Cambridge Audio CXUHD bemutató Sound and Vision

Cambridge Audio CXUHD bemutató Sound and Vision

Bevezetés:

A Cambridge Audio egy angol gyártó, amely gondosan megépített, elfogadható árú készülékeiről ismert. Az is köztudomású, hogy a lejátszójuk az Oppo alapokon nyugszik, de azzal ellentétben nem tartalmaz beépített digitális analóg konvertereket, és analóg kimeneteket. A Cambridge tájékoztatása szerint ez lehetőséget biztosít az interferencia mentes lejátszásra, hiszen kevésbé lesz zajos a megjelenített kép. Mivel a gyártó kínálatában megtalálható több olyan AV receiver is, amely minden igényt kielégítő digitál/analóg átalakítókat tartalmaz, az érvelés elfogadható. A cég legújabb 700 dolláros CXUHD HD Bluray lejátszója az Oppo 549 dolláros UPD-203-as készülékén alapul, ám abban van beépített 7.1-csatornás analóg kimenet. A két készülék nagyon sok mindenben megegyezik, beleértve a menü alap megjelenés formáját is. Mindkettő támogatja a HDR10 és a Dolby Vision formátumokat, emellett lejátszható velük az Ultra HD Bluray, a 3D Bluray, DVD, CD, SACD és DVD-Audio lemez is.

Mindkettő támogatja a Netflix, Amazon és Vudu (kereskedelmi régiónként eltérő – fordító megjegyzése) alkalmazásokat, emellett vezetékes, vagy WiFi hálózaton keresztül képes a streaming audio és videó DLNA szerverről való lejátszásra. Támogatott audio formátum például az AAC, MP3, FLAC és a WAV, és az SACD DSD bitstream. Bár a CXUHD lényegében megegyezik az Oppo UDP-203 lejátszójával (mindkettő volt a kezemben, emellett az összehasonlítás alapja is az Oppo volt), megjelenésében különbözik attól. A Cambridge lekerekített sarkai és szálcsiszolt alumínium előlapja, valamint kevesebb gombja szebb. Az, hogy az USB bemenet nem az előlapon kapott helyet, és nincs fejhallgató kimenete néhány felhasználó számára hiányosság lehet. Ezt viszont bőven kompenzálja az igényes megjelenés, valamint a kiváló építési minőség, ami ebben az árkategóriában szokatlan. Mint ahogy szokatlan a csendes, lágy működésű lemeztálca, és a hátlap IEC hálózati feszültség aljzata is, ami tápkábel fejlesztést tesz lehetővé.

A hátlap két HDMI kimenetet (egy HDMI 2.0 és egy a hangjeleknek), koaxiális és optikai digitális hangjel kimenetet, és két USB 3.0 csatlakozást kínál. Ezek mellett található még itt Ethernet, RS232 és trigger be és kimenet a vezérléshez.A Cambridge távvezérlője elegánsabb megjelenésű, mint az Oppo, az érintése kellemesebb annál. Néhány direkt elérés gombbal is rendelkezik, mint például a Pure Audio, amely minden videó áramkört lekapcsol, hogy javulhasson a hangminőség. Viszont az Oppo távvezérlőjén a gombok háttérvilágítást kaptak, és azon van AB szakaszismétlés gomb. Igaz ez utóbbit kevesen tudják nagyra értékelni, ám az előbbi hiányozhat azok számára, akik gyakran állítgatnak dolgokat lejátszás közben.

A setup:

A teszt során a CXUHD elsődleges HDMI 2.0 kimenetét egy Vizio M65-EO Ultra HD LCD készülékhez, a hangjel kimenetét pedig egy Anthem AVM 50V előerősítő/processzor készülékhez csatlakoztattam. A hangszóró rendszert a GoldenEar Technology Triton Two front, Triton Five háttér és SuperSat 50C center alkotta.A DLNA zenei streaming egy Netgear Orbi 802.11ac 5 gigahertzes routeren és JRiver Media Center 21 szoftverről érkezett. A lejátszás vezérléshez Mac OS X operációs rendszert használtam. Csatlakoztattam továbbá Roku 4 streamert a lejátszó HDMI bemenetére a YouTube, Netflix, Vudu, stb. lejátszáshoz. Mivel a Roku 4 nem HDR, ezért nem vesztettem semmit, mivel a lejátszó 2.0 HDMI bemenetén nem támogatja a HDR Passthrough módot.

