McIntosh MC275 50th Anniversary Limited Edition – Hangzasvilág

Egy új klasszikus születése, az 50. évfordulóra kiadott Anniversary Limited Edition modell.

A legigényesebb ínyencek – akik elég szerencsések ahhoz, hogy sajátjuk legyen egy időtlen erősítő – minden bizonnyal a leginkább kifinomult és természetesen tehetős audio-funok közül kerülnek ki világszerte. Az igencsak korlátozott, mindössze 550 darabot számláló mennyiségben gyártott, speciális, 50th Anniversary Limited Edition McIntosh MC275 birtoklása megkülönböztetett érzéssel tölt el még kikapcsolt állapotában is, sőt még a közelségében lenni is nagy élmény. Tudva azt, hogy az átlag hifi-olvasó nem fog 6500 Euro-t kiadni egy McIntosh 50th. Limited Edition MC275 csöves végerősítőre, mégis lehetetlen nem értékelni a portéka szépségét és hangzásminőségét.

A McIntosh vállalat alapításának 50. évfordulójára megjelentetett MC275 modell különleges évfordulós logóval díszített és egy megemlékező kiadvány is társul hozzá, amelyből tájékozódhatunk a vállalat életében bekövetkezett cégtörténeti szempontból fontos eseményekről. Az első McIntosh MC275 csöves erősítő 1961-ben került piacra, és már akkor különlegesnek számított nemcsak kivitelezésében, de dögös, tömör, mégis részletes és erőteljes hanghatásával. A „vintage” hifi-gyűjtők nagy becsben tartott modellje a mai napig. Azóta a cég életében jó néhány technológiai előrelépés történt, de az új 50th Anniversary Edition MC275 hitelességének kedvéért a tervezése során ugyanazon csöves áramkör köré épült, mint az első modell. A cég nem kockáztatta, hogy a teljesítménnyel kapcsolatos modern fejlesztések hátrányosan befolyásolják a sima, tiszta hangzást, ami miatt nagyra tartják az MC275-öt.

Első és szemet lelket azonnal rabul ejtő a külső – egy lenyűgözően csillogó, aranytónusú váz. Klasszikusan elegáns megjelenésű, csodálatosan „old-school”, az extra aranyozás csak kiegészíti a kivitelezést és biztosítja, hogy az erősítő felülmúlja minden más márkájú vetélytársát.

Második és esetünkben nélkülözhetetlen látványelem a csöves erősítők felsőbbrendűségét hirdető kettős csősorozat és a transzformátorok egymás melletti hadrendje. Az erősítő működését tekintve négy darab KT88 teljesítmény csőre, három 12AX7A bemeneti és fázis inverterre, valamint négy 12AT7 feszültség erősítő csőre épített. A csövek mindegyike egy porvédő grill takarásában, gondosan van elhelyezve, annak eltávolítása után méltóságteljesen tekint a világra. Bekapcsoláskor egyesével villannak fel a csövek alatt lévő led-ek, előbb intenzív borostyán árnyalatú, majd az üzemi hőmérséklet elérése és az „őrző-áramkörök engedélye” után zöld fénnyel. Egy új némító-áramkör tartja távol a nemkívánatos zajokat a hangsugárzóktól amíg az erősítő teljesen fel nem melegszik, amint azt a LED-ek is mutatják. Egy nagy sebességű „High Speed Sentry Monitor” védőrendszer vigyázza az állapotokat és automatikusan kikapcsolja az áramot amennyiben egy kopott csövet vagy bármilyen rendellenességet észlel. A McIntosh erősítők általában ismertek tartósságukról és hosszú élettartamukról, amennyiben mégis csövet kellene cserélni az könnyen elvégezhető.
Az új, szabadalmaztatott, aranyozott hangszóró-csatlakozók lehetővé teszik az egyszerű csatlakoztatást még a legsúlyosabb vezetékek esetében is. Szimmetrikus és aszimmetrikus bemenetek állnak rendelkezésre, amik nagyon jó minőségű csatlakozók. A Power Control be- és kimeneti csatlakozóin keresztül együtt vezérelhetjük bármilyen McIntosh előerősítő fokozattal vagy AV/processzoral.

Itt nem a basszus mélységéről és a magas hangok kiválóságáról kell beszélni. Még akkor is, ha tudvalévő, a csöves erősítők nem a legjobbak a mély-basszus átvitelben ez itt egy High-End produktum, tehát meg van minden és nem lassú módon mint esetleg más „klasszikus” csöves erősítőknél. Jellemző a lábdob igen nehezen megvalósítható jellegzetes mély hangzása, ami megfelelő súlyú és feszességű, rövidebb lecsengéssel, ütőerővel. Különleges hatással volt rám egyfajta ritmika, ami nem éppen egy olyan hangzási jellemző, amit általában csöves elektronikákhoz szoktak társítani. Mégis, újra és újra játszani kellett egy sereg ismerős CD-t, hogy tisztában legyek a ritmus megvalósításával és a ritmizálási változatokkal. Semmi kétség: A McIntosh MC275LE egy nagyszerű végerősítő, ami pozitív hangzást és életérzést nyújt, miközben elkerüli azokat a dolgokat, melyek eltérnek a pontosságtól. Egyszerűen csodálatos hangú erősítő, hiszen képes kihozni a legjobbat több komoly kvalitású hangsugárzóból.

Konklúzió

A McIntosh mérnökei nem a könnyebb utat választották, nem a korszerűsítésre, ráncfelvarrásra vagy a funkcionalitás kozmetikázására helyezték a hangsúlyt. A jubileumi modell nemcsak kondenzátorok és ellenállások cseréjét jelenti magasabb specifikációjú alkatrészekre, hanem minden szempontból megvizsgálták az újra-tervezést és kivitelezés lehetőségét. Viszont a mindenek feletti rutinra talán a legjellemzőbb, hogy dolgoznak a végnél olyanok, mint Alma Birtch, aki több mint 20 éve a McIntosh cégnél tekercseli a transzformátorokat és ellenőrzi a nagyon magas hőmérsékletű forrasztási folyamatot.
A 50th McIntosh MC275 csöves erősítő ötvözi a modern kényelmet és a teljesítményt az eddig is jellemző hangkarakter megváltoztatása nélkül, képviseli a magabiztosságot és a nyugalmat árasztó hangzást, ami híressé tette a McIntosh Laboratory globális vezető presztízsét, a minőségi audio termékeit az elmúlt több mint 60 évben.

Zeneiség: 95%
Térleképzés: 95%
Dinamika: 90%
Kivitel: 100%
Szerelés minosége: 100%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 93%

Pro
+ nyugalmas magabiztosságot árasztó hangzás
+ részletes és erőteljes hang
+ a csőcsere könnyen elvégezhető
+ tartós érték

Kontra
nincs

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció