Elac Vela FS409 álló hangsugárzó

Elac Vela FS409 álló hangsugárzó

Újra itt van a nagy csapat! Az Elac nagy sikerű 400-as szériája teljesen megújult. A Vela fantázianévre keresztelt modellek legnagyobbika az FS409 álló modell az eleganciát és az erőt ötvözi a legkisebb részleteket is bemutató hangzással. A Vela név utal a gyártó tengerészettel kapcsolatos gyökereire. A Vela latin kifejezés a vitorlázás többes száma. Egy termékváltás soha sem könnyű feladat, de ez az új modell egy teljesen új, finomított kialakításban jeleníti meg a régi technikát, az akusztikus átalakítást.

A lenyűgözően szép, karcsú, érzékeinkre átütő erővel ható kialakítás, elnyeri a látóidegek rokonszenvét. Amennyiben pusztán ipari termékként tekintünk rá, leszögezhetjük, hogy komplex, magas színvonalú portéka. A lágyan domború előlappal kiegészített trapezoid alapú hangszekrény akusztikus megfontolásból, a fázis kiegyenlítés miatt, enyhén hátrafelé döntött kialakítású. Valódi fából készült felületei hét rétegben magasfényű lakkozást, kézi polírozást kaptak, a hangszórók körül alumínium peremmel, fedlapján valódi bőrrel kombinálva. A valódi fa furnér erezetét odafigyeléssel, szimmetrikusan alkalmazták. A nem párhuzamos felületek és a lekerekített élek nagy sugara együttesen elősegíti az jó akusztikai megjelenítés képességeit. Az alkalmazott kidolgozási/építési technikákkal csökkent a hangszekrény rezonanciája és a káros diffrakciók kialakulása. Sehol egy csavar, sehol egy felesleges műanyag alkatrész. Az Elac Vela FS409 tervezése egyrészt szemet gyönyörködtető, másrészt zökkenőmentes hangreprodukciót valósít meg.

A Vela FS409 hangsugárzó szerkezetét tekintve egy tipikus három és fél-utas, basszus reflex modell. Az Elac Jet5 magas hangszórójában, az Oskar Heil-féle Air Motion Technology egyedülálló megoldását, a cég által még 16 saját szabadalommal továbbfejlesztve, nagyon könnyű és nagy felületű mylar-fólia membránját használja. Az erős mágnesek között felfüggesztett membrán, könnyedén, gyorsan és egyenletesen sugározza ki, akár 130 fokos szögben a legmagasabb frekvenciákat.

Oskar Heil (1908 – 1994) német villamosmérnök és feltaláló. O.H. a Georg-August University of Göttingen egyetemen tanult fizikát, kémiát, matematikát és zenét. 1933-ban a „Molekuláris Spektroszkópia” című munkájáért PhD fokozatot szerzett. Az 1970-es évek elején feltalálta az általa leírt Air Motian Technology alapján működő hangszórót amit az ESS AMT1 hangsugárzójában alkalmazott. Az alacsony tömegű membrán mágneses mezőben van felfüggesztve, a nagy erejű mágnes intenzív mezőt koncentrál a membrán körül. Amikor a jel áram áthalad a csíkokon, a hajtogatott részek egymás felé irányuló mozgása a levegőt ötször gyorsabban mozgatja, mint egy hagyományos kúp alakú membrán. Mivel a membrán harmonikaszerű lapokba van hajtva, gyorsan reagál a jelre (nyílik és záródik) ugyanazon területen nagyobb térfogatú levegőt mozgat, mint egy hagyományos sík szalag. A gyorsaság hatékonyabb légmozgást, ezáltal jobb hang-visszaadást biztosít, beleértve a nagy dinamikai és a széles frekvenciatartományt.

A JET magashangszóró már régóta jól bevált, szinte az Elac emblematikus technológiájává vált, de a Vela 409 modell több, más újítást is tartalmaz. Első pillantásra a többi hangszóró is nagyon különlegesnek tűnik.

