Hangzásminőségek kategorikus besorolása

 

Hifi készülékek és hangsugárzók

 

Mindazon nagy gyártási sorozatban készített termékeket, amik megfelelnek az 1965-ben lefektetett normáknak (DIN 45500) hifi-nek nevezzük. Ezeknek a termékeknek ezen szabvány szerint rendben van a hangzása, (magas-, közép- és mély-hangok) műszaki paramétereit tekintve kicsiny mértékű torzítás mérhető és teljesítményük is a házi használatra optimalizált. Ez a kategória, amióta a szórakoztató elektronika műfaja létezik, nagyjából ugyanazt a színvonalat produkálja, alkalmazkodva a műsorhordozó formátumok (lemez, kazetta, CD, fájlok) adta új lehetőségekhez és az alkatrészgyártó ipar mindenkori fejlettségi szintjéhez. (pl.: miniatűr felületszerelt alkatrészek)

A hangzási eredmény olyan, mintha minden meghatározhatóan a két hangsugárzóból szólna. A komponensei néhány százezer forint értékűek.

 

Audiofil készülékek és hangsugárzók

 

A termékek ez esetben is elég nagy gyártási sorozatban készülhetnek, de egységeikben a tervezés és az anyaghasználat a jobb hangzásra való törekvést sugározza. Egyes esetekben válogatott alkatrészekből speciális beállításokkal, különböző hangzásjavító szolgáltatásokkal egészülnek ki, jobban alkalmazkodva a különböző zenei rétegigények (elektronikus-rock, akusztikus-hangszeres zene) kielégítéséhez. Hangzásuk beavat a muzsika történéseibe, az adott hangfelvételről bemutat olyan részleteket, amit az előző kategóriában nem találunk meg. A két kategória között nem éles a határ, egyes modellek bele-bele lógnak az eggyel magasabb szintbe. Mindenképpen fontos a jó ár/érték arány, bár ezt a világpiaci viszonyok is befolyásolják.

A hang leválik a hangsugárzóról, tagolni is lehet a hangzásteret, már-már meglepő részletességgel.Az árszorzó előbbi (hifi kategória) kétszerese, háromszorosa.

 

A High-End termékek köre

 

Amennyiben egyszerűen szeretnénk fogalmazni: minden ami az említetteken felül van – sőt még ettől is több, mondhatni, plafon a csillagos ég. A rendkívül magas igények miatt a megvalósítás (konstrukciók, alkalmazott alapanyagok, egyedi szabadalmak összessége) a muzsika legélethűbb megvalósítását célozza. A High-End termék sok esetben nemhogy kis sorozatban, de teljesen egyedi darabokban nyilvánul meg, akár elektronikáról, akár hangsugárzóról beszélünk. A muzsika legrejtettebb részleteit és a felvétel körülményeit is hallhatóvá teszi. Külső kivitelezésében a formatervező művészek munkája csatlakozik a hangzást „gyártó” cég egyéni filozófiájához vagy tükrözi azt. A belső részegységek megalkotásánál kihangsúlyozott szerepe van az egyedi megoldásoknak, a szabadalmaknak, a legfinomabb alkatrészek felhasználásának, az összeszerelés és kivitelezés kézműves mester-munkájának – ezt az árak is tükrözik.

Csodálatos produkciókról kiváló tolmácsolásban hallani mindent, közel a valósághoz. Itt az ár már komponensenként hétszámjegyű legalább.

De!

Arról kellene szólnia a High-Endnek, hogy az az Audiofil kategória „felső háza”, ahol kompromisszumot nem tűrve hozzák létre a lehető legjobb minőséget. De már a szóhasználatot is elcsépelték, ebben a marketinggel teletűzdelt világban, hiszen sok márka terméke amit High-Endnek hívnak még a valós audiofil kategóriába se nagyon lehet besorolni.

 

Ultra High-End

 

A szaksajtó azért találta ki ezt a kifejezést, hogy a húsz-, ötven- százmilliós termékek megkülönböztetve legyenek a többi High-End komponenstől.

 

Örömmel segítünk minden kérdésben, ha szeretne eligazodni a különféle márkák termékei és azok adottságainak megítélésében, hogy jobban tudjon választani közülük!