Sonus faber Olympica V Hometheatre HiFi bemutató

Sonus faber Olympica V Hometheatre HiFi bemutató

A mai bemutatóban a Sonus faber Nova V álló hangfalat, a sorozat zászlóshajóját értékelem.

Az Olympica széria a Sonus faber hitvallását tükrözi. Gyönyörű formatervezés, élvonalbeli technológia, tiszta, mégis zenei bemutató. Hozzávetőleg hét év telt el az első Olympica sorozat bemutatása óta, de a Sonus faber nem az a társaság, aki sokáig ül a babérjain. A teljes sorozat megújult, és Olympica Nova néven jelent meg a piacon.

Bár az eredeti Olympica hangfalak is kiválóak voltak, az új Nova V még erre is rátett egy lapáttal. Amellett, hogy megtartotta a korábbi Olympica III zenei bemutatás stílusát, a Nova V számottevően jobb mély átvitelt, nagyobb dinamikát, pontosabb térábrázolást, nagyobb színpad mélységet, és magasságot nyújt. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezekre a fejlesztésekre nem ment rá a muzikalitás, amit annyira megszerettem a korábbi sorozatban. Ha úgy gondolja, hogy már mindent hallott a forrás hangjából, a Nova V még további részleteket tud mutatni bármelyik formátum hallgatásakor. Hab a tortán, hogy emellett olyan igényes a megjelenése, amelyre csak nagyon kevés gyártó képes.

Erények:

 • Gyönyörű forma és kidolgozás
 • Pontos, de nem túl csillogó magas tartomány
 • Nagyszerű tér ábrázolás, és színpad mélység
 • A régebbi Olympica sorozatot meghaladó dinamika
 • Az új kicsatoló rendszer kiváló mélyhang átvitelt biztosít

Általános bemutatás:

Négy éve hallgatom a mozi szobámban a korábbi Olympica III front, Center és I-es hangfalakból álló rendszeremet. Amikor megláttam a sajtóközleményt, hogy a Sonus faber a teljes szériát frissíteni fogja Nova néven, két egymással ellentétes érzés töltött el. Az első az izgalom volt, mivel igen kíváncsivá tett a dolog. A második pedig a félelem, mivel ez a sorozat már az enyémnél nagyobb méretű állót is kínál. Mitől féltem? Attól, hogy nem fogok tudni ellenállni a fejlesztés vágyának. Nagyon szeretem az Olympica III frontjaimat, és nem gondoltam arra, hogy valaha is lesz nagyobb testvére amely több mélysugárzót tartalmaz. Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen. Vessen egy pillantást a bemutatóban szereplő Olympica Nova V-re. Nyilvánvaló a hasonlóság, de a Nova egy mélysugárzóval többet tartalmaz. Míg a régiben kettő, ebben három darab 180 mm-es driver van. Ezen túl benne vannak azok az új technológiák is, amelyeket az elmúl hét év során fejlesztett a gyártó. Vajon ezek előre lépést jelentettek? Derítsük ki!

Design

Bár a Nova V sok tekintetben hasonló a régebbi szériához, néhány jelentős eltérés azért van. A leg látványosabb a front panel teljes bőr bevonatának hiánya. Az új modellen csak a magas és a közép sugárzó körül maradt meg a bőr keret. Szemből nézve inkább a fa látványa dominál. A hangfal tetején, az alumínium keretben lévő bőr is fa berakásra változott.

Az a bőr bevonat is fára változott, amely a korábbi sorozaton a hátsó Ultraflex kicsatoló rendszer mellett a tetejétől az aljáig végig futott. Ezekkel a módosításokkal sokkal több fa felület látható. Az, hogy kinek mi tetszik jobban, azt az egyéni ízlése dönti el. Nekem személy szerint nagyon bejött az eredeti változaton használt sok bőr felület, mert szépen kiegészítette a fa erezet látványát. A támasztó lábakban is eltér a két modell. Míg az eredeti a kabinetbe integrált alumínium talapzaton állt, a Nova az aljára épített vastag talapzaton támaszkodik. Így rövidebb tüskék alkalmazásával is mintegy 1,5 inch magasságot nyertek a kabinet alja és a padló között. A tüskék acélból készültek, és szilárdságot sugallnak. A Sonus tartozékként kiváló minőségű korongokat ad, amiket a tüskék alá lehet helyezni, hogy megóvja a kemény padlót a hegyes végektől.

