Sonus faber Pryma fejhallgató – Hangzásvilág

A Sonus faber márkanév említése a zenehallgatásban gyakorlottak figyelmét azonnal magára vonja. Nem ok nélkül. A Sonus faber az egyik legismertebb gyártó a High-End hangsugárzógyártás világában. Egyben az egyik első nagy cég, amelyik úgy döntött, hogy túl lép az audio-piac konvencionális vonalán, új értéket teremtve összekapcsolja a hangsugárzó-építést és a zeneművészetet. Hitük szerint a művészi teljesítményt nem lehet hamisítani, minden alkotást az alapoktól kell elindítani. Az olasz gyártó hű maradt a természetes anyagokhoz és fennhangon képvisel mindent, ami szép, exkluzív, egyedi és különleges. Amikor megtudtuk, hogy a Sonus faber fejhallgató fejlesztésén dolgozik, sejtettük, hogy az nem lesz egy egyszerű termék – most, hogy a kezünkbe vehettük, minden várakozásunkat felül múlja! A cégnek nem célja, hogy egy legyen a fejhallgató-piacon, ehelyett bemutatnak egy audiofil minőségű fejhallgatót, amely képviseli a luxust, egy divatos trendet. Könnyen meglehet, hogy ez a modell lesz a legjobb fejhallgató árkategóriájában, aminek létrehozásakor nem kímélték az anyagi ráfordítást a stílus kialakítására.

„fatto a mano da Sonus faber Italia”. A Sonus faber vezető akusztikai tervezője Paolo Tezzon felelős a hangzásért, és Ő úgy döntött, hogy a Pryma fejhallgató „meghajtó-motorjának” egy nagyon magas színvonalú forrást keres Japánban – had’ legyen príma! A fülpárna speciális formája úgy készült, hogy nagyon közel illeszkedjen a fül körül, szándékosan nagyon kevés helyet adva a lötyögésnek. Mindemellett a cél az volt, hogy a kompakt méret ellenére kényelmes legyen.

Livio „fennhatósága” a formatervezés, alkalmazva a legfinomabb bőrt és a nemesfém anyagokat ötvözve korunk „mindenre-jó” anyagával a karbonnal. Frappáns és egyben érdekes megoldást választott a fejpánt kiképzésére, rozsdamentes-acél övcsatokat a tartás jó beállítása érdekében. Ennek a szokatlan kiképzésnek a lehetősége teszi egyszerűbbé az esetleges fejpántcserét, ha megunjuk annak színét. A Bottega Veneta exkluzív bőrruházati termékeiről híres divattervező cég volt a fejpánt kivitelezésének befejezője. (Giorgo Armani, Lanvin, Saint Laurent, Oscar de la Renta és Bottega Veneta a világ jelenlegi vezető divatmárkái – a szerk.)

Luca Vernaccia a Sonus faber cég kereskedelmi igazgatója, amikor bemutatta a terméket elmagyarázta, hogy hangsúlyozni kívánták azt a tényt, hogy a terméket kézzel, Olaszországban készítik. Ez a fejhallgató nemcsak rendkívül ízléses, de tükrözi a fényűző luxust, vágyaink tökéletes tárgya. A Pryma fejhallgatók színválasztéka bőséges – mind szépek – fekete ház fekete pánttal, kávé és krém ház, vörös és sárga arany és a Carbon Marsala mind alkalmazkodik a High-End berendezések színvilágához széles e világon.

A Sonus faber Pryma fejhallgató dinamikus rendszerű, zárt kivitelű, a fület körülvevő párnával rendelkező modell. A gyártó nagyon okos módon lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kényelmes kicserélhessék a fejpántot, amelynek alapanyaga, valódi olasz bőr, kitöltve mikroszálas hab anyaggal. Ez hasznos dolog, főleg akkor, ha meg akarjuk változtatni a színét, vagy a kamrák károsulnak. A kamrák kiviteltől függően alumíniumból és rozsdamentes acélból vagy rézből készülnek. Az ötszög-alakú bőrpárnák mágnesesen kapcsolódnak, tehát azok is cserélhetők. A kábel és ezzel a mikrofon, valamint a nyomógombos kezelő egy 3.5mm-es jack segítségével van csatlakoztatva a lejátszó készülékünkhöz. Találunk egy szembetűnő gyűrűt a kábelen, szerintem ez egy kiemelt, de mégis diszkrét design-elem.

A „motorok” 40 mm-es átmérőjű, Mylar membránnal rendelkező akusztikus átalakítók neodímium mágnesekkel. A nagyméretű tekercsek oxigénmentes 99,99% tisztaságú rézvezetőkből készültek. A Sonus faber Pryma fejhallgatója barátságos paraméterekkel rendelkezik, mobil készülékekre illesztett, 32 Ohm-os impedanciával és 118 dB érzékenységgel.

