Luxman CL-38uC elő- és MQ88uC végerősítő

Luxman CL-38uC elő- és MQ88uC végerősítő

Alig akad néhány hasonlóan nagy múltú márka, amely ilyen szeretettel és hozzáértő módon ápolja hagyományait. A frissen megjelent CL-38uC elő- és MQ88uC végerősítő készülék-együttes a Luxman 1969-70-es gyártási ciklusában sikeres CL-35 és MQ-60 erősítő-modelljein alapul. A Luxman a piaci helyzetre rugalmasan reagáló gyártó, szorgalmasan tervez különböző magas elvárási szinteknek megfelelő termékeket, talán egy kisebb, de hálás ügyfélkörnek szállít. A jelenleg felmerülő kérdés, hogy a nosztalgikus jellegű új típusok csak a múltidézés miatt tetszenek, vagy megfelelnek a modern igényeknek is?

A Luxman vezetői tudják, hogy a vásárlók értékelik a hagyományos formatervezési vonásokat. Az új erősítő-páros diszkrét bája első látásra szerelem. Az előerősítő, fa kávában, gyönyörűen „régimódi” kapcsolókkal elkápráztatja a retro-kedvelőket. A klasszikus előlap kialakításának, a gombok és karos kapcsolók gondos kiválasztásával funkcionálisnak, de ugyanakkor gyönyörűnek is kell lennie. A készülék fémből készült házának belseje minden irányba árnyékolt.

A CL-38uC modell alumínium előlapján frekventált helyen, de a kezelés logikáját követő pontjaiban, mindkét oldalon négy, jellegzetes karimájú vezérlőgomb található. Az előerősítőben a hangerő-szabályozást hagyományosan egy motoros potenciométer végzi. A mély és a magas hangok vezérléséhez kapcsolható kiemelési/vágási frekvenciákon működő hangszínszabályzók lehetővé teszik a hallgató számára, hogy a jelet a kívánt tónus-karakterre finomítsa.

 

Az öt bemeneti csatlakozás magában foglal egy phono, négy nagy-szintű és egy szimmetrikus (XLR)bejáratot. A Luxman CL-38uC előerősítő elektroncső-alapú MM / MC egy eredeti megoldású phono-szakaszt kínál. Az alacsony- és a magas kimenetű mozgótekercses hangszedők jelének fogadására a bemenetek mindegyikének független MC transzformátora van, és az MC impedancia kapcsolóval választható. Az invertálható XLR-bemenet külön transzformátorokkal rendelkezik, javítva az integrációt más csúcskategóriás berendezésekkel.

A mágneses fluxus-szivárgás megakadályozásának és a zaj kiküszöbölésének érdekében a toroid teljesítmény-transzformátornak és a fojtó-transzformátornak integrált árnyékolt tokjai vannak. A CL-38uC minden erősítési szakaszban a cég saját szabadalommal védett SRPP (Shunt Regulated Push Pull) áramkörét használja.

A Luxman saját, kiváló minőségű transzformátort és blokkoló kondenzátorokat használ. Az áramköri topológiában alkalmazott nyolc darab kettős trióda (3 x ECC83S / 5 x ECC82) a szlovák JJ Electronic (Szlovákia) üzeméből származik. A csöveknek, rendeltetésszerű működtetés esetén, könnyedén el kell viselni két évtizedet. A Luxman a csöveket a phono-, a hangszínszabályzó és a fő erősítő áramkörökben SRPP elrendezésben használja, amelynek célja egy különösen alacsony kimeneti impedancia előállítása, két cső soros csatlakoztatása révén egyidejűleg. A további alkatrészek egyes elemei (nagyfeszültségű, polipropilén film-kondenzátorok) a Nichicon-tól származnak, ami nagyon fontos a következő, kimeneti szakasz vezérléséhez.

A MQ88uC teljesítményerősítő különösen tökéletesen hasonlít híres őseire. Más gyártmányoktól eltérően az MQ-88uC méretei viszonylag kisebbek, kompakt kivitelt sugall.

