Sonus faber Sonetto II Hi Fi Choise bemutató

Sonus faber Sonetto II Hi Fi Choise bemutató

Az olaszok tudják hogyan kell stílusos hangfalakat tervezni amelynek hangjára azt mondja mindenki, hogy „magnifico”

Nagyszerűnek kell lennie ahhoz, hogy olasz lehessen. Itália egy az európai országok közül, amely a rendkívül gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, emellett számtalan csodálatos látnivalót kínál. Mi britek azt gondoljuk magunkról, hogy a modern élet fontos műszaki találmányai tőlünk származnak. A gőzmozdony, a lökhajtás, hogy mást ne mondjak. Az olaszok pedig a művészet különböző formáiban kiválók. A szonett vagy sonetto csak egy a sokféle kulturális örökség közül. 14 soros költemény jambikus verslábakkal. Most erre nem mutatok be példát, mert az néhány olvasót elijesztene…

A Sonus faber olasz cég, amely élvezi a gyönyörű napsütést, és Prosecco-t kortyol miközben a különleges megjelenésű hangfalait tervezi. A Sonetto II egyike azoknak a hangfalaknak, amelyek nemrégen hagyták el a cég vicenzai főhadiszállását. Tavaly májusban Münchenben, a High End kiállításon láthattuk először. A Sonus faber úgy vezette fel, mint megfizethető High-End. Az aktuális kínálatban a Venere (azóta megszűnt – fordító megjegyzése) és az Olympica közé helyezhető. A széria két állványos, három álló, két házimozi center és egy falra szerelhető háttér sugárzót tartalmaz. Fekete, fehér, vagy fa kivitelben választhatók. A bemutatóban szereplő Sonetto II a második modell, 1450 Font az ára. A legdrágább a Sonetto VIII álló, 5698 Fontért.

A kimagasló hangzás minőség mellett a társaság csak elegáns megjelenésű hangfalakat gyárt, amelyekben jó minőségű természetes anyagokat alkalmaznak. A Sonetto II sem kivétel ez alól. Látványos lant forma, és valódi bőr felső rész, amely megtalálható az Olympica sorozatban is.

Livio Cucuzza vezető formatervező új technológiákat vezetette be a kabinetek hangolására, új drivereket tervezett természetes anyagok felhasználásával, emellett a teljes gyártási láncot megújította. A szóban forgó kompakt egy új 29 mm-es magas sugárzót és egy 165 mm-es mélyközép sugárzót tartalmaz. A selyem magas sugárzót a DKM német cég gyártja, a Sonus ezt egészíti ki a Damped Apex Dome technológiával. A mélyközép természetes rost levegőn szárított membránja elsőként az Olympica, a Homage, és a Reference sorozatokban mutatkozott be. A keresztezési frekvencia 2,65 kHz, az átviteli tartomány a gyártó adatai szerint 42 Hz-től 25 kHz-ig terjed. A doboz 15 literes, 22 mm vastagságú nagy sűrűségű farost. Nem látható átmenet a front panel és a kabinet között. A „gunmetal” színű alumínium keretek kontrasztos megjelenést kölcsönöznek neki. A kicsatoló nyílás a front panelen helyezkedik el.

Hangminőség:

Annak ellenére, hogy relatív kis méretű, a Sonetto II elhelyezése meglepően egyszerű. Mindegy, hogy a gyártó 430 fontos dedikált állványára vagy egy már meglévőre helyezi, könnyű vele jó hangzást elérni. 20 centire a faltól, kissé befordítva hívogatóan nyílt hangja lesz. Szeretettel muzsikál az aktuális zenei stílusban, nem próbál egyéni babérokra törni egyes részletek kiemelésével. Mivel állványos méretről beszélünk, természetesen korlátozott a mélytartománya, de még éppen eleget mutat az alsó traktusból ahhoz, hogy élvezetes legyen hallgatni. Az is elmondható róla, hogy méretéhez képest meghökkentő mélyei vannak, képes testet adni a hangszereknek. A spektrum felső része lágy, enyhén édeskés. Ez rendkívül kellemessé teszi a hosszú távú hallgatását, a magas nem rikácsol, és nem harsánykodik.

Annak ellenére, hogy édeskésnek neveztem fent, képes más arcot is mutatni. A Police Wrapped Around Your Finger című számát például nagyon élveztem. A muzsikában elsősorban Steward Copeland dob játékát figyeltem. Ez egyfajta kontrollált agresszió. Csodálatosan szövődött egybe a gitár, a basszus és a dob. Villámgyors, borotvaéles képet alkotva – ez különösen igaz a pergő dobra és a cintányérra. Természetesen nem tudta a teljes dinamikát ábrázolni, de a dolgát jól végezte, és sokkal feszesebb volt a hang, mint ahogy azt elsőre gondoltam.

Örömmel töltött el ez az eredmény. Habár nem teljes az átvitel, a hangzás szépia árnyalatú, a közép tartomány igazán rugalmas, a magas pedig igazi tűzijátékot rendez ebben a dalban. Az alsó regiszter is egész jó, sokkal jobb, mint amire számítottam. Sting basszus gitárjának ábrázolása kiváló. Egy kevésbé jó hangfalon hallgatva ebből a felvételből elvész a lendület és az élet, de a Sonusnak ez nem okozott gondot. Nincs búgó mélytartomány, vagy zörgő kicsatoló cső, mégis elegendő feszességet és lendületet adott a zenének ahhoz, hogy meggyőző legyen – és valójában ez számít.

Giorgo Moroder Tryouts For The Human Race egy feledésbe merült hetvenes évekbeli muzsika. Itt aztán megmutatta a Sonus a valódi teljesítményét. Hatalmas színpadot rajzol a hallgató köré lenyűgöző középtartománnyal, tisztán és élesen ábrázolva a rétegeket a térben. Kiválóan szólal meg a vaskos, ropogós Moog szintetizátor hang, szépen elkülönül a háttérben lévő vokáltól.

Modern elektronikával meghajtva világossá válik majd, hogy ez egy nagyon részlet gazdag ábrázolás módra képes hangfal. Manix Any Kinda Music zongora futamai közben a húrok rezgése szépen elkülönül a szuper mély tartománytól, és a cintányértól. Szinte körbe repkednek a hangok. Ez az állványos olyan módon bontja szeletekre a teret, mint forró kés az olvadt parmezánt. Semmit nem mázol össze, még a leg összetettebb mixben sem. Meghökkentő könnyedséggel kezeli a legnehezebb muzsikákat is. Csak akkor tud kissé zavarba jönni, ha nagyon nagy hangerővel hallgatja. Igazság az, hogy nagy hangerőn sem lesz érezhető a valódi ultramély tartomány döngölése, de a Sonetto meg sem próbálja meghazudtolni a fizikát, inkább a valódi arcát mutatja.

Összefoglalás:

Mindent összevetve a Sonetto II egy igazán meggyőző hangú állványos. A zenei bemutatója a muzsika hallgatását valódi élvezetté teszi, függetlenül a választott stílustól, természetesen a saját keretein belül. Finom tonalitás, nagyszerű ritmika, elegendő dinamika, és a kisebb méretű polchangfalakat meghaladó színpad mélység jellemzi. Akadnak kihívói feszesebb vagy ropogósabb mélytartománnyal, de azok máshol gyengélkednek. A stílusa és a minősége miatt nehéz nem szeretni.

Műszaki adatok:

Forrás:[https://www.hifichoice.com]

2019 február 4