Milyen magasra teszi a lécet?

Milyen magasra teszi a lécet?

Sokan kezdenek bele újra a bakelit lemez hallgatásába. Ha már van otthon valamilyen Hi-Fi rendszer, akkor kicsivel könnyebb, csak a megfelelő kiegészítőket kell beszerezni. Mit tehet az, aki mindent az alapoktól kezdene?

A fiatalok csak hallottak arról, hogy mennyivel szebb hangzás érhető el vinyl lemezzel, és természetes, ha ki szeretnék próbálni. A dolog ennyire nem egyszerű. Több formátum bukott bele abba, hogy az otthoni Hi-Fi rendszer nem tudta megmutatni a benne rejlő potenciált. Ez sajnos igaz a kőkorszakinak minősülő bakelit lemezekre is. Gyakorlat nélkül kiválogatni az egymással összeillő berendezéseket időigényes, drága vállalkozás ráadásul az eredmény sem garantált. A McIntosh gondolt egy merészet, és megtervezte az MTI100 készüléket.

Hangfalat kell hozzá csatlakoztatni, és azonnal hallgatható az LP gyűjtemény. Talán meghökkentő, hogy a nagy múltú, kimagasló minőségű komponenseiről elhíresült cég ilyen kompakt berendezéssel rukkolt elő, de komoly stratégia lapul mögötte. Nincs szükség sem hozzáértésre, sem gyakorlatra, sem pedig már meglévő elektronikára a lemez hallgatás megkezdéséhez. 70 évnyi gyakorlattal állították össze ezt a kompakt egységet, amiben lemezjátszó, phono előerősítő, elektroncsöves előerősítő, és még végfok is található. A fiatalos lendület kiszolgálása abban nyilvánul meg, hogy aktív mélysugárzó kimenet, fejhallgató kimenet, sőt még Bluetooth bemenetet is található benne, mert a streaming lejátszás nagy divat manapság. Persze ha van más lejátszó, az csatlakoztatható a digitális, vagy az analóg bemenetéhez. Tényleg csak hangfalat kell rá csatlakoztatni, és kezdődhet a móka.

Arra persze vigyázott a gyártó, hogy a legendás hang csorbát ne szenvedjen, a kezdők is élvezhessék a McIntosh készülékek által garantált minőséget. A beépített részegységek mindegyike kiváló, de ami még ennél is fontosabb, tökéletesen összehangolt.

Lássuk kicsit részletesebben. Bár az LP lejátszás a konzumer kategóriában kicsit kiment a divatból, tudnia kell, hogy a High-End osztályban folyamatosan jelen volt. Miért? A válasz egyszerű, a gyönyörű hang miatt. Mindig is volt lemezjátszó a McIntosh kínálatában, de be kell vallani, soha nem az olcsó szegmensben. Az MTI100 egy bevállalható árkategóriás vynil lejátszóra épül, amely már képes megmutatni a barázdába zárt csoda minden előnyét. A gyárilag szerelt hangszedő egy Sumiko Olympia MM, amelyet a tű és a tűszár cseréjével tovább javítottak. Egyenes alumínium hangkarban foglal helyet, amely tökéletesen illeszkedik látványban a lemeztányérhoz. A tányér 3,18 kilós, nagy tömegű darab, amit klasszikus AC motor forgat szíj meghajtással. A chassis tömegét 9,5 kilós üveglap felső rész növeli, ami az állítható rezgéscsillapító lábazattal együtt kiváló leválasztást biztosít. Nincs vele más tennivaló, mint beállítani vízszintesre, és beállítani a tűnyomást meg az anti skatinget. Az üzembe helyezés kis gyakorlattal öt, gyakorlat nélkül pedig legfeljebb 10 perc. A beépített lemezjátszó előerősítő félvezetős, és a készülék mélyén, vaskos árnyékolás alatt van elrejtve. Az analóg hangzásról a csúcskategóriás elektroncsöves előerősítő gondoskodik. Ezt az elrendezést a gyártó a High-End kategóriás egységeiben is használja. Két darab párba válogatott 12AX7 fogadja úgy az előerősítő, mint minden más műsorforrás jelét, és továbbítja a digitális végfok felé. A McIntosh már korábban kifejlesztette a saját digitális végerősítőjét, amelyet a rack sorozatban évek óta sikeresen alkalmaz. Itt nagyon jól jön a csekély helyigény, a hatékonyság, és az erő. 4 ohmon 80 Watt csatornánkénti kimeneti teljesítmény bőven elegendő még egy házibulihoz is. A kompakt méret, a múltidéző megjelenés, és a modern funkciók vonzóvá teszik. Ha a manapság divatos streaming lejátszást is használni kívánja, a Bluetooth 4.2 protokoll a számítógépről, vagy az okos telefonról az elérhető legjobb hangminőséget biztosítja. A már meglévő műsorforrások kimeneteit analóg, és digitális bemenetekhez csatlakoztathatja, így a CD lejátszót, de még a TV hangját is a hangfalakon hallgathatja. Egyéni zenehallgatás a fejhallgató kimeneten keresztül lehetséges. A fejhallgató erősítő a gyártó szabadalmaztatott High Drive technológiájával gyakorlatilag minden fejhallgató típust képes kiváló hangminőséggel megszólaltatni. A rendszer bővíthető aktív mélysugárzóval. A kényelmes kezelést teljes funkciós távvezérlő biztosítja.

A McIntosh MTI100 nem a már meglévő Hi-Fi rendszer bővítéséről, hanem egy kompakt önmagában használható új megteremtéséről szól. Időnként kérjen engedélyt gyermeke szobájába való belépésre, hogy visszahordhassa a helyükre a lemezeit a szakszerű tárolás érdekében, ellenkező esetben elgörbülhetnek, ha szét vannak dobálva.

Az újdonság készülék hamarosan megérkezik raktárra, javasoljuk, hogy kérjen időpontot a meghallgatásra. Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik szívesen feljebb tennék a lécet hangzásban és kinézetben más gyártó tűzpiros színű, kék kijelzős giccses megjelenésű berendezésénél.

Specifikáció: