McIntosh MA352 bemutató Soundstage Australia

McIntosh MA352 bemutató Soundstage Australia

Mindig izgalommal teli várakozás tölt el, amikor egy McIntosh készülék érkezik tesztre. A cég termékei egyedi stílusúak, hibátlan felépítéssel, és kivétel nélkül jól teljesítenek. Mikor értesültem róla, hogy a helyi McIntosh disztribútor elküldött egy MA352-est a központunkba, lázas előkészületekbe kezdtem. Helyet csináltam neki a referencia rendszeremben, elrendeztem a kábeleket, letöltöttem a zenéket. Mire az erősítő megérkezett, már mindennel elkészültem, és rögtön kicsomagoltam, majd betettem a helyére. Azonnal beleszerettem a megjelenésébe. Vajon a hangja is olyan szép, mint a kinézete? Derítsük ki…

Tükröm, tükröm mondd meg nékem

Első látásra nyilvánvaló, hogy ez az erősítő egy komoly darab. A McIntosh legújabb termékeiben tetten érhető a hagyományos ipari formatervezés továbbfejlődése. A tükröződő rozsdamentes alváz, a teljesítmény mérők, és a fekete üveg előlap mellett a retro stílusú gombok uralják a megjelenést. Livio Cucuzza csapata kiváló munkát végzett.

Szépség és erő párosul benne. Attraktív módon mutatja meg a hibrid felépítést. Az előtérben az előerősítő csövek nyújtanak dekoratív látványt, hátrébb pedig a robosztus végfok foglal helyet. Az MA352 direkt kicsatolású félvezetős erőműve 200 wattra képes 8 ohmon, és 320 wattra 4 ohmon. Az erősítést nagyáramú ThermalTrak tranzisztorok végzik, amelyeket 60 Joule energiát tárolni képes szabályzott tápegység táplál. Az előerősítő fokozatok két 12AT7 és két 12AX7A elektroncsövet tartalmaznak. Az erősítőbe beépítették a Power Guard és Sentry Monitor szabadalmaztatott védelmi rendszerüket.

A műszaki adatok szerint a gyártó a frekvencia átvitelt 10 Hz és 100 kHz között határozta meg 0/-3 dB-en, 1,5 Dynamic Headroom mellett, 0,03% THD-val. Az RCA és XLR bemenetek 20 kiloohm bemeneti impedanciával működnek, az MM lemezjátszó bemenet fix 47 kiloohm lezárású, a kapacitás pedig több lépcsőben változtatható. Két pár XLR, négy pár RCA és egy mozgó mágneses hangszedő bemenet található a hátlapon. A földelés csavar aranyozott. RCA kimenet is van másik erősítő, vagy aktív mélysugárzó számára. Bekapcsolás vezérlő 12 V-os triggerek mellett vezérelhető RS232 porton keresztül. Az USB bemenet szerviz port, nem lejátszásra szolgál. Nagy méretű aranyozott hangszóró kimenetekhez csatlakoztathatók a hangfalak.

Az Old-school téma erősítésére az előlapon ötsávos analóg EQ található +/-12 dB szabályzási tartománnyal, 30 Hz, 125 Hz, 500 Hz, 2 kHz, és 10 kHz (két oktáv távolság) középponti frekvenciával. A gombok a döntött előlap közepén a hangerő szabályzó és a bemenet választó között kaptak helyet. Ugyanitt 6,3 mm-es fejhallgató kimenet is található. A bemenet/trim gombbal megjeleníthető a menü, amelyben többféle beállítás is elvégezhető. A kijelző fényerősség változtatható. Bekapcsolás után a bemelegedés időtartama alatt a csövek rejtett megvilágítása narancs színű. Mikor az erősítő használatra kész, ezek zöldre váltanak. A csöveket polírozott fém ketrec védi, amelyek felső részén az Mc logo látható. Természetesen nem hiányozhat a kék háttér világítású műszer. A két műszer között középen található a status kijelző.

Viszonylag új esztétikai elem a monogramos hűtőborda, amely felülről nézve Mc feliratot mintáz. Az oldalán látható típus jelölés is a régi időket eleveníti fel. A teljes funkciós távvezérlő tartozék, amely még viszonylag éles szögből is jól működik. A kivitel minősége igazi McIntosh, ami sziklaszilárdat, és gyönyörűt jelent. A rozsdamentes alváz hajtásaiban és illesztéseiben még közelről nézve sem találok semmi hibát. Minden rendben, az építés módja a várakozásoknak megfelelően csúcsminőség.

Mindent elsöprő erő

Az MA352 állványra helyezése egyedül is elvégezhető, bár a 30 kilós tömegéhez nem árt másik két erős kar segítsége. XLR kábelekkel csatlakoztattam a Totaldac Core-1-egy az erősítő aszimmetrikus bemenetéhez. Bár nekem nem volt szükségem a bemenetenkénti hangerő korrekcióra, sok esetben jól jöhet ez a funkció. A hangszóró kimenetekhez a McIntosh szerszámot ad, amivel kényelmesen lehetett csatlakoztatnom úgy a Wilson Audio Alexia Series 2, mind a Magico A5 hangfalaim kábelkészletét.

