Pioneer VSX-924 házimozi erősítő teszt – Av-Online Teszt

A VSX-924 annak a VSX-922-nek a leszármazottja, ami két éve a kategória talán legjobb hangzású erősítője volt.

A VSX-924 annak a VSX-922-nek a leszármazottja, ami két éve a kategória talán legjobb hangzású erősítője volt, mind sztereóban, mind házimoziban, ezért és az idén is begyűjtött díjak sorozata miatt, komoly elvárásokkal kezdtünk a Pioneer tesztelésének.

Maga a kategória egy fontos lépcsőfok a házimozi erősítők világában. Ugyanis a 7×150 wattot kínáló, 7.2-es rendszerek alatt sok gyártó már fájó kompromisszumokra kényszeríti a vásárlót, az egyel magasabb kategória pedig gyakran már kevésbé izgalmas szolgáltatásokat ad, fájóan nagy áremelkedéssel. Persze a wattok nem árulnak el sokat a gép igazi karakteréről. Sőt a legtöbb esetben a reklámozott teljesítményt csak nagyon speciális, a normális használattal semmi rokonságot nem mutató körülmények között lehet az erősítőkből kifacsarni. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a gyártók marketing osztályai egymáshoz igazodnak.

Az előlap nem tartogat sok meglepetést. A szokásos gombok felsorolásával nem is fárasztanánk a kedves olvasót, de meg kell jegyeznünk, hogy a forrásválasztó gomb, valamiért a megszokottal ellentétes irányban működik. Az előlapi HDMI aljzat mellett csücsül még a szokásos USB csatlakozó, ami természetesen 1 amper leadására képes, tehát a legtöbb okostelefont tölteni is lehet vele, illetve pendrive mellett a külső merevlemezek sem okoznak gondot neki. A fejhallgatónak 6,3 mm-es aljzat jutott, mellette pedig ott van az MCACC mérőmikrofon csatlakozási pontja is.

A távirányító a közvetlen elődhöz, a VSX-923-hoz képest egyszerűbb és áttekinthetőbb lett, de még így is rettenetesen sok gombja van.

A hátlapon az első, ami feltűnhet, az a két HDMI kimenet, ami ráadásul egymástól függetlenül kezelhető a menüben. Itt van 6 db HDMI bemenet, a LAN csatlakozó és mellette a WiFi adapter tápcsatlakozója, ami egy USB aljzat. Akad még itt távvezérlő, antenna és analóg kép kimenet. Egy RGB és két kompozit analóg képbemenet, három pár sztereó bejárat, egy-egy optikai és koaxiális digitális bemenet. Apróság, de szívünknek kedves, hogy a front csatornákhoz használhatunk külső végerősítőt is. Ez is egy menekülési útvonal azok számára, akiknek fontos a sztereó hangminőség. Ha ezzel mégsem élnénk és csak egy második, igényes sztereó hangfalpárral szeretnénk zeneibbé tenni házimozinkat, akkor erre is van lehetőségünk, mert a hét pár hangfal csatlakozó mellett, külön B kimenet is felkerült. Így egyszerre lehet egy mozis 7.2-es hangfalszettünk és használhatunk mellette állandó átkötözgetés nélkül egy pár, igényesebb sztereó dobozt is.

Bár a VSX-924 hátlapja nincsen csordulásig tömve be- és kimenetekkel, és szívesen látnánk még egy-egy plusz digitális bemenetet, összességében mégis nagyon elégedettek vagyunk.

A készülék extra szolgáltatásai közé sorolhatjuk a beépített Bluetooth csatlakozást, ami bár egyre gyakoribb, még messze nem általános. A VSX-924 WiFi csatlakozással is fel lett vértezve, bár ennek elég különös módját választotta a Pioneer. Egy külső, gyufásdoboz méretű adaptert kapunk az erősítőhöz, ami már első pillantásra is kísértetiesen hasonlított a Hama WLAN adapterére. Miután jobban megnéztük, kiderült, hogy ez bizony pontosan ugyanaz. Igaz, ennek a WAN aljzatára kis lapocskát ragasztottak, aki azonban ügyeskedni szeretne vele…

