McIntosh MA352 Blog Son bemutató I. rész

McIntosh MA352 Blog Son bemutató I. rész

A mai bemutatóban a McIntosh MA352 analóg integrált erősítővel foglalkozunk. Hibrid technológiája az elektroncsöves előerősítést és a félvezetős végerősítést ötvözi, pont, mint a kisebb MA252, amit néhány hónapja volt szerencsénk meghallgatni. A 200 Watt 8 ohmos teljesítményével az MA352 duplázza a kis testvérének erejét. Ígéretes a műszaki adatokban szereplő nagyon alacsony torzítás érték is. 8750 eurós árával vajon hogy képes a wattokat zenei érzelemre alakítani? Ezt fogjuk kideríteni ebben a bemutatóban.

A gyártó rövid bemutatása

A McIntosh Laboratory egy amerikai Hig-End gyártó, amit 1949-ben alapított Marylandben Frank McIntosh. A cég legendás készülékeit kézzel építik a Binghamptonban található gyárukban. Az ikonikus türkiz színű VU műszer mára az egész világon ismert. A Gyártó történelme egybe forrt a zene és a popkultúra történelmével. Olyan eseményeken végezték a hangosítást, mint például Lyndon Johnson elnök beavatási beszéde, de ők voltak a hang a legendás Woodstock fesztiválon, és ők építették Wall of Sound-ot is.

Az ötvenes évek:

A cég 1949-ben alakult meg Maryland-ben, Silver Springben. A kezdetekben csak egy volt a cégek közül, akik a háború utáni Amerikában megpróbálták megvetni a lábukat a piacon. Néhány gyűjteményben még mindig megtalálható a McIntosh 50W-1 végfok, ami a cég első erősítője volt.

1950-ben Gordon Gow lett kinevezve elnöknek, és ebben az évben mutatta be a cég az első előerősítőjét AE2 néven.

Aztán 1954-ben az MC30 és MC60 erősítők voltak az első darabok, amelyek króm alvázra épültek. Ez a design azóta kíséri végig a termék kínálatot. Napjainkban már polírozott rozsdamentes acélt használnak, amely ugyanolyan tartós, de sokkal kevésbé sérülékeny.A 65 évvel ezelőtti MC30 megjelenésében tényleg hasonlít a most futó modellekhez. A maga idejében rendkívül sikeres darab volt.

A gyors fejlődésnek köszönhetően a McIntosh hamar kinőtte a gyár méretét. Hogy utat adjanak a fejlődésnek, a Binghampton Chamber street 2 alatti címen nagy építkezésbe fogtak. A cég a mai napig itt található, de természetesen azóta több új épületet is felhúztak.

A fénykép az 1952-ben kezdődő építkezést mutatja be.

1957-ben mutatták be első AM/FM rádiójukat MR55 néven. A termék gyorsan piacvezetővé vált

A hatvanas évek:

A McIntosh a hatvanas évek modelljeiben mutatta be először a háttér világítású front panelt. A korszakot az azóta ikonikussá vált MC225, MC240 vagy az MC275 jellemzi. A fénykép az MC240 kézi szerelés munka állomásokat mutatja be

A folyamatos piaci erősödés meghozta az elismeréseket is. 1969-ben felkérték a céget a Woodstock fesztivál hangosítására. Ez történelmi fordulat volt nem csak a zene, de a cég életében is.

A hetvenes évek:

A cég folyamatosan fejlesztette a termék palettáját, és új kategóriákat mutatott be. Megjelent az első McIntosh hangfal, amely jól kiegészítette az erősítő és rádió tuner kínálatot. Ekkor vált a márkanév védjegyévé az üveg front panel, és a kék műszer. 1972-ben jelent meg az MR78, amely újra írta az akkori FM rádiók teljesítményét. Az audió piac többi részvevőjének is fel kellett venni a kesztyűt, nem maradt más választásuk, mint a fejlesztés.

