Sonus faber Lumina II Hometheaterhifi bemutató

A Lumina sorozat a Sonus faber belépő kategóriája. Magazinunk már korábban írt bemutatót a kínálat Lumina III és Lumina V álló hangfalairól, én most a Sonus faber Lumina II nagyobb állványos hangfalat értékelem.

Sonus faber Lumina II Hometheaterhifi allvanyon

Bevezetés:

Az egyszerűség a központi eleme a Lumina sorozatnak, és a Sonus faber célja az volt velük, hogy széles közönséghez juthasson el a minőségi zenehallgatás élménye. Ellentétben a magasabb szériákkal, itt a megjelenés szögletes, de elegáns. Az árkategória tényleg megfizethető, de ettől függetlenül ez egy összetéveszthetetlen Sonus faber alkotás. Büszkén hordozza a jellegzetes design elemeket, mint a valódi többrétegű fa, és a bőr, ami jelen esetben kiváló minőségű műbőr, a driver membrán anyagban pedig természetes összetételt alkalmaznak.

A Sonus faber Lumina II a könyvespolc vagy állványos kínálat nagyobb méretű tagja, ahogy azt a bevezetőben említettem. Kisebb testvére a Lumina I. A gyártó mindig művészi megjelenést ad a hangfalainak, és ez alól a Lumina sem kivétel. Szögletességükkel együtt is igen stílusosak.

Sonus faber Lumina II Hometheaterhifi racs nelkul

Általános bemutatás:

A Lumina II két-utas bass-reflex rendszerű hangfal. 1,1 inches dóm magas, és 6 inches mélysugárzó kombinációja 1,8 kHz-es keresztezési frekvenciával. A csipogó csillapított Apex dóm (DAD), amely kézzel készített puha selyem membránt tartalmaz. Ugyanezt a magas sugárzót használja a Sonetto széria. A 6 inches mélyközép sugárzót ehhez a típushoz fejlesztették. Cellulóz pép membránja van, amibe természetes rostokat kevertek. A driverek körül látható króm keret szépen kiemeli a formákat. A kicsatoló nyílás a hangfal alján helyezkedik el a műanyag bázisba integrálva.

A gyártó többi hangfalához hasonlóan ez is igényes megjelenést, és stabil felépítést mutat. Az oldal falak és a fedél fekete műbőr bevonatot kapott. Ez a design elem minden Lumina hangfalban egyforma. Az első terelőlap választható zongora fekete színben, ez szerepel a bemutatóban, de van világos dió, és wenge szín is, egyforma 1199 dolláros áron. Porvédő is tartozik hozzá, ami mágneses rögzítést kapott. Nem befolyásolták jelentősen a hangzást, csak egyszerűen szebbek nélküle.

Sonus faber Lumina II Hometheaterhifi felulrol

A hátlapon két pár nikkelezett bemenete van, ami kettős kábelezés, vagy kettős erősítés meghajtás módot tesz lehetővé. Fém lap összekötőkkel vannak egymáshoz kapcsolva, amik szintén nikkel bevonatot kaptak. Amikor a bemutatót írtam, még nem volt dedikált állvány a gyártó kínálatában, ezért 27 inches fém állványra helyeztem őket, ez elegendő magasságot adott.

Sonus faber Lumina II Hometheaterhifi bemenetek

A setup:

A Michi X3 integrált erősítőt egy kábeles meghajtás módban csatlakoztattam a bemenetekhez. Ezt a hangfalat nem nehéz meghajtani, az erősítő 350 W névleges teljesítménye több mint elegendő volt hozzá. PS Audio PerfectWave Transport és a PS Audio DirectStream DAC-ot tápláló AURALiC Aries G1 streamer volt a forrás. A bemutató végén kipróbáltam a Rytmik F12SE aktív mélysugárzó támogatásával is.

Egymástól 8 láb távolságra helyeztem el őket. Valós dolog, hogy a front kicsatoló nyílás viszonylag érzéketlenné teszi a falhoz közeli elhelyezésre, én ennek ellenére 4 lábnyi távolságra előrébb húztam a hátsó faltól, hogy legyen elegendő légzési lehetősége, és jobb lehessen a sztereó képalkotása. A hallgatási pozíciótól 9,5 láb távolságra voltak. Enyhe befelé döntéssel könnyedén be tudtam állítani a megfelelő tonalitást, és a kép ábrázolást.

A kritikus meghallgatás előtt REW szoftverrel és a kalibrált mikrofonnal két frekvencia átvitel mérést végeztem. Az első mérést tengely irányból, 1 méteres távolságból csináltam.

Sonus faber Lumina II Hometheaterhifi meres 1

Az eredmények azt sugallják, hogy viszonylag lapos mély és közép tartomány mellett enyhén emelkedő a magas. Véleményem szerint a tervezés során igyekeztek kompenzálni a tipikus szoba csillapításokat. Az alsó mérés ábra a hallgatási pozícióba helyezett mikrofonnal készült.

Sonus faber Lumina II Hometheaterhifi meres 2

Ahogy az jól látható, itt a magas tartomány már nem annyira domináns, és a mély átvitel is jelentősen javult. A közeli mérés során látható 55 Hz-es alsó határérték a hallgatási pozícióban 45 Hz-re javult. A közepek átvitele figyelemre méltóan sík maradt, ami teljesen megfelelt az általam tapasztalt hangzásvilágnak.

Ahogy azt korábban említettem, elsősorban mélysugárzó nélkül hallgattam a Lumina II teljesítményét. Azonnal lenyűgözött a zenei előadás mód. Annak ellenére, hogy a mérés semleges átvitelt mutatott, nem ezek a leg semlegesebb általam hallott hangfalak. Ennek oka a magas csekély csillogása lehet, ami élénkséget és részlet gazdagságot adott a zenének. Jól kiemelte a ritmust és a textúrákat. Akármit is hallgattam rajtuk, az soha nem volt elmázolt, vagy feleslegesen édes. A középtartomány ábrázolás módja természetes, és valósághű. A basszus kifejezetten tiszteletre méltó. Természetesen méretéből adódóan vannak hiányosságai, de ezt lenyűgöző módon palástolta, együtt futott a közép és magas artikulált és textúrált ábrázolásával.

A hang:

Youn Sun Nah, Same Girl

Sonus faber Lumina II Hometheaterhifi zene 1

Dicséretes képessége a Lumina II hangfalaknak az, hogy eltűnnek, és csak a színpad ábrázolást hagyják maguk után. A Song of No Regrets című szerzemény hallgatása közben a kép nagyon tetszett. Minden hangszernek a zenekarban, és az énekesnek is stabil helye volt a térben. A hangfal olyan tisztán szólaltatta meg az énekhangot, hogy még a halk lélegzetvétel is hallható.

Radiohead, Pablo Honey

Sonus faber Lumina II Hometheaterhifi zene 2

Lehet, hogy a Sonus faber Lumina II méretre kicsi, de a zeneisége hatalmas. Nem csak a színpad háromdimenziós ábrázolására gondolok, hanem az energiák és a hangszer textúrák ábrázolás módjára. Úgy tűnt, hogy képes az energiák mellett az érzelmek és a mondanivaló megjelenítésére pont úgy, ahogy azt kell. A Creep című számban megragadta a dob, és az elektronikus gitár textúráját, és energiáját is, anélkül, hogy az összekeveredett volna a cintányér hangjával.

Számomra a Lumina II által nyújtott mélyátvitel megfelelt az élvezetes zenehallgatáshoz, de természetesen lehet rajta javítani egy jó mélysugárzóval. A Rytmik F12SE akár 20 Hz alá is képes kiterjeszteni az átvitel alját, így nagyon jó kiegészítőnek bizonyult. A Lumina II hangfalak felé teljes sávon küldtem a jelet, és a mélysugárzót 55 Hz-re állítottam a 2.1 konfiguráció során. Ha javasolhatom ezt a kombinációt, így az átvitel teljes, és még jobban kiemelkedik a Lumina II muzikalitása.

Értékelés:

A Sonus faber Lumina II egy kis hangfal, ami nagy dolgokra képes. Annak ellenére, hogy a gyártónál belépő kategória, a bemutatója koránt sem belépő szintű. Minden összevetve a vonzó formatervezéstől kezdve a vonzó hangzásig mindent nyújt, ami csak elvárható. Az ára nagyon is elfogadható az általa képviselt érték mellett. Ha nagy teljesítményű polc vagy állványos hangfalat keres, szívből ajánlom, hogy hallgassa meg. Nagyon meg lennék lepve, ha nem tetszenének.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Sonus faber Lumina II Hometheaterhifi ertekeles

Írta: Yongki Go

  1. Április 11

Forrás/képek: Hometheaterhifi.com

Műszaki adatok: Sonus faber Lumina II