 

Az alsó és felső alumínium keretek a hátsó kicsatoló rendszerrel összeköttetésben vannak, így fokozzák a merevséget. Ezt a felépítés módot a Sonus a legmagasabb kategóriás hangfalaiban is alkalmazza. A belső MDF merevítőkre nyolc rétegű ívben hajlított fa burkolat van ráépítve. A rétegenkénti ragasztás, a megújult belső váz szerkezettel rendkívül merev felépítést eredményezett, amely kevésbé hajlamos a rezonanciára. Mikor mindkettőt megkopogtattam, jól hallható volt a különbség a Nova javára. A Stealth Ultraflex amely a hátlapon található, teljesen újra lett tervezve. Inkább hasonlít a Sonus Homage Tradition hangfalain látható verzióra. A teljes magasságban végigfutó alumínium profilt az alsó és felső szintén alumínium keret foglalja szendvicsbe, így merevíti a felépítést. Két pár bemeneti csatlakozás is található a hátlapon.

Nem csak a külső, de a belső is változott. Más a 28 mm-es Damped Apex Dome hullámterelője. Az új darab még szélesebb irányszöget biztosít, ami segíti a képalkotást. A közép sugárzó membrán anyaga megmaradt cellulóz pép, Kapok és Kenaf (teljesen természetes anyagok) keverékének, amely szintén a Homage Tradition sorozat öröksége. Úgy a közép mint a mély driverek alumínium ötvözet kosarat, Copper Clad Aluminium Winding (CCAW) lengő csévét, és alumínium/réz kúpot kaptak. Az új fázis kúp csökkenti az intermodulációs torzítást, és növeli a dinamikát. A mélysugárzó membránok szendvics szerkezetűek. Két cellulóz réteg közé egy szintetikus hab anyag van befecskendezve. Személyes véleményem szerint az új porvédők már nem kölcsönöznek olyan különleges megjelenést a hangszóróknak, mint az eredeti szériában, de a hangzás miatt ezek a változtatások szükségesek voltak. A védő rácsok ezen sem nyújtanak védelmet a gyermek, vagy a háziállat kíváncsiskodása ellen, ezen a téren semmi nem változott. Otthonomban a gyermekem sokszor megpróbálta tapogatni a porvédőket, ezért az új design kevésbé veszedelmes megjelenése talán nagyobb védelmet jelent számára. A Paracross Topology rendszerű keresztváltók is módosultak. Manapság már Clarity Cap kondenzátorokkal épülnek, amelyeket a Sonus faber igényei szerint gyártanak.

A hagyományos húros rács a Sonus faber egyik védjegye. Nagyon elegáns megjelenést kölcsönöznek a hangfalnak, bár védelmet gyakorlatilag nem nyújtanak. Mivel a hangzást egyáltalán nem befolyásolják, a teszt során rajtuk hagytam őket. Az Olympica Nova sorozat két színben rendelhető, dió, vagy wengé közül választhat. A dió a világosabb verzió, a wengé pedig jóval sötétebb, kissé vöröses színű. Nekem a wengé szín jobban tetszik, mert határozott kontrasztot mutat a nyers alumínium színekkel. Mindkét verzió természetes lakk réteggel van bevonva, szatén felülettel, ami csökkenti a reflexiókat.

Itt egy pillanatra el szeretnék térni a bemutatótól, és a saját vágyaimról írni egy gondolatot. A régebbi Olympica széria kapható volt grafit színben is. Én például ezt választottam a saját rendszerem felépítésekor, mivel a sötét színe sokféle szobai környezethez illeszkedik. Nagyon eredeti megjelenést kölcsönöz, és tudtommal más gyártó nem használja ezt a különleges színt.

