Primare I35 Prisma bemutató LBTechReviews

Az igazság gyönyörű

Nagyon jól felszerelt, és nagyon jól szól. A Primare I35 Prisma az igazat mondja, a valósághoz szorosan ragaszkodva. Emellett mindenféle formátumot meg szerver tartalmat is lejátszik.

Mindegy milyen hangfalai vannak, azok megérdemelnek egy hozzájuk illeszkedő erősítőt. Ahogy a hangfal ára és minősége emelkedik, azzal együtt nőnek az igények. Az ötezer Euro vagy magasabb árkategóriát képviselő erősítők már nagyon jók, biztos, hogy ezek közül választva semmiről nem marad le. Sokféle hangfalat képesek uralni, és a hangjuk is kiváló.

Ha drága hangfalba szeretett bele, a mellé olyan erősítőt célszerű választania, ami hagyja azt érvényesülni, és tiszta jelekkel hajtja meg. Ha az arany középutat keresi, a Primare I35 Prisma valahol ott található.

Ezzel az erősítővel még a nagyon drága hangfalakat is gond nélkül használhatja, így érvényesülhet az általános szabály, hogy a legtöbbet a hangfalra kell költeni. Aztán, ha a sors úgy hozza, hogy olcsóbb hangfalra kell váltania, az erősítő abból ugyanúgy kihozza majd a maximumot. A Hi-Fi szerelmeseinek tehát valami hasonlót célszerű választani.

Moduláris felépítés:

A svéd Primare I35 zseniális fejlesztési lehetőségeket kínál. Maga az erősítő rész a gyártó saját UFPD2, D-osztályú technológiájára épül. Állításuk szerint teljesen lineáris az egész átviteli frekvencia tartományon, gyors, tiszta és kiegyenlített hangzás világa van, ami életre kelti a zenét. Két analóg XLR bemenettel is rendelkezik, ha például CD lejátszót szeretne hozzá csatlakoztatni.

Az I35 alap verziója igen kedvező áron, csak analóg bemenetekkel is megvásárolható. És itt jön a tervezési zsenialitás. Akinek digitális forrásai vannak, megrendelheti bele a DAC fejlesztő modult, vagy vásárolhat I35 DAC verziót. Aki pedig még többre vágyik, az tovább fejlesztheti Prisma modullal, vagy megvásárolhatja a bemutatóban szereplő Primare I35 Prisma verziót. Véleményem szerint ez utóbbi már egy igazi all-in-one erősítő.

AirPlay és Chromecast:

A tervező mérnökök nem lustálkodtak, nagyon sokféle formátum és szolgáltatás támogatást építettek be. Az I35 Prisma Wi-Fi és vezetékes kapcsolatra is képes. Az Apple felhasználók az AirPlay-t, mindenki más pedig a Chromecastot használhatja. A Roon felhasználók sem csalódnak, a Roon Ready be van építve. Tidal Connect, Spotify Connect áll rendelkezésére mindazoknak, akik a lejátszást a szolgáltató alkalmazásáról szeretnék vezérelni. Ezeken túl, ha a lejátszást a Prisma alkalmazással akarja használni, hát arra is van módja.

További streaming lehetőségek:

A Prisma beépített DLNA támogatással rendelkezik, így használhat akár harmadik fél által biztosított appokat, mint az Mconnect, vagy BubleUPnP. Az Airplay 2 miatt a HomeKit okos otthon alkalmazás is lehetséges.

Sok zenerajongó a Roon-t használja a számítógépén. Nem probléma, ha a PC vagy a Mac az erősítővel megegyező hálózathoz csatlakozik.

A digitális bemenetek:

Digitális bemenetek széles skálája áll rendelkezésre optikai, koaxiális és USB-B formában. Az USB-B közvetlen számítógép kapcsolatot tesz lehetővé, ilyenkor az erősítő mint külső hangkártya tud működni. Aki viszont asztali erősítőt keres, annak praktikusabb választás lehet a Primare I15 Prisma, mert jóval kisebb méretű.

A menü beállítások:

A menüben sokféle beállítást lehet elvégezni. A nem használt bemenetek kikapcsolhatók, és a források átnevezhetők igény szerint. Korrekciót lehet beállítani, hogy minden bemenet egyforma hangerővel szólalhasson meg. Arra is van lehetőség, hogy ha multi csatornás rendszerben a front hangfalat hajtja az erősítővel, akkor végfokként üzemelhessen egy adott bemenetről, amihez a processzort csatlakoztatta.

