig folyik, amíg a cső eléri azt a pontot, amelytől tovább már nem változnak a mechanikus paraméterek, csak a hangzás javul.

A forrasztás módja, az aranyozott csatlakozások, a biztosítékok, a cső foglalatok és a damping anyagok megfelelő összeválogatása mellett a lábazat rezonancia átvitelét is csökkenteni kell. Az elastomer lábazat kiválóan csillapít a külső rezonanciák ellen, de ezt még lehet javítani a megfelelő belső felépítéssel. Ha jó az elrendezés, egy elektroncsöves eszköz is képes lehet olyan alacsony saját zajra, mint egy félvezetős elektronika.

Audio-research_Reference-6_Előerősítő_belső-1

Minden alkatrész, és a topológia együtt fogja meghatározni egy készülék bemutatójának minőségét. Természetesen némi bemelegedési időtartamra szükség van ahhoz, hogy a berendezés elérje a teljesítmény maximumát. Mi türelmesen kivárjuk ezt az időt, és minden készüléket ekkor ellenőrzünk egy végső teszten. Ha megfelel az előírásainknak, csak akkor csomagoljuk be.

Ezt a végső vizsgálati módszert még az alapító, William Johnson vezette be. Kiválóan alkalmas arra, hogy meggyőződjünk a készülék tényleges képességeiről. A bemutatónak fel kell fednie a zenében rejlő valóságot, ami nem csak rövidtávon figyelemfelkeltő, de hosszú ideig hallgatható. Szó nincs analitikus megszólalás módról, vagy a hiper részletező képességről. Sokkal inkább lényeges a perspektíva pontos ábrázolása, a tonális eltérések, és az apró dinamikus részletek élethű bemutatása. Ha mindez megvalósul, a zene hallgatása soha nem lesz fárasztó.

Csak akkor merülhet bele a zenei gyűjtemény hallgatásába mélyebben, ha az érzelmeket is bemutatja a rendszer. Ehhez az szükséges, hogy az összes beépített alkatrész odaillő legyen. A High-End audió kutatások mindegyike ezt szolgálja. Az Audio Research az elektroncsöves technológiát választotta kutatási területként, ebből próbáljuk a maximumot kihozni, immár ötven éve folyamatosan.

A készülékeink mérési eredményei jól mutatnak papíron is, de messze túlmutatnak azokon. Véleményünk szerint a legpontosabb tájékoztatást a meghallgatás nyújtja egy berendezés képességeiről. Azon dolgozunk, hogy az érzelmi bemutató sávszélességét növeljük.

Kedves Barátaim, így fest az Audio Research hangzás világa

Írta: Warren Gehl Audio Research hangzás fejlesztő mérnök