Sonus faber Serafino bemutató

Sonus faber Serafino bemutató

A High-End audió szektor nem küzd olyan pénzügyi korlátokkal, mint a belépő kategória. Ebben a magasságban nagy szabadságot élvez a design és a technológia. Különleges koncepciókat alkalmazhatnak szabadon, és a mérnökök is kiélhetik a kreativitásukat. A magas minőségű komponensek mellé egzotikus anyagokat használhatnak, ami úgy technikailag, mint megjelenésben gyönyörű végeredményt garantál. Talán nem szerénytelenség azt mondani, hogy vannak a szép hangfalak, és van a Sonus faber Homage Tradition kollekció.

Sonusfaber_Serafino_tradition_gallery_1(0)

Tüzes hatszárnyú angyal

A Homage Tradition sorozat – ezen belül a Serafino hangsugárzó – az olasz stíluselemek gyönyörű tárháza, minden szempontból és szemszögből kiemelkedő, szemet gyönyörködtető. A nevének eredete a címmel ellentétben nem bibliai. A seraphim (magyarul szeráf) helyett a név eredete valós történelmi személyre utal. Nicolo Amati Cremonában élt hegedűkészítő mester helyettese Santo Serafino előtt tiszteleg vele a gyártó. A Tradition sorozat kínálatában középen helyezkedik el. A Venere, és az Olympica fölött de az IL Cremonese és a Lilium alá van rangsorolva. A sorozat zászlóshajója az Aida.

Sonusfaber_Serafino_tradition_stilllyfe_gallery_20

A Serafino Tradition egy közepes méretű három és fél-utas álló hangfal, amelynél a Sonus Faber teljesen újra gondolta a hegedű formát, a hangsugárzó készletet, és természetesen a keresztváltót. Az olasz bőr front berakással körbevett H28 HTR-04 28mm-es selyem dóm az Arrow Point DAD (Damped Apex Dome) technológiák által támogatva szélesebb sugárzási karakterisztikára képes. A fecskefarokhoz hasonló fém kidolgozás nem látvány elem, akusztikai célokat szolgál. A Sonus saját fejlesztésű M15 XTR-04 150 mm-es középsugárzója neodymium mágnes motorral büszkélkedhet. A W18XTR-08 mélysugárzók szintetikus hab és cellulóz pép szendvics membránjai is a gyártó saját fejlesztése. 80 Hz, 250 Hz, és 2500 Hz törésponti frekvenciákat alkalmaz a 4 ohmra specifikált keresztváltó. A rendszer érzékenysége 90 dB 2,83V/1m, és a specifikációban megadott átviteli tartomány 30 Hz – 35 kHz.

Bár a kabinetről rendkívül hosszan lehetne mesélni, legyen elég róla annyi, hogy kőkemény mérnöki munka feszül a gyönyörű megjelenés mögött. A Sonus exkluzív megjelenése lant, hegedű, vagy hajó által ihletett a prémium kategóriában. A forma befolyásolja a fizikai megjelenés mellett a szónikus tulajdonságokat is. Az íves oldal panel forma hátrafelé szűkül, és mivel nincs benne párhuzamos oldal, az állóhullám kialakulása fizikailag képtelenség.

sonus-faber_serafino_tradition_10

A tervező párost Livio Cucuzza és Paolo Tezzo alkotja, akik mérnökök, és művészek egy személyben. A hátlap élét a Stealth Ultraflex System kicsatolás rendszer extrudált alumínium bordái, és nyílásai uralják. Három keskeny nagy méretű kicsatoló nyílást tartalmaz a szerelvény. A hátlap fém része egyébként a kabinet fém merevítő vázának is fontos eleme. A padlótól való leválasztást a gyártó ZVT (Zéró Vibráció Továbbítás) rendszere biztosítja. A tömör alumínium külső támaszok az Il Cremonese nagy testvértől származik. Az acél és elastomer szendvics szerkezet kiváló csillapítást garantál. A mély átvitelt javítja, és a tér jobb leképezését segíti a hangok tökéletes leválasztását.

