T+A Cala CDR digitális receiver

T+A Cala CDR digitális receiver

A Cala CDR egy CD-játszó mechanikával kombinált zenei streamer. Ez egy csinos kis készülék, amely a választékban egy nagy modellt képvisel, csak éppen kis méretben. Koncepcionálisan és szerkezetileg hasonló a hagyományos méretű társaihoz, rendelkezik egy kiváló minőségű CD-meghajtóval, energikus végerősítő-fokozattal, a zenei források és csatlakozási lehetőségek a nagy teljesítményű digitális jelfeldolgozónak köszönhetően kényelmesen beállíthatók egyedi konfigurációra. Természetesen, Németország legnagyobb gyártókapacitással rendelkező csúcskategóriát képviselő vállalata a T+A, nem hagyhatja figyelmen kívül az új digitális műsor források és szórakozási lehetőségek egyre növekvő keresleti tendenciáját, ezért egy minden igényt kielégítő, kompakt készüléket hozott piacra.

A készülék elegáns, úgynevezett életstílus-komponens, a mai, modern formatervezés alapértékeit képviseli. A koncepció, hogy az egység tömör alumíniumból készül, és egy u-alakúra hajlított oldallapra, mintegy támasztékra ül – szinte lebeg – rendkívüli mértékben vonzza a tekintetet. Az alumínium felületeket kézzel csiszolták, mielőtt magas fényűre eloxálták. Ráadásul az alapzatot változtatható színű led-fénnyel megvilágíthatjuk, mondhatjuk: divatos. A T+A Cala CDR igazán nemes vonásai abban rejlenek, hogy a készüléken nincs egyetlen gomb, sem kapcsoló, sőt a fejhallgató kimenet is, az összes csatlakozási lehetőséggel együtt, a hátlapon található. Az előlap fekete akrilból készült, a nagy felületű, grafikus mátrix kijelző-képernyőt tartalmazza. Mindezzel, és az elegáns ívekkel nemes érzést értek el. Ez a sztereó hangrendszer egy csendes fiók-működésű CD-lejátszó, kettős tuner, (egy DAB+ és egy FM-rádió), Bluetooth képesség, USB bemeneti-portok, phono-előerősítő és streaming kliens valamint hatékony energiájú erősítő integrációja. A kvalitások és szolgáltatások, így együtt, minden igényt kielégítő hangrendszert mutatnak.

A belbecs patika-rendje a táp-ellátásnál kezdődik. A tápegység teljesen elkülönítve szerelt az erősítő szekciótól, a nagyobb áramerősség igényű táp-vonalakhoz csatolták. A folyamatos nagyáramú energiaellátás elegendő a készülék áramköreinek működtetéséhez és a viszonylag nagy kimeneti teljesítmény eléréséhez. A nagy-teljesítményű tápegység, csatornánként, több mint 100 Watt folyamatos teljesítményt szolgáltat. Saját szabadalmú védelmi áramkör figyeli az összes üzemi körülményt. A T + A, a Cala és hasonlóan kisméretű modelltársainak működtetésére és a jelfeldolgozásra egy zseniális, teljesen digitális megközelítésű technológiát fejlesztett ki. A készülékben a teljes adatfeldolgozás nagy-felbontással történik. Természetesen mindez csak a legmodernebb megoldások és alkatrészek felhasználásával lehetséges. Minden audiojel feldolgozását egy erős digitális jelfeldolgozó kezeli. A felbontás és a formátumok (AIFF, FLAC és WAV 32bit/192kHz) közvetve vagy közvetlenül a DSD formátum képzelt „mindenhatósága” ellen játszik.

A vezérlő-elektronika az erősítőrész alatt található, az analóg szakasz közepén. A vezérlés a mellékelt F100 típusú távvezérlővel vagy a T+A Control alkalmazáson keresztül foganatosítható, a legtöbb Apple és az Android készülékek számára. A T + A alkalmazás képe mindig fekvő formátumban van, jól strukturált és világos, de nagy kijelzővel rendelkező tablet vagy okos telefon szükséges a gyűjtemény böngészéshez és a kezeléshez. Probléma nélküli komplexum. Az alkalmazás összetett funkcióit gyorsan meg lehet tanulni és a kezelés biztonságát jól elsajátítani. Az alkalmazás lényegében felváltja a távirányítót és lehetővé teszi a hozzáférés az összes forráshoz és bemeneti változathoz. A forrásválasztás menü és a hangerő gombját mindig szem előtt tartva, a szoftver minden probléma nélkül dolgozik. A jelfeldolgozó szakasz High-tech megoldásokat kínál. Nagyon praktikus kis hangszórók használata esetén, testre szabhatóan generálja a hangzásképet különböző telepítési feltételek és a Virtual Surround követelményei szerint. Szükség esetén szabályozza a hang beállítását és a crossover frekvenciát fő hangszóró és a mélynyomó között. (Bass Management)