Természetesen ez a modell is AirPlay és DLNA kompatibilis. Sőt, akár közvetlenül is képes USB-ről, FLAC és WAV fájlok lejátszására, 96 kHz/24 bit felbontásig. Szintén nem szokatlan, hogy a típus már átengedi az akár 60 Hz-es, UHD felbontású jelet is. Ezért a tulajdonosok pár év múlva alighanem nagyon hálásak lesznek! Ugyanakkor a 4K felskálázás szinte teljesen feleslegesnek tűnik. Persze ez a felskálázásra általánosan is igaz, de egy a 4K forradalom szempontjából korainak mondható, nem csúcskategóriás erősítőtől semmiképp nem várhatunk világmegváltó teljesítményt!

Arról sajnos nincsen hiteles adatunk, hogy a Spotify mennyire terjed itthon, de annak örülünk, hogy a Pioneer ezt is támogatja.

Használat

A beüzemelés egyszerű dolog. A menürendszer nem kiemelkedő minőségű, de átlátható és jól használható. Ismét leírjuk, hogy az iparág egészére jellemző, hogy egy-másfél évtizedes lemaradásban vannak a menürendszer kinézete és gyorsasága terén és ez alól sajnos a Pioneer sem kivétel. Van abban valami émelyítő ellentmondás, hogy a készülék 4K felskálázást ígér, a menürendszere pedig a HD korszak előtti tévékéhez hasonlatos. Védhetnénk a helyzetet azzal, hogy az erősítőhöz van távirányító applikáció is, és mindent kezelhetünk tabletről vagy telefonról. Az is igaz, hogy az alkalmazás néhány ponton már-már zseniális, de összességében nem tudtuk megszeretni. A főmenü ugyanis kaotikus, a grafika az átlagos és a gyenge között változik, oldalról oldalra, menüpontról menüpontra. Igaz, ez is jellemző az iparág nagy részére és az is tagadhatatlan, hogy ebben legalább nem tűnik évtizedesnek a lemaradás a világhoz képest. De csak azért, mert tíz éve a mai értelemben vett tabletek és okostelefonok még nem léteztek.

A szobaakusztikai korrekciós szoftver a Pioneer esetében az MCACC nevet kapta és korábban már többször is arra a véleményre jutottunk vele kapcsolatban, hogy az olcsó (nem milliós) erősítőkbe szereltek között ez az egyik legjobb. A VSX-924 ezt a véleményünket csak tovább erősítette. Persze ezek a szoftverek csodát tenni nem tudnak. Sőt, tulajdonképpen minden olyan beavatkozás, ami túlmutat a jelszint és a késleltetés (hangerő és távolság) szabályozásán, egyúttal korlátozza is az elérhető hangminőséget. Tehát azoknak is igazuk van, akik azt mondják, hogy a hangszín és egyéb finom beavatkozások már a minőség rovására mehetnek. Ugyanakkor éppen az ilyen, elérhetőbb árú rendszerek esetében, ahol egyszerűbb hangfalakból épül házimozi egy normális nappaliban, ez a rengeteg beavatkozás még javíthatja is a szubjektív élvezeti értéket! Tesztünk alatt is azt tapasztaltuk, hogy az MCACC-vel készített beállítás összeszedettebb, egységesebb hangot eredményezett, több finom részlettel és érthetőbb párbeszédekkel. Az élvezeti érték, a hanghatás hitelessége, javult!

Persze akinek van rá türelme és ideje, az mindenképpen álljon neki a részletes, kézi beállításnak is, mert lesz különbség! A végén pedig, mindenki maga döntheti el, hogy a saját otthonában, a saját hangfalaival, neki melyik tetszik legjobban?

A hangminőség

A teszt ideje alatt az erősítőt DALI, Indiana Line, Pioneer és ELAC hangfalakkal használtuk.

A tesztek első fázisa a mozizás volt. Itt több dobozt is kipróbálva, az Indiana Line Tesi és a Pioneer S-31 hangfalai szerepeltek a legjobban, bár épp ők a szerényebb tudású darabok. A komolyabb DALI IKON és az ELAC BS 403 dobozokkal nem telt meg elég élettel a rendszer. A Pioneer eme erősítője nem éri el azt a szintet amit ezekkel a dobozokkal megszoktunk. A Pioneer saját hangdobozai elsősorban a könnyű fogyaszthatóságukkal kedveltették meg magukat. Bár igazából semmiben nem nyújtottak egyedülállót, nehéz volt beléjük kötni. Nagy erényük volt, hogy bárhová ültünk a 3 személyes kanapén, a hang alig változott.

Az Indiana Line Tesi 542 állódobozaira épített szett egy kicsivel dinamikusabb volt és több szerep jutott velük a mélyeknek, akár változatlan beállítások mellett is. Persze az alacsony frekvenciák megszólaltatásában fontos az aktív mélysugárzó, ám a karaktert, a filmekben felhasznált alacsony frekvenciás effektek személyiségét a többi hangdoboznak kell eljuttatnia hozzánk.

A mozi élmény ugyan nem volt különleges, egy kicsivel több dinamika, egy csipetnyivel több határozottság jó lett volna, de a rendszer javára írhatjuk, hogy könnyű vele együtt élni. A hangfeldolgozást ugyanakkor meg kell dicsérnünk, egyrészt az MCACC által produkált összhatás miatt, másrészt azért, mert lehetőséget ad két aktív mélysugárzó egyedi beállítására is, ami sokaknak komoly előny lehet.

Ismét a Pioneer saját, S-31 típusú dobozokkal kezdtük. Ezek álló kivitelük ellenére, a mélyek terén visszafogottak. Mivel ezeket a modelleket biztosan nem audiofil igényű zenerajongók veszik, nem tartjuk szentségtörésnek, ha valaki sztereóban is használja hozzájuk az aktív mélyládát. A szokásos tesztfelvételek sorát koptatva, egy egészen cseppnyivel több nyitottságnak ugyan örültünk volna, de nagy panaszkodásba itt sem kezdenénk. Ez az összeállítás ideális arra, hogy szóljon akkor is, amikor épp nem a fotelben ülünk, zenehallgatás ürügyével. Szerethető, mindennapi rendszer és nem több. Aki komoly sztereó rendszert szeretne, az beköthet B hangsugárzókat. Persze ennyi pénzért soha senki nem ígérte, hogy teljes értékű sztereó rendszert is kapunk a mozi mellé.

Az Indiana Line TESI 542 hozta meg a Pioneer számára azt a zeneiséget, amit egy ilyen árú erősítőtől elvárhatunk. Kiteljesedett mélytartomány, kifejező közép és kellemes magas fogadott.

A rendszer ritmustartása és dinamikája épp azt hozta, amit a VSX-922 leszármazottjától vártunk. Becsületes, könnyen szerethető hangot, de nagybetűs zeneiség és kimagasló dinamika nélkül.

Ajánlás

Két évvel ezelőtt a VSX-922 sokkal jobb hangzású volt, mint a legtöbb vetélytársa. Az elmúlt két esztendőben ez az előny kissé már megkopott és úgy tűnik, hogy mostanság inkább csak kisebb frissítésekre, korszerűsítésekre futotta a Pioneer kasszájából, miközben a konkurensek nagy hibákat javítottak. Ez nem azt jelenti, hogy ez nem egy jó típus, csupán azt, hogy ma már nem rendelkezik akkora plusszal, mint két éve. A mezőnyből elsősorban Bluetooth csatlakozása és a meglepően korrekt szobaakusztikai korrekciója emeli ki. Könnyű vele együtt élni és könnyű neki megbocsájtani a távirányító gombtengerét.

Mérleg

Becsületes hangminőség és nagyszerű korrekciós szoftver! (épp mint egy éve)

A távvezérlőn már kevesebb gomb van, mint egy éve, de még ez is rengeteg

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira: 4

Hangminőség zenére: 4

Kivitel: 4

Szolgáltatások: 4.5

Kezelhetőség: 4

Ár/érték arány: 3.5

Ár/érték arány AKCIÓS áron: 4

Forrás:[www.av-online.hu]

Specifikáció