A hangszórók kosara alumínium öntvényből készült és a hatékony hátrafelé sugárzást aerodinamikus kialakítás segíti. A membránok lágy felfüggesztése hasonlóan hosszú pályát biztosít a lengőtekercsnek, mint a központosító pille. A Vela FS 409-ben a középtartományt egy 150 mm membránátmérőjű, gyémántmintás membránnal ellátott középhangszóró egység sugározza, amely bármennyire is hasonlít elődeihez, kifejezetten ehhez a modellhez fejlesztettek ki. A közép hangszóró egy AS XR membránt kapott, amit a cég mérnökei több éves fejlesztőmunkával konstruáltak. A három és fél-utas kialakításban a középhangszóró 2,7 kHz-en veszi át és 360 Hz-ig kezeli a frekvenciákat.

A következő traktusban a két basszus egység két hangszórója megosztja a munkát. A mélysugárzó impedanciája elég magas ahhoz, hogy ne legyen túlzott terhelés az alacsony frekvenciákon. Bár a két mélysugárzó két különálló szűrőblokkal van felszerelve gyakorlatilag párhuzamosan dolgoznak. A kettő mély-hangszóró közül a felső 140 Hz-en, a nagy energiájú tranziensek reprodukálására optimalizált.

A membránok esetében alkalmazott gyémánt mintázat frappáns megoldás. Mind a három hangszóró konkáv membránja sokrétű, mint egy drágakő. Első követelmény, hogy rendkívül keménynek és szilárdnak kell legyenek. A papír és az alumínium szendvics szerkezete olyan anyag, ami önmagában is könnyű, de kritikus kihívást jelent a lengő-tekercshez való ragasztás. A membrán hátsó oldalát nézve látható, hogy a homorú kiképzés mellett nagyobb felületű, mint egy szokásos formájú cellulóz membrán. A membrán könnyen rögzíthető, a lengőtekercs elmozdulási pályája 38 milliméter(!).

Mivel manapság a házimozi-felhasználás vetítőt vagy nagy felületű képernyőket alkalmaz, nem szükséges a mágneses árnyékoltság. A hátoldali szerelvények rugalmas csatlakozási lehetőséget biztosítanak, egy Vela fel van készítve a kettős vezetékezésre és a kettős erősítésre egyaránt.

A Vela FS409 bázis alapja alumíniumból készült és lefelé, egy kissé hátra, a padló felé teríti a hangdobozból kinyert basszus-energiákat. Az Elac nagyon figyel a kisugárzott teljesítményre, nemcsak a divat követésére. A hangszóró alapja az esztergált kúpok segítségével néhány centiméteres távolságra elemelkedik a padlótól.

Meghallgatás

Sok ismerős, teszthez használt felvételen azt állapítottuk meg, hogy az Elac Vela FS409 hangsugárzó egy kissé más nézőpontot hoz a zenehallgatásba. A jól ismert örökzöld jazz témák megszólaltatásakor egyfajta fényes megjelenéssel, szinte minden hangszer jelenlétét előrevetítve operált. A finom háttér azonban végig érzékelhető és tisztán kivehető, bármekkora együttest hallgatunk.

Egy tiszta és egyszerű stúdió felvételen az ének tökéletes illeszkedésével találkozhatunk. Az ének először igazán feltűnő, talán egy kicsit kevésbé kifinomult, mint amire számítottunk, mindenesetre annyira a tér közepén található, mintha odaszögezték volna. Feltűnően ritmikus, míg a nagyméretű megjelenítést követelő basszusgitár/dob szekció valódi erőt fitogtat. A jazz szuper módon jól hangzik, megfelelő dinamikával és tisztasággal, soha nem agresszív, olyan hangszereken, mint a trombita vagy a szaxofon.

Meghallgattuk a Djabe együttes legújabb Overflow című koncert felvételét (GR136). A 2018-ban a MOMkult színpadán elhangzott koncert felvételének hangzás minősége meglepően jó. Kevés az olyan koncertfelvétel amit ebben a vonatkozásban kapaszkodónak tekinthetünk. A Djabe Overflow felülírja előítéleteinket. Energia, ritmus, kiváló keverés, hang kulisszák izléses alkalmazása, mindez alátámassza a mondanivalót. A színpadon minden hangszer szinte fogható, beavatást kapunk a hangszeres munkába. A megállapításokat behunyt szemmel tettük, úgy, hogy még nem láttuk ezt a koncertet. (az albumba mellékelve a koncert DVD változata, de előbb a CD-t hallgattuk meg – a szerk.) Az Elac Vela FS409 hallatán a minden részlet bemutatása közben komoly hangzás-tömegű basszusgitár szólókkal és akár robbanásszerű dob effektusokkal is találkozhattunk.

A csodálatos Mendelssohn Violin Concerto E-minor (Deutsche Grammophon 445515) 1981-es Anne-Sophie Mutter felvételének meghallgatása magasztos érzés volt. Hogyan is lenne ez másképpen hiszen Anne-Sophie Mutter a művet egy 1710-ben készült Lord Dunn-Raven Stradivarius hegedűn adja elő. A Lord Dunn-Raven-t Stradivari mester „arany periódusában” készítették, az antik hegedű egyike a 700 ma ismert Stradivari hangszernek, jelenleg a művésznő tulajdonában van. Az Elac Vela hangsugárzó a csodálatosan levegős hangzás mellett finom hangszínpad mélységérzetet és következetes méretarányt, a szólóhangszer és a nagyzenekari tuttik energia-egyensúlyát hozta a színpadképbe. A hegedű gazdag felhangjaiból és a szokásos mérettől nagyobb zengéséből az Elac hangsugárzó sokat átad. Az FS 409 nem részesít előnyben semmilyen meghatározott zenei műfajt. Klasszikus zenén, különösen a húros hangszereken az Elac eleganciája elsőrendű. Nincs értelme „német”, „angol” vagy „olasz” hangzásról beszélni. A megfelelő zenével az eredmény a legjobb hangszóró rendszertől elvárható. Ez a hangsugárzó jól hangzik „állampolgárságtól” függetlenül.

Konklúzió

Az ár nem alacsony, de a Vela FS409 hangsugárzó építési minősége biztosítja a teljesítmény referenciaszintjét. A gondosan tervezett, kiegyensúlyozott kivitelezés oszlopszerű megjelenéssel párosulva a tágasság érzetét kelti. A meghallgatás tanulságai szerinti első, a rengeteg részlet, második a lankadatlan erejű, tiszta basszusok megjelenítése. A hangszínpad ezzel párhuzamosan széles látószögű, öt pontos helyet megjelenítő, igen jó képalkotó. A részletek nem bántó, de kellő hangsúllyal jelenlévő, sima és kifinomult jellegű hangzást nyújtanak. A JET tweeter tökéletesen illeszkedik a többi hangszóróhoz és a sebességéhez, az időzítés állandó és kellemes.
Az Elac márka büszke arra, hogy mindent amire szükség van házon belül tervez és gyárt, tisztában van azzal, mennyire fontos ez a különbség a valóban gyártók és a csak összeszerelők között. Mindezek elismerő mosolyt csalnak az arcokra – mi kell ennél több(?) – ne a specifikációval foglalkozzunk, hallgassuk a zenét!

Pro
+ lenyűgözően szép kivitel, hibátlan kidolgozás
+ saját fejlesztésű alkatrész és építési technikák
+ számos egyedi szabadalom megvalósítása
+ gyors, intenzív megszólalás
+ apró részletek precíz megjelenítése
+ pontos térábrázolás

Kontra
nagyon magas, ezért süppedő fotelből kényelmetlen hallgatni