A hang:

Az I35 Prisma hangja élvezetes. Szeretem a feszes, definiált hangzást, miközben az USB bemeneten keresztül a Roon streaming alkalmazással hallgatom a zenéket. Az erősítő engedi, hogy a hangfalak érvényesüljenek. A kompakt Bowers 705 S2 Signature, és az álló 702 S2 Signature is remekül érezte magát vele. Az utóbbi csak igazán jó erősítővel képes a szobát mélyhangokkal feltölteni, és a Primare felvette a kesztyűt.

Az I35 Prisma alig tesz többet, mint felerősíti a forrás jeleit. Tori Amos hangja a Good Omens sorozatból A Nightingale Sang in Berkeley Square számban olyan varázslatos, hogy egész nap tudnám hallgatni. A Primare az énekhangot helyezte a központba, érzékelhető az érzelem, és a rengeteg apró részlet, de még a zongora hangja is valósághű. Ezek együtt nem sok erősítőnek szoktak ilyen jól sikerülni.

Nathaniel Rateliff Redemption című száma tele van érzelemmel, a kísérő gitár ábrázolás módja pedig kiemelkedő a panaszos hangulatú dal bemutatójában.

Sonus faber hangfallal:

Az I35 nem jön zavarba, ha drágább hangfalat kell meghajtani. A Sonus faber Olympica III hangfalam mögé elég erőt vonultat fel, hogy az megtehesse a varázslatot a meleg közép tartományban. Az összehasonlításhoz használt Hegel H390 drágább vagy kétezer Euroval árban, és a mélytartomány nagyobb súlyt és stabilitást kap, de a Primare jól állja a sarat. Az AVI S21 MI Laboratory Series erősítővel (sokkal drágább) összehasonlítva az melegebb a közép tartományban, de a Primare kevésbé válogat az apró részletekben, pont úgy szól, ahogy a forrásanyag diktálja. Talán a basszus energiája kevesebb annál, mint amit megszoktam a mindennapokban.

Feltűnt az I35 Prisma azon képessége, hogy hangerő beállítástól függetlenül egyforma a karaktere. Nem számít, hogy halkan, vagy hangosan kell zenélni, mindig ugyanúgy szól. Ez ritka tulajdonság, nagyra lehet értékelni.

További összehasonlítások:

Úgy véltem, hogy a feszes hangja jól passzolhat a partira hangolt JBL 4349 hangfalamhoz. Ez 8 ohm 91 dB-es specifikációkkal rendelkezik. Tévedtem, mert a JBL nehezen meghajtható nagy hangerősségen, ahhoz, hogy ki lehessen hozni belőlük a maximumot, elő kellett vennem a régi McIntosh MA7000 erősítőmet, ám ez teljesen más liga, főleg az ár tekintetében.

Az Electrocompaniet ECI 6DX MKII hangja teljesen más. Átlagos hangerősségen testesebb a basszusa, pedig elvileg kisebb a teljesítménye a gyári specifikációk szerint. Árban gyakorlatilag megegyező a két erősítő, az, hogy melyik hangja fog jobban tetszeni, azt az egyéni ízlés határozza meg.

Összefoglalás:

A Primare I35 Prisma kiváló erősítő. Hálózati lejátszóként gyakorlatilag bármilyen forrásból képes a zenei streamingre, és mellette a hangja is csodálatos. Talán a legnagyobb erénye, hogy az igazat szólja. Egyszerre feszes és természetes, hagyja a hangfalat érvényesülni a bemutatóban. A hangzásképe úgy kis, mint nagyobb hangerőn egyforma, sokféle hangfal típussal párosítható. Egyetlen bírálatom az, hogy ha a basszus alsó tartományát még kidolgozottabbá tették volna, az sokat dobott volna a végső megítélésén. Annak ellenére, hogy a legtöbb hangfaltípushoz bőven elég az ereje, senki nem mondana nemet egy kicsivel több teljesítményre.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Írta: Geir Norbdy

Forrás és képek: LBTechReviews és Primare

Műszaki adatok: Primare I35 Prisma