McIntosh MX 122 AV Processzor MC 205 multicsatornás erősítő bemutató

McIntosh MX 122 AV Processzor MC 205 multicsatornás erősítő bemutató

A két McIntosh bemutatójának megírása komoly edzés volt számomra. A gyakorlat erőnléti része a kicsomagolás, és a helyére emelés, a könnyed levezető gyakorlat pedig az elektromos csatlakoztatás és a beállítás volt. Igazi élvezetet jelentett számomra az új találkozás ezzel az emblematikus márkával. Olyan érzés töltött el, mintha egy régi jóbaráttal találkoztam volna, aki mindig szavahihető, és hű az elveihez. Több mint tizenkét év telt el azóta, hogy McIntosh rendszert használtam napi szinten, ezért boldoggá tett a lehetőség, hogy újabb modelleket láthatok vendégül néhány hétre. Mielőtt belekezdek a bemutatóba, íme egy rövid történelmi áttekintés a patinás márkanévről;

1940-es évek

Frank McIntosh és Gordon Gow 1949-ben megalapította a Céget USA Maryland Silver Spring székhellyel.

1950-es évek

A McIntosh első terméke 1950-ben az AE1 előerősítő. 1951-ben csatlakozott Sidney Corderman a tervező és fejlesztő részleg vezetőjeként. Ezt követően születtek meg a C8 előerősítő, az MC30, és MC60 végerősítők 1954-ben. A fejlődés során áttették a székhelyet New York Binghamtom-ba 1956-ban, és a mai napig is itt működnek. 1957-ben mutatták be az első McIntosh AM/FM rádiót, amely azonnal az élvonalba emelte a márkanevet.

1960-as évek

A McIntosh bemutatta az azóta ikonikussá vált kézzel festett üveg front panelt. Ebben az évtizedben jelent meg az MC225, MC240, és az MC 275 sztereó elektroncsöves erősítő. A cég fejleszteni kezdte a viszonteladói hálózatát. A legendás Woodstock fesztivál hangosítását a McIntosh koncert erősítőkkel végezték.

1970-es évek

A palettán megjelentek a hangfalak. Néhány új előerősítő, és végfok mellett bemutatták az MR78-as tunert, amely mérföldkő, és új norma lett az FM rádiózás világában. 1974-ben San Francisco-ban hangosították a The Grateful Dead együttes koncertjét, ahol a McIntosh több mint 28.000 W teljesítményt biztosított az előadáson.

1977-ben Frank McIntosh és Gordon Gow is elhúnyt.

1980-as évek

Az új kihívásoknak megfelelve a McIntosh új palettát mutatott be. Az XRT-20 hangfal a Line Array technológiát alkalmazza, amely forradalmasította a hangzástér leképezést. Megkezdődött a CD technológia fejlesztése.

1990-e évek

A McIntosh kibővítette a kínálatát az autós hangrendszerek felé. A BMW autók hangrendszerét tervezték át, hogy a legendás McIntosh hangzást élvezni lehessen vezetés közben is. Ebben az évtizedben mutatták be az első teljes THX minősítésű rendszert, amely A/V Processzort, és hat-csatornás erősítőt tartalmazott. A McIntosh 50 éves jubileumára Sidney Corderman, aki egyike a Cég alapítástól ott dolgozó mérnökeinek, MC2000 néven limitált darabszámban kiadott elektroncsöves erősítőt tervezett, amely hatalmas sikerré vált.

2000-es évek

Az új évezredben a McIntosh speciális autós-motoros termékeket tervezett a Harley Davidson, a Ford GT, és a Subaru gépjárművekhez. 2005-ben Las Vegasban a CES kiállításon bemutatták a referencia rendszert. 2007-ben mutatta be a Cég az első lemezjátszót, amely mint minden McIntosh üveg front panellel, és kék színű megvilágítással épült. 2009-ben építették meg az első mini rendszert, amelyet a Cég hatvanéves fennállására mutattak be.

2010-es évek

az új technológiák, mint például az Android, és iOS alkalmazások bevezetésének évtizede. Megjelent a funkció listában a Bluetooth és az Airplay. 2012-ben a McIntosh bekerült a Made in USA Foundation hírességek csarnokába. A Cég folyamatosan fejleszti a High-End audió világméretű kereskedelmi hálózatát.

Napjainkban

A mai McIntosh katalógus nagyon jól lefedi az igényeket, többféle kategóriában kínál készülékeket. A katalógus egyik központi eleme az MX122 előerősítő, és hangzás processzor, valamint a hozzá illő MC205 öt-csatornás erősítő.

