Vertere DG1 What HiFi bemutató

Vertere DG1 What HiFi bemutató

Vertere legkedvezőbb árú lemezjátszó csomagját nehéz lesz legyőzni

A Vertere DG-1 Dynamic Groove bázis és hangkar csomagja méltányos áron ad ízelítőt a gyártó csúcsminőségű futóműveinek teljesítményébe. A belépő szintű egységet könnyen használhatóra tervezték, emellett a hangszedőt is beszerelve szállítják, hogy azonnal használatba vehető legyen.

A hangszedő az új Vertere Magneto mozgó mágneses egysége, amely az Audio Technica AT-VM520EB alapokon nyugszik, de a ház színe más. Külön is megrendelhető 220 fontos áron. Jóval gazdaságosabb, 100 fontos árért juthat hozzá, ha a bázisba beszerelve rendeli meg, mert az hangszedő nélkül 2750 Font, hangszedővel pedig 2850 Fontba kerül. Kezdésnek kiváló, és megéri, de tudnia kell, hogy a DG-1 komolyabb patronnal többre is képes lehet.

Tavaly a Vertere MG-1 volt a kedvenc lemezjátszónk. Különleges képességű előadó művész, és a hangja új szabványokat állított fel a 10 ezer font körüli árkategóriában. Sajnos ekkora összeget nem mindenki tud magának megengedni, ezért a gyártó idén előállt egy sokkal kedvezőbb ajánlattal, ez a mostani bemutatóban szereplő DG-1 Dynamic Groove.

A felépítés:

Ha ránéz a lemezjátszóra, több rendkívül érdekes műszaki megoldást láthat. Elsőként a kar vonzza magára a figyelmet. Nem hagyományos cső forma, amely bár kiváló merevséget ad, de ezzel együtt hajlamos a rezonanciára is, hanem három rétegű lapos alumínium/polimer szendvics.

 

Stabil, jól csillapított otthont teremt a hangszedőnek. A kar csapágyazás is teljesen eltér a hagyományos fémből épült megoldásoktól, és sodrott nylon szálakból áll. Egy a vízszintes, kettő pedig a függőleges tengely irányú felfüggesztésért felel. Még a kar kábelek is szokatlanok. Itt hajlékony lapos aranyozott lapokon futnak a jelek.

A kar hátsó részén lévő ellensúly teljesen szokványosnak mondható, de a finomhangolást egy kis másodikkal végezheti, amely a kar hangszedő felőli oldalán található. Nagyon könnyen kezelhető ötletes rendszer

A DG-1 karjának szendvics szerkezete visszaköszön az alvázon is, amely három rétegű akril és acéllal ad kellő merevséget, és csillapítást. Az alumínium tányéron PETG (egyfajta hőre lágyuló polimer) és parafa-neopén-nitril alsó meghajtó gondoskodik a csillapításról. A meghajtó szíj szilikon gumi.

A tányér polírozott acél tengelye nagy pontossággal megmunkált karbid golyón nyugszik, amely bronz házba van foglalva. Az eredmény egy sima, csendes üzem. A kenőanyag hosszú ideig kitart, a riválisokkal ellentétben ez nem igényel rendszeres karbantartást.

A tányér és a csapágy, a kar bázissal együtt külön alváz egységen nyugszik, amely precízen hangolt szilikon gumi csillapítókat kapott.

A meghajtás:

A DG-1 motorja egy 24V-os szinkron verzió, amelyet a felső kategóriában is használ a piac. Egyedi tervezésű tápegység látja el tápfeszültséggel, amely segít a zaj és vibráció csökkentésében. A többi Vertere lemezjátszón is alkalmazott rugalmas szíjakkal csillapított motor felfüggesztést alkalmazta a gyártó, amely kiváló sebességtartást biztosít.