Mint minden Sonus faber hangfal, a Nova V is sokat ad a látványra. Jól látható rajta az új stílusú megjelenés mód. A függőleges állás mód más keresztváltó beállításokat igényel, mint az előd modellben, hogy az idő együttfutást pontosan be lehessen állítani.

Az összeszerelése egyszerű volt, a dobozon lévő ábrák segítettek a felállításban. Kivettem a bemenetek közül az összekötőket, mivel én kettős kábelezésű Kimber 4VS csatlakozást használtam, és így kötöttem rá a Wyred4Sound multi csatornás erősítőmhöz. Ennek végerősítő része 525 wattra képes 8 ohmon, és egy kilowatt felett van 4 ohmon. Az erősítőhöz a Marantz AV8801-et XLR kábellel csatlakoztattam. A Marantz-on a Pure Direct módot aktiváltam, és a teszt teljes időtartama alatt ezt alkalmaztam. Full range beállítást választottam a menüben. Oppo UDP-205 játszotta le a CD, SACD, DVD-Audio, FLAC, és DSD fájlokat. Ez utóbbiakat a lejátszó USB bemenetéhez csatlakoztatott külső tárolóról. A Hsu Research VTF-3 Mark II és ULS-15 Mark II szubok egészítették ki a konfigurációt. A hangfalakat kb. 2 hétig járattam a kritikus meghallgatás előtt. Nem minden tartományon volt jelentős a változás. 50 óra elteltével például a magas és a közép alig változott, ám a mélyek jelentősen javultak. Igen jót tett a járatás, néhány extra Hertz adódott hozzá lefelé az átvitelhez.

Rachelle Ferrell: Induviduality (CD Capitol B0004W55E)

Ugyanezzel a felvétellel állítottam be a régi Olympica hangfalaim pozícióját évekkel ezelőtt. Kicsit más pozíciót igényelt az előd modellhez képest, hogy a legjobbját mutassa. A beforgatás mértékének beállításához az I Forgive You felvételt használtam.

Egyszerre egy hangfalat hallgatva határoztam meg a beállításokat, így könnyebben lehet belőni a tonális egyensúlyt, és a tér ábrázolást. Mivel egy mély driverrel többet tartalmaz a hangfal, azt hittem, hogy nehezebb dolgom lesz az elhelyezéssel. Felesleges volt a félelmem, vagy egyszerűen csak szerencsém van a szobámmal, de a Stealth Ultraflex nem döngött, és nem búgott. Végső beállítás 2,5 láb távolság volt a front faltól, és 3,5 láb az oldal falaktól. A hallgatási pozíciómtól a távolság 10,5 láb. A hangfalak közötti távolság 9,5 láb, így hozzávetőleg egyenlő oldalú háromszög elrendezésben mutatta a Nova a legjobbját. Úgy forgattam be, hogy a metszéspont kissé a hallgatási pozícióm mögé essen. Ha több magasat igényel, állítsa a metszéspontot direkt a hallgatási pozíciójára. Ez a beállítási ugyan egy kicsit szűkíti a tér ábrázolást, de csillogóbb magasakat eredményezhet. Az előre hátra döntéssel a magas sugárzó tengely irányát a lábak elforgatásával pontosan fülmagasságra állítottam. Nem volt gondom a hangtartományok időbeliségével mikor a többi hangfallal együtt szólt. Minden feszes és pontosan illeszkedik.

Meghallgatás:

Mikor végeztem a beállításokkal, megkezdődött a teszt élvezetes része. Néhány kedvenc nagy felbontású felvételemet vettem elő. Ezeket igen jól ismerem, és nagyon sokféle rendszeren – közöttük a sajátomon is – hallgattam már. Sok ezek közül 5.1 csatornás, de szerencsére tonalitásban a Nova V tökéletesen illeszkedett a korábbi Olympica hangfalakhoz, ezért inkább a körül ölelő verziókat választottam a 2-csatornás hangsávok helyett.