A Video Output menüben az UHD Custom resolution, Auto Color Space, Auto Color Depth és Auto Deinterlacing beállításokat aktiváltam. Az Audio Output menüben a Secondary Audio OFF, Auto HDMI Audio, Multichannel SACD Priority és PCM SACD kimenet beállításokat választottam. Ugyanúgy, mint az Oppo esetében itt is lehetőség van a feliratozás áthelyezésére, ha 2,35:1 képernyő arányú vetítőt alkalmaz. Emellett további beállítás lehetőségek várják azokat, akik nem HDR TV készülékhez csatlakoznak.Bekapcsoláskor a lejátszó felkínált egy szoftver frissítést. Fontos tudnivaló, hogy ha a frissítést Dropboxon (vagy ahhoz hasonló hálózaton) keresztül szeretné végezni, a lejátszó nem fogja letölteni a fájlt. Hívtam a Cambridge vevőszolgálatát, akik megnyugtattak, hogy a lejátszóm az aktuális firmware verziót tartalmazza, ezért folytattam a tesztet anélkül, hogy frissítettem volna.

Képminőség:

A CXUHD ahogy az elvárható volt tőle a teszt minden képi anyagát zökkenő mentesen, erőlködés nélkül kezelte. A Bluray filmek megjelenítése kiváló. Például a Passangers (Bosszúállók) filmben egyik jelenetében, ahol Jim és Aurora egy bárban vannak gyönyörű színek jelentek meg, emellett a sötét részek ábrázolása a fekete ruhán tökéletesek voltak. Mikor a film HDR10 Ultra HD kiadására váltottam, a kép dinamika nagyot javult. A sötét részek részlet gazdagabbá váltak, és a hátulról megvilágított arc részek jobban kivehetők lettek. Az üvegen tükröződő fény színei árnyaltabbak. Felkeltette a figyelmemet Aurora fülbevalójának megjelenítés módja, mivel ezeket az apró részleteket például a hagyományos Bluray képen soha nem láttam. Dolby Vision HDR lejátszás tesztelésére a Resident Evil Vendetta szolgált. A film elején mikor a katonák az elhagyott kastélyban zombikat keresnek és erős fényű lámpáikkal világítanak a sötétben, az különösen nagy mélység érzetet keltett. A szobák homályból kibontakozó belső berendezési tárgyain, valamint a katonák egyenruháján is rengeteg új apró részletet fedeztem fel. Egy másik Dolby Vision lemez, a The Fate of the Furious érdekes módon nem mutatott ilyen jelentős különbséget, de természetesen ezen is sokkal jobb lett a kontraszt és az árnyaltság a normál Bluray és a HDR közötti átkapcsoláskor.

Audio bemutató

Mivel a CXUHD nem végez digitális analóg konverziót, a teszt a jelkezelésre és a másik készülékkel való apró eltérésekre vonatkozik. Nagy felbontású FLAC fájlként a My Valentine, Paul McCartney által írt jazz balladát választottam, a Brad Mehldau Trio előadásában. Mikor a streaminget a CXUHD-vel WiFi-n keresztül végeztem, pont azt a meleg tónusú bemutatás módot kaptam, ami ezt a dalt jellemzi. Azért kedvelem olyan nagyon az univerzális lejátszók tesztjét, mert ez lehetőséget ad számomra az SACD és DVD-Audio gyűjteményem újbóli felfedezésére. Mikor Stile Antico énekhangját a Audivi Vocem de Caelo (szerző John Taverner) előadása közben hallgattam multi csatornás SACD lemezről, behunytam a szemem, és úgy éreztem, ott ülök a katedrálisban. Steven Wilson King Crimson Discipline multicsatornás lemezét hallgatva pedig a körbe vettek a gitárok hangjai. Tony Levin Chapman előadása rugalmas, vaskos meggyőző mélyhang rétegekkel, és Bill Bruford hipnotikus dob játékával. A pergődob hangja, ami a szám felét uralja száraz és tényleg pergő, tökéletesen középről hallható.

Összefoglalás:

Azt nem állíthatom, hogy a Cambridge Audio CXUHD hang bemutatás módja jelentősen más, mint az Oppo. Azt viszont látom, hogy a Dolby Vision megjelenítésre vágyó vásárlók milyen előnyökre számíthatnak. A gyönyörű kép bemutató mellé elegáns megjelenés, és kiváló minőségű kivitel társul. Apple TV, Chromecast, vagy Roku külső egységgel bővítve a rendszer nagyon baráti áron fejleszthető. Engem meggyőzött az, amit láttam és hallottam tőle, meleg szívvel ajánlom, ha egy jó minőségű Ultra HD univerzális lemez lejátszót keres.

Ítélet:

Pozitívum:

  • Dolby Vision kompatibilis
  • Magas minőségű Bluray videó felkonvertálás
  • SACD, DVD-Audio és 3D Bluray támogatás

Negatívum:

  • Nincs analóg kimenete
  • Drágább a versenytársnál

Véleményünk:

  • A Cambridge Audio CXUHD hibátlan videó bemutatóra képes egy alap csomagban.

Forrás:[https://www.soundandvision.com]

Írta: Al Griffin

2018 június 6