Elac Carina BS243.4 állványos hangsugárzó

Elac Carina BS243.4 állványos hangsugárzó

Megszoktuk, hogy az Elac cég mérnökei az új technikai fejlesztéseket, a már kifinomult, bizonyított, magas minőséget képviselő műszaki megoldásokkal ötvözik. Mindez természetesen nagy gondosságot és szakértelmet kíván, talán ez a kulcsa annak, hogy a fél világ dobogós helyezetteknek tekinti termékeiket. Akinek jó a memóriája és behatóan foglalkozott a „polcsugárzókkal”, emlékszik több olyan Elac modellre, amelyek a piacvezető magazinok és a vásárlóközönség tetszését egyaránt kivívták, akár első helyezettek is voltak a választásban.

Az új Elac BS243.4 modellszámú, Carina fantázianevű hangsugárzó kivitele karcsú, mégis acélosan masszív, tömör megjelenésű, mély szürke színű matt-fekete bevonatával modern, de mégsem ipari jellegű benyomást kelt. A nem párhuzamos oldalfalak élének lágy rádiusza logikus tervezésnek és kiváló építési minőségnek tűnik. Logikus – mert a káros diffrakciókat kezelni kell, és minőségi – mert nem találni a felületek illesztéseit. A hangsugárzó alapja trapéz alakú, a hasáb felfelé 5%-ban enyhén döntött. A modern formát össze lehet egyeztetni az időtlen eleganciával, nagyon vonzó formában.

Mindegyik MDF/polimer oldalfelületnek más a rezonancia-frekvenciája, ezáltal nem képvisel „saját hangot”, inkább neutrális mint bármilyen alapfrekvenciára rezonáló hangzású. A Carina hangszekrényében lévő kamra nyílása lefelé irányul, mérnökien kivitelezett, edzett acél talapzata a kiáramló mélyhang energiákat a térben hátrafelé is irányítja, a fém alap a kabinetet olyan magasságig emeli, hogy a basszus-port a tervezett módon működhessen. Mindez megkönnyíti a helységünk akusztikus terébe történő elhelyezést. A Carina hangsugárzót általában saját állványán (LS-80 típus, opcionálisan vásárolható, ára: 378 EUR.) vagy könyvespolcon szokás elhelyezni.

A hangsugárzó elnevezése „tengeri téma”. Az Elac németországi irodája Kielben, Németországban, egy fontos hajós városban található. Az itt élő tengerészek a hajó stabilizátorát a latin Carina szóból származtatják, ami a hajó gerincét jelenti.

Az Elac Carina BS243.4 állványos hangsugárzó két-utas, két hangszórós változat, amelyben a látvány-élmény és a technológiai elkötelezettség egyesül, szerkezetében megtalálható az Elac híres JET magas-sugárzójának, Kínában gyártott, frissített modellje, amely lehetővé teszi a viszonylag magas ( 2,7 kHz) keresztezési pont beállítását.

A JET magassugárzóról már nagyon sokat írtunk, leutóbbi (http://hangzasvilag.hu/tudnivalok-az-elac-jet-magas-sugarzorol/) cikkünkben mindenre kiterjedő magyarázattal szolgáltunk. Most csak röviden említjük a lényeget:

Az AMT egy egyszerű dipólus-jelátalakító, amely az erős mágneses mezőben szuszpendáló poliamid-film lap függönyszerű redőiből szorítja ki a levegőt. A működés általában nem látható. Ezeknek a membránoknak a felületén vékony, folyamatos vezetőelem van elhelyezve. A Jet hangszóró többszörösen nagyobb sebességgel mozgatja a levegőt, mint a kupola-alakú lágy membránnal ellátott dómsugárzók. A nagy sebességű, nagy volumenű légmozgásnak eredménye a fáradtságmentes részletek lesugárzása és a torzításmentesség. A JET lehetővé teszi a tervezők számára, hogy mind a vízszintes, mind a függőleges lesugárzási képességet kézben tartják, szélesebb vízszintes diszperziót biztosít. Az Elac elkészítette az AMT konstrukció finomításait, köztük egy új neodímium mágnes rendszert, amelyek hatékonyan megnövelik a hangnyomás szintet és kiterjesztik a frekvenciaátvitelt.

