McIntosh MCD350 bemutató HiFi World “SACD Mennyország”

McIntosh MCD350 bemutató HiFi World “SACD Mennyország”

A McIntosh új lejátszója a legjobbat hozza ki a CD és SACD gyűjteményéből. Úgy végzi a dolgát, hogy kihívást jelent még a legújabb nagy felbontású streamerek számára is!. Noel Keywood elmagyarázza.

Nem gyakori jelenség manapság, hogy CD lejátszóval találkozok. A gyártók nagy része a zenei streaming irányába mozdult el, és azon fáradozik, hogy az ezüst korong lejátszó készülékeket az audió történelem süllyesztőjébe juttassa. Szerencsére nem mindegyik gondolkodik így. A McIntosh (USA) szembe száll az általános trendekkel és CD, sőt SACD lejátszót épített. Igen, SACD lejátszót, vagy más szóval nagy felbontású CD lejátszót. Gyanítom, hogy akik nagy CD és SACD gyűjteménnyel rendelkeznek, azokat különösen érdekelheti a McIntosh MCD350 CD/SACD lejátszó.

A gyártó az MCD350 megjelenésébe megpróbálta a csak rá jellemző hagyományos jegyeket beépíteni. Üveg front panel, a funkció gombok feletti világító ábrák, a kék kijelző, és a zöld logo összetéveszthetetlen. Köze nincs az ipari megjelenésű tipikus lejátszók jellegtelen front paneljéhez. Stílusában az 1960-es évekből származó régi Leak Troughline tunerem letisztult megjelenésére hasonlít. Hiába, a hagyomány kötelez, de mindenkinek tudnia kell, hogy ez a megjelenés kiválóan illeszkedik a cég többi időtlen termékéhez. A McIntosh soha nem követte a divatot, mindig is egyéni stílusa volt. Ez tetten érhető még a méreteiben is. Nem a manapság szokásos szuper lapos kivitel, hanem 445 mm széles, 153 mm magas, és 483 mm mély, amelyhez 12,7 kilós súly társul. Bár a csomagban az átlagot meghaladó paraméterekkel rendelkező elektronika lapul, nincs beépített kimeneti jelszint szabályzás, és fejhallgató kimenet. Aki tehát a lemezeit éjjel szeretné hallgatni, annak erősítőt kell kapcsolnia. A beépített Sony SACD chip szett a finom felbontásáról híres, de mivel nincs bemenet a hátlapon, más eszközökön keresztül ezt nem élvezheti. A PCM és DSD szűrésmód nem módosítható.

A hátlap RCA és XLR analóg csatlakozókat kínál, de megtalálható rajta az optikai és koaxiális digitális kimenet is. A digitális kimeneteken csak PCM (CD) formátumot ad ki a lejátszó. Bekapcsolás vezérlő bemenet, és infravörös vezérlés bemenet könnyíti meg a rendszerbe illesztést. A távvezérlő a hagyományos funkciókat kínálja a lejátszás vezérlésre. Az SACD és CD réteg átkapcsolása menet közben nem lehetséges, először ki kell kapcsolni a lejátszást. Képes MP3 és WMA adat lemez lejátszásra. Praktikus, hogy a kijelzőn üzenet jelenik meg ha DSD réteget is tartalmaz a lemez.

A hangminőség:

Az MCD350-es kimeneteit Music First Audio passzív mágneses előerősítőhöz csatlakoztattam, amit 0 dB állásra kapcsoltam. Erről vezettem tovább a jelet a McIntosh MC152 végerősítőre, amely Martin Logan ESL-X hibrid elektrosztatikus hangfalakat hajtott. A tápfeszültség szűrésére Isotec Evo 3 Mosaic Genesis egységet használtam. Chord Signature hangszóró kábelekkel csatlakoztattam a hangfalakat.

Az Eleanor McEvoy Yola című lemezen a CD és az SACD réteg közötti különbség igen jelentős. Az SACD réteg hangja finomabb, sokkal folyékonyabb, emellett a bekezdések közötti csendes részek zajmentesek. A CD rétegre való visszakapcsoláskor a hangzást már kicsit keményebbnek éreztem.

Rendkívül meglepett a mély tartalom gazdagsága, és részletessége. Például a lábdob az Isn’t it a little late című szám elején sokkal jobbat mutatott, mint más eszközömön történő lejátszáskor. Az SACD réteg ezen a lemezen nem kevéssel jobb, mint a normál CD, sőt megkockáztatom, hogy élethűségben veri a modern nagy felbontású PCM formátumokat.

