Cambridge Audio Budapesten

Újdonságok

Ismét hazánkban járt a Cambridge Audio nemzetközi kereskedelmi vezetője Dan Poulton, hogy személyesen számoljon be a cég újdonságairól, a nagyobb változásokról, no meg persze azért, hogy egy kicsit még jobban megkedveltesse velünk az angol hangzást.

A hazai disztribútor, az Audiophyl Kft. meghívására gyűlt össze a szaksajtó és számos viszonteladó, hogy egy délutánt a Cambridge Audióról beszélgessünk Dan-nel a cég kereskedelmi képviselőjével. Akár egy éve, most is az Audiophile Szalon emeleti demószobája volt az esemény helyszíne. A főszerep ezúttal az új 851-es sorozatnak jutott, bár az előadásban több más termék is szóba került.

Az előadás – ahogyan egy évvel ezelőtt is – a Cambridge Audio történetének rövid bemutatásával kezdődött. Erről persze már akkor is írtunk ezért nem ismételjük meg. A legtöbben amúgy is az új 851-es modellekre kíváncsiak, így inkább ezekkel kezdjük!

Az Azur 851-es sorozat új tagjai, a 851D típusjelzésű DAC, a 851W végerősítő és 851E előerősítő.

Az új 851D DAC AFT2 felskálázó rendszert és kettős DAC-ot kapott. Bemenetei sorában megtaláljuk a hagyományos koaxiális és optikai csatlakozókat, az egyre gyakrabban felbukkanó USB portot, amivel a számítógép hangkártyáját válthatjuk ki (akár USB Class2 módban is), de van itt BNC, sőt AES/EBU bejárat is. Ez utóbbi ma még igazi ritkaság! Természetesen nem maradt ki a BT100 Bluetooth adapter használatának lehetősége sem. A hátlapon ezek mellett még láthatunk Control Bus, RS232, infra jeladó és trigger portot is.

Cambridge Audio 851D DAC hátlap

A készülék hagyományos RCA vagy XLR csatlakozással köthető integrált erősítőre, vagy akár közvetlenül végfokra is. Utóbbiért külön elismerést érdemel a gyártó, hiszen a fejlett digitális hangerő szabályozásnak köszönhetően a készülék akár előfokként is használható!

Cambridge Audio 851E sztereó előerősítő

A 851E előerősítő kapcsán az első dolog, amit meg kell említenünk, az annak jel/zaj viszonya. Az 1 kHz-en mért <0,00045% és a 20 kHz-en mért <0,000057% egészen elképesztő értékek. A hangerő szabályozás is megérdemel egy kis figyelmet, mert az új szerkezet ötvözi a digitális és az analóg eljárás előnyeit. A vezérlés alapja digitális, ami lehetőséget ad a precíz, 1 dB-es lépésközű beállításra, ugyanakkor mentes a digitális megoldásokra jellemző lépcsőzetes, apró kattanásokkal teli működéstől. A hátlapon sorakozó 8 bemenet közül 3 XLR csatlakozással is beköthető. Persze találunk felvételi, valamint 2 db trigger ki- és 1 db bemenetet, infra jeladó csatlakozást, Contol Bus ki- és bemenetet valamint RS232 portot.

Az új 851W végerősítő legnagyobb leadott teljesítménye 8 ohmon mérve csatornánként 200 W, 4 ohmon 350 W, hídba kötve pedig 500, vagy 800 W. Fenti adatok hitelességéről az is elárul egy keveset, hogy a rendszer legnagyobb teljesítményfelvétele 2400 W! A stabilitást szolgálja még a szimmetrikus felépítés, az oldalanként külön szekunder tekercset használó toroid transzformátor és a vezérlés áramigényét külön ellátó, plusz toroid táp. Mindezek mellett a készülék automatikusan képes ki- és bekapcsolni, ami megkönnyíti a mindennapi használatot, akár sztereó, akár házimozi rendszerről van szó.

Cambridge Audio 851W sztereó végfok hátlap

Végül még annyit megjegyzünk, hogy az erősítőben használt XD osztályú erősítés nem digitális és nem is D osztályú! A Cambridge Audio mérnökei által kifejlesztett rendszer az A osztályú erősítők hangminőségét igyekszik ötvözni az AB osztály hatékonyságával, de ennek mikéntjébe most inkább ne merüljünk bele! (XD = Crossover Displacement, vagyis egyfajta aszimmetrikus AB felépítéssel van dolgunk) Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]