Elac Vela BS403 bemutató av2day

Elac Vela BS403 bemutató av2day

Kiváló magas sugárzó, jó hang

Kíváncsi voltam rá, hogy miért kerülnek be az Elac hangfalak rendszeresen a „Legjobb hangfal” kategóriába a Hi-Fi magazinok weboldalain 2015 óta, amikor is Andrew Jones a legendás tervező megérkezett a céghez. Kuala Lumpurban az International AV Show kiállításon már hallottam Elac hangfalakat korábban is, de most először volt lehetőségem arra, hogy otthonomban teszteljem őket. Egy pár Elac Vela BS403 érkezett hozzám, amelyről ez a bemutató szól. Azt rögtön az elején le kell szegeznem, hogy a JET 5 magas sugárzó, amely akár 50 kHz-ig képes elmenni a legjobbak között van, amit valaha hallottam. Kicsit utánanéztem, és azt találtam róla, hogy az Elac Dr Oskar Heil legendás Air Motion Transformer nevű találmányát fejlesztette tovább. A JET 5 nagyon széles tartományban tisztán és áttekinthető módon szól, emellett a textúrája könnyed és természetes.

A két-utas hangfalak esetében mindig kérdéses, hogy sikerült a magas tartományt a közepekkel, és a mélyekkel integrálni. Meglepetésemre a hangfal semmiféle hallható anomáliát nem mutatott a keresztezési frekvencián. Az Elac Vela BS403 egy kompakt, 362x1961x240 mm-es 7,1 kilós polc hangfal. Komplex forma trapéz alaplappal, amely enyhén döntött. A lefelé mutató kicsatoló nyílás az alumínium bázis hátsó része felé mutat. Magas fényű lakkozás ad a hangfalnak klasszikus elegáns megjelenést.

Különlegessége még a kristály membrános mélyközép. A felület tényleg úgy mutat, mint egy csiszolt gyémánt. A gyártó alumínium szendvics AS technológiája papír és alumínium rétegeket tartalmaz, amelyet speciális ragasztó réteg tart egyben. A honlapjuk szerint a nagyméretű kristály felület merevíti a membránt, csökkenti a rezonanciákat, minimálisra csökkenti a hang elszíneződését, és javítja a dinamikát valamint a terhelhetőséget. Az AS technológiával készült driverek lengő cséve kialakítása csaknem egy oktávval szélesebb átviteli tartományt biztosít. Be kell vallanom, tényleg úgy hat a membrán felület, mint egy gyönyörű ékszer.

A bemenetek közötti összekötő lapok az általam eddig látottak közül a legigényesebbek

 

A kicsatoló nyílás az alumínium talpba van integrálva

A hangfalakat a TAOC AST-60HB állványra helyeztem, és Bryston 4BST végerősítőkhöz csatlakoztattam, amelyet egy Lamm LL2 Deluxe előerősítő hajtott meg. A források Wyred4Sound DAC2 és az YS Audio Encore CD transzport volt. Először Kimber 12TC hangszóró kábelt használtam, majd átváltottam a DH Labs Q10 kettős kábelezésre. A kettős kábelezés definiáltabb hangzás képet és kicsit nagyobb színpad ábrázolás méretet adott. Az Elac egyenlő oldalú háromszög elrendezést javasol, amit ki is próbáltam 2,8 méter méretben. A hátsó faltól 1 méternyi távolság biztosította a legegyenletesebb tonalitást. Fontos tudnivaló, hogy ez a távolság Önnél lehet eltérő a szoba akusztikájától függően. Azt is kipróbáltam, hogy egyenlő szárú háromszögbe rendeztem őket, és a hallgatási pozíciót 3 méterre tettem. Mindkét beállítás kellemes hangzást biztosít, de az egyenlő oldalú háromszög elrendezésben intimebb módon szólaltatta meg az énekest közelebb a hallgatóhoz, míg az együttes kissé a hangfalak mögött jelentek meg. Összehasonlítva az én ATC SCM50 álló hangfalaimmal az ábrázolt színpadkép kisebb, és a mélytartomány természetesen nem annyira határozott. Ez nem hibája, hiszen sokkal kisebb a mérete, mint az álló frontoké. Mindezek mellett a mélytartománya ritmikus, és élénk. A térleképzés tömör, és stabil, a magas tartomány gyönyörű levegős, részlet gazdag. Általánosságban elmondható, hogy a hangja a spektrum természetes bemutatás módja felé hajlik, amit az ötcsillagos JET 5 magas sugárzó emel ki a versenytársak nagy tömegéből.

Most már én is megértettem, hogy miért kapja számtalan Elac doboz a „Legjobb hangfal” minősítést a vezető Hi-Fi weboldalakon

Műszaki adatok:

Írta: Lam Seng Fatt

2020 január 8

Forrás:[http://av2day.com]