Dire Straits: Brothers in Arms (DualDisc/DVD-A Warner Bros/Wea B009WFF7M)

Ha még soha nem hallotta ennek a 80-as évekbeli rock legendának a 96/24 MLP formátumát, javaslom, hogy azonnal szerezze be. A Money for Nothing erről a kedvenc felvételem, és a Nova V-tel hallgatva mindent elsöprő volt. A bevezetésben ahogy Mark Knopfler az ’I want my MTV” sort énekli az úgy tonalitásban, mint magasságban nagyon pontos. Megvan benne a tömeg és a teljesség, amely a CD verzióról véleményem szerint nagyon hiányzik. A gitár támadások nagyszerűek, és olyan gazdag tonalitással bírnak, amely nem csak a CD-ről, de az LP-ről is hiányoznak. A Wah effekt pedál használata tökéletesen hallható az egész felvételben. A szintetizátor effekt teljesen kitölti a két hangfal közötti teret. A mélyek kivételesen feszesek és tömörek, a dob szinte harapható. A cintányér levegős, gyönyörűen szól.

Depeche Mode: Violator 96/24 DTS 5.1 (de kapható SACD verzióban is)

Ha részletgazdagságról és tisztaságról van szó, messze ez az innovatív felvétel a legjobb anyag. Más kiadásokban nem ennyire jó. A Personal Jesus nyitó ritmusába alaposan bele merültem. A jól ismert bevezető hangok most nagyobbnak tűntek a Nova V-tel. A háttérben brekegő szintetizátor (tényleg egy béka gúnyolódó hangjához tudnám hasonlítani) sokkal tisztábban hallhatók. Dave Gahan különleges hangja elképesztő tisztasággal és testtel szólalt meg. Ebben a felvételben nincs sok mélyhang, de ami van, az keményen üt, és feszes. A dalban végig jelen lévő szintetizátor szépen simán illeszkedik a hangzásba. A Nova V nagyot zenélt ezen a lemezen. Realisztikus, széles dinamika tartomány, elképesztő sebesség a halk részletektől az erőteljes beütésekig. Végig hallgattam az egész albumot, és nagyon élveztem. A Sweetest Perfection, az Enjoy the Silence és a Policy of Thruth hallgatása közben rádöbbentem, hogy még az Olympica III-nál is jobban bele tudtam merülni az új Novákkal a muzsika részleteibe.

Jimi Hendrix Electric Ladyland (BluRay Sony Legacy B07GGPT67F)

Az 50 éves jubileumi kiadáson több kedvencem is van. Az 5.1 LPCM 96/24 keverés még a 2-csatornás 96/24-nél is jobban szól, mivel az kicsit élettelen. A Voodoo Chile (Slight Return) nagyon meggyőzően szólt a Nova V-tel. Jimi énekének bemutatása hibátlan volt, tökéletesen lehetett hallani az általános tónusát és a finomságát. Klasszikus torzítós gitárja kiváló hangjában még az effekt pedál (véleményem szerint egyfajta fázis módosító lehetett) használata is felismerhető. A gitár kavargó hangja mindkét csatornából jól hallható. Mivel én is játszok gitáron, számomra külön élményt jelentett, hogy a Nova V ilyen részleteket is meg tud mutatni. A cintányér ebben a felvételben kicsit csörömpölős, de nem annyira, hogy zavaró legyen. A dob beütések feszesek, és határozottak. Ez a lemez igazi tonális öröm a Hendrix rajongók számára.

Linkin Park Reanimation (DVD-Audio Warner Bros B00006L7MV)

Évek óta használom ezt a lemezt a tesztjeimhez. Nem csak azért, mert kiválóan szól a 48/24 MLP felvétel surround beállításban, hanem azért is, mert rendkívüli a dinamika, és az érzelem a felvételekben. A határozott basszus támadások mellett az ének is agresszív több felvételben. Egyszerűen minden fellelhető a lemezen a csodálatos zongora és hegedű futamoktól kezdve az Opening-ben, az extrém agresszív részekig a By Myslf és Pts.of Athrty szerzeményekben.