A kábeleket be kell csatlakoztatni a fülkagylókba, mert a kis helyen történő tárolás miatt állandó jelleggel nincs rájuk csatolva a fejpánt. A 2,5 mm-es jack-dugók nincsenek ellátva kirántást-gátló szerkezettel. A gyártó, termékéhez mellékel egy puha táskát és egy pipa alakú csatlakozót. A 3,5 mm 6,35 mm-es jack-adapter hiánya az illesztési impedanciára vezethető vissza, ugyanis az a fejhallgató korunk hordozható eszközeihez illesztett, nem a nagy integrált erősítők fejhallgató fokozatához. Ez nem hátrány, ez egy használati tényező.

Meghallgatás

A Sonus faber Pryma első meghallgatásra egy nyugodt és sima felhallgató hangját hallatta, amely nagyon hasonló ahhoz, amit a Sonus faber Olympica III hangsugárzóktól hallhatunk. Aki ismeri a Sonus faber hangsugárzók világát azonnal észre veszi, hogy a mérnökök sikeresen vitték át a képalkotó-hangzás filozófiáját a cég történetében megkonstruált első fejhallgatóba. Eleinte a hangzás kicsit színezettnek tűnik, de öt perc alatt rájövünk, hogy az igen magas hangok itt igen pregnánsak és az adott hangszer hangján szólnak. Mondhatjuk, üveghangon szólnak azok, amiknek úgy kell, a legnagyobb rezgésszámú felhangok esetén is, remek egyenletességgel, de nem hallani feleslegesen csillogó és erőltetett hangot. A gitár jellegzetes játéktechnikájának hallhatósága gyorsan kialakul, előtérbe kerül az átéléshez szükséges meghittség. Minden hangnál megpróbálja érzékeltetni a zenei feszültséget, de nem kínosan precíz karakter. Megfelelő dinamizmus hallható minden a jazz ritmus-szekcióban lévő hangszer (dobok, cintányérok, zongora kalapácsa) esetén, a lendület a legnagyobb fortissimo idején sem lankad le, nem lesz durva, bántó. Dinamikája érzékelteti a hangszerek széles skálán mozgó érzelem-átvitelét. Közben valódi akusztikus karaktert hallani, főleg a zongora esetében. A tonális egyensúlyt a basszus tartomány adja, de nem túlzottan és természetellenesen, nyugodtan összpontosíthatjuk figyelmünket a többi muzsikus művészetére. Elválnak az egyes hangszerek a vokalista munkáját gömbölyű, jól artikulált hangzás jellemzi. A ritmus megteremtésért kitalált hangszerek tartalmas lüktetés adnak. Meglepő első hangok, meleg, eléggé telt mélyek. A Pryma minden zenei műfajban otthon érzi magát, minden használati helyzetben, mindig átlátszó és jól hangzó, csodálatos muzsikákkal örvendezteti tulajdonosát. A Pryma viselése kényelmes, ehhez a hangzása is elegáns, kifinomult és jól áttekinthető. A Pryma előadásmódjának célja a hosszútávú zenehallgatás. A legfontosabb, hogy utazás során a különböző zenei hangulatok kellemes érzését szolgáltassa anélkül, hogy bármiben is felesleges bosszúságot okozzon. A Pryma az a fajta fejhallgató amit használni tudunk minden nap, szinte egész nap, egy okos-telefonnal, számítógéppel, az irodában vagy járműveken.

 

Konklúzió

A Sonus faber ismét létrehozott valami szépet. A cég első olyan terméke, amely nemcsak díszíti nappalinkat, hanem velünk lehet otthonunkon kívül is. Könnyen meglehet, hogy egyesek ebben a szenzációs megjelenésű, szép kivitelű, kiváló minőségű termékben minden benne van amit kerestek. Mások nem akarnak hordozható eszközökön zenét hallgatni, mert nagyon jó fejhallgatókat lehet kapni otthoni használatra. Mindenesetre a gyártási minőség láttán a konkurens márkák képviselőit lehet, elkapja a sárga irigység. Véleményem szerint az olasz tervezőknek pontosan sikerült az, amit akartak – továbbvinni azt a varázslatot ami a Sonus faber termékeiben benne van.

Zeneiség: 85%
Térleképzés: 85%
Dinamika: 85%
Kivitel: 100%
Szerelés minosége: 100%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 90%

Pro
+ minden zenei műfajban otthon érzi magát
+ a legfinomabb bőr és nemes fémanyagok alkalmazása
+ tükrözi a fényűző luxust

Kontra
a kábelcsatolók nincsenek ellátva kirántást-gátló szerkezettel
magasabb impedanciával nem kapható

Specifikáció:

Carbon Marsala

Pure Black

Cream_szinben">Coffee & Cream

Heavy Gold

Grey_szinben">Rose Gold & Grey

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]