A sebességváltás a 33 1/3 és 45 rpm között elektronikus, a start/stop gomb rövid megnyomásával végezhető. A gombot hosszan lenyomva kikapcsolható a tányér forgás. Tényleg egyszerű kezelés mód, de a gombot kissé közelebb kellene tenni az alváz széléhez, mert a meghajtó szíjhoz nagyon közel helyezkedik el, emiatt a hozzáférés nem kényelmes.

Ideális elhelyezése a hangfalaktól a lehető legtávolabb jó, mert így csökkenthető az alacsony frekvenciás zavarás. Ez a szabály minden lemezjátszóra igaz, ha a lehető legtöbbet akarja kihozni a hangjából. Természetesen ezt is tökéletesen vízszintesre kell beállítani.

A készülékhez mellékelt használati útmutató jól érthető, egyértelmű utasításokat tartalmaz, így a beüzemelés nagyon gyors. Mivel a hangszedő gyárilag be van építve, a súlyok be vannak állítva, csak a tányért és a szíjat kell feltenni.

Egy jó minőségű rendszerhez csatlakoztatva próbáltuk ki a képességeit. Naim Supernait 3 integrált erősítőhöz csatlakoztattuk, amely Dynaudio Special Forty és ProAc Response D2R hangfalakat hajtott. Ha ennél magasabbra teszi a mércét, az eredmények még jobbak lehetnek.

A hang:

Nem tartott sokáig felismerni, hogy a Vertere DG-1 egy fantasztikus hangú lemezjátszó. Merész, lendületes a hangja, amely tele van energiával és ritmussal. A Four Tet There is Love In You felvétele kiváló példa erre. A mély bekezdések gyorsak és feszesek, meglepően kontrolláltak. Tapasztalható ugyan némi túlzás, de nem annyi, amennyi a mélyeket zavaró mennyiségűvé tenné.

Meggyőző a részlet gazdagság. A DG-1 precíz, és jól megépített, ezért a részletek integrálása pontos és zenei. Kiváló a ritmika, lábaink elkezdtek az ütemre járni a hallgatás során. Nem igazán hallottunk olyan riválist, amely ilyen jól ábrázolja a szerzemények változó lendületét.

A következő felvétel a Carmina Burana, Orff előadásában. A bemutató stabil, lendületes. Elég jól visszaadja a drámaiságot, a hang szinte robban, amikor szükséges. Ez meghökkentő, ha figyelembe vesszük a hangszedő árkategóriáját.

Természetesen a hang kifinomultabb lehetne egy magasabb kategóriás hangszedővel. Ahol a Magneto magasai kezdenek elfogyni, és a mélyei már nem olyan határozottak, ott egy jobb hangszedővel jelentős javulás lenne elérhető. De a csomag a Magneto-val érkezett, ezt kell értékelnünk. A magasabb kategóriás hangszedővel természetesen az ár is növekedne. Minden esetre a setup pontosan annyira képes, mint az árban rivális Rega Planar 8/Apheta 2 kombináció.

A teszt során rengeteg felvételt lejátszottunk rajta. Michael Jackson Bad, Kind of Blue, Miles Davistól, vagy a Nirvana Nevermind hallgatása során a DG-1 soha nem hibázott. Teljes zenei élvezetet biztosít, amely kiterjed a sztereó képalkotásra, a felbontásra, és a pontos tonalitásra is.

Ítélet:

Tagadhatatlan tény, hogy a Vertere DG-1 rengeteg kihívóval szembesül ebben az árkategóriában, de a fentieket figyelembe véve állni fogja az összehasonlítást. Nagyon ajánlott.

Pontozás:

  • Hang: 5
  • Funkciók: 5
  • Építés: 5

Értékelés:

  • A Vertere DG-1 az okos műszaki megoldások, a gondos építés mód, és a kiváló hangminőség kombinációja

Mellette:

  • Kiváló dinamika
  • Lenyűgöző ritmika
  • Okos műszaki megoldások

Ellene:

  • Jobb hangszedővel jobb lehetne

Műszaki adatok:

Forrás:[https://www.whathifi.com]

2020. 08. 17