Primare I25 bemutató Stereo Magazine

Primare I25 bemutató Stereo Magazine

A svéd Primare tényleg tudja, hogyan kell szórakoztató elektronikát gyártani! Az I25 legalábbis ezt bizonyítja.

A svédacél zenedoboz:

A rendkívül visszafogott front panelre nézve azonnal tudható, hogy Svédországban készült. Az egy darabból megmunkált hangerő gomb érintése és finom működése olyan élmény, amely csak a magasabb árkategóriára jellemző. A kijelzőn elsősorban a kiválasztott bemenet látható, amit a két fel/le gombbal lehet kiválasztani. Ezen kívül már csak egy be/kikapcsoló gombot helyeztek el az előlapon.

Moduláris felépítés:

Az alap felszereltségű I25 hátlapja egyszerű, de semmi nem hiányzik róla. Öt pár RCA bemenet, fix vonal kimenet, előerősítő kimenet, és masszív hangfal kimenetek található rajta. Ha viszont DAC modullal és Prisma modullal rendeli, komoly fejlesztés érhető el. A DAC modult, gondolom senkinek nem kell bemutatni, digitális források csatlakoztatását teszi lehetővé. A gyártó saját fejlesztésű Prisma streaming moduljáról pedig később ejtek szót.

A Primare rengeteg energiát fektetett az utóbbi tíz évben a D-osztály technológiájának fejlesztésébe. Az is közismert lehet, hogy ebben nagy segítséget jelentett számukra a Copland elektroncsöves készülékek általuk végzett gyártása. Az UFPD 2 áramkör kifejlesztésével a Primare úgy érzi, hogy sikerült a megfelelő egyensúlyt megteremteni az erősítő fokozat és a kimeneti szűrőáramkör között. A nehézséget a hangfalak változó impedanciája okozza. A régi D-osztályú erősítők átviteli sávszélessége nagyon függött a terhelés mértékétől, mert nem volt megfelelő a tápegységük. Gyakran volt tapasztalható torzítás, és zaj.

UFPD 2, D-osztály:

Az UFPD egy mozaik szó, amely az Ultra Fast Power Device kezdőbetűiből áll. Az I25-ben az MK2 verziót alkalmazták, amely a hatásfokot 94 százalékra emeli. Az alkatrészeket úgy válogatták össze, hogy megfeleljenek a Primare audiofil hangzás karakterének. Mindent egybe véve az I25 közel áll az ezer Euroval drágább I35-höz. Annak ellenére, hogy az I25-ben nincs XLR be és kimenet, valamint a kimeneti teljesítménye csak fele a nagy testvéréhez képest, soha nem tűnt úgy a tesztek alatt, hogy bármi is feszegetné a határait. A tonális képességeivel kapcsolatban tehát magas elvárásokat támaszthat felé.

Mikor 2019-ben a 35-ös erősítő és CD lejátszó kombinációt teszteltük, keményen kritizáltuk azt, hogy a Prisma App nem működött megfelelően okos telefonról. Mivel nem mindenkinek van otthon iPad vagy Android táblagépe, a gyártó fejlesztéseket végzett. Az iPhone telefonokon már megoldották a problémákat, az Android szoftver fejlesztés pedig már javában folyt a bemutató megírásának időpontjában. A Prisma elsősorban a Chromecast-ot használja a streamingre, amely attól függően jó, vagy nem, hogy milyen szempontból nézzük. Ha például nincs módja a Prizmán keresztül közvetlen Tidal kapcsolatot létesíteni, még mindig kapcsolódhat a streaming alkalmazáson keresztül.

Fontos tudnivaló: Ha Prizma modult akar beépíteni, annak feltétele a DAC modul is. Ez a konverter egyébként a méltán elismert AKM DAC készletet tartalmazza, és kimagasló hangminőségű digitális csatlakozásokat tesz lehetővé. Négy optikai bemenet, két koaxiális bemenet, egy koaxiális kimenet, és egy USB-B bemenet bővítést jelent a modul. A hagyományos források mellett tehát számítógépet, és akár TV készüléket is csatlakoztathat. A két modul négy csavarral rögzíthető az előkészítésekbe, ami igencsak felhasználóbarát tervezésről tanúskodik.

