Sonus faber Omnia bemutató WhatHiFi

Omnia whathifi bemutato kezdokep

Bellissimo a szemnek és a fülnek a Sonus faber új Omnia vezeték nélküli hangszórója

Egy erős génállománnyal rendelkező cég, mint a Sonus faber is belépett napjaink all-in-one hangszóró piacára. Tette ezt egy olyan gyönyörű darabbal, amire nem túlzás azt mondani, hogy bellissimo.

Az olasz márkanév legújabb kísérlete az all-in-one piacon az SF16-ra hasonlít. A The Snail rendszerüket 2016-ban mutatták be, és tisztelgésnek szánták Franco Serblin, a Sonus faber megalapítójának 1980-as első hangfala előtt. Ám az Omnia meg sem közelíti a régi darab hozzávetőlegesen nyolcszoros árát, nem nyílnak ki az oldalából szatellit hangszórók hosszú karokon, végül, de nem utolsó sorban a mérete is elfogadhatóbb.

Omnia whathifi bemutato 1

Helyette a Sonus faber Omnia, ahogy az ára is sugallja, egy szerényebb egység, méretét és felépítését tekintve összhangban van az árban hasonló all-in-one aktuális rendszerekkel. A bemutatóban a Naim Mu-So 2-vel hasonlítjuk majd össze.

A felépítés:

Omnia whathifi bemutato 2

Azt valószínűleg mondanunk sem kell, hogy határozottan a klasszikus Sonus faber megjelenést testesíti meg. Hosszúkás, lekerekített forma, fekete szövettel, és diófa fedőlappal.

Hatásában olyan, mint egy Labrador kölyök péntek este a kocsmában. Az Ominát is rögtön minden kolléga észreveszi, azonnal odamegy hozzá, és megsimogatja. Ez nem csak a diófa fedőlapnak köszönhető, valószínűleg a dekorációs fénycsíkok, meg a forma is közrejátszanak. Maga a kijelzés mód egyszerű. Különböző színek jelzik a választott bemenetet. Például az AirPlay 2 fehér, a HDMI narancs, a Spotify zöld, stb. oldalt két világító pontot érintve lehet hangerőt szabályozni, a beállított hangerősséget pedig a felette lévő hosszabb fénycsík jelzi.

Minden nagyon igényes rajta, ám ez nem mondható el a távvezérlőjéről. A fél méretű kis egység olcsó érintésű kézbe fogva, és nincs meg a gombnyomáskor fontos kattanás, vagy más tájékoztató jellegű visszacsatolás. Ám mint minden streamer termék esetében, ezt sem igen fogja senki a távvezérlőjével használni, sokkal inkább a telefon érintő kijelzője, vagy akár a Google hangvezérlés lesz a vezérlő felület.

A funkciók:

Omnia whathifi bemutato 3

A latin nyelvből származó Omnia azt jelenti, hogy mindenre fel van készítve, és ennek meg is felel, tényleg sokoldalú termék. Akinek a streaming szolgáltatások fontosak, az tehet mellé pipát, minél tovább nézzük, a lista annál hosszabb. Míg más gyártók saját alkalmazást fejlesztenek a termékükhöz a funkciók összefogására, a Sonus faber úgy döntött, hogy csak a natív alkalmazás funkciókra fognak hagyatkozni.

Az Omnia támogatja az AirPlay 2 funkciót, amivel az Apple eszközökről vezérelhető. A Google Cast pedig a Tidal, Deezer, YouTube Music, Apple Music, Amazon Music használható az Android eszközökről, és persze a Spotify Connect. A Tidal Connect amely az Android eszközökön alapértelmezettként telepítve van a Cast helyett, előnyt élvez, ha Dolby Atmost vagy 96 kHz feletti felbontású zenét szeretne streamelni. Fontos tudnivaló, hogy az Omnia valójában nem támogatja sem az Atmos-t, sem pedig az MQA-t. Azoknak pedig, akik NAS-ról szeretnének muzsikálni, harmadik féltől származó DLNA alkalmazást kell letölteniük, mint például a BubbleUPnP, vagy a fizetős Roon platform, mert ezeket az Omnia is támogatja.

