Wadia 121 DAC és digitális előerősítő teszt – Audio & Vision Online

Wadia 121 DAC és digitális előerősítő.

Az amerikai székhelyű Wadia ezzel a készülékével a felső-középkategóriás rendszerek felé nyitott, miközben nagy hangsúlyt fektettek a PC-s futóművek megfelelő kiszolgálására. Mivel mi rendelkezünk egy ilyennel, örömmel ugrottunk bele a tesztelés néha monoton folyamatába, de annyit elöljáróban elárulhatunk, hogy ez most rendkívül érdekfeszítő volt számunkra.

Wadia 121 DAC és digitális előerősítő

A kikapcsolhatatlan készülék, hálózathoz csatlakoztatás után rögtön feléled, ezt diszkréten villogó LED jelzi, miután ez folyamatosan kezd világítani, onnantól üzemkész az eszköz. Az analóg kimenet háromállású: 4 Vrms, 2 Vrms és 1 Vrms között változtatható. Ez azoknak lehet egy nagyon fontos és a hangminőséget jelentős mértékben befolyásoló beállítás, akik előfoknak is használják a készüléket. Mivel digitális a hangerőszabályzás, ezért minél halkabbra állítjuk, annál több részletet veszítünk el. A három állás segítségével viszont a végfokunkhoz megfelelőt alkalmazhatjuk, így nem esünk el a Wadia által produkált rendkívül részletes hangtól. A hangerőt 120 lépésben állíthatjuk, egy-egy osztás között 0,5 dB a különbség.

Wadia 121 DAC és digitális előerősítő

A hangerő állásáról 6 db LED ad tájékoztatást, ez sajnos igen kevés, hisz 20 fokozatonként villan fel, vagy kapcsol ki egy LED. Ezen a ponton visszasírjuk a Wadia 151-en található rémes kijelzőt. A mi beállításainkkal 7 db kék szörnyeteg világított folyamatosan, amiket sajnos kikapcsolni nem lehet, csak változtatni a fényerőt két állásban: nyomot hagy a retinánkban pár pislogás erejéig, vagy beleég örökre. Természetesen csak sötétben ilyen kriminális a helyzet, de megérdemelne az előlapot tervező mérnök egy pajeszhúzást. Ehhez is a már ismert igényes, műanyag betétes alumínium távirányítót kapjuk, ennek kezelése sötétben egy kicsit körülményes, de gyorsan megtanulható a gombok sorrendje, utána már vakon is megy.

Wadia 121 DAC és digitális előerősítő távvezérlő

A tápegység kapcsolóüzemű, ezzel alapvetően nem is lenne baj, hiszen sok high-end gyártó használ manapság ilyet, de kizártnak tartjuk, hogy ekkora dobozkába jó minőségben lehetne megtervezni, megépíteni és beletuszkolni ezt a fajta kialakítást. Reméljük, hogy a későbbiekben lesz lehetőség gyárilag upgradelni a meglévőt. Azért annak örülünk, hogy nem belül próbálták meg elhelyezni, illetve jó hosszú kábellel csatlakozhatunk a készülékbe, ezzel is csökkentve a tápból kiszűrődő zajok hangminőségre gyakorolt negatív hatásait (EMI, RFI).

Wadia 121 DAC és digitális előerősítő hátlap

A 151-es készülékről megismert remek készüléklábakat itt is megtalálhatjuk, ezt ismételten elismerő szavakkal nyugtáztuk. Digitális bemenetekből kapunk 2 darab koaxot, az egyiket RCA aljzattal, a másikat BNC-vel, van itt egy Toslink, egy USB és egy AES/EBU is. Ezek mindegyike képest fogadni és kezelni a 24 bites 192 kHz-es anyagokat, melyeket fixen túlmintavételez 32 bit 1,4 (igen, jól olvasták: egy egész négy tized) MHz-re. Rendelkezésünkre áll szimmetrikus és aszimmetrikus analóg kimenet is, melyek képesek egyszerre működni, továbbá az előlapon találhatunk egy fejhallgató kimenetet is. A technikai részére nem fordítanánk több karaktert, jöjjön a lényeg: a bekötés. Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]