Az utóbbi időben Dr. Oskar Heil AMT hangszóróját több prominens gyártó alkalmazza, így a GoldenEar az AMT verzióját nagysebességű hajtogatott szalagnak (HVFR) nevezi, míg az Adam Audio egyedülálló gyorsaságú szalagsugárzónak (U-ART) hívja, a MartinLogan Folded Motion (FM) magassugárzónak nevezi övéit. Az Elac saját verzióját Jet Emission Tweeter-nek (JET) nevezi.

Az Elac Carina BS243.4 állványos hangsugárzó mély/közép hangszekciója egy Compound Curvature Alumínium membrános hangszóróra van bízva. Ez egy új, saját fejlesztésű, összetett görbületű felülettel rendelkező, alumínium membránt használ a rábízott frekvenciatartomány lesugárázására. Az 5-1/4 inch. átmérőjű, alumínium membrán kialakítása a porsapka felé nem állandó görbület mutat. Ez a megoldás segíti a magas-hangszóró frekvencia határának zökkenőmentes átmenetét a közép/mély hangszóró felső tartományi sávjára, és a lesugározni kívánt tartomány egyenletességét biztosítja. A nagy átmérőjű lengőtekercs és a nagyméretű, erős mágnes hosszú pályát biztosít a membrán számára, hozzájárul a hangszóró kivételesen dinamikai képességéhez. A hangszórók munkáját egyedi kivitelezésű, kicsiny tűréshatárok közötti, minőségi alkatrészekből készült keresztváltó egészíti ki.

A BS243.4 basszus-reflex kabinetje lefelé „tüzelő” nyílással teríti a mély hangokat. A nyílás zúgás- és torzításmentes. Itt egy fémötvözetből készült, a kabinet alakját követő alaplapot találunk, amelynek konstrukciója oldalra és hátra tereli a mély-hangok energiáját.

A kiváló minőségű csatlakozó terminál dupla kábelezésre és kettős erősítésre is kompatibilis. Nagyméretű és szilárd csatlakozók banándugókat és villás-csatlakozókat is fogadni képesek.

Végül fel kell hívni a figyelmet a BS243.4 modellhez konstruált hangszóró állvány szerepére. Az LS-50 hangszóró állvány úgy alakították ki, hogy tökéletesen illeszkedjen a Carina hangsugárzóhoz. Az állványhoz megfelelő méretű felső lemez tartozik, lehetővé téve az állványhoz való biztonságos rögzítést. Az állvány középső oszlopa alumíniumból készült jelentős, 3/8” inch vastag acél alaplemezzel. Az alaplemez tömege fokozza az állvány stabilitását. A középső oszlop kitölthető valamilyen, választható anyaggal, hogy további tömeget és csillapítást biztosítson. Az állvány tüskékkel van ellátva, amelyek lehetővé teszik a szőnyegen vagy a szilárd padlón történő használatot.

Meghallgatás

Egy Elac hangsugárzó eddig is a magas hangok briliáns tónusát, természetes méretű középtartományi energiákat és méreteket, valamint a „daloló” mélyfrekvenciás hangszerhangokat jelentette. Mint eddig bármelyik Elac, a Carina modell is, képviseli a hangszínek játékosságát, vetélytársainál árnyaltabb és egyenletesebb hangzást kínál, amelyek jóval meghaladják a várakozásokat.

