Sonus Faber Guarneri Evolution állványos hangsugárzó – Hangzasvilág

A mesterhangszer

Mint minden akusztikus hangszer így a hangsugárzó is élő környezetének részévé válik. Azonkívül, hogy ellátja funkcióját, egyben klasszikusan szép „bútordarab” is. Az 1993-ban elkészített első Guarneri Homage hangsugárzó követi és jól példázza azokat a mélyreható tanulmányokat, amiket a kiváló hegedűkészítő mesterek tettek a múltban. A harmadik és egyben a legújabb iteráció a Sonus Faber Guarneri Evolution. A Guarneri Evolution kifejezi a megújítás folytonosságát, melynek kapcsán a fejlődés lehetővé teszi, hogy a szabadalmaztatott műszaki megoldások kombinációja mindig elhozza a legjobb terméket, a „zászlóshajót”. A Sonus Faber tervezési döntéseit az új anyagok kutatása és felhasználása, a végletekig kifinomult minőségi kivitelezés minden részletére kiterjedő rendkívüli figyelem vezérli. E koncepció adja a legkonkrétabb bizonyságot, hogy örök értéket készítenek a mélyen gyökerező jelenben.

A Sonus Faber Guarneri Evolution állványos hangsugárzó alapjában véve egyszerű megoldás, két utas, két hangszórós változat. Alacsony önrezonanciára optimalizált felfüggesztés, basszus-reflex kamra, kompakt monitor, állványos hangszóró rendszer. Kabinetje lant formájú kivitel, többrétegű, valódi fából készül. Egyedülálló alakját még ma is utánozták a versenytársak. A gondos kézimunkával kiválasztott fa rétegek korlátozzák a kialakuló önrezonanciát, ugyanezt teszik a stratégiailag elhelyezett szerkezeti bordák. Igazi formáját a saját állványával éri el az LVT (Low Vibration Transmission) padló függetlenítés felhasználásának köszönhetően. Annak érdekében, hogy tovább csökkentsék a maradék rezonanciákat egy a rezgéseket hővé alakító termo-kinetikus TMD (Tuned Mass csillapító) átalakítást használnak.

DSCF4807

Az „Evolution” változatban a magas frekvenciájú spektrumot Ragnar Lian (ScanSpeak) tervezte klasszikus 1.1 col (29 mm) membrán átmérőjű, ultra dinamikus linearitást biztosító magas hangszóró kezeli, ami a két legjobb és legismertebb lágy dóm-hangszóró a D28 és a D29 modellekben felhasznált tapasztalatok alapján született. A megalkotás fő szempontja a természetesség, az „Evolution” verzió javult annak érdekében, hogy ellen-fázisú viselkedés minimalizálásával optimalizálja az extrém magas frekvenciákat. A Guarneri Evolution talán legfontosabb eleme a közép/mély hangszóró 179 mm-es, amely növeli a zenei crescendo leképezésének dinamikus képességeit. Ezt a hangszórót elsősorban természetes hangzása miatt választották. A recept: a membrán nem préselt cellulóz, amely lassan stabilizálódik, hanem egy természetes folyamat révén a levegőn száradó fajta. Az elképzelés létjogosultságát a papirusz gyártásában keresték, felfedezve más természetes szálak előnyös jellemzőit. A legkönnyebb természetes rost a világon, a kenáf, ez a rost nagyon hasonló a kenderhez. Ezek a szálak képesek csökkenteni az hang elszíneződését.

(Hibiscus cannabinus), más néven KENÁF vagy GOMBÓKENDER, a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó, rostjáért termesztett kultúrnövény; főként a juta (Corchorus capsularis) helyettesítésére használják. A növény Afrikában vadon nő, de az indiai szubkontinensen már az őskorban termesztették. Az 1950-es években megkezdett vizsgálatok szerint a rostmályvából több, könnyebben feldolgozható és erősebb rost nyerhető, mint a fából.

DSCF4791

A membránokat erős mágnes rendszer, 1.7coll-os lengő-tekercs hajtja, az egység örvényárama a hármas Kellog/Goeller réz gyűrűkkel elenyésző. Mind a magas hangszóró, mind a közép/mély hangszóró viszko-elasztikus, rugalmas felfüggesztéssel van ellátva. Mindkét hangszóró egységet a Sonus Faber előírásainak megfelelően a legügyesebb és legnevesebb skandináv gyártó a ScanSpeak készíti. Az utolsó fontos lépést, a minőség-ellenőrzést, kiválóan képzett Sonus Faber technikusok végzik. Minden egyes elkészített hangsugárzó párosítási procedúrán megy keresztül, ami segít egyedivé tenni a végterméket, mint a mesterhegedűt.

Kiemelt figyelmet kapott a keresztváltó kivitelezése annak érdekében, hogy a Guarneri Evolution kiválóan be tudja mutatni a zene integritását. Az hangsugárzó átviteli tulajdonságai mellett zenei tulajdonságait a rendkívülire szabott meghajtó egységek határozzák. A Guarneri Evolution-ban használt keresztváltó a legjobb teljesítményt nyújtja amplitúdó és fázis válasz tekintetében. A Para-Cross topológia, mint innovatív módszer, a high-pass szűrést alkalmazza és a 2.8 kHz-es átmeneti pont kínálja a legjobb füllel értékelhető hangminőséget. A keresztváltó alkatrészei között a Mundorf Supreme kondenzátorok és induktivitások, valamint Jantzen tekercsek találhatók. A Stealth Reflex a Sonus Faber szabadalmaztatott megoldása, egy para-aperiodikus szellőző rendszer, amely a kabinet méreteinek csökkentése mellett jobb mély-átvitelt és kisebb torzítást biztosít.

