Elac Miracord 60 bemutató Hifitest.de

Miracord 60 hifitest bemutato kezdokep

Közismert tény, hogy a Hi-Fi gyártók napjainkban törekednek arra, hogy legyen lemezjátszó is a kínálatukban. A legjobbak azok a kiegészítő termékek, amelyek esetében hagyományokat elevenítenek fel. Ebből az ötletből akár egy egész széria is születhet, amire már azt lehet mondani, hogy elérték a céljukat.

Természetesen az Elac márkanévről van szó, Németország egyik első Hi-Fi gyártójáról. Először hajózási berendezéseket építettek, a hangtechnikával az 1950-es évek óta foglalkoznak. Napjainkban elsősorban a hangfal gyártásra koncentrálnak, de tudni kell róluk, hogy úttörők voltak régebben az LP lejátszásban. Az olyan legendák, mint például a Miracord 770, még manapság is népszerű a gyűjtők körében.

Emlékszem, hogy az első komolyabb hangszedőm az Elac 796H/SP volt, ami egy Thorens TD160 lemezjátszóba volt beépítve. Igazság az, hogy túl nehéz volt a TP90 karhoz, de akkor még ez sem zavarta a zenei élvezetemet. Talán ezek a hozzáértés nélküli naiv idők a legszebb emlékeim a kezdetekről.

De térjünk vissza a mába. Az Elac modern lemezjátszó sorozata a Miracord 50, Miracord 60, Miracord 70, és Miracord 80 készülékekből áll. Amellett, hogy árban folyamatosan emelkednek, mindegyik kissé eltérő technológiai megközelítést alkalmaz az analóg lemez lejátszáshoz.

A kínálat csúcsán a Miracord 80 van kétezer Euro feletti árával, és közel 15 kilós tömegével, mint zászlóshajó. Ez váltotta le a korábbi Miracord 90-et. Az első három modell a belépő szinttől a közepes árkategóriáig fedi le a kínálatot.

A bemutatóban szereplő Elac Miracord 60 az ezer Euro körüli árával a csúcsmodell design elemeit kínálja. Masszív alváz, elegáns szálcsiszolt alumínium borítással, és lapos szíjjal, egyenáramú motorral hajtja a tányért. A motor rezgés csillapítással van az alvázba beépítve. A meghajtó szíj a lemeztányér külső részén fut körbe. A motorcsonk tárcsa kis méretű.

Miracord 60 hifitest bemutato motor

Geometriáját tekintve a hangkar a kisebb testvér általános értékeit követi, de a csapágyazása jobb. Rozsdamentes acélból készültek, ami egyenletes futást, és kis holtjátékot biztosít. A hangkar cső szénszálas, ami az alacsony rezonancia, és a kis tömeg optimális arányát biztosítja. A headshell SME bajonett, ami érdekes, mivel az egyenes hangkar végén a görbületet biztosítani kell. Hagyományosan ezek a karok fix rögzítéssel fogadják a hangszedőt, de jelen esetben ez a megoldás kifejezetten egyszerűsíti a szerelési munkát, amit én személy szerint nagyon kedvelek.

Miracord 60 hifitest bemutato hangkar

Az anti-skating a karba integrált egységgel van megoldva, és nem kell ellensúlyt aggatni. A tűnyomást a hangkar végén lévő ellensúllyal lehet széles határok között változtatni.

Miracord 60 hifitest bemutato karbak

A tányért egy rozsdamentes acél tüskére kell ráhelyezni, amely sajtolt réz hüvelyben foglal helyet

Miracord 60 hifitest bemutato focsapagy

A Miracord 60 tápfeszültség ellátásról külső tápegység gondoskodik. A hátlapon ugyan van főkapcsoló az energiatudatosság jegyében, de folyamatos használat esetén elegendő lehet a fordulatszám kapcsolóval használni. A fentiekből sejthető, hogy ez már nem a kezdők lemezjátszója, úgy tömegében, mint az alkalmazott technológiákban lényegesen magasabb szintet képvisel. Precíz tisztán reprodukált átvitele szembetűnően jobb, mint egy u.n. „lightboard” lemez pörgetőé. Azokban ugyanis elsősorban a basszus és a dinamika hiánya a legjellemzőbb. Erről itt szó sincs.

The Flying Dutchman. A nyitány folyékonyan árad a hallgató szobában. A nagybőgők a maguk teljességében hallhatók. Ha analitikus módon hallgatom, még az egyes hangszerek is egyértelműen megkülönböztethetők a zenekar ábrázolásban. A szépen felépített reprodukció egy olcsó Audio-Technica tűvel is összeáll. Az Elac Miracord 60 ugyanis hangszedő nélkül érkezik. Az Elac megadja a vásárlónak a választás lehetőségét, amivel a hangminőség szintet belőhati magának. Egyébként már egy AT-VM95 egyszerű kúpos hangszedővel is élvezetes a zenehallgatás. Aztán végig mentem Shibata és ML hangszedőkön, amik 200 Euro környékű befektetéssel igen jó minőségű hangzás elérését tették lehetővé. Nem álltam meg itt, puszta szórakozásból beépítettem egy olyan hangszedőt, ami a lemezjátszó árának sokszorosa. A minőségi fejlődés elképesztő volt, de a teszt során árban hozzá illeszkedő típusokkal hallgattam.

Ilyen módon teljes kép rajzolódott ki a Miracord 60 képességeiről. Teljes mértékben kihasználja és támogatja a hangszedőt, és stabil basszus alapot, kidolgozott közép tartományt ad alá. A térábrázolás és a hangszerek szétválasztása meggyőző. A magas tartomány nem túlzó, és laza, természetes tálalás móddal. A VTA beállítással sokféle hangszedő beszerelhető. Kiváló munkapadnak bizonyult, mert a phono előerősítőket és a hangszedőket is többfélét ki lehet vele próbálni. A tesztfázis során azon kaptam magam, hogy napokig be sem kapcsoltam a jóval drágább saját lemezjátszómat, mert az Elac jelentősen megkönnyítette a dolgomat. Egyszerűen élveztem a használatát és a hangját. Bravó Elac!

Ítélet:

Az Elac Miracord 60 egyszerűen használható lemezjátszó, ami számos olyan erénnyel rendelkezik, ami messze túlmutat a belépő kategórián. Mivel még jól is néz ki mindezek mellett, mi csak a nagy ajánlásunkat tudjuk hozzá adni.

Forrás: Hifitest.de

Képek: Hifitest és Elac

Műszaki adatok: Elac Miracord 60