Norma Revo-CDP1 Ref, Revo-IPA140 – HFP Online

Norma Revo-CDP1 Ref, Revo-IPA140 a verhetetlen páros

Magazinunk sokéves fennállása alatt számos olasz gyártó számtalan kiváló készüléke megfordult kezeink között, sosem titkoltuk, mennyire közel áll hozzánk életteli hangjuk, ezért is különös, hogy a Stradivari, Monteverdi és Gianluca Vialli szülővárosában, Cremonában alkotó, abszolút élvonalbeli Normával csak az elmúlt évben futottunk össze először. Hogy a súlyos hiányosságot valamelyest enyhítsük, ezúttal két elektronikát is bemutatunk a lombardiai gyártó műhelyéből.

Revo-CDP1 Ref.

Tavaly szeptemberben egy erősítőt ismerhettünk meg az Opal Electronics flottájába tartozó specialistától, kezdjük hát most a CD játszóval, amely a kizárólag digitális műsorforrásokban utazó Norma alapmodellje. Az alap jelző persze nem műszaki színvonalára értendő, inkább csak arra utal, hogy ezúttal egy funkcionálisan régi vágású modellel van dolgunk. Külsejében is van valami múltidéző, de a masszív kasztni ettől még kifogástalanul elegáns, szinte könnyed látványt nyújt, amit lehet, kihoztak a befoglaló hasábformából. Vaskos, alul-felül durvább csiszolású, szemből finomabb textúrájú, rafinált ívekkel, lekerekítésekkel megszelídített alumíniumpanelekből csavarozták össze a testet, a másfél centi vastag előlap gusztusosan szimmetrikus berendezést kapott, a szigorúan alapműveletes, precízen kattanó kezelőszervek csonka kúp nyomógombjait csinos fészekbe süllyesztették. A hatalmas, vörös színben parázsló, hétszegmenses, 2×4 karakteres kijelzőt akár találó gegként is értelmezhetjük, még kikapcsolni sincs szíve az embernek, de nem is feltétlen érdemes, hiszen még a szomszédból is fél szemmel leolvasható, ahogy kikapcsoláskor egy laza bye-jal búcsúzik. A felette lakó TEAC meghajtót is érdemes megbecsülni, mivel a hagyományos CD mechanika még ilyen környezetben sem szériatartozék. Kár, hogy nem túl készséges, már a lemez betöltése is megfontolt, a sávváltást sem kapkodja el, és talán az 5 másodperces olvasási buffer teszi, de mintha a nyögvenyelős gyorskereséssel is azt üzenné, ne piszkáljuk, hagyjuk békében zenélni. Tőle a nem mágnesezhető ház optimálisan árnyékolt mélyében a 8-szoros túlmintavételezésű Texas Instruments DF1706 digitális szűrőhöz kerül a jel, örülhetünk, hogy kétféle lecsengésmódot is választhatunk hozzá, bánhatjuk, hogy ezt csak belül, egy jumper segítségével tehetjük meg (miközben a hátlapon felirat hirdeti, hogy „no user serviceable parts inside”). A DA konverziót két db TI PCM1704 chip végzi, az áram-feszültség átalakításban, kimenő fokozatban természetesen magas linearitású, alacsony zajú diszkrét áramköri elemek dolgoznak, az általuk biztosított, 0 Hz-től 2 MHz-ig tartó átviteli tartomány (amit persze az audio CD szabvány 22 kHz-re korlátoz) viszont már nem annyira magától értetődő.

norma cdp-1r silver red m solata

A hátlapnak egyesek a digitális kimenetek hiányát talán felróhatják, de minden más példás, az RCA-k mellett kapunk szimmetrikus XLR analóg audio csatlakozókat is. Tőlük a lehető legnagyobb távolságra ültették a tápellátás blokkját, ami speciálisan audio alkalmazásra kifejlesztett, alacsony zajú, nagy permeabilitású toroid trafóhoz vezeti a hálózati áramot, hogy a digitális és analóg áramkörök különálló, gondosan szabályozott tápegységének kiszolgálása is kifogástalan legyen.

Revo-IPA140

A lejátszó sem valami diétás típus, de az integrált erősítő méreteivel, tömegével így, matt feketében végképp tekintélyt parancsoló jelenség, a süllyesztett oldalpanelek nagy részét elfoglaló hűtőbordázat bőséges teljesítményt ígér. Kezelőszerveiben nem tér el kisebb testvérétől, így használata minimalistán egyszerű, a készenlétkapcsoló a bemenetválasztó szerepét is ellátja, a motoros mozgatású forgatógombbal finoman adagolható a hangerő, bár amilyen maszatos tud lenni a foncsorozással vetekedve tükröződő felület, erős a késztetés, hogy még karnyújtásról is a távvezérlőt használjuk helyette. Pedig ez sem az az érintésre csábító darab, persze egészen más okból. Kommersz környezetben akár ergonomikusan formált, tenyérbe csusszanó eszköznek is nevezhetnénk, még két különböző sebességű hangerőállítással is kényeztet, de a sok apró, köztük nem kevés felesleges, funkció nélküli gombbal teleszórt, kályhaezüst műanyagnál méltóbb társat érdemelnének az elektronikák. Semmi pánik, van ilyen is, csak a hűs alumíniumtömbből formált Revo RC-43 már egy külön tétel lesz a számlán. De térjünk vissza a lényeghez, ahhoz a különösen alacsony zajú, nagy sebességű, nagy sávszélességű 140 watthoz, amit csatornánként összehoz a 2×6 db, összesen 1.500 W terhelésre méretezett, folyamatosan 36, csúcsra járatva 150 A áramerősséget produkáló MOSFET kimenő fokozat. A szemet gyönyörködtető duál mono berendezkedés a tápellátásra is kiterjed, két, egyenként 400 VA-es toroid trafóra, összesen 70.000 µF szűrőkapacitásra és fokozatonként különálló tápegységekre támaszkodik a rendszer. Folytatás…..

Forrás:[www.hifipiac.hu]