Streaming kliens. Talán ez a részegység a legerősebb, nem csak LAN-kábel összeköttetéssel, de wifi-antenna segítségével vezeték nélkül is működik, emellett közvetlenül dokkolhatók USB merevlemezek. A Deezer, a Qobuz és a TIDAL beépített streaming szolgáltatás ügyfelei a fizetős szolgáltatások mellett számos támogatott forráshoz férhetnek hozzá, mint például az internetes rádió, az Airable Internet Radio Service, az FM, az FM-HD és a DAB+ rádiók. A HD-Bluetooth streaming lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mobil eszközökről, például okostelefonokról és táblagépekről minden audio-tartalmukat elérjék. A UpnP funkció, a hálózatba kötött zenehallgatást és az USB tárolók műsorát kínálja. A csatlakozásokhoz két USB 2.0 Mastermode, két koaxiális (192kHz) és egy TOS-Link (96kHz) tartozik, de van egy előerősítő kimeneti aljzat aktív-mélysugárzóhoz és fejhallgatóhoz. A készülék előerősítő funkcióinak sokrétű szolgáltatásaihoz tartozik az is, hogy egy analóg bemenet érzékenyítése kapcsolható MM és magas kimenetű MC-hangszedők illesztéséhez, vagy házimozi-rendszerben történő működtetéshez a surround átmenő-üzemmód kapcsolásával az erősítőrész kiváló kvalitásai használhatók ki. A fel nem használt bemenetek le lehet tiltani.
Minden tartozék, mint a távirányító, a WLAN-antenna stb. pontosan vannak elrendezve a tartozék dobozában. A kiegészítők közé tartozik egy F-csatlakozó/DIN-adapter, FM antenna, egy dipól antenna, wifi-antenna és egy rövid USB hosszabbító kábel. A digitálisan feldolgozott és ellenörzött jelek a végerősítőkben hídkapcsolású kimeneti fokozatokra kerülnek. A tömör alumínium ház nagy területe hűtőbordaként szolgál, a szerkezet segít a hulladékhő távozásában. Egyszerű telepítési feltételek mellett akár a lehető legjobb hangzást ki lehet hozni. A kisebb hangsugárzók használata esetén a mély-hangvezérlés szabályozza a hozzákapcsolt aktív mélysugárzót.

Meghallgatás

A telepítés 30 másodperce után már különösebb beállítási procedúra nélkül futott az első nóta. A NAS tartalmát kellő részletességgel mutató lista könnyen navigálható és a visszatérés a „kályhához” gyorsan elsajátítható.
Alap felbontású 16bit/44.1kHz Flac-ben tárolt hanganyagokon csak a digitális (tárolás/kiolvasás) anyagok bitsebessége hoz differenciát. A 1400kb/s folyamnál már selymes megszólalás, érzékeny részletek és térmélység is érzékelhető. Nagy felbontású és Wav formátumú hanganyagokon már-már kiemelkedően finom és nagyon felhangdús a hangzás. Elvárásainkhoz legközelebb áll, ahhoz a hangzáshoz, amit az szabványméretű audiofil berendezések képviselnek. Az erősítő teljesítményére jellemző, hogy a hangzás telt és erőteljes. Egyik zenei műfajon, a legkisebb mértékben sem bomlik meg a homogén egység. Minden esetben a hangszerre jellemző kellő mértékű, részletes felbontást kapunk, a felvételek körülményeinek apró részletei is megjelennek. A hangszerek tónusai jól kivehetők, a lényeg, a zenehallgatás élvezetessége létrejön. Multimédiás forrásból mindez eddig eléggé lehetetlennek tűnt.

Pop és Rock zenei felvételek hallgatása közben rá kellett jönnünk, hogy újra felfedezhetjük a négy-öt évtizedes kedvenceinket. Természetesen már csak nosztalgiából is bekövetkezik a bulihangulat, de egy jó képességű hifi-hangláncnál is többet nyújt lüktetésből, friss és gazdag hangzásból. A nagy hangerőt is jól bírja, nem esik össze a hangzáskép, viszont nem kell emelni a hangerőt ahhoz, hogy kellő mértékű basszus-meneteket kapjunk. Ez esetben is a legjobb hangzás-minőséget USB-forrásról nyerhetjük, nagyfelbontású WAV ill. FLAC fájlokat lejátszva, az információ-többlet itt érezhető a legjobban. Ez gazdag a magasságokat, szelíd, de alapvető játékosságot jelent. Álom-partner annak, aki a se íze-se bűze élettelen erősítőkhöz szokott és előre szeretne lépni. Telt és dús hangzású hangsugárzókkal kiválóan szimbiózisba léphet.

Konklúzió

A T+A Cala CDR digitális receiver egy kiváló egydobozos rendszer. Az évtizedeken keresztül oly népszerű receiver kategória sikeres átértelmezése. Az ellentétként felhozható sok komponensből álló, különleges kábelekkel összekapcsolt High-End koncepcióhoz képest ez a készülék a nappali dísze. Egyesíti magában a sokféle zenei forrás hozzáférését, egyben lágyítja az elmúlt években beidegződött, megosztó dogmákat, amik az analóg és digitális pártosodást és még számos más, nem a zenével foglalkozó hitet hívták életre. Eredeti design-ötlet, nem mellesleg „Made in Germany”.

Az eddig felsoroltakon kívül van még ok a Cala pozitív értékelésénél. A vállalat filozófiája szerint, ökológiai okok miatt, csak a legszükségesebb esetben – ha van értelme, vagy valószínűleg nem kerülhető el – használnak műanyagot bármilyen alkatrész vagy részegység elkészítésénél.
A T+A most bemutatott valamit, ami nagyon tetszik!

Pro
+ mérnöki pontosságú all-in-one hangrendszer
+ külsőleg amolyan kis ékszerdoboz
+ „feleségtűrő faktora” igen jól pozicionált
+ meglepően jó hangzást hoz ki régi felvételekből

Kontra
3.5 mm fejhallgató csatlakozó helyett 6.3mm jobb lenne

Specifikáció:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]