Rose RA180 bemutató Stereophile 2. rész mérési eredmények, részlet

Mivel a Rose RA180 érdekes, sok funkciós integrált erősítő, John Atkinson minden aspektusát megmérte. Igen hosszú mérési jegyzőkönyvéből mi csak az általános átvitel, teljesítmény, torzítás, és különleges funkciók áttekintéséhez szükséges részeket fordítottuk le – Fordító megjegyzése

A méréseket az Audio Precision SYS2722 rendszeremmel végeztem, vizsgálva az erősítő teljesítményét normál üzemmódban és áthidalt (“BTL”) módban is, a mellékelt használati útmutató szerint. Ahogy azt Julie Mullins is megállapította, az RA180 nem kommunikál 5G hálózaton keresztül. 2,4 GHz-es hálózaton használtam a RoseAmpConnect alkalmazást a telefonommal a vezérléshez.

Az RA180 D-osztályú erősítést alkalmaz, ezért a RIAA korrekciókon kívül minden mérést az Audio Precision AUX-0025 aluláteresztő szűrővel végeztem. Ez csökkenti az átvitel 80 kHz felett, és teljesen elnyomja a 200 kHz feletti zajt. Szűrő nélkül végezve a mérést 1,33 V-os ultrahangú zaj volt jelen 535 kHz-es középponti frekvenciával a hangszóró kimeneteken, ami 1,6 V-ra nőtt híd üzemmódban. Ez a frekvencia tartomány már zavarni tudja az analóg FM rádió vételt.

Az erősítő felső burkolata néhány órás üzem után 40,4 Celsius fokra melegedett. Az erősítő abszolút polaritású, azaz nem invertáló normál, és híd üzemmódban is. A maximális feszültség erősítés 1 kHz-en 8 ohmon 26 dB, és 6 dB-vel magasabb híd módban. A bemeneti impedancia az XLR bemeneteken 44 kiloohm a gyári adatok szerint, és 43-at mértem széles sávon átlagban (29 kiloohm-ra csökkent 20 kHz-en)

A kimeneti impedancia a hangszóró kábelt is figyelembe véve 0,1 ohm a mély és közép tartományon, és 0,4 ohmra emelkedett a magas tartományon.

A frekvencia átvitel a szimulált hangszórón az ábra szürke színnel jelzi. 8 ohmon a magenta és a piros, 4 ohmon a cián és a bíbor. 65 kHz-en van egy 1,2 dB-es emelés, ami csekély belengést okozott a négyszögjel átvitelben. A zöld a 2 ohmos terhelés.

A kimeneti impedancia 0,15 ohm 20 Hz-en, és 1 kHz-en, ami 20 kHz-en 2 ohmra nőtt. 10 kHz-en a négyszögjel túllövése minimális. Híd üzemmódban az RA180 átvitele a 4 ohmos első ábrának felel meg. Az ábra egyébként maximális hangerő beállításban készített mérési eredményeket tartalmaz. Érdekes módon, a hangerő alacsonyabb beállításában közel 1 dB-es emelés jelent meg az alsó ábra piros grafikonja szerint.

A zöld a 8 ohmos átvitel, a bíbor a szubszonikus szűrő bekapcsolt állapota.

A lenti ábra a hangszín szabályzó áramkörök szélső értékeit mutatják. A mérési adatok jól közelítik az előlap feliratozás értékeit. Középen a hangszín kikapcsolt állapotában látható az átvitel.

A szuper magas sugárzó csatorna 2,83V 8 ohmos átvitele tekinthető meg az alábbi ábrán.

A kék a 0,85 kHz, a piros pedig a 2,17 kHz-re állított szabályzó elem esetén mutatja a szupermagas csatorna alsó határfrekvenciáját.

Az alábbi ábrán az 1 kHz-es zajspektrum tekinthető meg

Maximális hangerő beállítás esetén a kék és piros, -20 dB hangerő beállításban pedig a zöld és szürke mutatja az erősítő saját zaját. (ez tényleg egy csendes erősítő)

A HiFi Rose az RA180 kimeneti teljesítményét 200 W értékre specifikálta 4 és 8 ohmon egyformán. A szabvány definíciója szerint a maximális teljesítmény úgy mérendő, hogy az 1%-ot amikor eléri a torzítás, azt az adatot szokás megadni. Az RA180 kimeneti valós teljesítménye 8 ohmon 290 W csatornánként, és 460 W 8 ohm hídban.

Az alábbi ábra a 4 ohmos kimeneti teljesítményt mutatja 4 ohmos terhelés esetén

Híd üzemmódban 8 ohmon a kimeneti teljesítményt az alábbi ábra mutatja

A harmonikus torzítás mértékét az alábbi ábra mutatja 4 ohm 100 W teljesítményen

Az RA180 Phono bemenete RIAA beállításban

A Rose RA180 nagy teljesítményt kínál normál és híd üzemmódban is, alacsony, főleg második rendű harmonikus torzítással. Bőven betartják az ígéretüket, de kicsit értetlenül állok a közép és mély tartomány 1 dB-es emelése előtt alacsony hangerő beállítás esetén. A phono bemeneten ügyelni kell a marginális nyereségre, mert néhány egzotikus hangszedő típus túl tudja vezérelni.

Írta: John Atkinson

  1. december 2.

Forrás és képek: Stereophile és Rose

Műszaki adatok: Rose RA180 integrált erősítő