McIntosh MA352 Blog Son bemutató II. rész

McIntosh MA352 Blog Son bemutató II. rész

MA352 kicsomagolás, és a tartozékok:

A 352 hatalmas kartonban, vastag hab bélésbe csomagolva érkezett. A négy darab elektroncső gyárilag bele van szerelve, ezeket külön hab kocka védi a szállítás során, amelyekbe a védő rácsok is benne vannak.

A tartozék távvezérlő nem csak az erősítőt, de három másik berendezést is képes vezérelni.

Általános jellemzők:

Az MA352 teljesen analóg hibrid készülék. Elektroncsöves előerősítőt és félvezetős végerősítőt tartalmaz. A gyártó által megadott teljesítménye 2×200 watt 8 ohmon, és 2×320 watt 4 ohmon. RCA, XLR és Phono bemenetet kínál. Van rajta sztereó RCA előerősítő kimenet, és fejhallgató kimenet. Támogatja a Pass Through funkciót, így multi csatornás rendszer részeként is alkalmazható a frontok meghajtására.

Hybrid design:

Az előerősítő rész 12AX7A és 12AT7 elektroncsöveket tartalmaz. Ezek kiváló minőségű csövek, amelyek direkt csatolással hajtják meg az AB osztályú félvezetős végfokokat. A csövekre rá van nyomtatva a McIntosh logo, ami jelzi, hogy dedikált gyártásról van szó.

A különleges felépítés mindkét technológia előnyét kihasználja. Az elektroncső élénkségét, és a félvezetők sebességét, valamint teljesítményét egyesíti magába. A használatra kész állapotot zöld LED világítás jelzi. A megvilágítás a menüben kikapcsolható.

PowerGuard és Sentry Monitor:

A McIntosh MA352 a szabadalmaztatott Power Guard és Sentry Monitor technológiákat használja a folyamatos nagy teljesítmény előállítására, és a hangfalak védelmére. A Power Guard vezérli a teljesítmény szintet, és ha torzítást érzékel, ezred másodperces sebességgel képes beavatkozni. Ilyen módon nem csak a hangfalat, de az elektronikát is védi a meghibásodástól. Külön áramkör figyeli a be és kimeneti jelek hullám formáját. A dinamikus szabályzásnak köszönhetően a klip és a torzítás ki van küszöbölve.

A Sentry Monitor az impedancia változásokat, és a kimeneti terhelést figyeli. Biztosíték nélkül képes megvédeni az erősítőt a túlterheléstől. Ha a kimeneti áram a biztonságos határ alá csökken, a védelem kikapcsol, és az erősítő tovább használható. A két rendszer együtt képes azt biztosítani, hogy folyamatosan nagy teljesítmény álljon rendelkezésre az elektronika és a hangfal sérülése nélkül. Gyakorlatilag bármilyen hangfal meghajtására képes, még a komplex több wooferes álló hangfalakat is tudja uralni, amelyeknek az impedanciája jelentősen le tud csökkenni.

Ikonikus megjelenés:

Az MA352 a márka minden ikonikus design elemét felvonultatja. A robosztus alváz rozsdamentes acél, amely rezgés csillapító lábazaton nyugszik. Két hatalmas alumínium hűtőborda, amelyben az Mc monogram ismerhető fel felülről nézve.

A két forgató gomb az előlapon több funkciót lát el. A forrás választó a bal oldalon a menü beállításokhoz is használható. A jobb oldali hangerő szabályzó pedig második funkcióként a be és kikapcsolást is vezérli. A kettő között található az ötsávos EQ, ami be vagy kikapcsolható igény szerint.

 

A csövek mögött két nagy kék háttér világítású teljesítmény mérő található. A zöld háttér világítású McIntosh logo a fekete festett üveglap közepén foglal helyet.

Analóg bemenetek:

Csak analóg bemenetek találhatók a hátlapon. Az USB csatlakozás csak szerviz célokat szolgál. Három RCA, két XLR és egy MM lemezjátszó bemenet található. Az előerősítő kimenet RCA, és ehhez lehet másik erősítőt, vagy aktív mélysugárzót csatlakoztatni

A mini jack trigger be és kimeneteken a bekapcsolás, a két Data Port és az RS232 a vezérlés, az IR bemeneten keresztül pedig a távvezérlés lehetséges.

A fejhallgató kimenet:

A hangfalak meghajtása mellett lehetősége van fejhallgató csatlakoztatásra is. A 100-600 ohm közötti impedancia a piacon kapható legtöbb típust felöleli. 6,3 mm-es sztereó kimenet aljzat az előlapon található. A Crossfeed Director technológia alkalmazása miatt a gyártó szerint a hangzás olyan lesz, mintha hangfalakon hallgatná.

A meghallgatás körülmények:

A bemutató során az MA352-höz egy pár Elipson Legacy 3230 álló hangfalat csatlakoztattunk (az erről szóló bemutató hamarosan megjelenik). Viard Audio Silver HD12 HP hangszóró kábeleket használtunk.

