T+A M 40 HV Anniversary Edition mono végerősítő

T+A M 40 HV Anniversary Edition mono végerősítő

A T+A bő 40 éve, 1977-ben alakult Herfordban Siegfried Amft jóvoltából, aki a cég vezető tervezője. A Theorie und Anwendung, tehát elmélet és alkalmazás szavak rövidítését viselő vállalat már a kezdetekben is a hifi legmagasabb, tehát high-end régióját célozta meg, törekvésük pedig a mai napig változatlan. A felhasznált anyagok minősége mellett gondosan odafigyelnek az egyedi formatervre, de mindig, ma is a hangminőség az elsődleges, valamint ezen egységek szoros összekapcsolása. Az M 40 HV Anniversary Edition egy olyan monoblokk, amit a negyvenedik évfordulójukra terveztek, és ahogyan ezt szokták mondani, bele is adtak apait-anyait.

Az alapvető adatok alapján ezt az állítást nem is nagyon tudnánk megkérdőjelezni. 4 ohmon 1000 W a teljesítménye, 52 kg a tömege, természetesen mindez egy darabra vonatkozik. A frekvencia-átvitel 1 Hz-150 kHz közötti, a csillapítási faktor 115, a jel/zaj viszony 114 dB felett mozog, a torzítás pedig 0,009 %. Impozáns adatok, mindez hasonlóan impozáns külsőbe csomagolva.

Az M 40 HV hibrid, hiszen a bemenet elektroncsöves, a végerősítő pedig félvezetős felépítésű, ebből pedig már sejthetjük, hogy cserébe az erő mellett hangulatot is kapunk általa. Az utóbbit nyújtó 6SN7 típusú csövek természetesen párba vannak válogatva, a 20 darab J-FET félvezető pedig garantálja a tiszta A osztályt, egészen 60 wattig, AB üzemben pedig 250 wattra nő a teljesítmény.

Szerencsénkre a valóban exkluzív terméket volt alkalmunk meghallgatni, hiszen egy úgynevezett bemutató turné keretein belül hazánkba is eljutott. Meg kell jegyeznünk, hogy a társai sem voltak elhanyagolhatók a szeánsz során. Sonus faber Stradivari hangfalak, Acoustic Solid lemezjátszó, Audio Research Reference Phono 3 phono előerősítő, valamint Vertere Pulse-HB kábelek játszottak együtt a T+A erőművével.

A hanganyag kettő Stockfish válogatáslemez, valamint a Djabe – Update volt, és mivel nem volt elegünk a szórakozásból, záróakkordként még a Yello – Toy című albumát is elővettük. Egy high end termékről, és mint olvasható, komplett összeállításról a minőséget tekintve talán felesleges írni bármit is, hiszen alapvető céljuk az, hogy a legmagasabb elvárásokat is teljesítsék. A T+A által erővel támogatott csapat abban különbözik az esetleges vetélytársaitól, hogy a zenét ténylegesen életszerűen tolmácsolja, az áradó energia pedig megközelíti egy koncertét. Nem túlzunk, a meghallgatást követő napon volt szerencsénk egy élőhangszeres előadást meghallgatni, és utána nem éreztük magunkat annyira elégedetten, mint az Audiophile Szalon szobájában.

Természetesen megkapjuk a részleteket, a zeneiséget, digitális hangot pedig felesleges lett volna keresnünk, a T+A viszont mindezek mellé adott még valamit. Olyan energiát, precizitást és életerőt, amit valóban csak egy arénában tapasztalhatunk, de itt mindezt alig 20 m2-en sikerül reprodukálni. A T+A M 40 HV ára közel sem alacsony, de annak, aki ebben az árfekvésben keresgél valami egyedit, mind külsőben, hangban és egységességben, mindenképpen érdemes tennie egy próbát. Igazi koncertélményt ritkán varázsolhatunk a nappalinkba.

Specifikáció:

Forrás: [www.av-online.hu]