McIntosh MA252 Son Video bemutató

McIntosh MA252 Son Video bemutató

Hogy tetszik Önnek a McIntosh legújabb erősítője? Az MA252 integrált az amerikai gyártó első hibrid sztereó készüléke, ami az elektroncsöves és félvezetős technológiát kombinálva szokatlanul kedvező áron kínálja. Jóval 5000 dollár alatti árával ez a termék messze a legolcsóbb a gyártmányválaszték kétszer, sőt tízszer drágább egységei mellett. Vajon ez azt jelenti, hogy a legkisebb McIntosh kevésbé hatékony, vagy kisebb a teljesítménye? Íme a válaszok.

A McIntosh nevet nem kell bemutatni. Az amerikai márka a hét évtized alatt méltán vívta ki a „legendás” jelzőt. Minden alkatrész-komponens amerikai, emellett a tervezés és a gyártás is az USA-ban történik. Ez a tény, valamint a készülékeik kivételes hangzási teljesítménye lehetővé tette azt, hogy a gyártó nagyrészt öt számjegyű (dollárban-fordító megjegyzése) árakon kínálja a termékeit függetlenül attól, hogy elektroncsöves, vagy félvezetős volt a felépítés.

Bár ez a típus a márka első hibrid integrált erősítője, maga az ötlet egyáltalán nem újdonság. A Magnat, a Taga Harmony, vagy a Jolida már jó ideje alkalmazza az elektroncső és félvezető kombinációkat. Jó kérdés, hogy mérhetők ezek a márkanevek a McIntosh szakértelméhez?

Elektroncsövek: Made in USA

Négy darab elektroncsővel építették az MA252 előerősítő részét. A 12AT7, és 12AX7A típusok mindegyike Amerikában készül. A napjainkban használt elektroncsövek gyártása legnagyobb részt három országban történik. Kína, Oroszország, és Amerika látja el a piacot. Amerika a minőségre, a másik két ország pedig a széles választékra helyezi a hangsúlyt, de természetesen ezek között is vannak nagyon jók. Az MA252-bel alkalmazott modellek top kategóriás, exkluzív típusok. A feladatuk az, hogy a bejövő jeleket felerősítsék, és a félvezetős végerősítő bemenetére csatolják. A végfok névleges teljesítménye 100 W/8 Ohm, és 160 W/4 Ohm.

Az alkalmazott technológiák

A készülék tartalmazza a gyártó szabadalmaztatott Power Guard és Sentry Monitor technológiáit. A Power Guard biztosítja azt, hogy az erősítő kontrol alatt tartsa a hangfalat minden hangerő beállításban, annak károsodása nélkül. A rendszer érzékeli a torz jeleket, és automatikusan a torzítás küszöb alá csökkenti a teljesítményt. Amikor a készülékben ez a szolgáltatás aktiválódik, az elektroncsövek alsó megvilágítása narancsszínben villog. A Sentry Monitor pedig a végerősítőt védi meg a hangfal drasztikus impedancia változásától, vagy az esetleges rövidzárlattól.

Elképesztő teljesítmény

Ami a McIntosh erősítőket megkülönbözteti a többi márkanévtől az a különleges tervezés mód. Az MA252 a legkisebbtől a legnagyobb teljesítményig garantáltan torzítás mentes jelet ad ki. A Power Guard technológia még szélsőséges hangerő beállításban is tökéletes hangzás bemutatót biztosít.

Design

A készülék tartozék távvezérlővel, vaskos hálózati kábellel, és négy darab hab kockával védett elektroncsővel érkezik. Az elektroncsövekre védő rácsot lehet feltenni. Két hatalmas monogramos hűtőborda terpeszkedik hátul. Az előlapon csak egy hangerő gomb, egy bemenet választó, és a fejhallgató kimenet látható. A hátlapon MM phono bemenet, két RCA aszimmetrikus bemenet, és egy XLR szimmetrikus bemenet a kínálat. Egy teljes sávú monó kimenet használható az aktív szub csatlakoztatására.

