Sumiko S5 aktív mélyláda teszt – Av-Online

Sumiko S5 aktív mélyláda teszt – Av-Online

Sumiko, új név a hazai piacon!

A Sumiko új név a hazai piacon, sőt a mélysugárzók világában is. A márka a Fine Sounds csoport tagja, és mint ilyen, ma már közeli kapcsolatban áll a McIntosh, Audio Research, Wadia és a Sonus faber márkákkal, illetve gyártó és fejlesztő központokkal. A Sumiko eddig mégis inkább a hangszedőiről volt ismert, illetve márkaképviseleti szolgálatairól. A cég ugyanis rutinos kereskedő és olyan márkákról gondoskodik az észak-amerikai régióban, mint az Audio Research, a Sonus faber, a Pro-Ject vagy korábban a REL. Az első két márkát a közös tulajdonosi háttér miatt nyilván nem is kell magyarázni. Az osztrák Pro-Ject-nek pedig nyilván megéri egy olyan céggel együttműködni, ami a fent említett high end márkákkal foglalkozik.

Csak egy kérdés marad nyitva ezek után. Az inci-finci hangszedők készítésében és márkaképviseletben szerzett tapasztalatokból hogyan lesznek aktív mélyládák? A válasz viszonylag egyszerű. A munka nagyját a Sonus faber szakembereire bízzák. Ez nyilván jó alap. Sokan megfogalmazták már a kérdést, hogy vajon van-e bármi kapcsolat a Sumiko és az általuk korábban Észak-Amerikában forgalmazott REL mélyládák között? A hivatalos válasz szerint nincsen. Ugyanakkor a külső hasonlatosságok miatt mi is elgondolkodtunk, hogy mi lehet ennek az oka? Arra jutottunk, hogy mivel a Sumiko kínálatából kiesett a korábban forgalmazott termékcsoport, ezért elképzelhető, hogy a tervező csapatot konkrétan, a korábban forgalmazott típusok helyettesítésére alkalmas, funkcionálisan hasonló hangsugárzók tervezésére kérték fel. Ez megmagyarázhatja a hasonló méreteket és csatlakozókat. Ha pedig a csatlakozókról esik szó, akkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy azok elhelyezése, valamint a hátlapon lévő hűtőbordák mérete, alakja is eltérő, ami belső, szerkezeti különbözőségeket sejtet. Tehát aki azt állítja, hogy a két termék azonos, az feltehetőleg tévedésben van. A hasonlóságok és különbségek elemzését végső soron azzal szeretnénk lezárni, hogy bizonyos értelemben az első Porsche sportkocsik is a Bogár alapján épültek. Mégis otromba sértés, ha valaki a 356-os modellt lebogarazza.

Milyen az S5?

A Sumiko S5 mélysugárzó kifejezetten jól néz ki. Bármennyire is ostobán hangzik egy egyszerű kockát megdicsérni, de igaz, hogy a doboz szép. A lekerekítések miatt visszahúzódóbb lett, mint egy szigorú, sarkos kocka. A kerek alumínium lábak tekintélyes tömeget sejtetnek, mint a Blade Runner széles, alacsony oszlopai, amiket mintha a felettük tornyosuló épületek préseltek volna össze. A szerkezet tetején világító kis tábla pedig egy picivel közelebb emeli az egészet az elegánshoz. Szép és mégis képes teljesen észrevétlen maradni. Ha akarjuk, rejtegethetjük is, de az sem zavaró, ha jól látszik a kis Sumiko.

 

