Cambridge Audio CXUHD bemutató “What Hi-Fi”

Cambridge Audio CXUHD bemutató “What Hi-Fi”

 

A legenda szerint, mikor a Lumière testvérek 1896-ban bemutatták az első filmjüket (vonat érkezése a La Ciotat állomásra), a közönség nagyon valóságosnak hitte a látványt, és attól rettegett, hogy a lokomotív a vásznon keresztül be fog rontani a vetítő terembe.
A több mint 120 éves történet azt mutatja be, hogy mekkora ereje van az ezüstszínű vászonnak. A Cambridge Audio legújabb 4K Blu-Ray lejátszója a CXUHD most újra élesztette ezt a valósághű élményt.

cambridge_audio_cxuhd_lejatszo_front

Általános jellemzők:

Kívülről a CXUHD úgy néz ki, mint a régebbi CXU Blu-ray lejátszó, de a Cambridge a belső elektronikát áttervezve csökkentette az interferenciákat, így javult a kép és hangminőség.
A hátlapon két USB3.0 port, két HDMI kimenet (egy v2.0 audio és videó kimenet, és egy v1.4 csak a hangjelek számára), egy HDMI 2.0 bemenet található. Ez utóbbihoz set-top box, vagy streaming stick csatlakoztatható.
RS232, és Ethernet bemenetek, továbbá optikai és koaxiális kimenetek találhatók rajta.

A CXUHD minden népszerű nagy felbontású fájlformátumot támogat NAS-ról, vagy szerverről 7.1 csatornáig, 192 kHz mintavételezés frekvenciáig.
Emellett támogatja a Dolby Vision (a Dolby Dynamic HDR formátuma) képkockánként optimalizált megjelenítés módot.

A CXUHD tartozék készlete megfelelő. A távvezérlő megegyezik a CXU előd modellel, kellemes kézbe venni, és jól kezelhető. Található rajta háttérvilágítás gomb, amely a sötétben való kezelést segíti. Ezen a téren lehetne rajta javítani, mert a versenytársak olyan távvezérlőt adnak, amelyben mozgás érzékelő kapcsolja be a gomb háttérvilágítást, mikor kézbe veszi.

cambridge_audio_cxuhd_lejatszo_back

A többi Blu-ray lejátszóval ellentétben a CXUHD menüjében nem találhatók telepített Netflix, vagy Amazon Prime Video kliensek. Ez hiányosságnak tűnhet, de a Cambridge az audió vizuális bemutatóra helyezte a hangsúlyt, a 4K HDR okos TV készülékekben meg úgy is benne vannak ugyanezek a kliensek.
Ha az Ön készüléke nem tartalmaz előre telepített alkalmazásokat (pl.: projektort használ, stb.) a hátlap HDMI bemenetéhez tetszőlegesen csatlakoztathat Amazon Fire 4K TV, Google Chromcast Ultra, vagy Apple TV 4K egységet.

Képminőség:

A tesztet a Planet Earth II 4K HDR Blu-ray lemezzel indítottuk, és lenyűgöző volt a Karib-szigetek zöld fáinak, valamint a tiszta kék óceánjának színe.
A megjelenítés módja eltért az Oppo UDP-203 karakterisztikájától. Az Oppo kissé túlszínezte a látványt. Ez elsőre igen látványosnak tűnhet a gyakorlatlan szemlélő számára, ám nekünk jobban tetszett a CXUHD valósághű bemutatója.
A kis háromujjú lassan mászik a fán, és a CXUHD kiváló részletezéssel mutatja be a hátteret. A fatörzs kérge tökéletesen élethű. Nem csak a képi megjelenítés, de a hanghatás is teljesen valóságos.
Az alvó arcáról készített közeli felvételen pontosan érzékelhetők a szőrszálakon árnyékot vető nap fényerő változásai.

cambridge_audio_cxuhd_lejatszo_tray

A Harry Potter és a Bölcsek köve Ultra HD Blu-ray lemezen a CXUHD demonstrálta, hogy jól kezeli a fény és árnyék hatásokat.
Vernon Dursley arcának bemutatás módja tökéletes, minden apró arcizom rezdülése jól látható.
A Roxfort komor termeiben sem jött zavarba. A sötétebb jeleneteken is jól ábrázolt az oszlopok és szobrok kidolgozása, ahogy a titokzatos varázsló visszahúzódik a homályba.