Többféle forrást is alkalmaztunk. Az iFi Audio iDSD Pro 4,4mm DAC végezte az analógra alakítást a számítógépről megosztott FLAC és DSD formátumokon, valamint a Qobuz forrásról, amelyet a Müzo Player alkalmazással streameltünk. Az analóg lejátszó egy Rega Planar 3 volt, amelybe Denon DL-103R MC hangszedő volt beépítve. A jeleket egy Thorens MM08 lemezjátszó előerősítőn keresztül csatoltuk a bemenetre. Használtunk ezek mellett egy Pioneer UDP-LX500 BluRay lejátszót is a CD lemezek lejátszásához.

Miután végeztünk a források csatlakoztatásával, bekapcsoltuk az erősítőt a hangerő gomb megnyomásával. Néhány másodperc várakozás szükséges, amíg a csövek bemelegednek. A bemelegedés időtartama alatt a kijelzőn a Tube Warmup felirat látható

A bemelegedés után az elektroncsövek alatti megvilágítás zöldre vált, és a kijelzőn az aktuális bemenet, valamint a hangerő jelenik meg

Hallgatási benyomások:

A McIntosh MA352 adatlapját olvasva azt hihetnénk, hogy a decibelek mindent elsöpörnek majd, ám aki ismeri a márka erősítőit, az tisztában van azzal, hogy ez koránt sem igaz. A kimeneti teljesítmény tökéletes kontrol alatt áll, és harmonizál a zenével. Soha nem erőszakolja rá magát a hangzás a hallgatóra. Az erősítő a hatalmas erejének köszönhetően teljes betekintést ad a zene dinamikájába és energiájába. Nem sikkad el a legapróbb részlet sem a bemutatóban, mindent könnyedén kezel.

A színpad szélessége, az átvitel kiegyenlítettsége, a precíz ábrázolás mélyektől a magas tartományig teljes harmóniában van, függetlenül a zenei stílustól. Uralta az Elipson Legacy 3230 hangfalakat, a zenét precízen, valóságos élénkséggel szólaltatta meg.

Dominique Fils-Aimé Birds (Nameless album Qobuz 22/88,2) című számában már az első pillanatban jól tetten érhető a hang realitása és a precizitás. A réteges mélytartalom csodálatos, a húrok legkisebb rezdülése is jól hallható. A húrokat lefogó ujjak ábrázolás módja autentikus élménnyé tette a hallgatást. A művész hangjának tonalitása tökéletes, és a színpad háttérábrázolás is kiváló. Ha becsukja a szemét, olyan érzés, mintha a művészek és a hangszerek a szobában lennének.

Fleetwood Mac Dreams (Rumours album DLNA-DSD5,6 MHz) dala új dimenzióba emelkedett. A McIntosh jól ragadta meg a lényeget, lágyan, de megfelelő energiával és pontossággal tolmácsolta a zenét. Igazi élmény volt hallgatni.

The Dragon Boy/The Bottomless Pit anime film zenéje (Spirited Away) Hisaishi Miyazaki Films 33 rpm lemeze. Az erősítő és hangfal páros a nagyzenekar által tolmácsolt minden érzelmet megmutatott. A különleges, és néha szomorú zongora és a hegedű játék felhőssé tette a hangulatunkat, a rézfúvósok és az ütős hangszerek felpörgettek minket aszerint, hogy éppen milyen jelenet volt látható ebben a csodálatos Miyazaki érzelmekkel töltött alkotásában. A dinamika fenomenális, de soha nem volt harsány a hangzás.

Összehasonlítás:

Az MA252-vel összehasonlítva nem csak szemre, de hangra is nagy a hasonlóság. Hasonló az energia, a precizitás, és a zenei élmény. A legfőbb különbség a méretben, és a teljesítményben van. A kistestvér ereje bőven elegendő egy akár három-utas álló hangfal meghajtására is, amelyben nagy woofer van. A 352 viszont jobban boldogul azokkal a hangfalakkal, amelyekben több mélysugárzó található, soha nem torpan meg egy pillanatra sem.

Az Atoll IN300 SE erősítő nem rendelkezik ekkora teljesítménnyel, mivel csak 2×150 wattra képes 8 ohmon, ám ez is képes a piacon található legtöbb hangfal feletti uralomra. Természetes, kiegyenlített a hangzása, de kissé szárazabb, hűvösebb hangú, mint a 352.

Értékelés:

A McIntosh MA352 meggyőző teljesítményt nyújtott, ahogy a zenét életre keltette. Az elektroncsövek melegsége, a vokál és a hangszerek hallgató elé tárása igazi érzelem gazdag bemutatóra teszi képesé.

A kimeneti teljesítmény és az energia dinamikus, precízen adagolt. A piacon kapható legtöbb hangfalon ezt képes lehet megmutatni, ha azok pontosan vannak beállítva. A színpad levegős, és nagy, a hangszer csoportok elhelyezése pontos, kellő távolságban vannak egymástól. Teljesen természetes a megszólalás stílusa.

Nem nyúlhat vele mellé, az MA352 csak azokon a túltömörített anyagokon szólal meg rosszul, amikkel már egy profi elektronika sem tud mit kezdeni, de ez nem róható fel hibájának.

Tetszett benne:

  • Pontosan adagolt dinamika és kimeneti teljesítmény
  • Gazdag hangzás
  • A részletek ábrázolása
  • Zeneiség
  • Megjelenés

Tetszene benne:

  • Beépített DAC és digitális bemenetek

Műszaki adatok:

Írta: Kate

2020 január 7

Forrás:[https://blog.son-video.com]