A hátlapon találunk egy Speakon csatlakozót, arra az esetre, ha erősített kimenetre szeretnénk kötni a dobozt. Akad még vonalszintű bemenet és persze a leggyakrabban használt, az LFE/Subwoofer nevezetű. A hátul elhelyezett potméterekkel szabályozhatjuk a vágási frekvenciát és külön az LFE és a Speakon/vonal bemenetek felől érkező jelek szintjét, aminek persze nem kényelmi, vagy funkcionális oka van, hanem tisztán műszaki. Itt találunk még két apró kapcsolót. Egyikük az automatikus ki- és bekapcsolást engedélyezi a másik pedig a fázisállítást teszi lehetővé 0° és 180° értéken. Végül persze, itt lelhetünk rá a főkapcsolóra, a tápaljzatra és a biztosíték foglalatra is. A fentiekből igazán csak a Speakon csatlakozót nevezhetjük érdekességnek, hiszen a többi eléggé általános dolog az aktív mélyládákon. Az elektronika hűtéséről vaskos, alumínium hűtőborda gondoskodik. A Sumiko mélysugárzók jelenleg mind zárt kivitelűek, aminek mi örülünk, mert a reflexcsövek amellett, hogy hatékonyabbá, vagyis hangosabbá teszik a rendszert, egy viszonylag szűk frekvenciatartományban dolgoznak. Ennek köszönhető, hogy az olcsó mélyládák többsége szinte mindent ugyanúgy, egysíkúan szólaltat meg. Persze a zárt kivitelnek akadnak hátrányai is. Lényegében minden erősebb, vastagabb, masszívabb kell legyen. A doboztól kezdve a membrán gumipereméig, a mágnestől az elektronikát hordozó alumínium lemezig, és ami talán a legfontosabb, az erősítővel szemben támasztott teljesítmény-követelmény is jóval magasabb. Vagyis a zárt mélysugárzók elvben és a gyakorlatban is egyenletesebben, pontosabban, megfogottabban, részletezőbben szólnak, ám a gyártásuk sokkal költségesebb, a hangnyomásuk pedig sokszor szerényebb.

A hang?

A Sumiko mélysugárzóit több helyen is high end-ként emlegetik, ami véleményünk szerint túlzás. Az S5 esetében a kivitel és a hang minősége az árhoz mérve abszolút kifogásolhatatlan. Határozottan alkalmas az S5 a zenei célú használatra is, ami nagy szó, hiszen hasonló árban még bőségesen akad olyan típus a piacon, ami inkább agresszíven csapkod, mintsem zenél. A frekvenciaátfogása a meghallgatások alapján kellemesen egyenletes, ami persze részben köszönhető a zárt kivitelnek is. Maga a mélynyomó nagyon jól viselkedik nagyobb hangerőn is, ami mindenképpen dicséretes. Az erősítő azonban nem rendelkezik gigászi tartalékokkal. Olyan nappaliban, ahol sok a csatolt légtér, tehát étkező, amerikai konyha, ajtó nélküli előszoba vagy lépcső is akad, ez a modell kevés lehet. Hiába hallottuk, hogy a tudás, a minőség rendben van, ha a moziélményhez annyira fontos, átütő erőt nem éreztük. Nagyobb szobákhoz érdemes az S9 felé kacsingatni, vagy elgondolkodni azon, hogy milyen lenne a rendszer 2 db S5 mélyládával?!

Átlagos, ajtóval záródó szobában tesztelve a Sumiko S5 magára talált és elszabadult. A korábban már emlegetett minőségről ismételten bizonyságot tett és ezúttal a szükséges erőt is bőségesen kínálta. Ár/érték arányban nagyon el lett találva, de ennek ellenére, nem biztos, hogy mindenki meg fogja szeretni. Ez ugyanis nem a szokásos, agresszív mélysugárzó, hanem egy visszafogottabb, de cserébe meglepően sokoldalú darab. Tehát a kérdés az, hogy „BOOOOOM” kell, vagy egy igazmondó doromboló?

Műszaki adatok:

Ajánlás

Mozifanatikusoknak kétszer is érdemes meggondolniuk, hogy a mennyiség helyett a minőséget választják-e? Nem kritika, de tudjuk, sokan a mennyiséget választják a minőség helyett. Azok, akik elsősorban zenerajongók, és az álló hangfalaik hiányosságait szeretnék pótolni, illetve a házimozihoz nélkülözhetetlen mélysugárzó szerepkörbe keresnek valami igényes megoldást, a Sumiko S5 jó választás lehet. Itt tényleg nincsen sok mérlegelni való.

Értékelésünket így zárnánk: „nekünk kéne, mindjárt kettő”!

Forrás:[av-online.hu]