Luxman L-505uXII av2day bemutató

Luxman L-505uXII av2day bemutató

A Luxman L-505uXII a piac egyik legjobb integrált erősítője

Nagyon régen volt alkalmam Luxman erősítőt hallgatni, egyszerűen azért, mert nem volt malajziai importőre, aki behozta volna a piacra. A CMY Audio and Visual aztán tavaly decemberben megkapta az első szállítmányát, amit villámgyorsan elkapkodtak. Igencsak meglepődtem azon, hogy milyen sok Luxman rajongó és Malajziában.

Meg kellett várnom, hogy beérkezzen a második szállítmány, mert egyszerűen nem tudtak készüléket adni a bemutató megírásához. Végül megérkezett az L-505uXII a hallgató szobámba. Két hetes tesztelés és hallgatás után kijelentem, hogy az L-505uXII egyike a legjobb integrált erősítőknek, amit valaha volt alkalmam hallgatni.

Vajon ez azt jelentené, hogy rögtön markolja fel a bankkártyáját, és rohanjon megvásárolni? Nem. Egyszerűen azért nem, mert a bemutatóban szereplő 100 wattos integrált erősítőnek két nagyobb testvére is van. Az L-507uXII 110 watt, és az L-509X pedig 120 watt teljesítményű. Megvásárlás előtt mindenképpen javaslom, hogy hallgassa meg ezeket is, ha beleférnek a keretébe, mert egy Luxman megvásárlása hosszú távra szól, biztosan sokáig meg fogja tartani.

Miután hosszabb idő töltöttem a Luxman hallgatásával, meggyőződésemmé vált, hogy az egyik legfőbb erénye a mélyhang bemutatás módja. A Best For Last – Adele 19 CD – elektronikus mélyei feszesek szárazak, nagyon alacsonyra lemennek, és texturáltak. Kiváló.

A hangzástér ábrázolás is meggyőző, széles és egészen mély. Ez a Luxman erősítő volt eddig az egyetlen, amely megszorongatta a referenciaként alkalmazott Lamm LL2 Deluxe előerősítőmet a tágas, levegős színpad ábrázolásával.

Emellett áttekinthető, és részlet gazdag. A Cowboy Junkies At the End of Paths Taken CD lemez második és harmadik száma között a felvételbe halk tengerparti zajokat kevertek. Hallatszik a tenger hullámzása, és az emberek beszélgetése. Mivel a mix nagyon halk, a legtöbb rendszeren ez felismerhetetlen háttérzajként jelentkezik. A Luxman a prezentációjában viszont egyértelműen felismerhetővé tette, ami komoly meglepetésként ért.

Mindent figyelembe véve a Luxman szonikus jellegzetessége az, hogy a közép tartományt kissé kiemeli, a magasak levegősek és áttekinthetőek, a mélyek erőteljesek, és jól kontrolláltak. Az L-505uXII kínál még más különleges felhasználási módot is. Van beépített fejhallgató erősítője, MM/MC lemezjátszó előerősítője, Pre Out kimenete, illetve Main In bemenete.

A fejhallgató erősítő:

A kimenetet Sennheiser HD600 és Audio Technica ATH-M50x fülesekkel teszteltem. A Sennheiserrel a hang túl buja volt. számomra az Audio Technica bizonyult jobbnak, mert a semleges hangzását a Luxman kellemesen gazdaggá tette.

Lemezjátszó előerősítő:

Három lemezt játszottam le a phono bemenet tesztelésére. Christian McBride Big Band: The Good Feeling (Mack Avenue), Willie Nelson Wynton Marsalis: Two Men With The Blues (Blue Note Records) és Streisand: Partners (Columbia).

Mivel a mindennapokban Benz Glider MC hangszedőt használok a Rega Planar 3 lemezjátszómban, amelybe RB250 kar van beépítve, ezért a Luxman MC phono bemenetét teszteltem. Van ugyan egy Rega Exact MM hangszedőm valahol a fiókban, de nem cseréltem át.

A phono bemenet hangja átlagos, ami azt jelenti, hogy jól alkalmazható, ha nincs külön lemezjátszó előerősítője. Ha választ egy magasabb kategóriás lemezjátszó előerősítőt, azzal a hang javítható. Összehasonlítva a saját referenciaként használt Aime Phono előerősítőmmel, az Aime nagyobb színpadot rajzolt, jobb térábrázolással és több részlettel.

Pre Out kimenetek:

Egy olyan Mogami 2803 kábelt használtam összekötőként, amelyeket Klei Absolute RCA dugókkal szereltek fel. Ezzel csatlakoztattam a Luxman Pre Out kimenetéhez a Bryston 4B SST végfokaimat. Az L-505uXII előerősítője széles színpadot ábrázolt sok levegővel. Összehasonlítva a Bryston előerősítőjével, az kicsit természetesebb hangzást mutatott, de a mélytartománya nem volt olyan gazdag, mint a Luxmané. Végül is a Bryston nem szólt olyan jól ebben az összeállításban, mint az integrált erősítő saját végfoka.

Main In bemenet:

Ugyanezt a Mogami összekötőt használtam arra, hogy a Lamm LL2 Deluxe csöves előerősítőmmel a Main In bemeneteken keresztül leteszteljem a Luxman végerősítőjét. Az elektroncsövek melegsége, és a végfok buja középtartomány ábrázolás módja a zenét túlságosan lággyá és édessé tette. Kicsit túl sok volt ez a jóból.

Úgy fest, hogy a Luxman L-505uXII integrált erősítő akkor szól a legjobban, ha a saját előerősítő részét a saját végfokával használja, mert más gyártók berendezéseivel kombinálva nem fogja megmutatni a benne rejlő potenciált.

Nagyon is igaz a Luxman weboldaláról származó idézet: A régóta várt L-505uXII, a 2011-es L-505uX erősítő továbbfejlesztett verziója. Tartalmazza a gyártó legújabb ODNF 4.0 (Only Distortion Negative Feedback) technológiáját, illetve a LECUA (Luxman Electronically Controlled Ultimate Attenuator) hangerő szabályzást. Ez a termék valóban egy olyan multifunkciós egység, amely az L-505 sorozat által megteremtett hagyományokat hivatott folytatni, hogy még több rajongót szerezzen a Luxman márkanévnek.

Műszaki adatok:

Forrás:[http://av2day.com]

Írta: Lam Seng Fatt

2020 március 14