A meghallgatás

A McIntosh MA252 erősítőt Tannoy Legacy Cheviot és Jean-Marie Reynaud Emma hangfalakkal hallgattuk meg. A hangszóró kábel Viard Audio Silver HD12 volt. DLNA forrásnak a Hegel H190 szolgált, amelyet Viard Audio Premium HD RCA-RCA kábelekkel csatlakoztattunk. Elsőként a Hegel erősítő kimeneteiről hallgattuk egy ideig a Tannoy hangfalakat, majd ezt követően váltottunk a McIntosh-ra. A hatás nem maradt el.

A 252-es legfőbb erőssége az, hogy egyszerű megközelítésben mutatja be a zenét. Nem próbálja semmiről meggyőzni a hallgatót. Kétségtelen dolog, hogy egy pár hangfal nem tud versenyre kelni egy zenekar teljesítményével és energiájával, de ez az erősítő természetes módon mutatja be a zene hangjait még kis hangerő beállításban is. Nem tódít a basszuson, nem emel a magas tartományban, és nem erőltet egyéni stílust. Egyszerűen, zökkenőmentesen zenél, nyugodt energikus módon tálalja a zene legapróbb részleteit is. Nagyon élvezetes hallgatni, gyorsan meggyőzött minket arról, hogy a McIntosh tisztában van a hang tudományával.

A finom zenei részek pontosan illeszkednek a hangszerek térbeli ábrázolásába, az energia egyenletesen oszlik el a teljes spektrumon. A bemutató így szélesebb és összetettebb mint általában. Meglepő módon nem érzékelhető egyértelműen az elektroncsövek hangzás stílusa, de az erősítő hangja meleg, lágy.

Portugal The Man, Imagine Dragons. A bonyolult zenemű nem hozta zavarba a 252-est. Akárhogy hallgattuk, minden szempontból koherens maradt. Kihallatszott a tömörített felvételből, hogy energiát veszített, és kisebb a színpad ábrázolás, de még így is élvezhető maradt. Több HD fájl meghallgatása után vontuk le a következtetést, a McIntosh melegen javasolt a nagy felbontású fájlok hallgatásához. Mikor egy zenei albumot komoly hangmérnöki koncepcióval rögzítenek, és keverik, a helyzet rengeteget javul. Például Melody Gardot Live in Europe (FLAC 24/48) hallgatása közben a hangfalak új életre keltek, és a szobát meleg gazdag hangokkal töltötték meg. A húrok szinte minden rezdülése nyomon követhető még a hosszabb lecsengés időtartama alatt is.

Mivel hasonlítható össze?

Hegel H190:

  • Míg a Hegel a semlegességet és a szigorú pontosságot helyezi előtérbe, a hangja jóval hűvösebb, sterilebb, mint az MA252

Lyngdorf TDAI-2170:

  • A Lyngdorf is nagyon jó, de a térábrázolásban és a következetességben elmarad a McIntosh mögött. Sőt az MA252 lágyabb.

Devialet Expert 130 Pro:

  • A Devialet többféle digitális bemenetet is kínál, de a hangja hidegebb és kevésbé részlet gazdag, mint a Mac.

Moon Neo ACE:

  • A két készülék nem egy kategória, mivel a Moon-ba beépített streaming fokozat található, tehát erősítésre „kevesebb jutott”, de hangzás stílusa nagyon hasonlít az MA252-höz.

Következtetés

A McIntosh MA252 könnyen elfogadható, kifinomult. A hallgatási élmény egyedülálló, nem kell vájtfülű audiofilnek lenni ahhoz, hogy érzékelje a különbséget. Olyan védjegye a márkanévnek, amit jóval drágábban lehet jobbra cserélni. Többféle hangfal-típus alkalmazását is lehetővé teszi, uralja, és kényezteti azokat. Első osztályú erősítő, nagyon jó áron.

Specifikáció:

Írta: Tristan Jacquel

2018 április 20