Erőssége a magas szintű zenei információ közlése, jobb részletgazdagsággal és finomabb mikrodinamikai árnyaltsággal közvetít, mint árkategóriájában lévő konkurensei. Különösen a mély-hangok különböző szintjeit, harmóniát és energiáit képes valósághűbben megjeleníteni. A hangok erdeje üdítő érzéssel terjed, és betölti a szobát.
A hangszínpad minden műfajon összetartó és szemléletes, az ábrázolás módja az átlagosnál kicsit szélesebb, a ritmusok időzítése megfelelő, a tranzienseket kellő gyorsasággal jeleníti meg. A jelentős dinamikai csúcsok nem jelentenek problémát. A hangszínpad jó tagoltsága miatt a zene eredeti, háromdimenziós hatása kifejező.

Nincs unalom, nincs lehangolódás, mindig az energia és az izgalom bemutatására törekszik. Egyébbként teret ad a vitának, mert be tudja mutatni az eléje kapcsolt erősítők kvalitásait, lényeges eredményt érhetünk el a különböző kombinációk demonstrációja során. A mély-hangszóró agilitás szempontjából semmiképp sem marad el a JET magas játék-partnerétől. Ennek köszönhetően a mélyhangok átvitele hatékonyan bővül, anélkül, hogy a basszus tartomány megjelenítése terhelő vagy túlsúlyos lenne.

Bizonyos sokat hallott felvételek esetén észre venni a háttérben zajló hang eseményeket. A háttérben hallható kórus tartalmasságát vagy a háttérben muzsikáló zenészeket érezhetően leköveti. A „mélységélesség” megdöbbentően ható jelenség. Minél semlegesebb és gyorsabb erősítőt kapcsolunk a hangrendszerbe, annál jobb, mert a Carina nem tud mit kezdeni a belépő kategóriával. A zenekari muzsika, a balladák, dinamikus rock vagy elektronikus zenei darabok bemutatásakor legjobb formáját futja, a legfelső oktáv áttekinthető, levegős, és részletgazdag. A „gyilkos maraton” egy cseppet sem hat negatívan. A nagy mennyiségű információt rejtő felvételek hallgatása esetén is van méretérzék, az elégedettségi szint pedig magas. A lehallgató teret betöltő részletes környezeti hangoktól kezdve a megrendítő fortissimo-ig gazdag a dinamika-tartomány.

Műszaki paraméterek tekintetében vetélytárs lehet a legalacsonyabb frekvencia átvitellel rendelkező Wharfedale Elysian 2 modell, amelynek mélyfrekvenciás átvitele 35 Hz-ig terjed, vagy a legmagasabb frekvenciát is átvinni képes Sony SS-CS5, (a maga 50 kHz-es magas határával), de muzikalitásban csak a Carina után kulloghatnak.

Konklúzió

Mindig vannak új Elac hangszórók. Az Elac Carina BS243.4 állványos hangsugárzót a díjnyertes 240 sorozatból fejlesztették ki, technológiája és tervezési elveinek alapja a híres előd. Sőt, több kritikus tényező figyelembevételével, már majdnem eléri a magasabb kategóriát képviselő, régi BS403 színvonalát, felszerelve mindennel, amiről az Elac modellek híresek és amire megérdemelt hírnevüket építették.
A Carina párosa nem sok helyet foglal el, remekül szól és esélye van szinte bárhol a szobában, mert a lefelé irányuló basszus-reflex használatával meg kell próbálni az összes lehetőséget. Ugyanakkor vizuálisan is nagyon vonzó. Ideális? Jó kérdés. Mindenesetre az árért ez már a felső liga.Ez az állványos hangsugárzó nagyon jó ajánlat azoknak az igényes zene kedvelőknek, akiknél kevés a hely, kisebb a szoba, de akik reális térbeli megjelenítést, részletgazdagságot és temperamentumot szeretnének. A BS243.4 pontosan ezt teszi lehetővé anélkül, hogy a hangzást fáradtan boncolgatja, vagy bármilyen módon sterilnek hatna.

Pro

+ sikkes forma, kiváló kivitelezésben
+ saját szabadalmak sora
+ remek hangolás
+ hatékony mélyenergiák

Kontra

– csak selyemfényű kivitel kapható

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]