1974 március 23, Grateful Dead, San Francisco Cow Palace. A képen a Wall of Sound látható. Összesen 48 darab McIntosh MC2300 erősítő szolgáltatta a 28.800 wattnyi teljesítményt, amely 586 darab JBL hangszórót, és 54 darab Elektrovoice magas sugárzót hajtott meg.

A nyolcvanas évek:

Az 1980-as évek új kihívásokkal, és új lehetőségekkel szolgáltak. Annak érdekében, hogy nemzetközi szinten is növelni tudják a gazdasági válság ellenére az eladásokat, a McIntosh folytatta a fejlesztéseket, hogy új piacokat hódíthasson meg. Az 1980-ban bemutatott MC2500 valódi erőmű volt, amely 2×500 Watt teljesítményre volt képes 1 ohm, 2 ohm, 4 ohm, vagy akár 8 ohm terhelő impedancián. Gyakorlatilag bármilyen hangfal típust képes volt meghajtani.

Ezzel párhuzamosan a nyolcvanas évek elején jelent meg az XRT20 hangfal. A McIntosh R/D vezetője, Roger Russel által tervezett három-utas design két darabból állt. Két darab 12 inches mély, egy 8 inches közép, és 24 darab 1 inches magas sugárzó volt a két dobozba beépítve.

A kilencvenes évek:

Az 1940-es években a McIntosh nyitott az autóhifi, és a házimozi piac irányába is. A fenti képes egy 1994-es installációban látható három erősítő, amelyek közül kettő sztereó hajtotta a front és hátsó hangfalakat, egy monoblokk pedig a mélysugárzót. Kicsit később mutatták be a C39 Audio Video Control Center THX minősítésű előerősítő készüléküket. A multicsatornás erősítésre az MC7106 6-csatornás erősítőt, és a HT sorozatú hangfalakat dobták piacra.

A kétezres évek:

A 2005-ös CES (Las Vegas) kiállításon bemutatott McIntosh Reference szériás hangrendszer látható a képen.

Ebben az évtizedben folyamatosan bővítik a jármű audió rendszereket, és a Harley Davidson, a Ford és a Subaru gyárnak is szállítani kezdenek. A McIntosh MT10 lemezjátszót 2007-ben mutatták be.

Aztán a cég fennállásának 60 éves jubileumára 2009-ben kiadták az első kompakt all-in-one rendszerüket, amely CD/SACD, AM/FM tuner, elektroncsöves előerősítő, R-vasmagos trafóval épített tápegység kombináció volt. 2×75 watt kimeneti teljesítmény hajtotta a 2-utas hangfalakat. Az MXA60-ban minden fontos funkció egyesült egy ultra kompakt formában.

A kétezer-tízes évek:

Hét évtizednyi aktivitása során a McIntosh jelentőset lépett előre a digitális formátumok, és a dematerializált zenék lejátszása terén is, amit a McAire vezeték nélküli hangfalukkal demonstráltak. Az AirPlay kompatibilis eszköz USB csatlakozáson keresztül is képes a zenék lejátszására. D-osztályú erősítője 3×30 wattra képes.

Ezt követte az RS200, amelyben 650 watt erősítés hajt nyolc beépített hangszórót. DTS Play-Fi, AirPlay 2, WiFi (DLNA), és Bluetooth kompatibilitás. Emellett a HDMI bemeneten keresztül a TV készülékek ARC kihangosítása is lehetséges. A készülék külső dekóderként számítógéphez csatlakoztatható

70 év innováció:

2019-ben ünnepelte a McIntosh a 70 éves jubileumát. Az amerikai gyártó erre az alkalomra új sztereó erősítőt mutatott be MC2152 néven. 2×150 W 2, 4, vagy 8 ohmon, matt fekete alumínium ház, és szénszálas oldal panel. Az erősítő Párizsban, az Audio Video Show kiállításon volt elsőként megtekinthető.

Az MC2152 nyolc darab KT88, négy darab 12AX7A, és négy 12AT7 csövet alkalmaz.

Folytatás itt…………………