Cambridge Audio CXA 60 integrált erősítő bemutató

Cambridge Audio CXA 60 integrált erősítő bemutató

Régóta vágytam már egy Cambridge Audio CXA60 integrált erősítőre. Egy nap aztán az enyém lett. Megszerettem.

Igazi mestermunka. Ahogy a teszteket olvasgattam róla, egyre jobban felkeltette a figyelmemet. Mikor aztán a helyi Hi-Fi boltban megnéztem, és gyorsan meghallgattam, azonnal bele szerettem. Személy szerint nekem nagyon tetszik a letisztult formája, és bár a kanadai kínálatban aktuálisan éppen csak az ezüst szín volt elérhető, az számomra pont megfelelt.

Általános jellemzők:

 • 60W névleges teljesítmény 8 ohmon
 • 24 bit 192 kHz DAC
 • 4 vonal bemenet, 2 koaxiális, 1 optikai digitális bemenet, 3,5 mm-es AUX front bemenet, és 3,5 mm-es fejhallgató kimenet
 • Előerősítő kimenet
 • Mélysugárzó kimenet
 • Távvezérlő

Bevezető:

Az év vége előtt Feleségemmel némi átalakítást végeztettünk a nappaliban. Gázzal működő kandallót építtettünk be, amely fölé TV készüléket terveztünk, valamint egy integrált erősítőt, ami a polc hangfalaimat képes lesz meghajtani. Úgy gondoltam, hogy a CXA60 tökéletesen meg fog felelni az igényeimnek a modern megjelenésével. Volt ugyan egy régebbi NAD 360 erősítőm, amit nagyon szerettem, ám az garantáltan nem indulhat szépségversenyen, emellett korlátozottan használható a mai digitális lehetőségekre. Mindenképpen olyan erősítőt szerettem volna, amely szélesebb funkció kínálatot biztosít, és illik az új polcunk látványához. Feleségem ragaszkodott hozzá, hogy várjunk vele az új évig, és én meggondolatlan módon beleegyeztem. Sejtettem, hogy meglepetést tartogat nekem.

Szerencsére a születésnapom néhány nappal Karácsony utánra esik, és ez rendszerint azt jelenti, hogy jó sok ajándékot kapok. A fa alatt elhelyezett ajándék dobozok között mikor megláttam egy erősítő méretűt, megdobbant a szívem, és csak két dologra tudtam gondolni. Egyik az, hogy a nejem a világ legjobb felesége, a másik pedig az, hogy csak meg akar tréfálni. Hiszen elő fordulhatott volna az is, hogy egy nagyobb méretű dobozt kapok majd tele pulóverekkel. A válasszal sajnos meg kellett várnom az ünnepet, mivel a dobozt csak 25.-én nyithattam ki.

Design:

Mikor eljött a nagy nap, kapkodva nyitottam ki a nagy dobozt. Hatalmas megkönnyebbülésemre szó sem volt tréfáról, egy CXA60 boldog tulajdonosa lettem. Meg kell mondanom, a Cambridge Audio kiváló munkát végzett. A termék csomagolása prémium kategóriára hajaz. Az erősítő szövet zsákban, két nagy hab bélés közé van behelyezve, ami biztonságos szállítást tesz lehetővé. Külön szövet zsákban vannak a tartozékok. Az első benyomás igen pozitív. A CX sorozat egyik különlegessége a logo, amely minden készüléken megjelenik. A front panel szolid megjelenését csak a színes zászló részlet töri meg.

Az erősítőt sokáig nézegettem az asztalon mielőtt beépítettem a rendszerembe. A front panel letisztult, egyszerű, amit jól egészít ki a szálcsiszolt ezüst szín. Az Union Jack részlet is jól áll neki. Kellemes a felület tapintása. A kezelő elemek balról jobbra: 3,5 mm-es fejhallgató kimenet, mellette egy 3,5 mm-es MP3 analóg lejátszó bemenet. A kijelző mellett balról a négy analóg bemenet választó, majd a Direkt gomb és A/B hangfal kimenet választás. A csendesítés és digitális bemenet választás, valamint Bluetooth előválasztó is itt található. A kijelző rész mellett süllyesztett balansz, és hangszín gombok vannak, amik megnyomásra előbújnak. Mivel szinte soha nem hallgatom direkt módban a muzsikát, számomra sokat jelent, hogy ilyen könnyedén hozzáférhető a beállítás.