Egy kis melegség a télben:

Az I25-tel kapcsolatos egyik legfontosabb tapasztalatom egy igazi bónusz a Primare részéről. A hangzás karaktere rendkívül hasonlít a legnagyobb testvéréhez, az I35-höz, de annál talán egy kicsit melegebb árnyalatú. Peter Gabriel Sledgehammer című élő felvételénél például jól jött ez a kis melegség, mert arra csábított – és ez nem gyakran fordul elő – hogy a lemez többi felvételét is végig hallgassam. A dinamika részletek tiszták, annak ellenére, hogy a felbontás kicsit kisebb. A 25 négyzetméteres hallgató szobában a Primare minden rákötött hangfal típust jól kezelt. A basszus kontrol igen jó, sőt olyan kiváló, ami csak sokkal magasabb árkategóriában tapasztalható. Anna Moffo hangja Puccini La Bohéme Mimi szerepében kiváló. Az Erich Leinsdorf vezénylésével 61’-ben készített érzelmekkel telt felvételen a színpad kiterjedésének ábrázolása rendkívül szemléletes. Ugyanez igaz a Noon 500 Miles felvételére. Az I25 tökéletes példája a svéd kézimunkának és hangzásvilágnak, emellett minden szempontból rendkívül szórakoztató.

Mérési eredmények:

 • Folyamatos kimeneti teljesítmény 8 ohm, 1 kHz: 131 W
 • Folyamatos kimeneti teljesítmény 4 ohm, 1 kHz: 282 W
 • Impulzus kimeneti teljesítmény 4 ohm, 1 kHz: 330 W
 • Torzítási tényező 50 mW 1 kHz: 0,01%
 • Torzítási tényező 5 W 1 kHz: 0,002%
 • Torzítási tényező maximális teljesítmény -1dB-n 1 kHz: 0,06%
 • Intermodulációs torzítás 50 mW (DIN szerint mérve): 0,002%
 • Intermodulációs torzítás 5 W (DIN szerint mérve): 0,0004%
 • Intermodulációs torzítás maximális teljesítmény -1dB-n (DIN szerint mérve): 1,4%
 • Jel/zaj viszony RCA bemenetről 50 mW 1 kHz: 68 dB
 • Jel/zaj viszony RCA bemenetről 5 W 1 kHz: 87 dB
 • Damping 4 ohmon 63Hz/1kHz/14kHz: 83/84/64
 • Felső határfrekvencia (-3dB/4 ohm): 43 kHz
 • Áthallás csillapítás két bemenet között: 72 dB
 • Csatorna szinkronizáció eltérés -6 dB hangerőnél: 0,1 dB
 • Készenléti teljesítmény felvétel: 0,1W
 • Idle (jel nélküli bekapcsolt állapot) teljesítmény felvétel: 30,5 W
 • Hálózati feszültség értéke a mérés alatt: 223V AC

Értékelés:

Labor eredmények értékelése:

Nagyon nagy teljesítmény tartalék, alacsony torzítás mellett. Ahogy az a D-osztályú erősítők esetében megszokott, a damping, és a felső határfrekvencia értéke viszonylag alacsony. A zaj, és az áthallás csillapítás jó, nagyon jó kategória.

Kiváló minőségű kivitelezés, rugalmas fejlesztési lehetőségekkel. Erőteljes, kissé meleg hang. Ideális választás bármely hangfal típushoz. A Prisma App már okos telefonon is működik.

A tesztben használt egyéb készülékek:

 • CD lejátszók: Rega Apollo R, T+A MP2500
 • Integrált erősítők amikkel össze lett hasonlítva: Exposure 3010, Lyngdorf TDAI 3400
 • Hangfalak: Focal Chora 826, Dali Oberon 5, PMC Twenty 5
 • Kábelek: HMS, Audioquest, Goldkabel

Műszaki adatok:

Forrás:[https://stereo-magazine.com]

Írta: Michael Lang

 1. 05. 13