Még több hangsugárzót? Dolby Atmos otthonra is – HFP Online

Dolby Atmos otthonra is

Eredetileg 2012-ben mutatkozott be a Dolby Atmos mozi hangrendszer, ami a nézőket a korábbi sokcsatornás változatokhoz képest sokkal inkább az akciók közepébe helyezte és emellett a filmkészítőknek is sokkal nagyobb szabadságot biztosított az effektek kialakításában. Akkoriban a rendszer otthoni felhasználása még csak szép álom volt, ami a Dolby Laboratories kutatóinak köszönhetően mára úgy látszik, valósággá vált, így a házi-mozi rendszerek hangja immár minden eddiginél izgalmasabb lehet.

Miután Brett Crockett, a Dolby Laboratories kutatási igazgatója nemrégiben egy blog bejegyzésében büszkén bejelentette, hogy sok-sok kísérletezés és kemény munka után végre sikerült a Dolby Atmos hangélményt átültetniük az otthoni felhasználásba, egyből felélénkültek a hardvergyártók is. Azóta többek között már az Onkyo, a Pioneer és a Marantz is előrukkolt Dolby Atmos kompatibilis készülékekkel, és várhatóan a többiek is rövidesen követik őket.

De mi is pontosan a Dolby Atmos?
Felületesen nézve csak még több hangsugárzó, mert hát a gyártóknak az a jó, ha minél többet el tudnak adni belőlük és telerakjuk velük az egész szobát, valójában azonban a hangélmény kiteljesedése, ami rugalmas rendszer összeállítást tesz lehetővé, ráadásul még az alkotóknak is több szabadságot ad a filmek hangzásának kialakításában.

A hagyományos házi-mozi hangrendszerekhez képest a Dolby Atmos arra is képes, hogy a hangok fölülről is megszólaljanak, ami nagyon érdekes lehet, gondoljunk csak a helikopterekre, repülőkre vagy a madarakra a filmekben. A kutatók ezt az érdekes és teljesen újszerű hatást a lehető legegyszerűbb módon szerették volna megvalósítani, így többféle alternatívát is kínálnak a rendszerek felépítéséhez. A legegyszerűbb változat természetesen az, ha valaki hajlandó a szoba mennyezetére is hangsugárzókat helyezni. Amennyiben ez valamilyen ok miatt nem lehetséges, (Drágám, azért mindennek van határa!) akkor a fej fölötti hangokat a speciális Dolby Atmos kompatibilis hangsugárzóknak kell előállítaniuk, amelyek ugyanoda tehetők, ahova az 5.1-es szett dobozai. Kiegészítésként ezen felül különféle Dolby Atmos kompatibilis hangsugárzó modulokból is válogathatunk majd, amelyeket a meglévő hangfalak tetején lehet elhelyezni. Ebben az esetben a fej fölötti hangokat valamiféle virtuális módon állítják elő, melynek mikéntjéről Brett Crockett csak annyit árult el, hogy a bonyolult művelet a hanghullámok fizikájából és agyunk sajátosságaiból következik, vagyis ez is egy újabb trükkös illúzió lesz.

Fontos információ, hogy a Dolby Atmos műsoranyagok dekódolásához új Blu-ray lejátszóra valószínűleg nem lesz szükség, mert a mostani típusok képesek lesznek támogatni egy Blu-ray lemezen lévő Dolby Atmos tartalmakat.

Kiszélesítve és komplexé téve az együttműködést a Dolby Labs különféle stúdiókkal és produkciós cégekkel karöltve már most azon munkálkodik, hogy megfelelő filmek és TV műsorok készüljenek otthoni felhasználásra. Blu-ray lemezeken és az online video szolgáltatásokban valószínűleg idén ősszel jelennek meg az első Dolby Atmos tartalmak, és bizonyára még több várható belőlük a következő év elejére.

Forrás:[www.hifipiac.hu]