Vertere DG-1 HiFi Choise bemutató

Vertere DG-1 HiFi Choise bemutató

Fegyvere van, veszélyes!

A Vertere DG-1 különleges hangkart ötvöz a plug-and-play egyszerűségével. Adam Smith a gyártó új phono erősítőjével együtt hallgatta meg.

Mikor a tervező valami különlegeset alkot, ami jobban működik a bevált módszereknél, az igazi heuréka pillanat. Ha olyan lemezjátszóról beszélünk, amit Touraj Moghaddam tervezett, az élmény garantált. Ő az a személy, aki a Roksanban hosszú éveken át tervezte a teljes palettát a TMS-től a Radiusig. 2006-ban aztán kilépett a Roksantól, és a Vertere-hez szerződött. A Vertere elsősorban az audió kábeleiről volt ismert akkoriban, de Touraj beindította a lemezjátszó vonalat. 2013-ban jelent meg az RG-1 a 21.500 fontos árkategóriában, amelyet aztán több más modell is követett. A bemutatóban szereplő DG-1 a legújabb, legkisebb tag a kínálatban, amely 2.750 fontért dedikált hangkart, és Vertere összekötő kábelt tartalmaz. A modell további 100 Font költséggel a Vertere Magneto hangszedővel is rendelhető.

A DG-1 három rétegű különleges tányért kapott. A középső rész alumínium ötvözet, amely alatt parafa, neoprém és nitril gumi keverék gondoskodik a rezonancia csillapításról. A tányér felső részén hőre lágyuló polimer lap van felhelyezve, amely „filcként” funkcionál. A rányomtatott ábra segíti a hangszedő beállítást.A Groove Runner karban az a szokatlan, hogy nem cső, hanem lapos kivitel. A csapágyazása is teljesen eltér a hagyományostól, nem golyós felfüggesztésű. A vízszintes és függőleges mozgást mikro finomságú nylon elemi szálak százaiból készített fonat teszi lehetővé. A tracking az ellensúlyba van beépítve, a finom beállítás pedig a csapágyház és a hangszedő között a karon módosítható. A lebegő kar beállítása kicsit több óvatosságot igényel.

Átlátszó akril hordozója úgy az alap alváz résztől, mint a tányért hordozó résztől is szilikonos damperekkel van leválasztva. A kezelése egyszerű, egy világító gombbal végezhető. A gomb nyomkodásával választhatja ki a 33-as (zölden világít a gomb), illetve a 45-ös (pirosan világít a gomb) fordulat számot. A gomb lenyomva tartásával a készülék kikapcsolható. Ha hosszabban tartja lenyomva a gombot készenlétben, a plint állandó LED megvilágítása be vagy kikapcsolható.

A Magneto hangszedő az Audio Technica AT-VM520EB MM modell átdolgozott változata. 0,3×0,7 mm-es elliptikus tű van az alumínium tűszárra ragasztva. 2 gramm tűnyomással dolgozik, és 4,5 mV kimeneti jelszintje van, ami bármely MM lemezjátszó előerősítővel kompatibilis. A kar támogatja az AT-VM5xx hangszedő sorozatot. Ha például a jövőben fejleszteni kíván, még a microlineár AT-VM540ML is szóba jöhet.

A Vertere a Phono-1 MKII lemezjátszó előerősítőjét is elküldte. Az 1000 fontos egység ezüst, selyemfényű fekete, vagy a vidám narancs előlappal rendelhető. Bár csak egy be és kimenete van, rengeteg hangszedő típushoz alkalmazható, mert 15 bemeneti ellenállás, 9 bemeneti kapacitás érték mellett tízféle erősítés beállítás választható. A módosításokat a nyomtatott áramkörre épített, a készülék alján lévő nyíláson keresztül hozzáférhető DIP kapcsoló sorral állíthatja be csatornánként. Ez jobb megoldás, mint amit az első verzióban alkalmaztak, mert annál le kellett szerelni a fedő lapot, hogy hozzáférhessen a kapcsolókhoz. A kapcsoló beállítások hatása rá van nyomtatva a fémház aljára, ami nagy segítség, mivel nem kell elővennie a leírást, ha módosítani akar.

Ha valaki nem elégszik meg az alap felszereltséggel, annak lehetősége van a Golding Ethos (900 Font) MC hangszedővel rendelni az egységet.

