T+A Solitaire P és HA200 bemutató Headfonics

T+A Solitaire P és HA200 bemutató Headfonics

A T+A Solitaire P egy High-End teljes méretű nyitott kör alakú fejhallgató magneto-sztatikus driverrel. Tesztelve az 5000 fontos kategóriában.

A háttér:

A T+A (Theory and Application) egy High-End német gyártó, amely már negyven éve van jelen a piacon. A Focalhoz hasonlóan a T+A is hangfal építéssel kezdte, és mára már széles termék kínálattal van jelen az európai piacon.

Francia versenytársához hasonlóan a T+A is megpróbál betörni a fejhallgató piacra az új Solitaire P magneto-sztatikus fülesével. Merészen alkalmazott új anyagok felhasználásával gazdagítják a kínálatukat. A Solitaire P a rendkívül magas 5000 fontos szegmensben található, amely a gyenge szívű vásárlókat távol tarthatja.

 

 

Műszaki tartalom:

A Solitaire P különleges planár magnetosztatikus technológiát alkalmaz, amely erős neodymium mágneseket és fém gőzöléses eljárással készített speciális membránt tartalmaz. A cég új szintre emelte a technológiát azzal, hogy a mágnesek elhelyezésével optimalizálta az erővonalak elrendeződését. Egyedi szerelő gyűrű és más anyagok felhasználásával a hang torzítást extrém alacsony szintre csökkentették, és a dinamikát a maximálisra növelték.

Ezzel együtt bemutatták a HA200 fejhallgató erősítőt, amely megoldást kínál például a Solitaire P meghajtására. Az erősítő A-osztályú, és kiváló mérnöki megoldásokat tartalmaz az impedancia beállításokra. A HA 200 sem nevezhető olcsónak, mivel 6600 fontért rendelhető.

Design és komfort:

A Sennheiserből merített ihletnek köszönhetően a Solitaire P megjelenése hasonló a HE-1-hez. Minimalista fülpárna fedél, kellemes tapintású anyagok, és CNC megmunkálású alumínium. Rendkívül pontos, a német mérnökökre jellemző szerelés és illesztések. A fejpánt részen szintetikus bőr, a fülpárna pedig Alcantara, mindkettő teljesen anti allergén. Fekete alumínium háló a hátlap.

 

A transducer planár technológia, amely nagy hatékonysággal képes a hangot előállítani. Teljesen lineáris mágneses erőtérben helyezkedik el az ultra könnyű membrán. A viselése komfortos, az anyagok tapintása kellemes. Annak ellenére, hogy a súlya 490 gramm, kényelmes volt a viselése, a fülpárna és a fejpánt jól beállítható.

Csomagolás és a tartozékok:

A Solitaire P hatalmas dobozban érkezik. A külső tapintása olyan volt, mint egy sportautó belső kárpitja, jól hangsúlyozza a luxus érzést. A kábelek szépen vannak a helyükre hajtogatva. 6,35 mm-es jack és 4,4 mm-es szimmetrikus kábelekkel szállítják. Kicsit hiányoltuk belőle az utazáskor használható méretű tokot, mert a saját doboza nagy helyet foglal a bőröndben, de ez csak kósza ötlet.

Általános benyomások:

Annak ellenére, hogy igen merész belépő a HiFi arénába, a Solitaire P nem okoz azonnali Nirvána érzést, sokkal inkább kitűnik a teljes sávon jól érzékelhető kohézióval, és a szépen kidolgozott egyenletes frekvencia átvitellel. A rekordnak számító ultra alacsony (0,015 alatt 100 dB-en) torzításnak köszönhetően a mikrodinamika igazi bajnoka, képes a legcsekélyebb változásokat is megmutatni. A tonális karaktere összességében kellemes, a semlegesnél kicsit melegebb megszólalás móddal. Hallgatása nem fárasztó, nincs olyan tartomány, amit önkényesen előtérbe helyez.

Mélytartomány:

A mélytartomány természetes, kiegyenlített. Nincs érzékelhető kiemelés az alacsony frekvencia tartományban, ezért kontrollált, precíz és gyors. Jól kezeli az összetett mélytartalmat is. A HE1000SE-vel összehasonlítva annak mélyei textúráltak, de az ultramély tartományban nem tud versenyezni a Soliter P kontrolláltságával.

Jafu Bag of Tricks felvételében a bonyolult basszus bemutatás módja kiválóan érzékelteti a Solitaire P kimagasló képességeit.

Közép tartomány:

A közép tartomány tonálisan kiegyenlített, az együttfutás pontos. Mivel nincs sehol kiemelése, a hangja teljesen természetes. Egy másik nehézsúlyúval, a Hifiman Susvarájával összehasonlítva a Solitaire P jobban hangsúlyozza a bekezdéseket, míg a másik inkább diffúz képet mutat.

A HE1000-V2 hangja levegősebb, de a Solitaire mindkét Hifiman típusnál kontrolláltabb a középtartományban. Nincs emelés a felső közepeken sem, ezért néhány esetben úgy tűnhet, hogy kicsit kevesebb benne a részlet.

A német füles hosszan hallgatható, nem fárasztó a rengeteg részlet, ennek ellenére megőrzi a felbontást, még akkor is, ha azt nem hangsúlyozza. A hangszer ábrázolás világszínvonalú, ami a Solitaire P hangját kiemeli a többi közül. A Meze Empyrean fülessel összehasonlítva több benne a részlet, és természetesebb a hang. ZMF Verité Open szerzeményén talán kevesebb volt benne az energia, inkább a valóság ábrázolásra törekedett.

Magas tartomány:

A magas tartomány ábrázolás módja régóta viták forrása a zenehallgatók táborában. Van, aki az átvitel kiterjesztésére esküszik egy kis kiemeléssel, mert ezzel jó tranziens átvitel érhető el. A T+A viszont úgy döntött, hogy inkább hosszan, fáradság nélkül hallgatható fejhallgatót épít. A Solitaire P a magas tartományban visszafogott. A felbontás kiváló, de a csillapítás megakadályozza, hogy csillogjon a hang. A Hifiman Susvara és a HE1000SE magas tartománya is kiterjedtebb, csillogóbb.

Színpad ábrázolás:

A Solitaire P színpad ábrázolása nem a legnagyobb méretű, a Hifiman és az Abyss planár fülesekkel összehasonlítva. Azt viszont a javára kell írni, hogy fantasztikus módon képes a hangszereket ábrázolni, és pontos képet mutat a színpadról. Igazi belemerülést enged a muzsikába, könnyű vele bele feledkezni a zenehallgatásba. Zökkenőmentes a bal és jobb oldal közötti átmenet, emiatt nem feltűnő a színpad szélesség limitált mértéke.

Szinergia:

T+A HA200 fejhallgató erősítő és DAC:

 • A HA200 a gyártó új fejlesztésű dedikált fejhallgató erősítője. A-osztályú erősítő és DAC kombináció. Igazi All-In-One megoldás két toroid trafós nagy teljesítményű tápegységgel, amely szinte bármelyik más típusú fejhallgatót is képes meghajtani.
 • A DAC 32 bit 786 kHz PCM, és DSD1024 jeleket is képes feldolgozni. Ehhez a T+A saját valódi 1-bites technológiáját alkalmazza. A többféle kimeneti csatlakozáson külön-külön be lehet állítani a csatlakoztatott füles impedanciáját.
 • Megjelenése fantasztikus, hasonlít a Chord hasonló egységére. Jól kezelhető, modern, és minden beállítható. Ránézésre is látszik, hogy komoly darab.
 • A Solitair P és HA200 szinergiája tökéletes, hiszen egymásnak teremtették őket. Szimmetrikus meghajtás módban a hangszer ábrázolás és a sebesség verhetetlen, úgy érezheti magát vele, mintha magasabb fokozatra kapcsolt volna.

Schiit Yggdrasil DAC a Mjolnir 2 erősítővel:

 • A Schiit Yggdrasil évek óta mindenkit elbűvöl az áttekinthető hangjával és a réteges ábrázolás módjával. A Mjolnir 2 erősítővel együtt használva némi harmonikus felhangot adnak a Solitaire bemutatójának, és a színpadkép is szélesedik. Míg ebben a párosban több az agilitás, a HA200 hosszabban hallgatható.
 • Schiit Gungnir Multibit DAC a Violectric V281 erősítővel
 • Ezzel a párosítással a Solitaire P hangja olyan, mintha elektroncsöves erősítéssel hallgatná, pedig a végfok félvezetős. A közép basszus tartomány és az alsó közép több testet kap. Ez a kombináció lágy, nem csillogtat apró részleteket.

T+A HA200 csak DAC az Auris Audio Nirvana erősítővel:

 • Ezzel a kombinációval már meg lehet közelíteni a Solitaire határait. A színpad ábrázolás határai kitolódnak, és gyönyörű három dimenziós képet mutat. A basszus karakteresebbé válik, a hangzás gazdagabb. Olyan a hang, mintha hangfalak szólnának. A Nirvana a HA200-hoz hasonlóan kínál többféle impedancia beállítás lehetőséget, amivel pontosan össze lehet hangolni a fülessel.

Összehasonlítás a versenytársakkal

Meze Empyrean (2999 USD)

 • Úgy a Meze, mint a Solitaire P modern technológiákat használ. mindkettő hangján meghallatszik a több éves kutatás és finomítás. Míg a Solitaire egyszerűbb letisztult modern megjelenéssel bír, a Maze mintha egy tudományos-fantasztikus regényből lépett volna elő.
 • Hangjukat összehasonlítva az Empyrean gazdagabb, tolós ami a kiemeléseknek köszönhető. A Solitaire P magas frekvenciás szelídítése miatt természetesebb hangzást eredményez, és több részletet tálal egyértelmű hangszer ábrázolás móddal.

Hifiman HE1000SE Dana Lazuli referencia kábellel (3499+1099 USD)

 • A füles más világ, amig rá nem kerül a referencia kábel. Amikor bekövetkezik a fejlesztés, a mélyek erőteljesebbé válnak, tekintély és lendület költözik bele. Ugyanakkor a Solitaire jobb felbontást és mikro dinamikát nyújt az alsó régióban. A közepeken a HS1000SE folyékony és testesebb. A magas frekvenciákon a kábel miatt a hang fényesebb, mint a Solitaire.

Hifiman Susvara (6000 USD)

 • A Susvara egy igazi zászlós hajó, a három évvel ezelőtti megjelenése óta piacvezető. A Solitaire P-hez képest a hangja levegősebb, tágabb hangzást kínál, ám a Solitaire jobb a mikro és makro dinamikus részletekben.
 • A HA200 erősítővel a Solitaire kontrolláltabb mélyeket mutat, a Susvara pedig nyíltabb. Mindkettő csúcsminőségű előadás, egyéni ízlés döntheti el, hogy a Susvara kicsit U-alakú átvitele, vagy a Solitaire semlegessége tetszik-e jobban.

Ítélet:

A Solitaire P fejhallgató hatalmas gyártási tapasztalattal rendelkező márkanévtől származik, kivételes úgy a felépítésében, mint a hangjában. Rendkívüli kohézió, pontos tér ábrázolás jellemzi. A Solitaire P-nek helye van a csúcskategóriás fülesek világában.

Sajnos a magas ára miatt csak azok választhatják, akiknek nem probléma 10000 font elköltése, ami természetesen a dedikált erősítővel együtt értendő.

Csak remélni tudom, hogy a T+A ezzel a darabbal szeretné az elektro-akusztikus modell palettáját felvezetni, és idővel lesznek majd elérhetőbb árú termékek is a kínálatukban. A füles kissé visszafogott magasai megakadályozzák a durva éleket, és tetszeni fog azoknak, akik ezt a típusú bemutatót kedvelik.

Összegzésképpen elmondható, hogy a Solitaire P egy lenyűgöző darab, és türelmetlenül várjuk a hasonló technológiát alkalmazó testvéreit

Műszaki adatok:

Írta: Smit Patel

2020 Június 10

Forrás:[https://headfonics.com]