Vertere Redline USB bemutató The Ear

Vertere Redline USB bemutató The Ear

Az USB digitális audió korai napjaiban Touraj Moghaddam a Vertere egyik fő embere rengeteg időt töltött az USB kábelek felépítésének és anyagainak fejlesztésével. Néhány ötlet jól működött bizonyos körülmények között, de nem minden PC típuson. Számítógéptől, és rendszer konfigurációtól függött az elért eredmény. Izgalmas, és néha frusztráló időszak volt, amíg minden kialakult. Napjainkban, mintegy tíz évnyi fejlesztés után a Vertere négyféle USB kábel szériát kínál 100 fonttól, egészen a kézzel épített HB sorozatig, amely 1500 font körül mozog. Egy évtized alatt rengeteg változás történt az audió iparban, és mára már többen használják az USB csatlakozást a streamer és a DAC között, mint a más digitális csatlakozási formákat. A rendszeremben az Innuos szerveremről én is Ethernet kapcsolatról játszom le a zenéimet, és a streamerről USB kábellel viszem át a jeleket a DAC-ba. Elméletileg használhatnék koaxiális összeköttetést is BNC csatlakozással, de az néhány esetben korlátozná a lehetőségeimet.

A Redline (395 font) a Vertere hierarchia második sorozata, a D-Fi széria felett helyezkedik el. A kábel piros műanyag fröccsöntött USB-A és B csatlakozásokkal van építve. A kábelt Németországban készítteti a Vertere (a Brexit után ármódosulás lesz várható). Elegáns a megjelenés, sokat ígérő a csomagolás, összességében jobban néz ki, mint a többi kábel ebben az árkategóriában.

A Redline USB kábel belső vezető szálai vastagabbak, mint a D-Fi-ben használt anyag. Emellett a kábel felépítése is más. A kábelek közötti töltő anyagban, és a dupla árnyékolásban is eltér a belépő modelltől. A vezető anyaga nagy tisztaságú vörösréz, ezüst bevonattal. A szigetelés anyaga Teflon, a csatlakozók kiváló minőségűek.

Hangminőség:

A teszt során a Redline kábelt az Auralic Aires G1 streamer és a Vega G2.1 DAC közé építettem be. Előtte itt egy CAD USB 1 kábelt használtam összeköttetésnek. The Man I Love (Joni Mitchell/Herbie Hancock) zongora futamai megfelelő tonális mélységet és tömörséget kaptak. Tetszett, ahogy a muzsikusok a zenén keresztül kommunikáltak egymással a hallgatási pozícióm előtt. A képalkotás éles, a mély futamok erőteljesek, az alsó regiszter rétegezése és koherenciája tiszta, és ritmusos. Úgy a vokált, mint a hangszerek hangját könnyű követni.

A Vertere Redline viszonylag puha hangú kábel, amely szépen kiemeli a csillogást a jó minőségű felvételeken, de szerencsére nem lassú, és dagályos, ahogy ezt más kábelek esetében tapasztaltam. Néhányszor úgy tűnt, mintha többet mutatna, mint a referenciaként használt CAD kábelem. Kipróbáltam más streamerrel is. A Stack Audio Link II kicsit karcsúbb karakterrel rendelkezik, mint az Aires G1, ám ennek ellenére igen leleplező. Jól működött a 3D holografikus tér ábrázolása a Redline kábellel.

Matthew Halsall Harmony with Nature (Salute to the Sun) felvételének lejátszása közben rengeteg részlet jött át. Kiváló volt a mélység érzet, a zenészek közötti tér, és a hangszerek természetes hangja. A Vertere kábel egyik erőssége a pontos időzítés, de ezt szerencsére nem azzal éri el, hogy túlhangsúlyozza a bekezdések élét. Ez egy nagyon jó, egyenletes teljesítményt nyújtó kábel, amely a zenét nem darabolja részekre. Esperanza Spalding Ebony and Ivy (Emily’s D+ Evolution) felvételének hallgatásakoraz énekhang gyönyörű kerek és mély, a basszus jól definiált, erőlködésmentes.

Chris Kelly-nek is tetszett a nyáron megjelentetett bemutatójában a Redline RCA összekötő kábel hangja, mert hozzám hasonlóan úgy találta, hogy árkategóriáját meghaladó teljesítményre képes. Ha tehát a már meglévő DAC és streamer forrása közé keres egy olyan digitális összekötőt, aminek muzikalitását nem megszerezni, hanem élvezni könnyű, a Vertere Redline USB kábelt ajánlom.

Műszaki adatok:

Forrás:[https://www.the-ear.net]

Írta: Jason Kennedy

2020 december 18