Wadia di122 DAC bemutató

Wadia di122 DAC bemutató

A közel 20 évvel ezelőtt alapított Wadia most a McIntosh Group egyik márkaneve többek között a McIntosh, az Audio Research és a Sonus Faber High-End kategóriák mellett. A digitális technológia Wadia DNS-be van ágyazva, ideális a modern fájl-alapú audio-lejátszók kedvelőinek igényeihez. Az én rendszerem nagyon sok CD-ről rippelt AIF veszteségmentes fájlt tartamaz, ezen felül Tidalt is használok. Igyekszem folyamatosan bővíteni a zenei gyűjteményemet elsősorban 24/96, és 24/192 kHz audio fájlokkal. Nagyon fontos tudnivaló tehát, hogy ha a kedvenc műsorforrása az analóg lemezjátszó, a Wadia nem az Önhöz legközelebb álló márkanév.

WADIA_DI-122_Sztereó-DSD-DAC_front

Nem túl régen fejeztem be a Wadia a102 50 Watt teljesítményű digitális erősítő bemutatóját. A di122 ennek az erősítőnek a testvére, mondhatnám úgy is, hogy szinte egymásnak teremtették őket. Megjelenésükben is tökéletesen egymáshoz illenek a modern alumínium oldal panelekkel és a fekete üveg felső résszel, amelyen a Wadia logo látható. Még árban is egyformák, nem csak méretben. Mindkettő 1500 Dollár körül mozog.

A di122 használható mint digitál/analóg konverter, amelyet előerősítőhöz csatlakoztat, de alkalmazható mint teljes értékű előerősítő is. Mivel még nálam van az a102 digitális erősítő, annak bemenetére csatlakoztattam, az erősítővel pedig a Focal Sopra No1 hangfalaimat hajtottam meg.

Az egyszerűség az erénye. Sok más előerősítő teljesen feleslegesen van agyon bonyolítva, és az üzembe helyezésük nehézkes. Tolstoy „Háború és Béke” c. hosszú regénye helyett a Wadia 8 oldalnyi leírásba sűrítette a lényeget, ami jelzi, hogy tényleg nem bonyolult a kezelés. Öt digitális bemenete két koaxiális, két optikai, és egy B-típusú USB. Analóg bemenete nincs, ám van úgy szimmetrikus XLR, mint RCA aszimmetrikus analóg kimenetet kínál.

Amúgy a di122 főmenü beállításait ugyanolyan egyszerű elvégezni mint egy „régi-vágású” készülék esetében, a lényegi eltérés az, hogy ezen csak digitális bemenetek vannak. A Wadia által kínált funkciók alapvetően megegyeznek más DAC egységeknél megszokott bemenet megnevezéssel, bemenet be és kikapcsolás lehetőséggel. A di122 nem kínál szoba korrekciót, equalizátort, mélysugárzó kimenetet, vagy RS232C vezérlést. A távvezérlő nem programozható. Igazi minimalista design. A versenytársak funkció kínálatához képest kevesebb lehetőséget egy dolog feledteti: a hangjának minősége.

WADIA_DI-122_Sztereó-DSD-DAC_back

A di122 szíve a manapság népszerű ESS 9016 SABRE32 Ultra 32-bites 8-csatornás audio dekóder. Tetszik, hogy meg sem próbáltak a DAC egységen spórolni. Sok más gyártó beleesik abba a csapdába, hogy költség csökkentés okokból más chip készletet választ, ám ez a hangminőség rovására mehet. Meghökkentő módon a Wadia sok vetélytársával ellentétben 32bit 384 kHz PCM, továbbá a DSD64, DSD128, DSD 352,8, és DXD 384 formátumokat is kezeli az USB bemenetén keresztül. Szóval a lejátszható formátumok sokasága és a minőség komolyan mosolyt csalhat az arcára még azoknak is, akik a szolgáltatások alacsony száma miatt elszomorodnak. Időtálló dolog az biztos, hiszen a di122 virtuálisan minden HD formátum kezelésére képes.