Az áramellátás kulcsa egy EI-magos teljesítménytranszformátor, valamint a nagyon nagy kapacitású kondenzátorokkal kivitelezett szűrés. A kimeneti fokozatot a KT88 csövek kvartettje biztosítja, amelyek A/B-osztályban, push-pull konfigurációban működnek. A két JJ Elektronik KT88 típusú trióda megosztja a munkát csatornánként, mindegyiket a Mullard ECC82 / ECC83S párja hajtja meg. A végerősítő elegendő teljesítményt szolgáltat az átlagos érzékenységi értékkel rendelkező hangsugárzók részére. Kétszer 25 Watt folyamatos teljesítmény 4, 8 vagy 16 Ohm impedancia-terhelés esetén.
A két kimeneti transzformátor OY15 típusú modellek, amelyeket kizárólag a Luxman gyárt, hermetikusan be vannak burkolva egy speciálisan erre a célra kialakított öntött alumínium házba. A figyelmes szemlélő megtalálja a Luxman címkével ellátott kondenzátorokat, amelyek különleges előírások szerint készültek. Ezek az alkatrészek különösen fontos szerepet játszanak a tonális koordinációban. Mivel egy kimeneti fokozat már csaknem 850 millivolt feszültséget is elér és maximális szintet nyújt, a végerősítő egy CD-lejátszóval teljes mértékben meghajtható. Ekkor kapcsoljuk be a bemeneti szint vezérlését.

Minden egyes készülék egy végső ellenőrzésen megy keresztül. Az összeszerelést követő 48 órát egy bejáratási folyamat tölti ki, utána következik a csomagolás, aminek hosszú úton kell biztonságot nyújtani. Vizsgáljuk meg hangzásukat – még akkor is, ha úgy tűnik, hogy közvetlenül a múltból jöttek!

Meghallgatás

Egy mondatban kifejtve ez az erősítő-együttes lenyűgöző hang-plasztikát, sebességet és a muzsika homogenitását közvetíti, egyedülálló módon megőrzi a hangképek természetes jellegét. A Luxman „luxus-hang” fantasztikus jelenlét-érzettel, aprólékos textúrával és meghatározó zenei lendülettel rendelkezik. Állíthatjuk, hogy ez a készülék-összeállítás nagyon tetszik, viszont álljon itt egy fontos „paraméter”, amit nem tudunk mérni, és ez a muzsikában rejlő érzelem kifejezése!

Jellegzetesen elektroncsöves japán hangzás – már hallom is az előítéleteket. Ami a gyorsaságot és az erőt jellemzi igen, de ha nem tudnánk, hogy japán és csöves a berendezésünk, biztosan jobban értékelne a csatornák közötti áthallási csillapítás kiválósága, hiszen ennek záloga a hangzástér élethű ábrázolása. A részletező-képesség pedig megmutatja az egy hangszer több hangszer viszonyát, a Luxman ezt fáradhatatlan dinamikával teszi. A fő hangzótól – ami beszéd, ének vagy hangszerszóló lehet – elválik a háttérben zajló hangesemény, mégpedig olyan részletességgel, hogy annak térbeli viszonyait is érzékelhetjük, egészen pontosan differenciálni tudjuk az előtérben zajló eseménytől. Minden felvételen más és más a hangszínpad, más az egyes hangszerek rajzolt aurája.

Egészen lineáris középtartomány és a szépen csengő, telt, kiegyenlített magas hang megvalósítása, igazi atmoszféra-teremtő képességgel van megáldva. A harmonikus gazdagság kellő mértékben kiterjesztett, a hangzást egyfajta koherencia és a természetes egyensúly jellemzi. Ezek mind fontos jellemzők, mert a jó zenei rendező a hangmérnököt a valóságos terek rögzítésére instruálja – tehát ha, jó a felvétel, akkor a hű reprodukció érdekében, az elektronikáknak is könnyebb a dolguk. A Luxman CL-38uC elő- és MQ88uC végerősítő mutatja a műfajok sokrétűségét, a hangszerek játékán keresztül érzékeltetett mondanivalót, együtt a hangszeres játékosok professzionális tudásával, készségével.

Az erősítő összeállítás szemléletesen rajzolja az éppen játszó hangszer térbeli helyzetét, a részletekre óriási a figyelem. A rendszer dinamikusan, rendkívül könnyedén hajtja végre a muzsika lüktetésének bemutatását. Ugyanakkor világossá válik, hogy a készülékek rendkívül közel állnak az általuk kitűzött célhoz, ez a fáradtság nélküli zenehallgatás. A kategóriában szokásosnál élénkebben hangzik az alsó három oktáv, kiterjedtebb és „valódi” háromdimenziós hangszínpaddal mutatja be a mély hangok tengerét. A frekvenciamenet alsó végének varázsa nagy csábító, még az erősítettlen hangszerek esetén is rendkívül meggyőző. A basszusgitár futamai majdnem olyan erősek, mint a középső és a felső hangtartomány. Ismét a jó értelemben van meg az egyensúly, a harmonikus felépítés. Ragyogó ötszöget alkotva sikerül a hangképet strukturálni.