A Sonus faber vezető tervezője Livio Cucuzza így magyarázza a saját vezérlő alkalmazás hiányát. „Az ügyfelek már jól ismerik az általános platformokat, és gyakorlatuk van azok használatában, ezért semmi gondjuk nem lesz a készülék kezelésével sem”

Az Omnia nevéhez méltó módon fel van készítve a HDMI ARC bemenetén keresztül a TV hangjának fogadására, valamint egy tartozék MiniDin csatlakozással Phono/Line analóg jelek fogadására is. Kicsit kényelmetlen a bemenetekhez hozzáférni, de mivel egyszer kell a csatlakozásokat elvégezni, ez elnézhető. A vezeték nélküli kapcsolatok nem korlátozódnak az internetre, az Omnia képes az aptX HD Bluetooth streamingre is.

A hang:

Omnia whathifi bemutato 4

A Sonus faber azt javasolja, hogy az Omnia mögött és mellette hagyjon 10 centi szabad helyet, és mi ezt megfogadtuk. A web alapú beállítások menüjében ugyan kiválasztható a falhoz közeli elhelyezés opció, de minden bizonnyal jobb tonális egyensúlyra, és szellősebb ábrázolásra képes akkor, ha van körülötte némi levegő. Az optimális elhelyezéstől való megfosztás azt jelentheti, hogy feláldozza a legnagyobb erősségét.

A Sonus faber Omnia az egyik legnagyobb, és legnyíltabb példája a hangnak, amit valaha hallottunk. Ha becsukja a szemeit, külön győzködnie kell magát, hogy a hang nem két állványos hangfalból, hanem csak egy szerény méretű forrásból származik. Mélysége van, a hangszerek között térrel, még a komplex muzsikákon is. Nagyon jól viseli a magas hangerő beállítást, a hangja nem válik harsánnyá, vagy keménnyé soha.

A mérete miatt kíváncsiak voltunk a mély átvitelére. Kanye West Blood On The Leaves című száma erre tökéletes választás. Igényes muzsika, nagy basszus aláfestésekkel, amit jól kezelt. Nina Simone dallam mintái teszik fel a koronát a zenére, amit az Omnia kiválóan ábrázolt. A fúvósok, és a morgó mély erőteljes, textúrált, West és Simone duettje pedig gazdag és tartalmas. Az Omnia megjelenítés módja lenyűgözően tiszta, különösen a középtartományon, ami szokatlan az all-in-one rendszerekben.

Nincs erőlködés, semmi nem küzd a dominanciáért, ahogy az a kis méretű több-utas egységek esetében bevett szokás, amelyben kis méretű hangszórók egy kisebb méretű kabinetbe vannak beépítve. A Sonus faber ezt a Crescendo technológiának tulajdonítja, ami lényegében két 44 mm-es oldalt elhelyezett cellulóz pép hangszórót manipulál. Az ábrázolás mód így nagyobb, és a hatás tényleg 3D. A front panelen két darab 19 mm-es magas, két darab 75 mm-es közép található. Lefelé egy 165 mm-es hosszú löketű mélysugárzó dolgozik. A beépített erősítés összes teljesítménye 490 W, ezért nem csoda, hogy az Omnia ilyen tisztességes hangerőre és teljesítményre képes.

A Naim Mu-So 2-re váltva feltűnik a melegebb tonalitás, és a zenei kohézió. Az Aldous Hardling Lawn éneke mögött megbúvó ritmus feszesebb, a hangszín édesebb. Ám nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy az Omnia lényegesen szélesebb, levegős teret rajzol, és rendkívül tiszta a hang. Egyébként az Omnia sem nevezhető lomhának, remek a lendülete, de a ritmus szempontjából a Naim pontosabb.

Ítélet:

Valójában a két összehasonlított all-in-one vezeték nélküli hangfal erősségeit összegyúrva lehetne az ideális rendszert megalkotni, de sajnos választania kell. Ha a nagy nyitott tiszta hangzást értékeli jobban, és a zenehallgatási szokásaihoz passzol, a Sonus faber Omnia az egyik legjobb a maga nemében, nyugodt lehet, hogy jól választ. Az meg nem is kérdés, hogy melyik néz ki jobban.

Pontozás és rövid értékelés eredeti nyelven:

Omnia whathifi bemutato 5

Omnia whathifi bemutato 6

  1. Február 22

Forrás What Hi-Fi?

Műszaki adatok: Sonus faber Omnia