Sennheiser Ambeo soundbar teszt

Sennheiser Ambeo soundbar teszt

A Sennheiser nevet meghallva elsőként azt hiszem, mindenkinek a fejhallgatók vagy maximum a fülhallgatók ugranak be, utána pedig a profiknak a mikrofonok és az egyéb stúdiós kiegészítők. Mostantól azonban érdemes lesz a soundbar műfajt is társítani a márkanévhez, mivel az Ambeóval valami egészen elképesztőt alkottak ezen a számukra teljesen új területen.

 

A soundbar, vagyis szépen magyarítva a hangrúd, egy hosszúkás sok hangszórós szerkezet, amely különféle trükköket bevetve próbálja meg imitálni egy valódi házi-mozi rendszer tér hangzását több-kevesebb sikerrel. A választék túlnyomó részét kitevő, nagyáruházakban felellhető olcsóbb típusok természetesen inkább kevesebbel, ezért a vásárlók legnagyobb része teljes joggal valamiféle pótléknak, a szegény ember házi-mozi rendszerének gondolja ezt a műfajt, legalábbis addig, amíg meg nem hallja az Ambeót.

A Sennheiser bemutatkozó Soundbarja, aminél nem bíztak semmit sem a véletlenre az audio specialista AMBEO védjegye alatt került kifejlesztésre. Az AMBEO 3D hangtechnikai program célja, hogy olyan immerzív (bemerülés, elmerülés) audio megoldásokat hozzon létre, melyek a hangzás rögzítésében és visszaadásában egyedülálló teljesítményt nyújtva egy merőben új hangzásélményt kínálnak a felhasználók számára. A céljuk egyértelműen azt volt, hogy ne csak egy újabb drágább típussal gazdagítsák a soundbar választékot, hanem egy valóban mérföldkőnek számító terméket „tegyenek le az asztalra”, ami különleges minőséget nyújt és tovább öregbíti a Sennheiser márkanevet.

A több mint 18 kg tömegű AMBEO soundbar elegáns lakkozott és szálcsiszolt alumínium felszíne alatt 13 nívós hangszóró (6×4″-os cellulóz szendvics membrános woofer, 5×1″-os alumínium dóm tweeter és 2×3,5″-os felfelé néző szélessávú hangszóró) és a Fraunhofer IIS céggel közösen kifejlesztett, legújabb virtualizációs technológia található, ami a leírások szerint sok hangsugárzó és különálló szub-woofer nélkül biztosítja egy valódi 5.1.4-es hangrendszer „mintha ott lennél” élményt nyújtó hangzását, valamint a hozzá párosuló erőteljes basszust. A készülék kifejlesztésénél egyértelműen arra törekedtek, hogy a hallgató az események középpontjába kerüljön, függetlenül attól, hogy éppen zenét hallgat, focimeccset vagy mozifilmet néz vele. Kifinomult funkcióinak köszönhetően az AMBEO Soundbar ráadásként az adott helyiségekre és azon belül akár a kiválasztott ülőhelynek megfelelően is képes optimalizálni a hangzást. A helyiségkalibrálás elvégzése végtelenül egyszerű a felhasználók számára, mivel a tartozék külső mikrofonnal az akusztikai jellemzők optimalizálása az egyes környezeti feltételeknek megfelelően teljesen automatikusan történik.

 

Az AMBEO Soundbar kompatibilis a Dolby Atmos, MPEG-H és DTS:X hangformátumokkal. Upmix technológiájának köszönhetően pedig a sztereó és 5.1-es hanganyagokat is lenyűgöző térhangzással adja vissza. A soundbar öt különböző gyári programot kínál (mozi, zene, sport, hírműsor és semleges), melyek a hangfrekvenciákat és a térhangzás jellemzőket precízen a legkülönfélébb forgatókönyvekhez és hanganyagokhoz igazítják. A Sennheiser AMBEO Soundbar korszerű csatlakoztatási lehetőségeket kínál a beépített Google Chromecast, Bluetooth és HDMI eARC/CEC protokollon keresztül. Ez azt jelenti, hogy a Sennheiser nem csak a többi bemenetről a TV-re továbbítja a jeleket (4K és HDR, beleértve a Dolby Vision-t is), hanem hangjeleket is képes fogadni – beleértve a Dolby Atmos-t is – a TV-ből egy kábellel. Ez főleg akkor hasznos, ha a Netflix és /vagy az Amazon a felhasználó fő film- és TV-műsorforrása, mivel mindkettőn elérhetők már Dolby Atmos-kompatibilis tartalmak. A csatlakoztatási lehetőségek körét szélesíti három további HDMI bemenet, egy optikai audio port és egy AUX (RCA) bemenet.

Érdemes megjegyezni, hogy az Ambeo Soundbar támogatja a DTS: X-et is, egy másik objektum-alapú surround hangkódeket, amely néhány 4K-os Blu-ray-n található a Dolby Atmos helyett. A HDMI aljzatok mellett van még egy Ethernet csatlakozó (a wi-fi is támogatott), egy USB port (csak a frissítésekhez), egy optikai digitális bemenet, valamint egy analóg sztereó RCA bemenet. Kapunk emellett egy aktív mélysugárzó előfok kimenetet is, ha valaki egy külön basszus egységet szeretne használni az Amebeoval.A fentiek alapján talán kissé bonyolult szerkezetnek tűnő a soundbar kezelése mindemellett egyszerű és egyértelmű a Sennheiser iOS és Android rendszereken is futó Smart Control alkalmazásának használatával. Az app segítségével a felhasználók okos eszközökön keresztül is elvégezhetik az akusztikai beállításokat, mint a programok beállítását vagy a hangzás személyre szabását az EQ használatával, illetve a három AMBEO üzemmód (könnyed, normál és fokozott) egyikének kiválasztásával. A későbbiekben elérthető új funkciók Wi-Fi kapcsolaton és alkalmazásfrissítéseken keresztül adhatók a soundbarhoz, amely így a jövőt is felkészülten várja. Az egység elején lévő kis kijelző a kiválasztott bemeneti és hang formátumot mutatja, az előlap jobb szélén pedig egy háttérvilágítással ellátott Ambeo logót helyeztek el. Mindkettő fényereje a már említett Sennheiser Smart Control alkalmazásból állítható be a számos egyéb funkció mellett.

