Jön az új Elac Debut 3

Az Elac Debut széria a közel 100 éves gyártó legkisebb, és talán legnépszerűbb sorozata. Ugyan még nem tartalmazza az ikonikus Elac technológiákat, de rengeteg elismerést gyűjtött be az árát messze meghaladó hangzás minőségével. Minden elképzelhető díjat elnyert, mert más gyártók képtelenek voltak vele versenyre kelni.

De lássuk be, ennyi év után ráfért a frissítés. Kezdjük talán a kozmetikával, amin bőven volt mit javítani. Az öreges megjelenést felváltatta a modern elegancia. A magas sugárzó terelőn kívül annak membrán anyaga is változott, de erre majd még kitérünk. Vissza költözött hátra a kicsatoló cső, hogy csökkenhessen a magasság.

Oldalról nézve látható, hogy a mechanikus méretekben ugyan van némi eltérés, de jelentéktelen. A gyártó a felületet black brushed vnylnek nevezi. Nincs színválaszték, egyenlőre csak a fekete elérhető, ám ez talán elfogadható, mert szép.

Nézzünk rá alaposabban:

Mélysugárzó:

A membrán anyagnak megtartották a régi jól bevált aramidot, de nézze csak a gumi szélét, ott lát újdonságot. Nem véletlenül többször girbegurba, erre-arra. Céljuk az egyenletes frekvencia átvitel önhatalmú kiemelések és csillapítások nélkül. A felső horpadás meg azért kellett bele, hogy fölé férjen a csipogó. Egyszerű design elem, ami az előd sorozatban is így volt.

A magas sugárzó:

Hullámterelés másként, ami nem utolsó sorban szuper megjelenést kölcsönöz neki. A sugárzási karakterisztikát hivatott szélesíteni. Tudnia kell, hogy soha nem lesz a JET ellenfele (mint ahogy más csipogó sem), ám annak az irgalmatlan szélességnek is ára van. Nem is kevés. A nagy változás a membrán anyagban van, az új sorozat alumíniumot használ. Nincs is ezzel semmi gond, mert egy olcsó szövet csipi ugyanannyira hajlamos a fémességre a fázison kívüli hangok miatt, ha tolja a hangerőt. Majd meghalljuk, ám abban hallatlanul biztosak vagyunk, hogy vissza nem léptek!

Mágneses rögzítés a porvédőn:

Szépészeti elem, de végül is amikor le van szedve róla, mert a gazda hallgatja, nem kell sietni a visszarakásával, mivel nem marad utána lyuk.

A lábazat:

Elegáns, jól néz ki. Sőt drágább hangfalakon is megállná a helyét.

Hogy épül fel a széria?

Mindenből van kétféle, csak az Atmosból nem. A mélyközép és a mély hangszóró átmérője a választás alapja. Az 5 ¼ inches átmérőjű wooferekkel épített verziók az 5.3 típusok, míg a 6 ½ inches a 6.3 névre hallgatnak. A számok előtt álló betűjelzések C a center, B a bookself, és F a front jelzései.

Árak:

A végére hagytuk az árakat. Fontos tudnivaló, hogy a Debut 2.0 verzió nálunk, és a szerződött partnereinknél folyamatos akcióban volt rendelhető, hogy kifuttassuk a készletet, mert mi kicsit korábban értesültünk a Debut 3 várható érkezéséről. Miért fontos ez? Mert így jelentősnek tűnhet az árkülönbség, ám a környező országokban a normál árakon futnak még talán most is, ezért ott csekély a különbség. Megtévesztő lehet az, hogy sok helyen a darab árat fogja látni, ami csak a centerek esetében realitás, minden más esetben kattintás vadászat gyakorlatlan vásárlóknak.

Debut C5.3, 299,00 Euro

Debut C6.3, 399,00 Euro

Debut B5.3, 359,- Euro párban

Debut B6.3, 439,- Euro párban

Debut F5.3, 799,- Euro párban

Debut F6.3, 999,- Euro párban

Debut A4.3, 499,- Euro párban

Mikortól?

Ezt pedig azért hagytuk a legvégére, mert még erre vonatkozóan nincs pontos adatunk. Európa legnagyobb Hi-Fi kiállításán mindenkinek illik virítani, nem valószínű, hogy sokat kell várni. Még egy titok, amit megoszthatunk, a HiFi Journal Magazin (ezúton köszönet nekik a kiállítás és porvédő képekért)  talán már meg is hallgathatta a minta darabokat, és bemutatót fognak róla megjeleníteni. Jelen pillanatban ők tudnak a legtöbbet a hangjukról, amit majd közzé is fognak tenni – reméljük hamarosan.

Amennyiben a hangja is olyan jó lesz mint a megjelenése, az Elac betartotta az ígéretét, miszerint lehet szép és jó hangfalat gyártani elfogadható pénzért.