Általános bemutatás:

 • A CX sorozat a digitális funkciókat helyezi előtérbe, ezért nincs lemezjátszó előerősítő bemenete. A gyártónak több phono előerősítő is van a kínálatában, ezért a beépített digitális dekódereket akár a CP1, CP2 (vagy az új Solo, és Duo – fordító megjegyzése) egységekkel kiegészítve csatlakoztathat lemezjátszót. Koaxiális, és optikai bemeneteket, valamint analóg vonal szintű bemeneteket bőven talál rajta.
 • PRE OUT kimenetéhez másik erősítőt, vagy rekordert lehet csatlakoztatni.
 • Ha számítógépről akar lejátszani fájlokat, külső eszközre lesz szüksége. Javasolt lehet a gyártó CXN streamer hálózati lejátszója, vagy a CXA80 nagyobb testvér választása, ezek ugyanis közvetlen számítógéphez csatlakoztatható eszközök. Nekem van erre megoldásom, ezért nem okozott problémát a Macbook Pro gépemről a hálózati lejátszás.
 • Ha Bluetooth kapcsolatra vágyik, a Cambridge Audio a BT100 egységet kínálja, mint választható opció. Az aptX kodeket alkalmazó kis kiegészítő 120 kanadai Dollárért elérhető. A bővítést utólag is el lehet végezni a dongle hátlaphoz való csatlakoztatásával.
 • A hátlapon csatlakozások széles skáláját találja. Két pár hangfal kimenet, analóg, digitális és vezérlő bemenetek mellett előerősítő és mélysugárzó kimenet is található. Külön kiemelem, hogy a csatlakozások feliratozása felülről olvasható, ami rendkívül praktikus rendszerbe szereléskor. A fedél nagy szellőző rácsa igazi látványosság. A távvezérlő több CX szériás Cambridge Audio termék vezérlésére képes, ami jól jöhet, ha rendszer építésében gondolkodik.

A setup

Az erősítő a kandalló mellett jobb oldalon lett elhelyezve. A B and W 685 S1 hangfalak két oldalon feljebb. Tudom, hogy ez nem az optimális megoldás, mivel állványon lenne ideális, ám én nem tudok egy szobát csak a zene hallgatásának szentelni, erre volt lehetőségem. Kipróbáltam egyébként a CXA60-at a Monitor Audio RX2 hangfalammal is. Ennek 8 inches mélye teljesebb hangképet mutatott, de a hátrafelé mutató reflex nyílása miatt nem lehetett a szekrénybe betenni. Egyszerűen jobb volt a hang a 685 hangfalakkal.

Forrás készüléknek a Marantz CD5001-et, és egy Mabook Pro laptopot alkalmaztam az Arcam rDac dekóderen keresztül. A Bluetooth funkciót a BT100 egységgel használtam iPhone 8 telefonról. A Bluetooth párosítás másodpercek alatt elvégezhető. Érdekesség volt, hogy kis mértékű átkapcsolás zaj észlelhető bemenet váltáskor. Nagyon halk a jelenség, de ez mutatja, hogy nem minden szempontból tökéletesen csendes az erősítő. Együtt lehet élni vele, nem zavaró.

Meghallgatás

A hallgatás próbát a kábel boxon keresztül kezdtem. Mivel ünnep volt, vendégeink jöttek, akik zenét szerettek volna hallgatni, ezért a 80-as és 90-es évek muzsikáit hallgattuk rádióból. Hall és Oates töltötte be a szobát, ami azonnal felkeltette a figyelmemet. Mindenféle bejáratás nélkül az erősítőm könnyedén tolta a muzsikát, ami arra bíztatott, hogy emeljem a hangerőt. Többen írták róla, hogy szinte klinikai tisztaságú a bemutatója, de én szerencsére semmi hasonlót nem tapasztaltam, egyszerűen csak nagyon jól szólt. A régi NAD 326-hoz hasonlítva kevésbé sötét a háttér, de az ereje mindenhez megvan. Később a kedvenc zenéimmel is kipróbáltam. Néhány tapasztalatomat meg is osztom a fejezet további részében.

Blocks and Escher “Something Blue”

Elsősorban azért késtem ennyit a bemutató megírásával, mert a lehető legtöbb tapasztalatot szerettem volna közzé tenni. A Blocks and Escher kiadványai könnyedén megrendelhetők, és mivel én már ismertem őket, korábban megrendeltem a Metalheadz vinylt. Amíg erre vártam, WAV formátumban hallgattam a Macbook Pro segítségével az Arcan rDac-on keresztül. Optikai kábelt használtam az összekötéshez.