A hangminőség:

A DG-1-et a Naim Supernait erősítőből, és PMC Twenty5.24 hangfalból álló rendszeremhez csatlakoztattam. A Vertere Phono-1 MKII előerősítőt egy Anatek MMC phono előerősítővel fogom összehasonlítani.

Első benyomásom szerint ez a lemezjátszó semmiben nem hagyományos. Teljesen tisztában van azzal, hogy mit és hogyan kell csinálni, hogy többet nyújtson, mint az árkategóriájában szereplő egyéb berendezések.

A spektrum alsó része mélyre megy, de nem döng, és nem túloz, inkább precíz, és lenyűgözően részlet gazdag. Christine And The Queens Girlfriend felvételének szintetizátor futamai gyönyörűen áradnak a hangfalaim felől, nem mosódik össze a basszusgitár aláfestéssel.

Hogy valami pörgős kihívás elé állítsam, feltettem David Axelrod Holy Thursday dobolós szerzeményét. Minden ütés megfelelő sebességgel és jó időzítéssel érkezett, szinte érezni lehetett a pillanatot, amikor az ütő a bőr felülethez csapódott.

Ha egy szóval kellene jellemeznem a DG-1 és Phono-1 MKII által ábrázolt színpadképet, a tömör szó villan be elsőként. A páros jól érzékelhetően rajzolja ki a zene fő eseményeit és a résztvevőket. Vannak felvételek, amelyeknél úgy éreztem, mintha jelen lennének, és meg lehetne őket érinteni. Mikor a Phono-1-ről az Anatek-re váltottam, más kép tárult fel előttem. Kiderült, hogy amit régebb óta használok, bár kiváló, mégsem képes annyira jól boldogulni a rengeteg apró részlettel, mint a Phono-1, inkább a nagy egészre helyezi a hangsúlyt, az események a színpad első részén csoportosulnak. Ráadásul feltűnt, hogy a Vertere kombo mestere a tér és mélység ábrázolásnak, stílustól függetlenül. Kari Bremnes éneke A Lover In Berlin dalban jobb előröl hallatszik, míg a hangszerek valahol a Hi-Fi állványom mögül szólnak a színpadon. A zongora hangja gazdag.

Jó hír mindenkinek, aki a magas tartományt fontosnak ítéli, hogy ez az egyik legjobb, amit ebben a kategóriában hallottam. Az Audio Technica alapú hangszedő, és a Groove Runner hangkar jó párosítás, a hangszereket szinte a szobába varázsolják. Ez nem csak egy kiváló bemutató, hanem a zene életre keltése.

Alig vártam, hogy mire lesz képes a kombo akkor, ha beszerelem a Golding Ethos MC hangszedőt. Mikor végeztem a beállításokkal, kiderült, hogy a kar ezzel a hangszedővel is félelmetesen jól tud együtt dolgozni. Jól mutatja a Phono-1 rugalmasságát, hogy könnyen átállítható más típusú hangszedőre. Szerintem nem túlzás azt mondani róla, hogy az egyik legjobb az árkategóriájában. Mivel az Anatek előerősítőm fix 100 ohm bemeneti impedanciás, a Golding bár szépen szólt, de egy kicsit udvarias lett. Az én ízlésemhez képes talán túlságosan is. Mikor a Verterére váltottam, és 78 ohmra kapcsoltam a bemeneti lezárást, rögtön megkaptam, amire vágytam.

A tű pontosabban követi a barázdát, aminek eredménye az, hogy a középtartomány tele lett érzelmekkel. Félreértés ne essék, a Magneto is kiváló hangszedő, a legmagasabb szintű ajánlásomat kapja a kategóriájában, de a Goldinggal természetesen nem versenyezhet. A Vertere kiváló párosításokat kínál a csomagokhoz, de ha a legtöbbet akarja kihozni a dologból, a Golding többet nyújt.

Összefoglalás:

A Vertere DG-1 Több szempontból is rendkívüli mérföldkő. Bár a gyárilag beépített hangszedő és hangkar általában a plug-and-play érzetét kelti, ez egy kicsit több gondosságot igényel az átlagosnál. Mindent figyelembe véve egyáltalán nem meglepő a magas szintű ajánlás.

A Phono-1 MKII hasonlóan kiváló darab, a kategória első három készülékébe került a besoroláskor. Erőlködés nélküli, természetes magas tartomány bemutatás módja teszi különlegessé.

Ha a két készüléket együtt választja, az év egyik legjobb vinyl üzletét kötheti meg.

Műszaki adatok:

Forrás:[HiFi Choise]