Valószínű, hogy az SACD bemutató jelentős különbsége a minden igényt kielégítő tápellátáson is múlik. Az R vasmagos kiváló minőségű transzformátor zavar jelet alig termel. Erre bizony nagy szükség van, mikor például Arcadi Volodos előadásában Schubert Sonata in E Major lemezét hallgattam, hiszen sok csendes és halk részt tartalmaz a mű. A szinte kísérteties csendből aztán felhangzik a Steinway zongora gazdag, semmivel össze nem téveszthető hangja. Kiválóan hallható az előadó és a szerző által tolmácsolni kívánt hangulat. Mikor visszakapcsoltam a normál CD rétegre, a hangzás egy kellemes, jól hallgatható, kissé tömörebb, alsó regiszterben erőteljesebbre változik. Nem rossz, sőt jó ez is, de meg sem közelíti az SACD réteg által adott élményt.

A CD formátum tömörítetlen nagy dinamikája csodálatosan érvényesül ebben a lejátszóban. A basszus gitár Josefine Cronholm In Your Wild Garden erőteljes, száraz, nagyon feszes. A Beatles Love Me Do (1963) egy japán kiadású SACD lemezről tiszta, nyílt színpad ábrázolás mellett a korabeli technikának megfelelő hangzást mutat. A Sony birtokolja a Beatles zenei jogait, és master szalagon tárolt eredeti felvételek alapján készülnek a nyomatok. A McIntosh tolmácsolása igen élénken emlékeztetett az eredetikre.

Összehasonlítás alapnak egy Oppo UDP-205 szolgált. Az is jó, de nem ennyire. Az Eleanor McEvoy SACD lemez I’d Rather Go Blonde album Just For The Turists száma a természetes magas tartományával és bemutatás módjával kiváló lett volna, ha nem hallottuk volna mellette az MCD350 mélyhangok alsó három oktávjának rétegeit, valamint a hangszerek eddig rejtve maradt rezdüléseit. Ez után az Oppo már egyhangúan sötétnek és lágynak tűnt. Velem együtt a többi tesztelő is arra szavazott, hogy ezentúl a McIntosh MCD350 legyen a kategória referencia lejátszója.

Összefoglalás:

A McIntosh MCD350 csomag egy top kategóriás SACD lemezjátszót és egy nagyon jó CD lejátszót egyesít magába. Ideális választás azok számára, akik az SACD gyűjteményükből a lehető legtöbbet akarják kihozni, de nem akarnak lemondani a CD minőségéről sem. Megjelenésében tökéletesen illeszkedik a McIntosh rendszerekhez, amúgy pedig szokni kell. Nem olcsó darab, de ha a hangminőség számít ez másodlagos. Minket meggyőzött.

Mérési eredmények:

A frekvencia átvitelt 21 kHz-es sávszélességű fehérzajjal mértük. Mikor a sweep jelet 17 kHz, vagy 12 kHz-re állítottuk, nem okozott jelentős eltérést, ami annyit jelent, hogy az MCD350 nagyon jó tonális balansz mellett kiváló impulzus átvitellel rendelkezik. Dinamika tartománynak CD lemezről 98 dB 102 dB jel/zaj viszony mellett, ám ez SACD lemezről 117 dB-re nő rendkívül alacsony torzítás mellett az 1 bites DSD miatt.

Torzításnak CD-ről 0,26% volt a maximális érték, ami csekély mértékben csökkenti a mélytartalom dinamikáját.

SACD lemezről a -60 dB es jelszinten az érték 0,025%, ami már összehasonlítható egy nagy felbontású PCM fájl jellemzőjével. Az értékekből egyértelműen látható, hogy az MCD350 jobbat mutat SACD lemezről, mint a normál CDDA formátumról.

A kimeneti jelszintet 4,3 V-nak mértük az XLR kimeneten, és 2,15V-nak az RCA kimeneten. A Sony chip szett kivételes mérési eredmények mellett kiváló hangzásra is képes.

Értékelés:

Tiszta nyílt hang nagyszerű mély átvitellel. A dob feszes és pontos. SACD lemezről csodálatos, de normál CD lemezen is kiváló.

Plusz:

  • Hangminőség
  • Stílus és az építési minőség
  • Szimmetrikus kimeneti csatlakozás

Mínusz:

  • Nincs fejhallgató kimenet
  • Hangerő nem szabályozható
  • Nincs digitális bemenet

Specifikáció:

Írta: Noel Keywood

2018 május