Az előerősítő 14 kilós kicsomagolva, dobozzal együtt 25 kg. Az erősítő 44,5 kilós önmagában, és ötven felett van csomagolással. A hatalmas méretű dobozok képesek ugyan megóvni a szállítás során a tartalmukat, ám mozgatásukhoz erős ember szükséges. Jó ötlet lehet az, hogy a vásárló megkéri az eladót, hogy szállítsa ki, és helyezze üzembe a rendszert

Mikor megkaptam a készülékeket csak segítséggel sikerült becipelnem őket a hallgató szobámba. Fizikumom távol áll az erős emberekétől, mégis élményt jelentett a kicsomagolás. Egy gyári csomagolás felnyitása számomra már tanulságos. A McIntosh dupla dobozba csomagolja a készülékeit, így garantált a sérülésmentes szállítás. Az MC205 ráadásul fa alaplapra van erősítve, emellett a vastag belső hab csomagoló anyagok tényleg magas biztonságot adnak még ennek a nehéz készüléknek is.

McIntosh_MX122_Házimozi-processzor

Kékítés

Az MX122 processzort a rendszerem AV receiverének helyére illesztettem be, és hozzá csatlakoztattam minden általában használt műsorforrásomat. BluRay lejátszót, egy Illico dekódert, PS3 konzolt, és egy lemezjátszót csatlakoztattam a bemeneteihez. A HDMI kimenetét az Epson projektoromba dugtam. Az aktív mélysugárzót is rendszerbe állítottam. Az MC205 bemeneteit XLR kábelekkel csatlakoztattam a processzorhoz, és a bekapcsolás vezérlő kábellel összekötöttem a készülékeket. Külön emlékeztetnem kellett magam arra, hogy a készülékek újak, be kell őket járatni. Műsorforrásnak az Illico dekóderemet választottam ki, és a Stingray Blues adó kiválasztásával megkezdtem a járatást.

Csatlakozások:

Míg a háttérzene szolgáltatása bemelegíti a rendszert, ejtek néhány szót az MX122 csatlakozásairól. Hét videó forrást tud HDMI bemeneteken keresztül fogadni, és két kimeneten tud TV készüléket és projektort egyszerre, vagy felváltva kiszolgálni. Akár egy másik szobában lévő TV készüléket is képes kép és hangjelekkel ellátni. Három komponens videó bemenet, két komponens kimenet, valamint négy összetett videó bemenet és két összetett videó kimenet áll rendelkezésére. A digitális hangjelek csatlakoztatására két koaxiális, két optikai bemenetet kínál a processzor. Emellett szimmetrikus bemenet, hat analóg RCA bemenet is található. Külön bemenet van az AM/FM tuner, és az MM lemezjátszó számára, emellett külső processzor is csatlakoztatható a 7.1 bemenetekhez.

A két zónára RCA, és XLR kimeneti csatlakozások állnak rendelkezésére. A készülék vezérelhető RS232 soros porton keresztül, emellett IR távvezérlővel vezérelhető, és IR külső vevő egység is csatlakoztatható. Két trigger kimenettel más készülékek bekapcsolás vezérlése is megoldható. Az MX122 an internethez, vagy a belső vezeték nélküli hálózathoz kér WiFi antennával csatlakozik.

Az MC205 erősítő öt RCA és öt XLR bemenettel rendelkezik. A hátlapon hangfal impedancia választó kapcsolóval 4, vagy 8 ohm választható. A tartozék hálózati kábel elég vastag, ám a készülék meghálálja ha magasabb kategóriát választunk.

McIntosh_MX122_Házimozi-processzor-back

Időtlen megjelenés

Az MX122 purista megjelenése a tradicionális McIntosh hagyományokat tükrözi. A fekete üveg front panel, a zöld logo megvilágítás, és az áttekinthető kijelzés forma minden szobának ékessége lehet. A gombok feketék króm kerettel.

Az erősítő három kék kijelzője is a klasszikus megjelenést hangsúlyozza. Minden front csatorna kapott egy műszert, amelyekről az aktuális teljesítmény leolvasható. Megjegyzem, ez rendkívül jó tájékoztató adat, ám nem képes pótolni a hangnyomás mérővel való beállítást. A tartozék állványos mérőmikrofon, egész jól elvégzi a dolgát, a vele végzett beállítás pontos. A magas kategóriás készülékek esetében a pontos beállítás elengedhetetlen, és az MX122 szoftvere képes optimalizálni a hangzást. A grafikus menüben a navigáció egyszerű, a beállítás áttekinthető.

A vezérlés módok

A háttér világítású távvezérlővel, vagy a front panel kezelő elemeivel végezhetők a beállítások. A konfigurációs menüben elvégezhető a több zónás beállítás, az egyéb menükben pedig a forrásokra vonatkozó minden kapcsolódó beállítás. A hangzás menü kiterjed a hallgatási környezetre.

Az erősítő a hátlap bemenetre érkező vezérlő jel hatására be, vagy kikapcsol, emellett a műszerek háttérvilágítása kikapcsolható. A kék fény számomra hozzátartozik egy McIntosh készülék megjelenéséhez, erről a dekorációról eszembe nem jut lemondani.