 

„Ezt hallanod kell, hogy elhidd” – hangzik az Ambeo erősen reklám ízű bevezető szlogenje, ami ebben az esetben tökéletesen leírja a valóságot. Jómagam elsőként a forgalmazó Audio Specialista bemutató termében találkoztam elsőként a készülékkel. A helyiségről annyit érdemes tudni, hogy nagy és magas, a hátsó része pedig jórészt függöny, két oldalon egy-egy rövid falfelülettel, ami a visszaverődésekkel ügyeskedő soundbarok számára cseppet sem mondató ideálisnak. Szóval ebben a helyiségben szólalt meg az Ambeo elsőként egy dzsungelbe elkalauzoló demó anyaggal. Korábbi soundbaros élményeimből arra emlékszem, hogy minőségtől függően egyes hangokat tényleg hátulról vagy a tér különböző irányaiból hallottam, gyakran azért halkabban és bizonytalanabbul, mint a „valódi” sok csatornás rendszerek esetében. Amit azonban az Ambeo művelt, az valami egészen elképesztő volt. Tényleg úgy éreztem magam, mintha a sűrű erdő közepén járnék, a növényzet zajai és a különböző állatok hangjai és neszezései pedig minden irányból érkeztek és teljesen körbevettek. A páratlan és lenyűgöző térérzethez valóságos hatású, telt és hatásos hangszínek és erőteljes dinamizmus párosult, könnyedén megtöltve hangokkal a jókora termet. Ezután egy klasszikus zenei koncertrészlet következett a zenészek elhelyezkedésének, a zenekar kiterjedésének és nem utolsósorban a rengeteg hangszer megszólalásának precíz ábrázolásával, ami egyből jelezte, hogy ezzel az eszközzel a legtöbb soundbartól eltérően még zenélni is lehet.
Ezek után már volt némi elképzelésem arról, mire számíthatok az Ambeótól, ami az otthoni tesztkörnyezetemben is ugyanúgy lenyűgözött. A nagy bemutatóterem után a normál léptékű lakószoba „behangosítása” természetesen meg sem kottyant neki, erőteljes, telt és dús basszusát hallva, egyáltalán nem éreztem szükségét, hogy a szub-kimenetet kihasználva külön mélysugárzóban gondolkodjak. Akár finomabb, akár akciódúsabb anyagokat nézve-hallgatva valami egészen fantasztikus, ahogyan az egy darab, bár nem kicsi egység valós hatású, dinamikus, összetett textúrájú és erőteljes hangokkal tölti meg szobát, lényegében a körben elhelyezett hangsugárzók meglétének illúzióját nyújtva. Minden egyes hang pontosan arról érkezik, ahonnan kell neki, a nagy hangerő és a dinamikai csúcsok kezelése pedig érezhetően semmilyen problémát nem okoz a hangrúdnak. A párbeszédek élethűek, jól pozícionáltak, tökéletesen érthetőek és hiteles hangszínekkel rendelkeznek, mélyebb orgánumú szereplők esetében kellemesen teltek. Az erőteljes basszus precízen integrálódik az egységes hangképbe, amelynek általánosságban olyan természetes tonalitása és textúrája van, amellyel az Ambeo a térbeliség mellett szintén toronymagasan kitűnik a soundbar mezőnyből.
A legtöbb soundbar esetében a zenehallgatás érezhetően afféle pótfunkciónak számít, amit némi igényszint esetében nem nagyon érdemes erőltetni, mivel effektek nélkül igazi dobozhangot kapunk, effektekkel pedig zavaros megszólalást. Az Ambeo azonban e téren is remekül teljesít. Neutral módban egy gyengébb terű, de természetes és korrekt hangzású, és a filmekhez hasonlóan szintén nagyon jó basszussal és dinamikával rendelkező rendszert idéz, az Ambeo módot bekapcsolva hagyva pedig megmarad a természetesség, de levegősebb és teresebb, semmilyen téren sem művinek tűnő hangzást kapunk. Az eredmény messze felülmúlja a soundbar sztenderdet, a normál zenehallgatási elvárásoknak jól megfelel. Érdekes opció még az esti mozizáshoz, zenehallgatáshoz vagy játékhoz ideális éjszakai mód, ami csökkenti a basszust és tömöríti a dinamikát, így kevésbé zavarja a házban élőket vagy a szomszédokat.

Ajánlás

Az ízléses és jókora méretű Ambeo soundbar árkategóriáját tekintve a műfaj high-endjének számít, és minőségben hozza is azt a szintet, amelyet az előbbiek alapján elvárunk tőle. Megfelelően installálva valóban lenyűgöző, néhol már tényleg a hihetetlenség határait súroló teljesítményre képes, olyan soundbarként mutatkozva be, amelybe tényleg beleszuszakoltak egy komplett multi-csatornás rendszert. Ennek megfelelően az általa keltett illúzió a műfajban tényleg a párját ritkítja, így ismereteink szerint jelenleg az Ambeo a legjobb módja annak, hogy térhatású hangot szólaltassunk meg egy csomó hangsugárzó használata nélkül.

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hifipiac.hu]