Cambridge Audio Edge NQ WhatHifi bemutató

Cambridge Audio Edge NQ WhatHifi bemutató

Általános bemutatás:

Első és legfontosabb célkitűzésük az volt, hogy a jel utat a lehető legrövidebbre csökkenve kizárják azokat az alkatrészeket, amelyek felesleges torzítást okozhatnának a hangban. Nem használtak például csatoló kondenzátorokat, a teljes felépítés DC csatolt. Ez a Cambridge szerint elképesztően tiszta jelátvitelt eredményezett

Az Edge NQ félvezetős hangerő szabályzást használ, amely szimmetrikus felépítésű, és hangerő beállítástól függetlenül tökéletesen megőrzi a dinamikát. A nagy teljesítményű jelfeldolgozás képes 32 bit 384 kHz PCM, de akár a DSD256 formátumok feldolgozására is az USB Audio 2.0 bemeneten keresztül. Egyéb digitális bemenetein a 24 bit 192 kHz SPDIF jeleket támogatja.

 

A DSD256 formátum kezelésére a Cambridge tovább fejlesztette a StreamMagic platformját, és ebbe az egységbe a Black Marlin nevű új chip szettet építette be. Ez a fejlesztési irány már biztosítja a Chromecast streaming szervizek mellett például a Tidal, Deezer és Qobuz alkalmazásokat is, de használható vele a Spotify Connect, az AirPlay, és az internet rádió funkció. Ezek a technológiák elsőként a díjnyertes CXN V2, és az Azur 851N készülékekben mutatkoztak be.

A felépítés

A Cambridge nagy gondot fordított az alumínium ház külső megjelenésére is. Egy évvel az első pillantást követően is ugyanolyan szemrevaló. A hallgató helyiségünkben a referencia rendszerünk egy Aesthetix Janus Signature/Atlas Stereo Signature kombináció. Bár az Edge évtizedekkel fiatalabb, ugyanazt az időtlen eleganciát sugallja, kedvtelve nézegetjük. Az előlapot középen egy nagy méretű színes kijelző foglalja el. Ezen jelennek meg a beállítások, és az album borító képek. A jobb oldalon egy több mint harminc alkatrészből álló kombinált kezelő elem uralja a látványt. A belső rész elforgatásával bemenetet lehet választani, a külső gyűrű pedig a hangerőt szabályozza. Rendkívüli mennyiségű munkába került ezt az egységet ilyennek megépíteni. A hangerő szabályzó gyűrű elforgatásakor éreztük csak kicsit lazábbnak a mechanikus felépítést, de ennél több helyen nem tudtunk belekötni a készülékbe. Mivel gyakorlatilag a mindennapi használat során ezzel dolgunk nincs – az alkalmazáson, és a távvezérlőn keresztül történő vezérlés miatt, ezt el is lehet hanyagolni. Amúgy az ötlet szuper, igenis kellenek az újító gondolatok.

A front panel bal oldalán be/kikapcsolás gombon, és a fejhallgató kimenet aljzaton kívül más nem található. Teljesen letisztult, jól átgondolt. Még a fogyasztás csökkentésre is gondoltak, mert beépítettek egy automatikát, amely kb. 20 várakozás után készenlétre kapcsolja a készüléket, ha az nem érzékel aktivitást a távvezérlőről, vagy a dedikált alkalmazáson keresztül. Az Edge NQ kínál majd fix előerősítő kimenet opciót, amelyet a hamarosan megjelenő szoftver frissítés után a Cambridge Edge Remote alkalmazásból is el lehet érni. Gyakori hiba a High-End szektorban, hogy rendkívüli mennyiségű pénz és idő rááldozása után egy új készüléket olcsó, borzasztó megjelenésű távvezérlővel mutatnak be. Szerencsére jelen esetben erről szó sincs. A távvezérlő elegáns, megfelelő súlyú és kialakítású. Fontos dolog ez még akkor is, ha a vezérlést elsősorban az alkalmazáson keresztül végzi a felhasználó.

A teljes funkciós távvezérlővel minden elérhető. Műsorforrás kiválasztás, csendesítés és a szokásos funkciók mellett négy konfigurálható gombot is tartalmaz, amelyekre műsorforrást, és annak hangerő beállítását lehet elmenteni, így még az alkalmazásnál is gyorsabb lehet a kezelés. Ez egy jól átgondolt, praktikus dolog, mi is használtuk. A telepítés gyors, egyszerű, a készülék azonnal rátalált a NAS egységünkre.

A hang

Az volt a legjobb hír számunkra, hogy az Edge NQ hangja megőrizte az egy évvel korábban a gyártónál hallott jellegzetességét. A bemutató meggyőző és tiszta. A textúrák tapinthatók, a hangszerek elrendezése kiváló, a közöttük lévő tér ábrázolás pontos. A mélyhang átvitele során, a forte sem okozott neki gondot, a Cambridge mindvégig megőrizte a stabilitását. A bemutató kiegyensúlyozott, mentes a csengő magasaktól, de megőrzi a gazdagságot és a ritmust minden hangtartományon. Rengeteg apró részletet ábrázol, megtartja a finom tonalitásokat. A mély hangok ábrázolás módja tökéletes, nem túlzó, és nem veszít az éléből. Kiváló alapot biztosít a szaftos közép tartománynak. Az énekhang tiszta, nem változik a tonalitás.

Az együtt futás a streaming zenei anyagokon is tökéletes. Nem változik még akkor sem, ha másik bemenetre kapcsolunk, ami jó hír. Minden forrásról megtartotta a ritmust, az erőt, és a különböző stílusokat is jól kezelte. Igazi mindenevő. Különösen kedveltük a széles dinamika tartományát. Az Edge NQ probléma nélkül uralta a hangsugárzókat, függetlenül attól, hogy mekkora a beütés mértéke, nem próbálta eltúlozni, vagy elkendőzni. Ez a zeneiség hosszan hallgathatóvá teszi, itt jön ki a fejlesztésébe beleölt rengeteg hallgatási teszt, és a kiváló tervezés előnye.

A teszt során minden bemenetét kipróbáltuk, és sehol nem találtunk eltérő bemutatás módot. Ugyanolyan jól teljesített a fejhallgató kimenetén, mint az ATC SCM 50 referencia hangfalunkon. Amellett, hogy a bemutató során a saját Aesthetix Atlas referencia erősítőnket használtuk, kipróbáltuk a gyártó Edge W / 2500 Font) végfokával is. Bár mindkettővel jól teljesített, a legjobbját az Edge W végerősítővel mutatta. Talán ez annyira nem is meglepő, hiszen egymásnak teremtették őket. Egyébként az Edge W tervezése során is újító ötletek sorát valósították meg. Hogy mást ne említsünk, a végfok jel útjában mindössze 14 alkatrészen halad át a hasznos jel. Jobb rálátást ad a dologra, ha tudja, hogy ennek a számnak minimum a duplája, de néha a háromszorosa az általánosan alkalmazott darabszám. Teljesítménye 8 ohmon 100 watt, 4 ohmon pedig 200 watt. A gyártó által szabadalmaztatott XA osztályú technológiát alkalmazza, amely a klasszikus A-osztály minden előnyét kínálja a lehető legszélesebb teljesítmény tartományban úgy, hogy a keresztezési pontok kívül esnek a hallható tartományon.

Az Edge W temperamentuma, és megjelenése is tökéletes partnerré teszi az Edge NQ számára. Tökéletes társak lehetnek.

Ítélet

Ha röviden kellene összefoglalnunk a tapasztalatainkat, azt mondanánk, hogy aki 3500 Font magasságában keres streamert és előerősítőt, az mindenképpen vegye számításba a Cambridge Audio Edge NQ készülékét. Ha pedig 6000 Font a pénzügyi kerete, javasoljuk, hogy párosítsa egy Edge W végfokkal, mert az a legjobb választás. A Cambridge Audio nem írta át a kategória szabályait, de fantasztikus készüléket alkotott.

Pontszámok:

  • Hang: 5
  • Funkciók: 5
  • Építés: 5

Ítélet:

  • Az Edge NQ hálózati lejátszó önmagában is kiváló készülék, de ideális partnere lehet az Edge W teljesítmény-erősítő.

Mellette:

  • Tiszta hangú, áttekinthető és levegős hangzásbemutató
  • A karaktere nem változik a műsorforrások és a hangerősítés függvényében
  • Látványos formaterv

Ellene:

  • A hangerő szabályzó lehetne kicsit feszesebb

A Cambridge Audio Edge NQ-ra egy évvel ezelőtt vethettünk először pillantást, mikor a cég londoni irodájában jártunk. Egész évben nagyon vártuk, hogy a kezünkbe kerülhessen végre.

Akkoriban még javában fejlesztés alatt állt az Edge vezérlő alkalmazás, és tartott az NQ finomhangolása. Biztosak voltunk benne, hogy jól fog teljesíteni

Az Edge NQ egy előerősítő és hálózati streamer, amely szinte bárhonnan képes zenét lejátszani. Google Chromecast, Spotify Connect, Apple AirPlay, Bluetooth aptX HD, internet rádió, és Universal Plug and Play források mindegyike elérhető vele.

A Cambridge Audio első termékének, a P40 sztereó erősítő tervező mérnökének Gordon Edge professzor emlékének ajánlja az Edge szériát, a cég 50 éves fennállás alkalmából. A Cambridge csapata azt állítja, hogy ez a sorozat a valaha épített legjobb hangú szériájuk.