Az első megszólalás pillanatban nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy igen nagy teljesítményű erősítő. Éreztem az erőlködés mentességet, és a hatalmas dinamikát. A Magico A5 88 dB-es érzékenységű hangfalon a bemutató tiszta, lágy édességgel a közepeken, és a magas tartományban. Természetesen a test és nyitottság tekintetében nem versenyezhet egy jó csöves, vagy A-osztályú erősítővel, de egyértelmű, hogy az MA352 az AB osztály legfelső régiójába tartozik.

Lenyűgöző volt az erősítő hatalmas színpadkép ábrázolása. The Cruel Sea Three Legged Dog címadó felvétele a hangfalaknál szélesebben szólalt meg. Ez egy klassz funky felvétel, amelyen az erősítő rengeteg ritmikus részletet jelenített meg. A Save Me és a Just a Man erőteljes bekezdései és pergő dobjai igen impulzív élményt nyújtottak. A jegyzeteimben a lágy szóval jellemeztem, sok magánhangzóval leírva, és aláhúzva. Az MA352 tényleg viszonylag megbocsátó a rossz minőségű felvételekkel szemben, ami nem minden erősítőről mondható el. Egy jól felépített rendszerben mindig gyönyörű édes a megszólalás stílusa, amely soha nem nélkülözi az apró részleteket, és a felbontást. Ez a fajta megszólalás stílus rengeteg rendszer felé megnyitja a kaput, nem kell olyan sokat törődnie azzal, hogy melyik komponensekkel, és milyen kábelezéssel fog jól szólni. A szinergia könnyedén előáll vele, nincs más dolga, mint hallgatni a zenét.

Az MA352 melegsége a felső basszus tartomány kis mértékű kiemelésében jelentkezik, de ez nem okoz búgást, vagy jelentős mélytöbbletet. Nagyon is élvezetes, ha a muzsika erőteljes mélyeket tartalmaz, illetve férfi énekhangok bemutatásakor. A gyengébb minőségű felvételeknek kifejezetten jót tehet. Nick Cave mesterműve a Push The Sky Away mélytartományának bemutatása messze túlmutat a hallgatón, tökéletesen bele lehet merülni az élménybe. Ugyan ilyen csodálatos a Water’s Edge elektronikus basszus intrója, ahol a futamok nagyon jó hangsúlyt kapnak. Mikor Cave énekelni kezd, a hangja nem mosódik össze Warren Ellis játékával. Cave énekhangja van a fő mondanivaló helyén, amit a zenekar játéka egészít ki, hogy az érzelmek hangsúlyosabbá váljanak. Bónusz, hogy Cave szavai tökéletesen érthetők, ami fontos dolog, mert a szövegei igazán poétikusak.

Sarah Jarosz blues/country stílusú énekesnő House of Mercy (Undercurrent album) számában az énekhang szintén csodálatos. Sok tekintetben emlékeztet engem Gillian Welchre. Nem csak zenei stílusa, de a tónus is hasonló. Az ének lenyűgöző gazdagsággal, valódi jelenlét érzettel szólal meg. Ilyen élményt csak egy jól összeválogatott rendszer tud adni. Jelen esetben ez nem kérdés, az MA352 nagyon jó felbontással prezentálja a zenét.

Serebrier Conduct Serebrier. Ez egy csodálatos Reference Recordings felvétel, amelyen kiválóan érzékelhető egy nagyzenekar fenségessége, és ereje. Az MA352 a zenét kiválóan mutatta be a halk részletektől a hatalmas erejű crescendo-ig. Ügyeljen a hangerő beállításra, különben a dinamika kirepíti a szobából. A zongora és a hegedű precíz tonalitással szólal meg, és a hangban együtt érezhető az elektroncsövek gazdagsága a félvezetős végfok erejével.

Harry Belafonte Live at Carnegie Hall felvételében a hatalmas tér jól érzékelhető. Az erősítő semmit nem csökkentett az 1959-es felvétel hangulatán. Belafonte viccelődik és sétálgat a széles színpadon. Még az is követhető a prezentációban, amikor a színpad hátsó része felé mozog. Az MA352 mélység ábrázolása túlmutatott majdnem minden általam hallott integrált erősítőn, és ennek a felvételnek is különleges hangulatot adott.

Következtetés:

Ha valaki sok pénzt költ egy integrált erősítőre, jogosan várja el az érte kapott értéket, tartósságot, és persze a minőséget. Az MA352-re nem kell felháborítóan sokat költeni, hogy mindezt megkapja, és ehhez még hozzá adódik a jogos tulajdonosi büszkeség, valamint az értékállóság.

Nyugodtan bízhat abban, hogy a zenei bemutatás módja tartós használhatósággal párosul. Átgondolt funkciókat kínál, és a megjelenése igen vonzó. Ami pedig a legfontosabb, hogy realisztikus a dinamika, pontos a tonalitás, és hosszan hallgatható módon, igen magas színvonalú a bemutatóra képes.

Műszaki adatok:

Írta: Edgar Kramer

2020 október 15

Forrás:[https://www.soundstageaustralia.com]