Wadia A102 bemutató

Wadia A102 bemutató

A Wadia Digital céget 1988-ban alapították a 3M (Minnesote Mining an Manufacturing Company) nevű cégből kilépő mérnökök. Abban hittek, hogy a digitális audio hangminőségét az akkorinál magasabb szintre lehet emelni fejlesztéssel, és kutatással. Nagyon megelőzték a korukat. Ám több mint huszonöt év eltelte után kiderült, hogy nekik volt igazuk. A mai digitális hifi világunk alapjait olyan cégeknek köszönhetjük, mint a Wadia. Az a102 egy D-osztályú sztereó 2×50 Wattos erősítő, amely a gyártó kínálatának legkisebb tagja.

WADIA_A-102_Sztereó-végfok_frontMeglepődtem amikor az a102 végerősítő, és a di122 digitális audió dekóder megérkezett hozzám. Sokkal kisebbek voltak, mint gondoltam. Úgy is mondhatnám, hogy szinte súlytalanok. Kicsomagolás után egymásra tettem a két darabot, így kacagva elfértek egy 10×10 inches méretű helyen. Ez harmada annak a helynek, amit a referencia előerősítőm és a végfokom foglal el a polcon.

Az a102 kis mérete viszont előnyt jelent azok számára, akik nem kívánnak nagy helyet áldozni a hifire. Mivel az a102 gyakorlatilag hidegen fut, azaz működése közben alig termel hőt, a Wadia ajánlja, hogy nyugodtan rá lehet tenni a di122 egységet. Ha nem akarja egymásra tornyozni őket, a kis végfok megelégszik 5 centi szabad hellyel a szellőzéshez.

Szerintem egyébként igazán jól mutat a front és oldal alumínium színe felett a fedlap fekete üvege a Wadia logoval. A lekerekített sarkok rendkívül modern megjelenést ad a készüléknek.

A hátlapon örömmel láttam az XLR csatlakozásokat a hagyományos RCA mellett, mert ez arról tanúskodik, hogy az a102 komolyabb rendszerek számára tervezett egység. Ha egy szóval kellene jellemeznem az erősítő megjelenését, az áttekinthetőt választanám. Letisztult modern megjelenés, kézzelfogható funkciók naprakész technológia.

A hagyományos D-osztályú erősítők hangzás bemutatója a High-End körökben erősen bírált. A lassú kapcsolás frekvencia miatt a kimeneti fokozatok torzítanak, a hang hideg, és harsány az AB, vagy A osztályú végfokokhoz képest. Az utóbbi években viszont a B&O ICE chip, amit a Classé, a NuForce, a Rotel, a Red Dragon, a Peachtree, és persze a Wadia is alkalmaz, a D-osztályú erősítőket a High-End minőségével vértezi fel.

WADIA_A-102_Sztereó-végfok_backSok jazz, klasszikus rock és akusztikus zenét hallgatok, ezért az a102-re 24/94 és 24/192 formátumban Cannonball Adderley, Thelonious Monk, Yes, King Crimson, Bob Dylan, Jethro Tull, és Queen felvételeket szabadítottam. Ezek a zenék lágy középtartományt, nagy színpadot, és artikulált kontrollált mélyeket igényelnek. Úgy érzékeltem, hogy az átvitel alja magasabban van, mint a referencia készüléké, de csak egy leheletnyivel. Akárhány digitális erősítőt hallgattam, ennyire közel még egyik sem járt a referenciámhoz. A hosszútávú hallgatás teszt során az a102 egyre meggyőzőbb képét mutatta. Ha röviden kellene véleményt fogalmazni róla, azt mondanám, hogy a zenét helyezi előtérbe. Arra van kihegyezve, hogy hosszú távon is élvezni lehessen.

Tetszett benne:

  • A D-osztályú erősítők a hagyományos AB, és A-osztályú verziókkal ellentétben kisebb helyen férnek el, hatékony energia felhasználás módjuk miatt kevesebb hőt termelnek, így kisebb az ökológiai lábnyom is. Ha ez is fontos szempont, az a102 kerüljön fel a meghallgatásra kijelölt készülékek listájára
  • A Wadia a102 kivételesen jól kontrollált mélyeket kínál, ám azokat egy kissé előrébb tolja. Ha jazz, rock, reggae, funk, blues, vagy soul zenét hallgat, ez a tulajdonsága igen jól jöhet, mert tiszta, gyors artikulált mélyeket ad.
  • XLR csatlakozás formát ritkán lehet látni 2000 Dollár alatt, viszont az a102 alapfelszereltsége

Nem tetszett benne:

  • Az a102 kis mérete ugyan könnyíti az elhelyezést, de nehezíti a csatlakozásokat. Mivel eléggé kevés hely áll rendelkezésre a hátlapon, a vastag merev hangfal kábeleimet nehezen tudtam csatlakoztatni.
  • A kimeneti teljesítmény behatárolja az alkalmazhatóságot. Az én referencia erősítőm 30 wattnyi teljesítményéhez képest sokkal több. Sőt az általam igényelt hangerősséget is messze meghaladta, ám ha a nappaliban egy teljesítmény éhes nagy álló hangfal található, az a102 50 wattja valószínű nem lesz elegendő.

Összehasonlítás, versenytársak:

Ha a Wadia a102 versenytársait keresi, néhány típus, amivel egy kategóriát képviselve állja az összehasonlítást: Parasound A23 és A 21, Anthem PVA 2, Rotel RB-1552 MKII, Red Dragon S500. ebben a felsorolásban kb. 2000 Dollárig talál készülékeket.

Összefoglalás:

Sokkoló, és meghökkentő világban élünk, amely bár grandiózus, és rendkívüli technológiákkal veszi körbe a vásárlókat azok mégis néha másra vágynak. Úgy látszik szükség van az egzotikumra is. Az audiofil világban mindennapos dolog, hogy ötezernél is több dollárt költenek emberek mondjuk lemezjátszóra. Ez a száz évnél régebbi nagy torzítású, alacsony felbontású technológia mégis népszerű lehet, és nem csak azért, mert a repülőgép iparból származó alapanyagokból épülnek a berendezések.

De mi a helyzet azokkal, akik nem kívánnak élni ezekkel a grandiózus lehetőségekkel? Velük ki törődik? Túl azon, hogy a Wadia a102 kivételesen jó ár érték arányt biztosít, esztétikus, és igazán modern a megjelenése. A zajszint rendkívül alacsony, a prezentáció áttekinthető, a mély kontrollált. Több az előnye, mint a hátránya, így még egy sokkal nagyobb tömegű és méretű készülékkel való összehasonlítást is emelt fővel állja. A bemutató során egy Classé CP-800 előerősítő, és a Focal Sopra Nr1 állványos hangfallal volt egy rendszerbe kötve. Ha például 5000 Dollár körül akar audio rendszert összeállítani, a Wadia a102 mindenképpen ajánlható.

Specifikáció:

Írta Ben Shyman 2016 december 14