A Serafino kétféle színben rendelhető. Az új Wenge juhar csíkokkal, és kávébarna bőr front betéttel, valamint alumínium színű hátsó fém résszel kapható. A „Piros” kivitel fekete alumínium, kereteit a driverek körül polírozott díszítés veszi körbe. Ennél a kivitelnél a front panel bőr is fekete, valamint a hátlap alumínium szerelvénye is fekete.  Mindkét kivitel megjeleníti a front panelen a Sonus faber SF logot.

A hangfal barátságos, lakószobára optimalizált méretei a következők. 1091 mm magas, 396 mm széles, 485 mm mély, a súlya pedig 52 kg. A Serafino tartozéka egy teljes magasságában ráhúzható fekete szövet védő. Ez nem csak a portól, de a napfénytől is képes megvédeni az éppen használaton kívül lévő hangfalat. Ezen a ponton magán véleményemet hangoztatom, mikor azt mondom, hogy vétek letakarni ezeket a csodálatos megjelenésű darabokat. A szoba látképén nagyot dobnak.

sonus-faber_serafino_tradition_7

A bemutató

A hangfalak szobában való elhelyezése nem igényel különösebb aprólékosságot. Természetesen a hátfaltól és az oldalfaltól való távolság befolyásolja a tonalitást, ám gyorsan meg lehet találni az optimális pozíciót. A basszus meghökkentően tömör, részletező, és erőteljes, túlmutat a hangfal méretén. A Machines Bullet in the head című dalát játszottam elsőként egy saját felvételű albumukról. Ez egy referencia szintű rock felvétel, amelyben a dinamikus részletek a legapróbb különbségtől a robbanásszerűig megtalálhatók. Tim Commerford basszusgitár bekezdései a hangfal méretét meghazudtoló erővel szólaltak meg. Brad Wilk lábdobjai megfelelő erővel és dinamikával dübörögtek. Zach De La Rocha énekhangja kristálytisztán közvetítette az illegális politikai üzenetet. Tom Morello szólógitárja pedig soha nem esett ki a ritmusból.

Quadrto Negro Mocca Flor andalító déli muzsikája, és a négy német zenész tangó iránti elkötelezettsége egy lemezre írva. Az egzotikus akusztikus hangszerek komolyan próbára tették a közép és magas sugárzókat, amelyek átlagon felül teljesítették a dolgukat.

A Serafino nagy színpadának mélysége és pontossága tökéletesen hallható Ryan Adams Live at Carnegie Hall felvételén. A legendás hely hatalmas mérete tökéletesen hallható közel mikrofonozott hangja ellenére is. A 7-es számban (Gimme Something Good) az énekes a mikrofontól való távolsággal játszadozva változtatja a vokál dinamikáját.

Sonusfaber_lavorazione_Serafino_gallery_5

A Serafino Adam minden énekesi eszközét tökéletes hűséggel megmutatta. Úgy a mikrofontól való távolság, mint a hangerő dinamikus artikulálása kiválóan volt ábrázolva. A dalok érzelmi töltete egyértelműen átjött.

A magas, és a középsugárzó nagy felbontása és édes részletei jól állt Boris Belkin csodálatos hegedű szólójának bemutatója alatt. A Decca kiadó Csajkovszkij Hegedűverseny koncert lemezen a mester technikáit kiválóan ábrázoló felvételt készített. A kemény támadások, és az apró különleges részletek teljes skálája tökéletesen követhető. A hangszerek hangjának tonalitása pontos.

Összefoglalás

A Sonus faber Cucuzza és Tezzo által nagyon sokat fejlődött az elmúlt néhány évben. A belépő kategóriás Principia és Chameleon sorozattól kezdve a Venere és Olympica szériákon át a Tradition nagyágyúkig meglátszik a mérnökpáros lendületes munkája.

A fiatalos hév kimozdította a régebbi romantikus álmodozásból a hangfal tervező céget, és a dinamikus tökéletes tonalitás felé mozdította el.

A megjelenés pedig egyszerűen csodálatos.

A Serafino Tradition híven követi a Sonus faber hagyományokat. Úgy megjelenésében, mint hangjában kiemelt figyelmet érdemel.

Specifikáció:

Írta: Edgar Kramer

Eredeti teszt itt….