A CXUHD akkor is megtartja a realitás érzékét, mikor a felbontást 1080p Blu-ray lemezre cseréljük. A Logan ahogyan az várható volt jóval kevesebb színárnyalatot tartalmaz, mint egy 4K HDR, de hát ez a természetes.
A temetésen részt vevő Farkas haja, és a szakállán lévő apró vízcseppek természetesen, túlzás nélkül jelenik meg, nedves kabátjának felülete síkosnak tűnik.

cambridge_audio_cxuhd_lejatszo_terminal

A zuhogó eső kiváló ábrázolása mellett azt is jól kezelte a lejátszó, ahogy a kamera vízszintesen pásztázik. A CXUHD bemutatója lágy és kontrollált maradt.
A lejátszó képes felskálázni a DVD felbontást is. The Truman Show DVD lemezének lejátszása közben a készülék az arcokat, a hivatal falának apró részleteit minimális zaj mellett skálázta fel. A beépített zajcsökkentő rendszer kiváló munkát végzett, és nem fedte el az apró részleteket.

A hang:

A CXUHD hangban is jól teljesített. Elton John I Guess That’s Why They Call It the Blues a Live At Madison Square Garden Blu-ray lemezén a hang áttekinthető és levegős.
Megfelelő erősítővel és hangfalakkal a CXUHD térábrázolása kiváló. A szóló énekes és a vokál jól hallhatóan elkülönül.
Az Oppo UPD-203 lejátszóval összehasonlítva a CXUHD Elton zongora játékát sokkal jobban kihozta. Szinte érezni lehetett a húrok rezgését, és a billentések erejét.
Az alsóbb régiókban kontrolláltabb, és artikuláltabb, mint a versenytárs. Az erőteljes bekezdések jobban kijönnek, a zene rétegződése szinte tapintható. A dobok hangja egészen kimagasló élmény.
CD lemezről a Vivaldi Concerto in E Major hangjai gyönyörűen követték a valóságos intenzitás változásokat. A húrok mély zengésének hívó, és válaszoló hangja a darab közepén csodálatosan jelenik meg.
Ha jó a felvétel semmi kétség, a hangzás is kiváló lesz.

Összefoglalás:

A lejátszó képességeit tekintetbe véve igen kedvező árú. Gazdaságosan lehet vele prémium tér hangzást és csúcsminőségű képi megjelenítést tervezni. Ha már ezek egy része megvan, a CXUHD kiváló rendszer bővítés lehet.
A Cambridge megjelenése nem annyira látványos, mint a versenytársaké, de a hallgatási és képi teszteken megmutatta, hogy a megjelenítése távol áll azok harsányságától, és a hangja túlszárnyalja azokét.
Egy szóval a Cambridge Audio CXUHD egyike a legjobb 4K Blu-ray lejátszóknak. Nagyon megszerettük.

A 700 Fontos árkategória legjobbja a Cambridge Audio CXUHD Ultra HD Blu-Ray lejátszó

Pontosságával és természetességével a CXUHD egyike a legjobb Ultra HD lejátszóknak, amit valaha láttunk és hallottunk

Mellette:

  • Természetes színek
  • Éles részletek
  • Nagyszerű hangminőség
  • Meggyőző felskálázás

Ellene:

  • Semmi említésre méltó

Versenytársak:

  • Sony UBP-X1000ES: 799 Font
  • Oppo UDP-203: 745 Font
  • Cambridge Audio CXUHD: 700 Font

Specifikáció:

Forrás:[What HiFI]