Ennek az albumnak csak akkor van hatása, ha nagy rendszeren és nagy hangfalakon hallgatja. A Nova V úgy mutatta be ezeket a zenéket, mint még soha semmi más. Az extrém basszus támadások kivételes erejébe beleremegtem. Mivel az effektek nagy része a szub csatornán érkezett, gondoltam egy merészet, és kikapcsoltam a mélysugárzókat, hogy lással miként boldogul velük a Nova V. Könnyedén lement 25 hertzig úgy, hogy megfelelő mennyiségű levegőt mozgatott meg. Ezekhez a hangfalakhoz nem kell mélysugárzó támogatás! A hangfalakból áradó ultramély tartomány nem mázolta el az énekhangot, és a torzított gitár futamokat. Szépen integrálta egybe a három hangtartományt. Nagy hangerősségen (+95dB) is megőrizte a koherenciát. Nem vált harsánnyá az énekhang és a gitár, ahogy azt sok más hangfal típuson tapasztaltam. A felvételeket nem fényezi túl a hangerő növelésével, végig fenntartja a helyes arányokat. Ezt az albumot rengeteg rendszeren meghallgattam már, de egyiken sem élveztem ennyire. Az Olympica Nova V tud zúzni is, ha kell.

Összefoglalás

Annak ellenére, hogy a lista ára 16.500 dollár, a Sonus faber Olympica Nova V kedvező vételnek számít a High-End audio kategóriában.

Szerettem benne:

 • Hibátlan építési minőség
 • Kiváló mélyhang átvitel
 • Csodálatosan gazdag és tiszta közép tartomány
 • Meghökkentően egyszerű jól elhelyezni a szobában
 • Tonnányi teljesítményt képes kezelni
 • Gyönyörű megjelenés

Szeretném látni benne:

 • Legyen rendelhető grafit színben
 • Tegyék elérhetővé ezt a hangminőséget mindenki számára

Ha figyelembe veszi a teljesítményét, a kivételesen szép megjelenését és a tökéletes kivitelezés minőségét, a Nova V hangfalak esetében mindegyikből rengeteget kap. Mivel a Sonus faber készít ebből a sorozatból polc, center, de még falra függeszthető verziókat is, akár surround rendszert is építhet belőlük.

Szinte fáj kimondanom, hogy bármennyire is megszerettem a hallgató szobámban immár negyedik éve szolgáló Olympica III hangfalaimat, az új Nova V minden szempontból jobb azoknál. A három woofernek köszönhetően jobb a mélyhang átvitele, és a tér mélység ábrázolása. Ami a leginkább meglepett, hogy a szobámban nem okozott problémát a megnövekedett mélytartalom a hangfal elhelyezése során. A mély és közép tartomány átmenete kiváló, koherens. A Nova V bemutatója fenomenális a jó minőségű klasszikus és jazz felvételeken, de minden zenei stílussal, még a dinamikus rock és metál zenéken is kimagasló teljesítményt nyújt. Jól kezeli a férfi és női énekhangokat. Az apró részletek bemutatását tudták úgy fokozni, hogy nem vált analitikussá a hang, ami sok versenytársánál sajnos tapasztalható. A tér ábrázolás mérete is nagyobb, mint a kihívóinál. Ha a Sonus faber visszahozná a grafit színt, egy pillanatig sem haboznék a rendszerem fejlesztésével. Annak ellenére, hogy 16.500 dollár az ára, a húszezres kategóriában én még nem hallottam olyan hangfalat, amely ennyire részlet gazdag, telt hangzásra lenne képes, a megjelenéséről nem is beszélve. Ha megengedheti magának, hogy ennyit költsön hangfalra, a legmagasabb szinten ajánlom, hogy kérjen időpontot a meghallgatásra.

Műszaki adatok:

Forrás:[https://hometheaterhifi.com]

 

Írta: Tyler Stripko

2019 december 9