A legfrissebb 24/192 letöltéseim Jethro Tull – Aqualung, Sonny Rollins – Saxophone Colossus, Eric Clapton – 461 Ocean Boulevard és Wynton Kelly Trio – Wes Montgomery Smokin’ at the Half Note voltak. Ahogy azt az a102 erősítő esetében is megtapasztaltam, a di122 bemutatójának hangminősége is meghaladja az árkategóriáját. Szonikusan messze jobb munkát végezve élethű módon tálalta a nagy-felbontású fájlokat úgy, hogy a legapróbb részlet sem veszett el. Az akusztikus gitár hangja a szaxofon és a cintányér is tisztán túlzások nélkül szólalt meg. A színpad pontos, áttekinthető. A hangszerek hangja nem keveredik a térben. A vokál “Get Ready,” “I Shot the Sheriff,” és a “Let It Grow” a 461 Ocean Boulevard lemezen igazán élvezetes. Teljesen elfejeltettem, hogy ez csak egy DAC és nem egy nagyméretű rendszert hallgatok. A di122 nem módosított a muzsikán, annak lényegét megragadva tolmácsolta a bemutatóban.

Tetszett benne:

  • Ez az 1500 Dolláros előerősítő olyan mértékben zenei, hogy magasan meghaladja az árkategóriáját. Ez különösen igaz a nagy felbontású fájlokon. A hangzás karaktere természetes, közel érzi magát a zenéhez.
  • A di122 rendkívül egyszerű funkció beállításokat biztosít a modern digitális bemeneteken.
  • Rendkívül széles jövőbe mutató dekóder, ami a legmodernebb HD formátumokat is kezeli DXD384-ig.
  • Ha helyhiánnyal küzd, a di122 és az a102 erősítő rendkívül kompakt kivitele bárhol elhelyezhető. Hideg üzemű berendezés, nem igényel nagy helyet a szellőzéshez.

Nem tetszett benne:

  • Az egyszerűsége kétélű. Ha olyan digitális előerősítőre vágyik, amely körbeveszi temérdek funkcióval, a di122 nem fog tetszeni.
  • A távvezérlőt újra kéne gondolni. A minőség kifogástalan, a funkcionalitással van probléma. Míg a mode gombbal be és kikapcsolni lehet, az enter gombbal az automatikus kikapcsolás vezérelhető, stb. Az elnevezések módosításával áttekinthetővé lehetne tenni.
  • A di122 nem kínál sem a front, sem a hátlap panelon USB A típusú csatlakozást, amely a mai iPod, iPhone, és iPad tulajdonosok számára komoly hiányt jelenthet.

Összehasonlítás, és a versenytársak:

A Wadia di122 versenytársai mind nagyobb darabok. Rotel RC-1570, Parasound Halo P5, Peachtree Audio SonaDAC, Cambridge Audio Azur 851N. Mindegyik kétcsatornás előerősítő és DAC, ám mindössze a Cambridge Audio 851N képes annyira sokféle formátum kezelésére, mint a Wadia. A Rotel, és a Parasound nem kezeli a DSD formátumot. Igaz, a Cambridge Audio sem annyira sokoldalú, mint a Wadia, de az legalább a DSD64 formátumot képes kezelni. A Peashtree sonaDAC az ESS Reference DAC 9018-ast alkalmazza, talán ez áll a hangzásban legközelebb a Wadiához. Amúgy bár a funkció kínálata minimalista, egyike a leginkább előre mutató képességekkel rendelkező daraboknak.

A végére hagytam az általam referenciaként használt Benchmark DAC2 (2000 Dollár) egységgel való összehasonlítást. A Wadia di122 gyakorlatilag ugyanazt a minőségű bemutatót adta 1500 Dollárért. Ez egy hihetetlen képességű digitális analóg konverter, egy minimalista előerősítő és egy kiváló fejhallgató erősítő ötvözete. Kövezzenek meg érte, de nekem a Benchmark DAC2 jobban tetszik megjelenésre. Végül úgy is le fogom cserélni egy drágább újabb DAC3-ra, amely már az ES9028PRO DAC-ot alkalmazza.

Összefoglalás

A Wadia di122 digitális audio dekóder nem olyan egyszerűen besorolható, mint a piac többi készüléke. A vele töltött idő alatt folyamatosan azon gondolkodtam, hogy DAC-nak, vagy előerősítőnek nevezzem inkább. Nem mintha rossz lenne mint digitális előerősítő. Minden egyszerűsége mellett nagyon is jó. Viszont, mint digitális analóg konverter még ennél is sokkal jobb. Azok az audiofilek, akiknek nézni kell az árakat is, az árkategória legjobb hangját kapják, ha ezt választják. Ha például hozzám fordulna a kérdéssel, hogy 5000 Dolláros rendszerébe milyen készüléket javaslok, a Wadia di122, és a hozzá illő a102 erősítő mindenképpen rajta lesz a listán.

Specifikáció

Írta Ben Shyman 2016 december