DSCF4788

A Guarneri Evolution-hoz használt keményfa részek a legmagasabb szintű kézműves munkát képviselik, hét réteg kézzel polírozott lakk óvatos és aprólékos alkalmazásával, mint a híres hegedű-készítők munkái. A szelíd, progresszív görbe alkotta többrétegű kereszt-szemcséjű okumé fa alkalmazása a hangsugárzót a réteg csillapítás elvén optimalizálja az akusztikai környezethez. Az Avional fém alkatrészek (az Avional egy nagy szilárdságú ötvözet alumínium, réz, magnézium és szilícium) és az Exo-váz high-tech nikkel bevonattal, exkluzív megjelenést, szuper stabil rezonanciamentességet biztosít. A tükörfényes felület több mint 30 mikron vastag, rendkívül szívós és homogén, figyelemre méltóan ellenáll a korróziónak. Ezt többfázisú folyamattal állítják elő, először tükör-polírozó/bevonó lépés, majd az első festés, két egymást követő fordulóban kézi polírozás, mindegyik munkafázisban további kémiai bevonat mindegyike különböző időzítéssel. Az így elkészült remekmű olyan magas színvonalú, hogy az valóban képviseli a legjobb hangsugárzót kategóriájában. „Büszkén kézzel készített Olaszországban.”

Az Aucoumea klaineana (ismert még mint okoumé) a balzsamfafélék családjába tartozó növényfaj. Nyugat-Afrika egyenlítői területein őshonos: Gabonban, a Kongói Köztársaságban és Ríó Muniban (Egyenlítői-Guinea). Közepes méretű keményfa, 30-40 méter magasra nő. Törzsének átmérője az alsó részen 1-2,5 méter között van. Vonzó külleme miatt gyakran bútorpanelek borítólemezeként, vagy tömör formában luxuscikkek (pl: szivartárca) dobozának elkészítéséhez használják. Az okoumé furnérból a francia repülőgépgyárakban könnyűsúlyú repülőgépeket készítenek.

Annak ellenére, hogy a Sonus Faber a legfejlettebb technológiai eszközöket használja, minőség ellenőrzésben az egyetlen hiteles bizonyossággal bíró páratlan eszköze, az emberi fül. A tervezési döntéseknek fő szempontja, hogy a fülnek megfeleljenek. A cég mindig okot keres a kutatásra és bízik a jövőben. Kizárólag a Guarneri Evolution megalkotásához három nemzetközi szabadalmat fejlesztettek ki, messze a legambiciózusabb Sonus Faber termék, egyértelmű fordulópont, és abszolút hivatkozás a jövőben.

DSCF4789

A meghallgatáskor született első gondolat, hogy bármennyire is állványos hangsugárzóval ülünk szemben koncerttermünk van egy 20-25 négyzetméteres szobában. A hangzás hatása hatalmas és a zene reprodukciója meglepően holografikus. A második, hogy van olyan vizsgázó aki az írásbelin (lásd: műszaki paraméterek) és a szóbelin (a meghallgatáson) is jelesre vizsgázik. Sőt tudása annyira magabiztos, hogy szinte felsőbbséggel kezeli a hangszerek megjelenítését és a zenemű hangulatát. Amennyiben a cél a klasszikus zene és egyéb műfajok reprodukálása, amiket akusztikus hangszereken játszanak, akkor tökéletes a megvalósítás. Véleményem szerint ezek a hangsugárzók a klasszikus zene egyik legjobb előadói. Lehet egy kicsit kevésbé nyitott és energikus a hangzás, de a leképezés következetessége, a dinamikus kontrasztok ámulatba ejtők. Az opera és a lírai zene nagyon igényes műfajok, mert a széles dinamikai váltások és az összetettség magas fokú koncentrációt igényel. A Guarneri-nek van olyan részletező képessége, hogy mindezt hűen tolmácsolja. Az összetett zenei akadályok vételekor a Guarneri hangszíneinek pontossága nem változik. Éppen ellenkezőleg, minden forte és tutti – amelyekkel a vetélytársak általában „szenvednek” – torzítás és fáradtság nélküli. Mindezt úgy érezteti, hogy a zene körülvesz és nem úgy tűnik, hogy a hang a hangszórókból jön. A hang része a szobának, a zenei színpad és a képalkotás nagyon magas színvonalú.
Ajánlott zeneművek, amiket meghallgattam: 1. Piotr Illitch Tchaikovsky – Violinkonzert D-Dur – New York Philharmonic Orchestra/Leonard Berstein/Isaac Stern 2. Sibelius – Symphonies No. 1 In E Minor, Op. 39; No. 7 – Pittsburgh Symphony Orchestra/Lorin Maazel 3. Gustav Holst – The Planets – the Young Person’s Guide Cincinnati SO/Paavo Jarvi

Konklúzió

A Sonus Faber Guarneri Evolution hangsugárzóban egy igazán felkészült, nagy hatású „előadóművészt” ismerhettünk meg. Mind kivitelben, mind pedig hangzásban az elegancia és a helyiséghez való alkalmazkodóképesség integrációjának iskolapéldája. Legfőképpen klasszikus zenét és akusztikus hangszerekkel előadott muzsikát kedvelőknek ajánlott, mert nagy a hangszerek közötti átláthatóság és be tudja mutatni a hangszínek széles palettáját.

Specifikáció

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]