Az album a Drum and Bass mester darabja, nem csodálkoznék, ha az év albumának választanák. A hangulata, a dob feszes hangja, és a hangszerek csodálatos harmóniája pont úgy szólalt meg, ahogy én szeretem. A Gulls az aktuális kedvencem. Ez egy lassú szám, ami hatalmas energiákat közvetít. Szinte könyörgött a hangerő növeléséért, és én boldogan megtettem. A Cambridge könnyedén játszotta, a basszus nem uralta a hangzást, de határozott jelenléte elengedhetetlen, mivel nem használok szubot.

 

Blu Mar Ten “Empire State” Remixes

Az eredeti LP Rollcage és Titans számai már jól ismertek lehetnek, de a Calibre ezt a kettőt egyesítette a Keep It Together remicben, ami az album igazi csemegéje. Közel egy hónap várakozás után érkezett meg az LP. A CD lemez is kiválóan jól szólt a Marantz CD lejátszómon, de az LP az igazi.

Az album anyagát többféle módon is meghallgattam, és még mindig nem betegedtem bele. Még Bluetooth átvitellel is kipróbáltam, hogy pontos képet alkothassak róla. Természetesen a vezetékes kapcsolatokkal a Bluetooth nem versenyezhet, de higgyék el, az sem volt kiábrándító. Némi dinamika és részlet vesztést eltekintve egészen használható a funkció.

Calibre “The Deep”

Ez a csodálatos LP tavaly jelent meg, de soha nem unom meg hallgatni. Az elejétől végéig tartó vibrálása magával ragad. Szinte az összes műsorszám a kedvencem, még a két és fél éves lányom is szereti, a fél évvel öregebb nővére pedig mindig táncra perdül, ha meghallja.

Zapatilla “Thumb Piano”

Nagyszerű buli indító zene. A Blitzkrieg Bop a Spiderman Homecoming Marvel filmben is felcsendül. Sokszor hallgatom sokféle formában. Érdekes módon a PVR felvétel végén hallható verzió tisztábban szól, mint a streaming a Bluetooth kapcsolaton keresztül. Nincs nagy különbség, de egymás után hallgatva fel fog tűnni, akármilyen közel teszi a telefonját az előlaphoz, akkor is.

Acronym “Malm”

A spektrum másik vége az elektronikus zene. Ezt az albumot a laptopon keresztül hallgattam. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy jó legyen a DAC, és a stabil internet kapcsolat. Ha a rendszerben bármelyik gyengélkedik, a hang recseghet, vagy megakadhat.

Összefoglalás:

A CXA60 választásával sokat kap a pénzéért. Nem csak egy rugalmasan használható integrált erősítő, de egy kiváló egész szobát betöltő hangzás a jutalom.

Tetszik benne:

 • Kiváló minőségű kivitel
 • Nagyszerű hang, és hangszín szabályzás
 • Sokféle csatlakozási lehetőség
 • Szuper ötlet a felülről olvasható hátlap feliratozás

Még jobb lenne, ha benne lenne:

A Cambridge Audio CXA60 komoly fejlesztés volt nálunk. Véleményem szerint ez a nappalink központi eleme. Igazság az, hogy a Feleségem szerint a központi elem a gázzal működő kandalló, de nők ehhez nem értenek. Az erősítő nem csak egy szexi dobozba zárt elektronika, kiváló hangja is van. Minden zenét tökéletesen játszik, akár analóg, akár digitális formátumról van szó. Az USB és a beépített Bluetooth hiányát más módon meg lehet oldani, ezért ez hibájának nem róható fel. Ha ezek nélkülözhetetlenek, vagy nincs más eszköze amivel meg tudja oldani, válassza a CXA80 nagyobb testvért, nem kerül sokkal többe.

Néhány hónap használat után elmondhatom, hogy a rendszeremet bővítenem kéne a Cambridge Audio CXN hálózat lejátszóval. Ez kiváló lehetőséget adna a merevlemezen tárolt fájlok, valamint a streaming anyagok lejátszására, és kihagyhatnám a laptopomat a dologból. Egymáshoz illő megjelenésük kiváló társnak mutatja őket, így máris megvan a jövőbeli fejlesztési tervem. Most már csak a nagyfőnökkel kell elfogadtatnom…

Specifikáció: