Audio Research REF330M beharangozó

Rettenetesen nehéz ideális köztes megoldást találni. Jelen esetben a köztes megoldás, wattokban mérhető teljesítményben értendő. Az Audio Research egy csatornás végfok kínálata aktuálisan hézagos, de gőzerővel dolgoztak azon, hogy kitöltsék az űrt. Miről is van szó?

A Reference 160M tökéletes bárki számára, akinek hangfala 140 W feletti teljesítményt nem igényel. Aki pedig semmiben nem akar kompromisszumot kötni, az választhatja a Reference 750SEL mindent elsöprő 750 wattnyi teljesítményét. A kettő közötti rést kellett kitölteni, és 300 W teljesítményű végfokot tervezni, ami az ideális köztes megoldást jelentheti. Így született meg a Reference 330M.

Hosszú tervezés évek előzték meg a végleges változatot. 2022-ben úgy tűnt, hogy pontot tesznek a mérnökök a tervezés időszakra, mert Münchenben bemutatták a REF320M-et. Mint az a lenti képen látható, KT150 és 6H30 volt az alap koncepció szimmetrikus elrendezésben, ahogy az illik. A tápegységben 6550 (hátul) lett volna, mert itt is megadták a módját.

Gyanítjuk, hogy ezzel a felépítéssel is emelt fővel együtt tudott volna a világon bárki élni, ám a mérnökök tovább gondolták a dolgot (végül is ez a feladatuk), és nem került gyártásba a masina, hiába rendeltünk belőle azonnal. Miért? Mert jobb régi és új ötletek valamint technológiák alkalmazásával stabilabb működés, nagyobb teljesítmény, ezáltal jobb hang vált elérhetővé. Tudnia kell, hogy ténylegesen nagy teljesítményt előállítani elektroncsövekkel macerás, észnél kell lenni, különben pillanatok alatt lerombolja magát a cucc. A valós 300 W felett nem lehet játszadozni, márpedig az Audio Research ennél kevesebbel nem érte be.

Kezdjük azzal, hogy mi benne a régi ötlet:

A 2005-ben bemutatott Reference 610T bemeneti fokozatában alkalmazott megközelítés mód volt a kiindulási alap. Itt a bejövő jelet 6N1P fogadta, 6H30 volt a követő, és 6L6 a meghajtó. A teljesség kedvéért két 6550 hajtott darabonként nyolc másik 6550-et csak azért, hogy előálljon a 600W a végén.

És most következik a mérnöki látásmód mássága. Ugyanis az új modellben ez az elv, de teljesen más alkatrészek találhatók. Bocsánat, de ezt nem lehet felszínesen súrolni, kicsit bele kell mennünk a műszaki mélységekbe, hogy érthető legyen. A teljesítmény erősítő résszel később foglalkozunk, most csak az elejére koncentrálunk.

Itt a bejövő jel feszültség erősítését ECC83-ra bízták egy kis csavarral. A cső kimenetét bipoláris tranzisztorokkal csatolják a következő fokozatra. Nyugi, ezek a félvezetők egyrészt tökéletesen passzolnak az ECC83-hoz hangban, másrészt nem végeznek erősítést, csak impedanciát illesztenek a 6H30 felé. Erre azért van szükség, hogy a lehető legmagasabb headroom legyen elérhető. A 6H30 differenciál erősítőként alkalmazva már rengeteg alkalommal bizonyította a kiválóságát, ám a munkapont beállítását itt DMOS áramgenerátorral tovább stabilizálták, és végül így hajtja meg a teljesítmény erősítő csöveket. A front panel ablakon benézve középen láthatók a csillapító gyűrűkkel díszített apróságok.

Mielőtt tovább mennénk, egy pillanatra elakadunk a végfok cső típus választásnál.

Igen, ezek az új KT170-es tetródák. Nincs rájuk más mentség, mint az általuk nyújtott nagy teljesítmény. Amellett, hogy dudor van a tetején, azt kell róla tudni, hogy a disszipációs teljesítménye eléri a 85 wattot, ami azt jelenti, hogy két darabbal 300 W feletti kimenő teljesítmény állítható elő. Így nincs szükség arra, hogy a masina úgy nézzen ki, mint egy uborkás üvegekkel telerakott spájz. Ám ezeknek a csöveknek nagy szüksége van stabil tápellátáson kívül nagyon pontos munkapont beállításra. Itt pedig még egy tervezési kihívással szembesültek. A vásárlók ugyanis szeretnék, ha ezzel nem nekik kéne bíbelődni! Maradt tehát az auto bias, ami ugyan nem ideális, de mindenképpen kényelmes. Szilikon karbid (SiC) JFET félvezetőkre bízták a feladatot, aktuálisan ez a legjobb ami csak létezik, így a kiváló headroom érték mellett a megrendíthetetlen mélyhang átvitel is kipipálható.

Hálózati trafó és kimenő trafó ügyben az Audio Research a mércét mindig nagyon magasra helyezte, hiszen a hangminőséget ezek döntően befolyásolják. Ezen a téren annyi változás történt, hogy a REF330M hátsó részében gyönyörű burkolatot kaptak. Aki ismeri a gyártó hagyományosan ipari megjelenési formáját azok egyenesen fényűzőnek fogják találni! A hátsó részen lévő két hordfület nagyra fogja értékelni az, aki gyanútlanul oda helyezkedett állványra emeléskor. 46 kilós a végfok doboz nélkül, de legalább jól bele lehet kapaszkodni. A másik is ilyen nehéz, ezért érdemes helyet cserélni, amikor azt cipelik a helyére.

Néhány más dolog, amit érdemes róla tudni. Csak a multi lineár üzemmódban használható. Ez logikus döntés, hiszen akinek ekkora teljesítményre van szüksége, az ne bohóckodjon a trióda beállítás fél árbócával, mert úgy is kevés lesz. Egy ideje már megszokott, és igen praktikus az üzemóra számláló, a 12 V-os trigger, a hűtő ventilátor sebesség szabályzása, és az RS232. Az pedig nem is kérdés, hogy az elejétől a végéig szimmetrikus felépítésű, igaz kínál RCA bemenet csatlakozás módot.

Adatok, amit nem valószínű, hogy módosítani fognak:

Kimeneti teljesítmény: 330 W

Auto bias

Kimeneti csatlakozások: 4 ohm, és 8 ohm

Automatikus készenlét, ami kikapcsolható funkció

Elektroncső készlet:

6 db KT170 végfok

1 db ECC83 és 1 dB 6H30 bemenet

1 db 6550 és 1 db 6H30 tápellátás

Várható megjelenés: 2024 július-augusztus

Ár: 80.000 USD párban

Íme ahogy a kiállításon bemutatták: