Aurender ACS100 hálózati-lejátszó

Aurender ACS100 hálózati-lejátszó

Az Aurender célkitűzései közé tartozik a számítógép eltávolítása a digitális alapon működő zene-lejátszásból. Mint ismeretes, a hangláncban egy számítógép forráskénti használata jelentős mértékben csökkenti az audio-élményt. Jobban, mint gondolnánk! Ezért készülnek a célgépek.

Az új Aurender ACS100 típus a fent említett kategóriából is egy jellemző, univerzálisan használható készülék. A megcélzott fogyasztói csoport az olyan audiofilek tábora, akiknek sok a CD-lemeze vagy több CD-gyűjteménnyel rendelkező barátja is van, és az előfizetős streamelhető tartalmak valamint a digitális zene-tárolás irányába kacsintgat. Az ACS100 modellel az Aurender teljes palettán mindebben a legfejlettebb, kényelmes megoldást kínálja. Árkategóriájában talán a legtöbb szolgáltatást nyújtó készülék került teszt asztalunkra. Az ACS100 támogatja a nagy felbontású adatok kezelését, a CD-lemezek műsorának mentését, a metaadatok szerkesztését, a könyvtárkezelést és alkalmazásvezérlést – és, még csak nem is szaladtunk előre. A több módszerrel és megoldással rezonancia mentesített készülékház anyaga megmunkált alumínium, rajta nagyon jól mutat a frontlap nagy részét elfoglaló, négy hüvelyk képátlójú, színes LCD panel. A színes kijelző távolabbról, akár a zenehallgatás hangsugárzóktól elhelyezett három méteren belüli foteljéből is olvasható információkkal látja el a felhasználót. A képernyőn a kezelési menühöz, a rendszer-információkhoz, az albumok borítójának előnézetéhez és a felvétel meta-adataihoz férünk hozzá. A szuper-kondenzátorok „csomagja” által szolgáltatott, szűrt, sima, 19 Volt-os tápfeszültség, és a zavar-védett külső tápegység lehetővé teszi mind a 11 fontos részegység számára az áramellátást.

Az Aurender ACS100 hálózati-lejátszó elsődleges funkciója és használatának jelentősége (mint zenei szerver belső tárral és a streamelés) nagyra értékelhető. Az ACS100 zenei szerver, streamer, támogatja a nagy felbontású fájlok lejátszását, a CD-lemezek másolását, a metaadat-szerkesztést és zenei-könyvtárunk kezelését. Egy fedél alatt biztosítja a zenei élvezeteket számítógép nélkül, beágyazott Tidal, Qobuz és Spotify fizetős műsor-szolgáltatók zenei könyvtárának hozzáférésével. A Tidal műsor választékában fellelhető MQA kódolt műsor anyagok remekül játszhatók, mert az Aurender alkalmazáson keresztül vásárolhatunk egy MQA Core dekódert, ezzel lehetővé téve az MQA állományok kibontását, és a jeltovábbítást az MQA képességgel nem rendelkező DAC-egységek részére. A PCM-jelfolyamhoz 32bit/786 kHz felbontásig zökkenőmentes az átalakítás, és képes feldolgozni a natív DSD512, 32 bit/384 kHz PCM, vagy akár a 256 DoP fájlok műsorjelét. Az Aurender ACS100 CD-rip esetén a legnépszerűbb kodek-választékkal (FLAC, WAV, AIFF) operál.

 

Az ACS100 típus egyik fontos szolgáltatása a CD-lemezek zenei anyagának a tárhelyre történő „másolása”. (nem CD-lejátszó, erre a funkcióra nem használható) A másolás/betöltés céljára a TEAC sík-töltésű mechanikáját és a saját tervezésű OneTouch metódust használhatjuk. A zeneanyag bevitele gyors, pontos s megbízható, az Acronova Nimbie Autoloader a CD-lemez alapú másolást és tárolást segíti elő. Címke szerkesztő szoftvere a Meta-Tag Editing In-App tetszés szerinti műsorszerkesztést, válogatást, törlést és rendezést biztosít. A rendszer gyors működtetésének záloga az Intel N4200 Quad CPU, amely mindenki számára egyértelműen kiemelkedő minőséget nyújt. A rendszerhez és a gyorsítótárhoz szükséges belső memória egy 240 GB-os SSD-n található. Mint a cég összes eszköze, az ACS100 is a gyorsítótáras lejátszást alkalmazza. A lejátszás indításakor a készülék beolvassa a fájlokat az SSD memóriába és onnan végzi a lejátszást. A megoldás következtében a könyvtári „meghajtó” alapjáraton megy, csökkentve ezzel a mechanikai és elektromos zajt, miközben csökken a kopás lehetősége is.

Az ACS100 lehetővé teszi, hogy magunk döntsük el, mennyi tárhelyet (legfeljebb 8 TB) és mikor szeretnénk a készülék hátsó fiókjaiban elhelyezni. A hátsó panelen kettő csúszótálca került beépítésre, amelyek 2TB-ig fogadják a SATA HDD-ket. A felhasználó dönthet úgy, hogy egy vagy két meghajtót telepít, a kívánt tárolókapacitás alapján. A HDD-k fizikai méret függősége (7 mm vastagság) miatt, főleg ha nagyobb tárterület szükséges, ajánlottabb az SSD-kel történő üzemeltetés. A kettő Raid-1 2,5”-os merevlemez tartalma tükrözhető, ekkor az adatok olvasása a HDD-ről párhuzamosan történik, felgyorsítván az olvasás sebességét, az írás normál sebességgel, párhuzamosan történik a meghajtókon. Az eljárás igen jó hiba védelmet biztosít, bármely meghajtó meghibásodása esetén folytatódhat a működés. A SmartCollect segítségével, és egy második Aurender készülékkel, könyvtári másolatok készíthetők. A két fiókos tár kapacitásán kívül lehetőség van külső tárak rendszerbe-kapcsolására, így már biztosak lehetünk benne, hogy életünk végéig hallgathatunk zenét. A RAID koncepció megközelítőleg 1987-ben született meg. A Kaliforniai Egyetem számítástudományi tanszéke (University of California, Berkeley) ekkor dolgozta ki a RAID rendszert, melynek első célkitűzései csupán a két vagy több merevlemez összekapcsolása oly módon, hogy az a számítógép számára egy darab logikai meghajtónak látszódjon (RAID 0), majd ezt követően fejlesztések során 1-től 5-ig határoztak meg különböző szinteket (RAID levels), amelyek mind más és más elven valósítják meg az összekapcsolást, olyan szempontokat figyelembe véve, mint a nagyobb kapacitás, nagyobb biztonság, illetve nagyobb sebesség elérése. A tükrözés akkor hasznos, ha az olvasási teljesítmény vagy a megbízhatóság fontosabb, mint az eredő adattárolási kapacitás.

A készülék működtetésre komplex vezérlő applikáció áll rendelkezésre, táblagép és telefon egyaránt használható. Az Aurender alkalmazás iPad/iPad mini és android alapon működő készülékekhez letölthető. Egyszerűen páratlan felhasználói támogatást nyújt egy saját fejlesztés, a Conductor alkalmazás. Használatával lehetővé válik az Aurender mérnökei számára, hogy gyorsan diagnosztizálják és kijavítsák az esetleges problémákat az interneten keresztül. A felhasznált alkatrészekre és a szakszerű munkára vonatkozó jótállás alapszolgáltatás. Egy jól izolált LAN port csatlakozik az útválasztóhoz, két USB 3.0 port a gyors adatátvitelhez. Rendelkezésre áll egy második, hátsó paneli USB 2.0 kimenet hubként való alkalmazáshoz, vagy USB tároló meghajtóként történő felhasználáshoz. A készüléket USB 2.0 kimeneten csatlakoztathatjuk egy külső DAC-egységhez. Mivel alapanyagunk kiváló innen már a rákapcsolt DAC kvalitásai döntik el a hangzásminőség élvezhetőségét.

Meghallgatás

Naná, hogy először néhány CD-lemez berippelésével kezdtük a teszt-procedúrát! Az Acronova Nimbie Autoloader technológia tud valamit ami nincs az átlag és a középkategória orrára kötve. Nemcsak a gyorsaság, egyszerűség, pontosság, hanem a hangzás amivel meg tud lepni. Az ezerszer meghallgatott műsoranyag apró eltérésével, lágyabb megszólalásával, áttűnő energia bombáival magabiztos, erőteljes, ugyanakkor mégis természetes, valósághoz közeli teres hangzás fogad, rengeteg részlettel. Már a mikrodinamikai képességek is lehengerlők. A saját CD-lemezek bevitele szinte vonzza a többit, a barát és a szomszéd gyűjteményét. Egyre másra kerülnek a mechanikába a kiváló hangfelvételek.

A nagy hangerejű részleteknél és a nagy tranziensek átvitelénél agyunknak hagy helyet és időt összehasonlítani egy CD-játszó hangzásának emlékeivel. Új értelmezést kap középsáv tartománya – ahol a zene szól – a zenészek hangszeres dialógusai annyira közvetlenek, mintha a szobánkban lennének. A már említett egyensúly valóban elvitathatatlan, a finom hangok, a legapróbb neszezés is mindig jól körülírhatóan tálalt. A kortárs drámai filmzenék szuggesztív erejét jól osztja be, a teljes dinamikai skálát nem kihasználva is jól megjáratja a hangsugárzóinkat. Az egyes hangszerek a rájuk jellemző hangterjedelemben és az általuk keltett aurának mennyiségi érzékeltetésével szólnak.
A mű lehet izgalmas, vagy zaklatott, az érzelmeknek teljes skáláját be tudja mutatni. Sztereó hívők figyelem! Még a kemény diónak számító komolyzene is magával ragadó, nagy levegővel, igényes köntösben szólal meg Beethoven, Mozart, vagy Verdi muzsikája is. Vonósai szállnak, repülnek, a zenekar mintha pár centivel a talaj felett lebegne, annyira tágas a tér, és jó az atmoszféra. Tempója jó a produkció így is kiváló és szórakoztató. Lírai darabok hangzását a hajlékonyság, kecsesség jellemzi, míg a drámai hatások is mindig pontosan célba találnak. Mindösszesen a fontos kritériumoknak kiválóan megfelel, kár, hogy sokak számára az álmok mezejére kalauzol.

A digitális műsor-szolgáltatók, valamint az internetes rádiók hangzását összehasonlítva megállapítható, hogy egymástól nagymértékben eltérnek. Viszont van biztonságérzet, ami valószínűleg abban rejlik, hogy nemigen hallani megemelt hangerőn sem torzítást. Sajnos az élvezetekből levon a tömörítés és az adatvesztés. Azért kell ezt tisztázni, mert e készüléken keresztül hallható mindez. Dicséretére válik, hogy a minőségi zenehallgatás felé viszi a hallgatót. Gazdagon, kellő telítettséggel tárul elénk a muzsika. A néhány zeneszerszámra hangszerelt műveket, mint a jazz trió/kvartett vagy a kamarazene a legjobban képes érzékeltetni. Levegős megjelenítéssel tálalja a művészetet. A dinamikai mennyiség az ütőhangszerek megvalósításának esetén egészen jó. Az elektronikus hangszerek szólója esetén egy kicsit fedi a zenekar többi tagjának hangzását, éppen ezért úgy tűnik a szólógitár és a szintetizátorok uralta pop és rock muzsikák kellő részletezettséggel szólnak.

Mindenképpen kihallható a közelmikrofonozott felvételek hangzásfölénye, a kevés hangszeres művek tiszta, jól elkülöníthető hangszínpada. Az összes elektronikus hangszer, melynek hangját már a felvételi stúdióban kreálják dinamikusan, lendületesen szól. Mivel a torzított gitár és a szintetizátorok matematikailag kiszámított felharmonikusai abszolút tisztán hallhatók hajlamosak vagyunk azt hinni, más/több van a felvételen, mint amit eddig hallgattunk. Együtt álló, kellemesen ható, rendkívül sokáig fáradság-érzet nélküli hangzás. Nem nagyon tömör, kellő mértékű, a felvételeken hallhatóan másképpen megvalósított basszus, akár a bőgő, akár a basszusgitár megjelenítése. Nem borús hangzás, nem dünnyög, hiteles mély-tartomány, jól hangsúlyozott alsó oktávok.

Nem egy-kaptafás játékos, szignifikáns a források, a felvételek és a felbontás közötti hangzás különbség. Meglepő, hogy csak egy egyszerű USB-rézkábel használata esetén is milyen egyenletes, erőteljes, telt hangok szólalnak meg. Nem ígér és teljesít egy picivel sem kevesebbet, minthogy nagy-sebességű jelfeldolgozásra képes. Látszik, hallatszik, hogy az ACS100 egy tőről fakad a cég A30 típusjelű csúcs-modelljével. Természetesen nem akarjuk összeereszteni a majdnem húszezer euró értékű „nagytestvérrel”, bár bizonyos párhuzamok vonhatók, viszont arra mindenképpen felhívjuk a figyelmet,, hogy a Harry Lee alapította cég kiválóan tudja ezt a műfajt árban „beljebb is” művelni.

Konklúzió

A feltételezés, hogy már sokan rendelkeznek bőséges ismeretekkel a digitális tárolásról és streaming-ről, arra predesztinálja a céget, hogy összetett megoldást nyújtson a temérdek felmerülő igényre. Az Aurender ACS100 hálózati-lejátszó egy fantasztikusan jól használható készülék a zenei szerverek kínálatában. A teljes zenegyűjteményt egy helyen tartva egy zenei szerverként működik. CD-lemezek rippelése után tárolja és katalógusba rendezve játssza le a teljes gyűjteményt. Az ACS100 a zenei fájlok tartalmát digitális audio jelként továbbítja egy általunk választott DAC felé, ami szintén előny. Az ACS100-at azzal a céllal fejlesztették, hogy az ACS10 költséghatékonyabb változata legyen, esztétikailag kellemes, egyszerű, haszálata kényelmes. Egyszerűen sokkal többet nyújt, mint a többi versenyképes márka ebben az árkategóriában. Ennek tükrében az ára reális.

Ne elégedjünk meg a cikkben lévő „csendes” megjelenítéssel, mindenképpen szerezzünk személyes benyomást a készülékről, hallgassuk meg az általa kínált hangzásminőséget!

Pro

  • + informatív, színes LCD panel
  • + CD-lemezek másolása
  • + bőséges tárolási lehetőség
  • + Tidal, Qobuz és Spotify kliens
  • + komplex vezérlő applikáció, diagnosztizáló és javító alkalmazás

Kontra

  • – nincs koax vagy optikai csatoló, csak USB kimenet

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]