A torzítási érték még a végteljesítmény elérésekor is alacsony marad. Jó a csatorna elválasztás és széles spektrumú a jel-zaj arány. Reméljük, ma egyetlen hifi-rajongó sem gondolja, hogy egy korszerű elektroncsöves erősítőnek mindenképpen meleg és lágy hangzásúnak kell lenni!Tapasztalatunk szerint a tonalitás, a tranziens válasz és a képalkotás nyújtott élvezetes hatást. Új mélységgel és térbeliséggel hallgathatunk zenét.

Az „erőművek” nagy hangerejének megvannak az előnyei, de az elektroncsöves erősítők kedvelői, (általában a hangzás „tudósai”) szemében a puszta erő alárendelt szerepet játszik. Egy tranzisztoros erősítő képes nagyon simán, semlegesen és kellemesen szólni, de semmiképpen sem hasonlítható össze azzal a hangzási többlettel, bájjal és karakterrel, amire egy elektroncsöves meghallgatásakor koncentrálunk. A hangzás nemcsak valóságosnak tűnik, hanem a hallgatóhoz közelebb hozza a zene érzelmi aspektusait. Ez egy olyan eredmény, amelyet a CL-38uC elő- és a MQ-88uC végerősítő hangsúlyozva műfaji függetlenségét könnyedén tálal. Ergo: egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy az elektroncsöves erősítők büszke tulajdonosai örömmel lecserélnék készülékeiket tranzisztoros integráltra. Éppen ellenkezőleg!

A teszt lezárultával úgy éreztük, hogy a cég által kijelölt különös figyelmet érdemlő három pont teljesül. Először is a természetes és őszinte hangzás, másodszor a tonális gazdagság, harmadszor a hangzás egyensúlya az adott árért érték. A Luxman CL-38uC elő- és MQ88uC végerősítő rendszere kifejező-képességével a hallgató érezheti azt a szenvedélyt és az energiát, amelyet a zenészek a mű eljátszásakor létrehoznak.

Konklúzió

A Luxman, az SQ-5A vákuumcsöves integrált erősítő 1961-es bemutatása óta, szünet nélkül folytatja az elektroncsöves erősítők gyártását. Számos olyan modellt készített, amelyet a világ nagyra értékel és az elégedett zenehallgatók – még a megjelenésük után évtizedekkel is – szívesen hallgatnak. A CL-38uC és az MQ-88uC modellek ötvözik a Luxman történetét, a csöves-erősítők gyártása során megszerzett hagyományos tudást és készségeket. A Luxman készülékei kulturális örökségből származó termékek. Magas fokon képviselik a gyártó hitvallását, a megtestesült értéket. Eredeti megjelenésük melegítik a szívet, míg a korszerű technológia időtlenül érvényes hangzást nyújt.

A Luxman vákuumcsöves páros csatornánkénti 25 Watt kimeneti teljesítménye kellemes meglepetést szerez az energikus hangzással és a nagy impulzusok megjelenítéséhez kellő tartalékaival. A KT88 csövek és a Luxman OY15 transzformátorok minősége hozzájárul a teljes frekvenciamenet kontrolljához, a hangsugárzók gond nélküli vezérléséhez. A megfelelő hangsugárzók alkalmazásával az MQ-88uC sztereó erősítő tökéletes szinergiát mutat.

A rajongóknak nem kell magyarázni, de a most ismerkedők is könnyen meggyőzhetők saját meghallgatási élményük alapján. Ez a Luxman erősítő-összeállítás bemutatja milyen is az életszerű hanghatás, a muzsika a referencia-szintű frekvenciatartásban és a temérdek felharmonikus bemutatásában észlelhető.

Pro

  • + a külső és a belső térben rend és szimmetria uralkodik
  • + rövid úton erősödik a jel
  • + a kiváló minőségű, egymáshoz válogatott alkatrészek
  • + a konstrukció kézimunka

Kontra

  • – a két készülék arculata egy kissé eltér egymástól

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]