McIntosh Hi-Fi bárok a világ országaiban

Honnan ered az ötlet?

Kezdőkép: Ginza café 1930 (Kép kredit Wikipédia)

Az 1920-as évek végén Japánban a Jazz Kissa kávézók voltak az első Hi-Fi bárok, ahol a jazz zene nem a háttérben szólt, hanem kifejezetten a vendégek szórakoztatására játszották le magas minőségű sztereó rendszereken. Az évtized vége felé a hálózat mintegy 80 étteremmel büszkélkedhetett, ahol a nyugati muzsika volt a középpontban. Olyan lemezeket hallgathattak meg a rajongók, amik importból származtak, és túl drága lett volna számukra megvásárolni. Alkoholos italok és kávé felszolgálása emelte a hangulatot. Aztán a II. világháború alatt nagyon sok bezárt. A háború utáni években a Jazz Kissa hálózat visszatért, és napjainkra kb. 600 helyen hallgathatják kiváló minőségben a zenét a látogatók, sőt az ötletet a világ több országában is megvalósították.

Jazz Kissa Shimokitazawa, Tokyo (kép kredit Wikipédia)

Chigusa Yokohama egyike a legöregebb Jazz Kissa bároknak. 2022-ben bezárt. Kép kredit Wikipédia

Napjainkra a zene rajongók a világ sok országában élvezhetik a muzsikát bárokban, társalgókban. Íme egy rövid felsorolás, ahol McIntosh rendszerek biztosítják a jó hangulatot.

Bar Continental Nashville, Tenessee:

A Bar Continental kizárólag bakelit lemezeket tartalmazó gyűjteményének hallgatása közben Sean Brock séf által készített ételeket szolgálnak fel. Tematikus zenei estek és vendég előadók szórakoztatják a vendégeket.

CNY Bar Hong Kong:

Hong Kong első audiofil bárja. Az ikonikus kék műszerek jól megférnek a klasszikus italok látványával. A forrás McIntosh MT10, amelyeken elsősorban jazz lemezek pörögnek, de rendeznek Cantopop és Mandopop esteket, ahol ízelítőt kap más zenei stílusokból.

Audiofil koktélok egyedülálló választéka mellet hallgathat zenét a látogató. A McIntosh márkanév iránti elkötelezettségüket jól szemlélteti a telefonos alkalmazásuk. És mit fogyaszthat stílusosan egy audiofil?

Sajnos a recept titkos, de ügyeljen a helyes arányokra úgy a koktélon belül, amint a koktél és a zenehallgatás elegyében.

Bar Goldline Los Angeles Kalifornia:

A bárba való belépéskor a 70-es 80-as arany évek hangulatát érezheti át.

Miami Sound Bar Miami Florida

Sunday Vinyl Denver Colorado

Modern stílusú McIntosh elektronika, díjnyertes menü és bor választék. Nem bízták a véletlenre a bemutató minőségét, Sonus faber Lilium dalol a vendégeknek.

Kép kredit Sunday Vinyl

Kép kredit Sunday Vinyl

A bor és az LP kínálat helyi élvezete után a Bár saját szerkesztésű Spotify lejátszási listát is biztosít a mindennapokra.

The Music Bar Tokyo Japán

Hiába van sok kiváló japán márkanév, a McIntosh híre és hangja oda is eljutott, ahol minden kezdődött. Takeshi Kobayashi zenész a kurátora a több mint 3000 lemezt tartalmazó gyűjteménynek.

Tokyo Record Bar New York City:

Végül, de nem utolsó sorban japán hangulat New York városában.

A cikk alap ötletéért köszönet a Bároknak, és a McIntosh-nak.

Forrás és képek: Fent felsorolt Hi-Fi Bárok, és McIntosh