Elac Discovery Z3 WiFi Speaker

Elac Discovery Z3 WiFi Speaker

A német audio gyártó Elac nagyon sok figyelmet vont magára az elmúlt években, nagyban köszönhetően az új hangszóró designnak, mely Andrew Jones audió-mérnök nevéhez köthető, aki nem egy terméket fejlesztett olyan gyártóknak, mint a Pioneer vagy KEF. De a hangszórókészítésnél az Elac itt nem állt meg. A gyártó a közelmúltban mutatta be a nagyközönség elött a legújabb integrált erősítőjét, zene szerverét és high-end lemezjátszóját. Most a Discovery Z3-al a figyelem a WiFi hangszórókra fordult.

A Discovery Z3 (499.98USD) vezeték nélkül csatlakozik az Elac saját Discovery zene szerveréhez de streamelhetünk Apple AirPlay, Buetooth és Spotify Connecten keresztül. Viszont ami a Z3-at kiemeli a WiFi hangszórók tömegéből az, hogy 24-bit/192kHz- kapacitású végpontként is tud viselkedni, a Roon zenekönyvtár és menedzsment-szoftveren keresztül. (Egyetlen gyártó, a Bluesound ajánl hasonló Wi-Fi hangszórókat). Ahhoz, hogy a Roon szolgáltatást használjuk a Z3-al szükségünk lesz egy Elac Discovey szervere és annak dedikált, Roon Essentials applikációjára vagy feliratkozunk rá. ($119/év vagy $499/életre szóló). Méreteit tekintve a Z3 a kompaktabb bármely sztereó WiFi hangszórónál, amit eddig teszteltem (11”W x 5”H x 7.5”D). Elölről nézve 1 pár 1inch-es soft-dome magas és 4inch-es Aramid-szálas mélyek, hátul két 4inch-es passzív radiátor helyezkedik el. A négy diszkrét erősítő 20W-ot szállít a magasok felé, míg 50W-ot a mélyek felé.

Elac-Discovery.Z3-Wireless-hangfal

Külsőre a Z3 egy high-tech kocka dizájnjával büszkélkedhet, mely könnyedén illeszkedik bármely bútorzat színéhez és kialakításához. A felső panel egy mintázott fekete gumi felület, melynek alja szintén gumi felületen fekszik. A vertikális metál felületen helyezkednek el a hangerő szabályzó gombok és az indítás/stop felület, mely egyben a Bluetooth párosításért is felel. A hátsó csatlakozók háromra redukálódtak, egy 3.5mm-es sztereó analóg, Ethernet és tápcsatlakozóra (120/60Hz).

Beállítás és használat

 Az otthoni WiFi kapcsolódáshoz először letöltöttem az Elac Z3 Controll App-ot. Ellentétben más WiFi hangszórókkal a Z3 csak Bluetooth Low Energy-t (BLE) használ az alkalmazáson belüli irányításhoz. A fő előnye ennek a párosítási módnak, ahelyett, hogy végig mennénk a lassú procedúrán, hogy az applikáció automatikusan észleli a Z3-at a BLE-n keresztül, aztán csak a hálózatot kell kiválasztani, majd a jelszót beírni és kész is vagyunk. A WiFi beállítás mellett a Z3 Control applikáció képes hangerő, mély és magas hangok szabályzására, továbbá állítható az előlapon lévő LED indikátor panel intenzitása is.

Elac-Discovery.Z3-Wireless-hangfal-back

Streamelésre több alkalommal kipróbáltam az Airplay és Bluetooth kapcsolatokat, Tidal és Apple Music szolgáltatásokon keresztül de a legtöbb időt a Roon-al töltöttem el Macbook Pro-n keresztül, a Roon iOS applikációval navigálva. A hallgatással eltöltött időben a Z3 a könyvespolcomon pihent, viszont a tér leképzése tökéletes volt, a hangzásvilága nagyon is élvezhetőnek mondható.

Hang

Az első szám amivel a tesztelésemet elkezdtem a Lost Horizons-tól az Ojalá volt (16-bit/44.1kHz FLAC, Bella Union, Tidal). Soffie Viemose hangja könnyed és színtelen volt és mintha kicsit visszhangzott is. A ritmusos szekciók viszont kiteljesedtek – a pergő dob határozott és egyben lendületes volt, a basszusgitár tiszta és erősnek hatott. Az Elac hangszórójának sikerült lenyűgözően nagy színpadképet festeni miközben a melegsége és az atmoszférája is elkápráztató volt. Ahogy pozíciót váltottam a szobában a hangminőség nagy meglepetésemre megmaradt a lenyűgöző szinten.

Elac-Discovery.Z3-Wireless-hangfal-1

A Z3 természetes, könnyed hangjára szintén bizonyíték volt az a pillanat, amikor CD rip-ként streameltem a „Ganges Delta Blues-t” Ry Cooder-től és V.M. Bhatt-tól a Meeting by the River-t (16/44.1 FLAC, Water Lily Acoustics). Mindkét előadó tiszta és részletes hangképet festett le elém és könnyedén tudtam lokalizálni a térben lévő hangszereket. Viszont ez számomra nem volt elég, ezért nagyobb megpróbáltatás elé akartam állítani a tesztalanyomat. Így a következő szám választásom az Apex Twin’s – Syro-ra esett (16/44.1 FLAC, Warp/Tidal). Ennek a számnak az erőssége az extrém alacsony basszus kombinálása az erőteljes elektromos hangszerekkel. Ezt a piacon lévő kicsi hangfalak töredéke tudja csak reprodukálni. Számomra csodával határos módon a Z3 könnyedén vette az akadályt. A hangerő közel a maximum szintre véve a basszus nem eredményezett torzítást és egyenletes maradt a közép és magas frekvencia tartomány is.

Összehasonlítás

Miközben teszteltem az Elac-ot, jó ötletnek gondoltam összehasonlítani egy szintén a közeljövőben megjelent, árban hasonló ($500) WiFi hangszóróval, a Klipsch’s Three-vel. Mindkettőn lejátszottam a Lost Horizons-t Amber Sky-tól: A Klipsch gazdagabb hanggal és mélyebb basszussal bírt, viszont az Elac magasa lineárisabb és egyenletesebb volt. Volt egyfajta folytatólagosság benne, ami emlékeztetett a Naim szintén tökéletes Mu-so Qb WiFi hangszórójára, melynek ára magasabb $899 dolláros áron mozgott. Végezetül úgy tűnt, hogy a Klipsch Three-t egy nagyobb hangsugárzónak tervezték, mint amilyen valójában, ellenben az Elac-al, melynek a megfelelő méretű skálán, természetesebb, szerethetőbb hangzása volt.

 Konklúzió

 Az Elac első WiFi hangsugárzója több fronton sorolható győztes kategóriába. A Discovery Z3 egy elegáns készülék, mely épp elég különböző a többi WiFi hangszórótól, hogy átlagosnak lehessen kategorizálni. A hangminőség ár-érték arányt tekintve kiváló, a kifinomult magasokat a részletes középhez és a dinamikus basszushoz párosítja, egyúttal az alacsony energia fogyasztású Bluetooth, a Z3 applikációnak köszönhetően lehengerlően könnyűvé teszi a további beállításokat. Végezetül a hangszóró Hi-Rez képes Roon végpontként való működésének köszönhetően egyszerű választást jelent a szoftver felhasználói számára. A Discovery Z3 eljövetelével egy újabb okot kaptunk arra, hogy figyelemmel kísérjük mit tartogat a jövőben számunkra az Elac.

Specifikáció:

Elac Discovery Z3 WiFi Speaker

Írta: Al Griffin

2018.02.01.

soundstagesimplifi.com