Egy gyors megjegyzésem lenne a távvezérlővel kapcsolatban. Bár a gombok háttér megvilágítást kaptak, teljes sötétben néhány ezek közül nem látható tökéletesen. Ettől eltekintve a kezelést rendkívül egyszerűvé teszi.

McIntosh_MX122_Házimozi-processzor-front

A körülmények

Nagyon sok órát töltöttem a hallgatással. Mindenféle forrásról az AirPlay iPhone vezérléstől kezdve a vinylen át a DVD és BluRay forrásokig mindent kipróbáltam. Nem maradt el a videó játék, sőt a TV programok hanganyagának hallgatása sem. A két készülék nem tudta kifutni magát az én Klipsch THX hangfalaimon, de a megszólalás módot kimagasló szintre emelte. A hangzástér ábrázolása, a hang teljessége és a pontosság minden elismerésemet kivívta.

DVD és BluRay tapasztalatok

A DVD és BluRay filmek kiváló hangminősége és a felbontás minden várakozásomat felülmúlta. A tér ábrázolása mikor szükséges volt, egészen a mélyűrig terjedt. Az akciókat meggyőző módon helyezte el a térben. Az első Star Trek (J.J.Abrams) új generációja során az erősítő könnyedén dolgozott, soha nem fogyott ki a szuszból. A leghalkabb lehelettől, a leghangosabb robbanásig mindent tökéletesen szállított. Ez az összeállítás gyakorlatilag mindenféle filmes hanganyagot kimagasló minőségben képes megszólaltatni.

Több TV programot hallgattam a rendszeren, amelyben a Canadiens és a Rangers hoki meccsei is szerepeltek. Ezen a szinten már minden hanganyag jól szól, igaz nem minden formátum képes a rendszer teljes potenciálját kiaknázni. Egy kimagasló minőségű rendszerhez a lehető legjobb hangfalat csatlakoztatva a jó forrásról a hangzás kiváló lesz. Természetesen a szoba akusztikája is fontos.

Mcintosh_MC205_back0

Audio mód tapasztalatok

A McIntosh kettős audio módban egyszerűen elképesztő. Ebben az árkategóriában csak egy McIntosh előerősítős setup tudná felülmúlni, ám ez a filmek nézésekor nem lenne ennyire látványos. Vinyl hallgatáskor a hang teljessége, és részletgazdagsága fogott meg. Soha nem volt agresszív, a dinamikája mindig kiváló. A kedvenc albumon A Sailboat In The Moonlight Ruby Braff, Scott Hamilton és a Concord Jazz előadásában újra McIntosh rajongóvá változtatott. Az Air Play lejátszás is elfogadható volt, annak ellenére, hogy MP3 tömörített a formátum.

Közelítsünk a műszaki oldalról

Tisztában vagyok azzal, hogy csak a műszaki beállítottságú olvasók kedvelik a paraméterek felsorolását, ám ez a néhány kimagasló érték talán másokat is érdekelhet. Az MX122 torzítása 0,005%. A készülék támogatja a HDMI 2.0, HDCP 2.2, HDR, 3D, és a Rec.2020 funkciókat. 24 bit 96 kHz digitális jelfeldolgozás, és az alacsonyabb felbontású anyagokat is fel tudja konvertálni 4K-ra. Csatornánként kilenc sávos equalizer áll rendelkezésre, emellett a HD hanganyagok dekóderei is be vannak építve. Dolby Atmos, True HD, Digital Plus, DTS:X/HD Master hanganyagokat is képes feldolgozni. A sztereó hanganyagokat körül ölelő hangzásra tudja alakítani.

Az MC205 erősítő egy igazi masztodon a maga 44 kilós tömegével, és a 200 Watt csatornánkénti kimenő teljesítményével. A torzítás érték 0,005%. a miheztartás végett egy általános HiFi erősítő közel 1%-os torzítás értéke kétszáz szorosa a McIntoshnak. A 140-es damping nem a legmagasabb érték, de bőven elegendő ahhoz, hogy bármely hangfalat az uralma alatt tartson. Ha a teljesítmény igény meghaladná a rendelkezésre álló lehetőségeket, a készülékbe beépített Power Guard rendszer a kimenet visszaszabályzásával a torzítás szint alá csökkenti.

Összefoglalás

Nagyszerű volt újra találkozni a Mcntosh készülékekkel. A gyártó hű maradt azokhoz az értékekhez amik naggyá tették a márkanevet. A kimagasló minőség, az időtlen megjelenés, a bemutató magas színvonala hála az értékesítő hálózatnak a világ egyre több pontján elérhető. Ha valaki olyan referencia szintű készüléket keres, amely soha nem megy ki a divatból, ezt a minőséget válassza.

Ha olyan magas minőségű erősítő/előerősítő/processzor kombinációt keres, amely sokoldalú, és támogatja a legújabb audio-video technológiákat, jó szívvel merem ajánlani ezt a két McIntosh készüléket.

Specifikáció